poniedziałek, 02 listopada 2015
Muffiny z truskawkami

muffinki truskawkowe maslanka4

wtorek, 16 kwietnia 2013
Muffinki śniadaniowe z owocami (jabłkiem i gruszką chińską)



 

Delikatne, waniliowo - cynamonowe muffinki z dodatkiem owoców - jabłka i gruszki chińskiej :) Idealne na śniadanie lub jako przekąska do pracy lub szkoły. 

Pysznie smakują jeszcze ciepłe ze szklanką mleka, polecam!


Składniki:

250 g mąki pszennej

1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem (60 g)

1/2 szklanki cukru

100 g masła

1/2 łyżeczki sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szklanki mleka

2 jajka

1 łyżeczka cynamonu

1 jabłko

1 gruszka chińska - nashi (lub zastąpić jabłkiem)

Masło utrzeć mikserem z masłem na puszystą masę. Dodać jajka i miksować około 10 minut. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, cynamon budyń, sodę i proszek do pieczenia. Mieszankę wsypać do masy jajeczno maślanej razem z mlekiem i wymieszać.

Jabłko i Nashi obrać i pokroić w kostkę, dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i nakładać masę do 2/3 wysokości każdego otworu.

Piec w 180oC około 30 minut (do suchego patyczka).

Smacznego!



środa, 10 kwietnia 2013
Muffiny czekoladowe

 

Bardzo dobre muffiny z dużą ilością czekolady. Wilgotne, puszyste z chrupiącą skórką z wierzchu. Są proste i szybkie do zrobienia! Wystarczy wymieszać wszystkie składniki (bez użytku miksera) i 'bach' do piekarnika!

Idealne do porannej kawy, również świetnie się sprawdzają jako II śniadanie w pracy, na uczelni i w szkole. Każdemu smakują - dużemu i małemu. Możecie dodać swoją ulubioną czekoladę: gorzką, mleczną, białą lub połączyć wszystkie razem.

Musicie je wypróbować!

Miłego dnia ;)

Źródło przepisu: Kwestia Smaku

 

Składniki na 12 muffinek:

150 g masła

150 g czekolady (dowolnej, mlecznej, białej, ja użyłam gorzkiej)

300 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżki kakao

1 łyżka kawy zbożowej lub kakao

1 szklanka (190 g) cukru

1 łyżka cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

2 duże jajka (L)

170 ml mleka

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (u mnie góra i dół bez termoobiegu). Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Masło roztopić i ostudzić. Czekoladę pokroić na kawałeczki.

Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, kawą zbożową. Jeszcze raz przesiać w celu dokładnego wymieszania składników. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać, odstawić.

Jajka rozmiksować w drugiej misce razem z mlekiem i ekstraktem z wanilii (jeśli nie używaliśmy cukru wanilinowego).

Teraz wszystkie składniki delikatnie łączymy za pomocą łyżki: do sypkich, przesianych składników dodajemy masę jajeczną i kilkakrotnie delikatnie mieszamy łyżką, dodajemy roztopione masło a za chwilę posiekaną czekoladę. Mieszamy krótko (3 - 4 ruchy łyżką), ciasto ma być lekko grudkowate, ale surowa mąka nie powinna być widoczna.

Masę wyłożyć do papilotek i wstawić do piekarnika. Piec przez około 22 minuty, do czasu aż muffiny urosną, na wierzchu utworzy się skorupka a wetknięty patyczek będzie suchy. 

Smacznego ;)


czwartek, 21 lutego 2013
Babeczki czekoladowe z bananem

 

Dzień dobry!

Do porannej kawy babeczki czekoladowe z plasterkami banana. Puszyste, wilgotne, intensywnie czekoladowe, bo z dodatkiem gorzkiej czekolady i kakao. Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu.

Lubicie? 

Ja bardzo!

Słodkiego dnia ; )

 

Składniki na 12 babeczek:

200 g mąki

50 g startej gorzkiej czekolady

3 jajka

80 g roztopionego masła

100 g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

3 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

120 ml mleka


Dodatkowo:

1 duży banan

 

W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, kakao, cukry, proszek do pieczenia, sodę. W drugiej wymieszać: masło, mleko, roztrzepane jajka i startą na małych oczkach tarce czekoladę. Zawartość obu misek połączyć nie mieszając zbyt długo - tylko do połączenia się składników.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i nakładać ciasto do 2/3 wysokości zagłębienia.

Banana obrać i pokroić na pasterki.

Na wierzch poukładać po 1 lub dwa plasterki banana.

Piec w 180oC około 20-25 minut (do suchego patyczka).

Smacznego!


poniedziałek, 04 lutego 2013
Babeczki cytrynowe z czekoladą

 

Babeczki cytrynowe, z zewnątrz chrupiące, wewnątrz niesamowicie delikatne i puszyste, nie za suche, jak dla mnie idealne! Wierzch każdej zdobi gorzka czekolada. Wspaniale sprawdzą się jako dodatek do śniadania lub jako szybki deser do kawy ; )


Lubisz to?

 

Składniki na 12 sztuk:

200 g mąki pszennej

80 g mąki ziemniaczanej

1 duże jajko

100 g cukru

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

100 ml mleka

100 g masła rozpuszczonego

sok z 1 cytryny

50 g gorzkiej czekolady, pokrojonej


Suche składniki: mąki, cukier, proszek, sodę wymieszać w jednej misce, w drugiej wymieszać mokre: jajko, mleko, masło, sok z cytryny i połączyć zawartości obu misek, mieszając łyżką do połączenia się składników (nie za długo).

Przygotować formę do muffinek, wyłożyć papilotkami i nakładać do każdego otworu ciasto do 2/3 wysokości.

Wierzch każdej babeczki posypać gorzką czekoladą.

Piec w 190oC ok 20-22 minuty (do złotego koloru).

Smacznego!


wtorek, 15 stycznia 2013
Muffinki z malinami i mleczną czekoladą

 

Dzień dobry! :)

Do porannej kawy i na osłodę zimnego (bo we Wrocławiu -13 na termometrach) poranka polecam pyszne, wilgotne, kakaowe muffinki z dodatkiem mrożonych malin i kawałków mlecznej czekolady.

Miłego dnia ; )

Przepis własny.

Składniki na 10 muffinek:

1 1/2 szklanki mąki

2 łyżki kakao

1/2 szklanki cukru

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 jajka

1/3 szklanki roztopionego masła

1/2 szklanki jogurtu naturalnego

100 g mlecznej czekolady, pokrojonej w kostkę

1 szklanka malin (u mnie mrożone)

 

Uwaga! Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, kakao, sodę, proszek.

W drugiej misce wymieszać jajka, masło, jogurt.

Połączyć łyżką zawartość obu misek, kiedy ciasto będzie gładkie, dodać czekoladę i maliny, lekko mieszając, aby nie zmiażdżyć owoców.

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i wkładać ciasto do każdego otworu do 2/3 wysokości.

Piec w 180oC około 35 minut (do suchego patyczka).

Smacznego!



wtorek, 27 listopada 2012
Babeczki cappuccino

 

Filiżankę kawy z rana?

Zapraszam do pieczarki mySi!

Filiżanka to wilgotne waniliowe, babkowe ciasto, uszko (uchwyt) od filiżanki to precelek obtoczony w lukrze, kawa to czekoladowy serek homogenizowany, wierzch zdobi bita śmietana posypana delikatnie ciemnym kakao.

Zapewniam Was, że takie babeczki zrobią furorę na Twoim stole!

Miłego dnia :)

 

Źródło przepisu: Kwestia Smaku (z moimi małymi zmianami)

 

Składniki na ciasto: 

125 g masła, miękkiego

1/3 szklanki cukru (można dać więcej, 1/2), najlepiej drobnego

1 łyżka cukru wanilinowego

2 jajka

185 g mąki pszennej (1 i 1/4 szklanki)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

125 ml mleka (1/2 szklanki)


Do dekoracji: 

precelki chrupkie, 12 sztuk

lukier z cukru pudru i wody lub roztopiona biała czekolada do

pokrycia precelków

serek danio waniliowy 140 g + 100 g mlecznej czekolady

bita śmietana (gotowa lub własna z ubitej 250 ml śmietany

kremówki 30%), można utrwalić żelatyną jeśli babeczki mają dłużej

postać

kakao do posypania po wierzchu

 

Oraz:

forma na muffiny wyłożona papilotkami

12 papilotek o pojemności 125 ml



Przygotowanie:
Babeczki: 

Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Formę na muffinki wypełnić 12 papilotkami. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać, odstawić.

W oddzielnej misce utrzeć masło (miękkie!) z cukrem i cukrem wanilinowym na białą i puszystą masę (około 8 minut lub dłużej jeśli jest potrzeba). Następnie dodawać po jednym jajku cały czas ucierając po każdym dodanym jajku. Gdyby masa zaczynała się ważyć, można dodać 1-2 łyżki mieszanki z mąki.

Całą mąkę dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać łyżką (już nie miksować). Następnie wlać mleko i delikatnie oraz krótko wymieszać łyżką (tylko do połączenia się składników w jednolitą masę.

Masą wypełnić 12 papilotek do około 2/3 wysokości i wstawić do piekarnika. Piec przez 18 - 20 minut aż wetknięty patyczek będzie suchy. W międzyczasie przygotować precelki.

Dekoracja:

Precelki położyć na talerzyku i polać lukrem lub roztopioną czekoladą. Lukier robimy mieszając kilka łyżek cukru pudru z odrobiną wody. Zostawić do zastygnięcia lukru lub czekolady.

W ostudzonych babeczkach zrobić nacięcie z boku. Następnie wybrać pół łyżeczki ciasta ze środka babeczki. W rozcięcie z boku włożyć precelka a w powstałe zagłębienie włożyć łyżeczkę serka czekoladowego, masę może się lekko rozpłynąć na boki.

Udekorować bitą śmietaną i posypać kakao. Podawać z małą łyżeczką na małym talerzyku od filiżanki espresso. 

Smacznego!



niedziela, 11 listopada 2012
Muffinki kokosowe z polewą czekoladową



 

Muffinki dla fanów kokosa. Intensywnie kokosowe, delikatne, puszyste, wilgotne i smaczne. Polane z wierzchu polewą czekoladową sprawiają, że życie staje się słodsze ;-)

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.

Miłej niedzieli! :)

 

Składniki na 12 muffinek:

1 3/4 szklanki mąki

3/4 szklani cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki wiórek kokosowych

6 łyżek jogurtu naturalnego

2 łyżki mleka

2 jajka

120 g roztopionego masła

 

Składniki na polewę:

100 g mlecznej czekolady

1 łyżka masła

wiórki kokosowe do dekoracji

 

W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, w drugiej misce mieszamy mokre składniki: jogurt, mleko, roztopione masło, jajka. Następnie mieszamy zawartość obu misek i mieszamy do połączenia się składników.

Formę do muffinek wykładamy papilotkami i przekładamy ciasto do 2/3 wysokości każdego otworu.

Pieczemy w 180oC przez 20-25 minut (do suchego patyczka).

W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z masłem, połączyć składniki i polać ostygnięte muffinki. Udekorować z wierzchu wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

 



 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl