wtorek, 31 sierpnia 2010
Wiedeńskie amory i caffe latte

Wiedeń. lody. kawa

19:18, pieczarka_mysia
Link Komentarze (2) »
Deser budyniowy

Budyń z malinami i płatkami kukurydzianymi

 

 

Prawdziwe wspomnienie z dzieciństwa. Każde wakacje spędziłam u babci na wsi i nigdy nie zapomnę smaku jej budyniu z płatkami kukurydzanymi, jak siadałyśmy w altance na dworze i śmiałyśmy się od samego rana, a energii dostarczał nam śniadaniowy przysmak, nie raz przyrządzany teraz.. Mam w planach jechać wcześnie rano do babulki i zjeść z Nią takie dobrocie, bo w takim świetnym towarzystwie smakuje najlepiej : )

wtorek, 24 sierpnia 2010
Owsianka

Płatki owsiane na mleku ze śliwkami i miodem

 

 

To nie przypadek, że koń, synonim zdrowia i siły, tak lubi owies. Wśród zbóż to właśnie owies posiada najwięcej składników odżywczych i wzmacniających. Jego ziarna zawierają łatwostrawną skrobię, białko, tłuszcze, węglowodany, związki mineralne (wapń, żelazo, fosfor) oraz witaminy (E, B1, B2, PP). Chyba w poprzednim wcieleniu byłam koniem, bo bardzo chętnie sięgam po owsiankę, taką gęstą, prawdziwą jak u babci. Jeden warunek - musi być na słodko. Kiedy mam ochotę na coś ciepłego z rana - wybieram ją zawsze.

 

Składniki:

350 ml mleka

50 g płatków owsianych

szczypta soli

 

Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Doprowadzić do wrzenia, mieszając, gotować kilka minut (ja zazwyczaj około 1 minuty, ale to zależy od płatków). Uwaga: owsianka łatwo przywiera do dna, więc należy ciągle ją mieszać. Podawać ciepłą, z miodem i śliwkami.

 

Smacznego : )

 

 

 

poniedziałek, 23 sierpnia 2010
Niedzielne lody

Pyszne lody dla ochłody.

 

Wczoraj z moim R. wybralismy się na cały dzień na rowery, jechalismy lokomotywą, bo w naszym mieście było 100-lecie lini kolejowych i nawet mieliśmy piknik, a na zakończenie tego dnia poszliśmy na wielkie lody do Pani na Olszynie : )

10:03, pieczarka_mysia , mrożone
Link Komentarze (2) »
sobota, 21 sierpnia 2010
Skubaniec ze śliwkami

Od niepamiętnych czasów jest u nas w domu skubaniec - uważany za najprostszy i najszybszy placek. Rzeczywiscie cudowne jest w nim to, że zawsze wychodzi, a piekłam go naprawdę wiele razy, jest z owocami, a to jest już wielki plus, a gdy pytam się mamy co szybko upiec dla niezapodziewanych gości, zawsze odpowiada - "skubaniec". Chyba te ciasto ma w sobie coś czarodziejskiego, bo jako małe dziecko pamiętam jak wyjadałałam mamie prosto z pieca gorące okruchy ciasta (zawsze te ciemne), a w bezie powstawały brzydkie dziury, ale chyba mama mnie wtedy jeszcze mocno kochała, albo nie pamiętam żeby krzyczała ; )

Składniki na ciasto:

1/2 kg mąki

30 dag masła (lub 25 dag masła + 2 łyżki smalcu - ciasto będzie bardziej kruche)

5 jajek

5 łyżek cukru pudru

1 szklanka cukru kryształu do piany

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki kakao

1.5 kg śliwek, umytych, pokrojonych

pół małego słoiczka powideł śliwkowych

Szerokim nożem posiekaj mąkę z zimnym masłem (i smalcem, jeśli dodajesz), zagnieć z cukrem pudrem, żółtkami i proszkiem do pieczenia. Ciasto podziel na 3 części, jedną rozwałkuj i wyłóż tortownicę lub blachę. Na cieście ułóż owoce i położyć łyżeczkę w niektórych miejscach powidła śliwkowe. 

Do drugiej części ciasta dodaj kakao, zagnieć. Z ciemnego ciasta zeskubuj kawałki i posypuj nimi owoce.

Z białek i cukru kryształu ubij bardzo sztywną pianę, wyłóż ją na ciemne ciasto.

Z pozostałego, jasnego ciasta zetrzyj na tartce i posyp nimi pianę.

Piecz ciasto ok 60 minut w temp. 180°C.

Smacznego : )

Raspberry and oatmeal swirls

Nie wyobrażam sobie śniadania bez muesli, jogurtu i owoców.

 

 

Maliny pochodzą z najpiękniejszego miejsca na Ziemi - ogrodu taty R. - Pana "piku, piku" Mimo, że wyjadam Jemu wszystkie maliny ten Pan zawsze przywita mnie serdecznym uśmiechem, nie znam człowieka drugiego jak on - pracowity jak pszczółka, nigdy nie narzeka, chociaż by się waliło całe niebo na głowę, radosnego, uprzejmego i co najważniejszege - szczerego jak On. Dziękuję Panu, że jeszcze mnie Pan nie ustrzelił strzelbą za te kradzione maliny, ale właśnie u Pana smakuję one najlepiej. Dziękuję za wszystko, mam nadzieje, że kiedyś Pana będę mogła zaprosić na tak piękne maliny do siebie : )

Co potrzebne:

maliny

muesli

jogurt naturalny

 

już zabieram się za szamanie : )

piątek, 20 sierpnia 2010
Brownies bez mąki z malinami
Codziennie jadam cztery elementy odżywcze: mleczną czekoladę, gorzką czekoladę, białą czekoladę i kakao. - Debra Tracy
 

Jak głosi legenda, jego autorka Mildred "Brownie" Schrumpf zapomniała dodać do klasycznego ciasta czekoladowego proszku do pieczenia. Niezrażona porażką pokroiła niewyrośnięte ciasto na kwadraty i tak powstało amerykańskie brownie.

Uwielbiam brownie - nie dość, że jest całe moje, bo nikt oprócz mnie go nie lubi, to same jego pieczenie sprawia mi przyjemość. Wszystko jest dla mnie wielką rozkoszą - po primo zapach gorzkiej czekolady i kakao działają na mnie jak afrodyzjak, po secundo ostatnią rzeczą, którą zażyczyłabym sobie zanim odejdę to porządny kawał brownies z lodami waniliowymi, więc chyba naprawdę ja po prostu kocham te ciasto!
 
PS. Do mojego R. - specjalnie dla Ciebie zmieniłam czcionkę, ale za to jutro zjesz ze mną brownie ; )
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 

Składniki:

35 g kakao

80 ml gorącej wody

200 g gorzkiej czekolady, roztopionej

150 g masła, roztopionego

200 g ciemnego brązowego cukru

100 g zmielonych orzechów laskowych

4 jajka

100 g świeżych malin 

Dodatkowo:

1 łyżka kakao, do dekoracji

Kakao wymieszać z gorącą wodą do gładkości. Wlać do niego roztopioną czekoladę, masło, wsypać cukier, orzechy i dodać żółtka. Zmiksować.

Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z czekoladowym ciastem.

Blaszkę o boku 19 - 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej czekoladową miksturę, na wierzch poukładać maliny, delikatnie przykryć je ciastem.

Piec w temperaturze 180ºC przez 60 - 70 minut. Przestudzić 15 minut w blaszce, wyjąć na talerz, do góry spodem, zerwać ostrożnie papier. Oprószyć kakao, pokroić na kwadraty.

Smacznego :)

 

Muesli ze śliwkami

Śliwkowe szaleństwo i energia na cały poranek

 

 

 

Na śniadane uwielbiam zjeść coś lekkiego, coś co mnie ożywi, bo w końcu potrzeba tyle energii, aby być dzieckiem - na nowe pomysły i ich realizacje i na jeżdżenie na rowerze. Mój R. mieszka na górce jak jakiś księciulek w jego zamku, więc mam co pedałować pod górkę : ) więc jak zjem takie śniadanie jak te - jest ochota na wszystko ; )

 

Co potrzeba na moje dzisiejsze śniadanie?

śliwki ok 12 sztuk

1 jogurt naturalny

muesli

 

Smacznego : )

 

12:46, pieczarka_mysia , desery
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl