sobota, 20 sierpnia 2011
Flapjack i koktajl gruszkowy

Flapjack - czyli krajanka z makiem, kokosem i suszonymi wiśniami i gruszki na orzeźwienie

 

 

Uwielbiam takie zdrowe słodkości, którymi można zajadać się na śniadania jak i podwieczorek. To taki szybki sposób na wykorzystanie płatków owsianych i połączeniu ich z ulubionymi dodatkami (u mnie dzisiaj z suszonymi wiśniami, makiem i kokosem).

Nic tylko cieszyć się latem jedząc flapjacka na tarasie i popijać go orzeźwiającym i pysznym koktajlem gruszkowym.

Dla mnie? PYCHA!

Miłej soboty ;)

 

 

Autorka przepisu:Liska ( z moją małą zmianą)

Składniki:

100 g masła

130 g golden syrup (najlepiej), złocistego syropu kukurydzianego lub miodu (dałam 180 g)

150 g brązowego cukru trzcinowego (pominęłam)

2 łyżeczki przyprawy do piernika

1 łyżka maku

100 g wiórków kokosowych

200 g płatków owsianych (najlepiej drobnych, błyskawicznych)

80 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

100 g suszonych wiśni lub suszonej żurawiny (jeśli owoce są bardzo suche i twarde, należy je zalać wrzątkiem na 15-20 minut, a następnie odcedzić na sitku)

W płaskim rondlu rozpuścić masło, cukier i syrop. Dodać przyprawę do piernika i wymieszać.
W misce wymieszać suche składniki i dodać je do masła, energicznie mieszając. Na końcu dodać wiśnie.
Prostokątną formę o wymiarach 20x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę.
Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Wstawić blachę i piec 20 minut.
Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie przez 15 minut, następnie pokroić w kwadraty.
Ciepła krajanka jest miękka, kiedy ostygnie, lekko stwardnieje, ale 
środek powinien pozostać delikatnie ciągnący.


Składniki na koktajl:

2 dojrzałe gruszki

1/2 szklanki maślanki

szczypta sproszkowanego imbiru


Owoce umyć, obrać ze skórki i włożyć do blendera, wlać maślankę i dodać szczyptę imbiru. Wszystko dokładnie zmiksować. Można dosłodzic do smaku, jeśli ktoś lubi ; )

Przelać do szklanki i się delektować każdym jej smakiem.


Smacznego!

 


czwartek, 11 sierpnia 2011
Batoniki owsiane z leśnymi owocami

Coś zdrowego i słodkiego dla takiego słodkolubnego łasuchów jak ja. A może też Ci się podoba? ;) 


Szaleństwo leśnych owoców i dużej ilości kruszonki sprawiają, że każdy kawałek tej krajanki zbliża mnie do nieba! To taki prosty i zdrowy sposób na wykorzystanie leśnych owoców - u mnie malin, jeżyn, borówek i poziomek. Naprawdę pyszna krajanka - chrupiąca, nie za twarda, z dużą ilością owoców, które tworzą owocowe dopełnienie : -)

 

Polecam!

 

 

Autorka przepisu: Dorotus76 (z moją małą zmianą)

Składniki:

225 g mąki

200 g płatków owsianych

250 g masła (dałam 200 g masła + 1 duża łyżka jogurtu)

130 g drobnego cukru (caster sugar)

100 g orzechów pekan,posiekanych (dałam ziarna słonecznika)

300 g owoców leśnych ( u mnie borówki, jeżyny i maliny) - mogą być mrożone

3 łyżki bułki tartej


W naczyniu wymieszać mąkę, płatki, cukier; dodać masło (u mnie dodałam jeszcze jogurt), wyrobić - wszystko ma wyglądać jak kruszonka. Na koniec dodać posiekane pekany (lub słonecznik), wyrobić między palcami. Formę 25 x 17 cm ( u mnie nieco większa 22 x 22 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wcisnąć 2/3 kruszonki, przycisnąć do formy. Na to wysypać równomiernie bułkę tartą. Wyłożyć owoce, posypać pozostałą częścią kruszonki.

Piec w temperaturze 190oCprzez około 40 - 45 minut. Wystudzić, pokroić na kwadraty.

Smacznego! ;)



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl