wtorek, 03 listopada 2015
Chleb żytni na zakwasie z pestkami dyni

Chleb żytni na zakwasie z pestkami dyni4

Chleb żytni na zakwasie z pestkami dyni3

Chleb żytni na zakwasie z pestkami dyni1

Chleb żytni na zakwasie z pestkami dyni2

Chleb żytni na zakwasie z pestkami dyni5

 

Najlepsze na świecie są chleby na zakwasie – wilgotne, bardzo smaczne, z ulubionymi dodatkami, u mnie dzisiaj chleb żytni z dodatkiem pestek dyni, garści słonecznika i miłości. Polecam :)

 

Składniki na zaczyn:

4 łyżki aktywnego zakwasu żytniego

 

80 g mąki żytniej typ 2000

100 g wody

Wymieszać i zostawić w cieple na 8 godzin.

 

Składniki na ciasto właściwe:

gotowy zaczyn

100 g mąki żytniej typ 2000

250 g mąki żytniej typ 720

50 g mąki pszennej

50 g płatków owsianych

1 łyżeczka cukru

2 łyżeczki soli

1/2 szklanki pestek dyni

garść ziaren słonecznika

300 g wody

 

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką. Keksówkę o wymiarach 25 x 11 cm wysmarować masłem i obsypać otrębami. Przełożyć ciasto do formy, wierzch wyrównać, posmarować wodą i obsypać płatkami owsianymi. I zostawić do wyrośnięcia na 10 – 12 godzin.

Studzić na kratce.

Piec w 200oC przez 1 godzinę. Następnie wyjąć ciasto z formy i dopiekać kolejne 30 minut.

Smacznego!

Bagietki na płynnym zakwasie

bagietki na plynnym zakwasie

bagietki na plynnym zakwasie2 bagietki na plynnym zakwasie3

bagietki na plynnym zakwasie5

W ramach wspólnego pieczenia zaproponowanego przez Amber razem z dziewczynami powstały bardzo dobre, chrrrrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku bagietki na zakwasie. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje, a pieczywo ładnie wyrasta :)

 

Składniki na 6 bagietek:

28o g letniej wody

480 g zakwasu żytniego, o konsystencji jak na grube naleśniki; dokarmiony lub nie*

480-600 niebielonej maki (ilość maki zależy od jej stopnia wilgotności, temperatury otoczenia itp)

2 1/2 łyżeczki soli

2 łyżeczki cukru

1 łyżka drożdży instant**

4 łyżeczki glutenu (opcjonalnie)

 

*  Jeśli dokarmisz  zakwas przed użyciem, chleb wzrośnie lepiej; ale jeśli jesteś w pośpiechu, niedokarmiony zakwas po prostu użyczy mu smak, a drożdże w recepturze zadbają o wyrastanie ciasta.

** Przy dobrze dokarmionym zakwasie, drożdże pominąć
1) W dużej misce połącz wodę, zakwas i 3 szklanki mąki, resztę maki dosypiesz później. Dobrze wymieszaj.

2) Dodaj sól, cukier, drożdże i gluten, następnie dodatkowe 1 1/2 do 2 szklanki mąki. Mieszaj aż ciasto będzie odchodziło od ścianek, dodając tylko tyle dodatkowych mąki ile to konieczne; luzne (lepkie) ciasto da lekki miąższ.

3) Mieszaj ciasto przez 7 minut mikserem; lub 8 do 10 minut ręcznie, na lekko natłuszczonej powierzchni. Ciasto można również zagnieść w automacie do chleba nastawiając na odpowiedni cykl. Po zakończeniu, przenieś ciasto ją do miski by rosło, jak poniżej.

4) Umieść ciasto w wysmarowanej olejem misce, przykryj miskę i odstaw do wyrośnięcia aż zwiększy objętość dwukrotnie, około 90 minut.

5) Delikatnie odgazuj ciasto i podziel go na sześć części (dla cienkich bagietek)

6) Uformuj z każdego kawałka wałeczki do 35 cm długości, ułóż je co najmniej 10 cm od siebie, połóż bagietki na blasze poryta pergaminem lub w specjalnych formach do bagietek.

 

7) Pokryj chleby lekko wysmarowanej folią spożywczą i zostaw do wyrastania na  1 1/2 do 2 godzin. Pod koniec wyrastania rozgrzej piekarnik do 225°C.

8) Aby uzyskać klasyczny wygląd bagietek, naciąć je trzy razy na 1 cm.

9) Piecz bagietki przez około 25 minut lub do uzyskania złoto-brązowego koloru. Wyjmij chleb z pieca. Wyłącz piekarnik, lekko uchyl drzwiczki na kilka centymetrów, wsuń ponownie chleb do pieca i zostaw aż do schłodzenia pieca bez blaszek. W ten sposób chleb zachowuje chrupiącą skórkę.

Smacznego!

bagietki na plynnym zakwasie4

bagietki na plynnym zakwasie6

Lista piekących:

1.       Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/

2.       Ania http://bajkorada.blogspot.com/

3.       Ania http://jswm.blogspot.com/

4.       Anita http://atinabc.blox.pl/html

5.       Aga http://wsezonie.blogspot.com/

6.       Basia http://mozaikazycia.blogspot.com/

7.       Bożenka http://www.smakowekubki.com/

8.       Gatita http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/

9.       Gosia http://kochamgary.blogspot.com/

10.   Gosia http://zamoimidrzwiami.blogspot.com/

11.   Jola http://smakmojegodomu.blox.pl/html

12.   Kamila http://ogrodybabilonu.blogspot.com/

13.   Karolina http://stokolorowkuchni.blox.pl/html

14.   Kaś http://bakeandtaste.blogspot.com/

15.   Łucja http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

16.   Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com/

17.   Majka http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com/

18.   Marzena http://zaciszekuchenne.blogspot.com/

19.   Myniolinka http://slodkieimpresje.blox.pl/html

20.   Renata S. http://forksncanvas.blogspot.com/

21.   Piegusek http://piegusek1976.blogspot.com/

22.   Wiewióra http://kuchennewojowanie.blogspot.com/

23.   Wisła http://zapachchleba.blogspot.com/

 
Tagi: zakwas
11:38, pieczarka_mysia , bułeczki i chleby
Link Dodaj komentarz »
Pszenno-żytni chleb na zakwasie ze słonecznikiem

chleb z ziarnami pszenno-zytni 5

chleb z ziarnami pszenno-zytni 4 chleb z ziarnami pszenno-zytni 1

chleb z ziarnami pszenno-zytni 31

chleb z ziarnami pszenno-zytni 2

 

Jaki jest?
Jest wilgotny, lekko kwaśny, ma chrupiącą skórkę i dużą ilość ziaren słonecznika. Taki domowy chleb na zakwasie na śniadanie to sama przyjemność i samo zdrowie!

Miłego dnia! : )

 

Składniki na zaczyn:
5 łyżek aktywnego zakwasu żytniego
50 g letniej wody
50 g mąki żytniej

Wymieszać dokładnie składniki zaczynu, zakryć folią i zostawić na 12 godzin.

Następnie do zaczynu dodać:

5 łyżek aktywnego zakwasu żytniego
50 g letniej wody
50 g mąki żytniej

Wymieszać dokładnie składniki zaczynu, zakryć folią i zostawić na 12 godzin.

Składniki na ciasto właściwe:

zaczyn

400 g mąki żytniej typ 720

200 g białej pszennej maki chlebowej

450 g letniej wody

10 g soli

120 g ziaren słonecznika, uprażonych

Do miski wsypać mąki, wlać wodę, dodać zaczyn, ziarna słonecznika i sól. Wyrobić ciasto (będzie klejące). Keksówkę o długości 35 cm wysmarować masłem, obsypać mąką lub otrębami i przełożyć ciasto. Wyrównać wierzch ręką, maczając ją w letniej wodzie. Zostawić do wyrośnięcia (aż ciasto sięgnie górnej krawędzi formy, około 8 godzin)

Formę wstawić do zimnego piekarnika i włączyć na 220. Kiedy piekarnik nagrzeje się do 220 stopni piec przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejną godzinę. Po tym czasie wyjąc chleb z formy i dopiekać kolejne 10 minut.

Wyjąć chleb i studzić na kratce. Kroić po całkowitym ostygnięciu.

Smacznego!

Maślane rogaliki śniadaniowe

rogaliki z makiem maslane4

rogaliki z makiem3

rogaliki z makiem rogaliki z makiem2

 

Dzień dobry! Dzisiaj na śniadanie bardzo maślane, chrupiące rogaliki, posypane w wierzchu makiem -przepyszne!

Udanego dnia :)

 

Źródło przepisu: Moje Wypieki

Składniki na 12 sztuk rogalików (wielkości dużej bułki):

 

580 g mąki pszennej

2 małe jajka

1 łyżka soku z cytryny (pominęłam)

1 łyżka oleju słonecznikowego

1,5 łyżki cukru

pół łyżeczki soli

1 szklanka letniego mleka (250 ml)

60 g roztopionego masła

20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży

 

Ponadto:

50 g roztopionego masła

1 jajko do posmarowania

mak do posypania

 

Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę.

Drożdże świeże* rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Roztrzepać jajka, dodać sól, mleko, cukier, olej. Powoli wsypywać mąkę, sok z cytryny i wyrośnięte drożdże, roztopione lecz nie gorące masło (60 g). Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Ciasto wyłożyć na stół i wyrabiać, podsypując ewentualnie mąką (nie za dużo, by ciasto nie było twarde). Wyrabiać tak długo, aż zacznie odstawać od rąk (można wyrobić mikserem).

Wyrobione ciasto uformować w kulę i włożyć do miski. Przykryć ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu, by podwoiło objętość (około godziny czasu).

Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części, z których uformować kulki. Każdą z nich rozwałkować na owalny placuszek o długości około 20 cm. Placuszek posmarować niewielką ilością masła. Zwinąć, jak naleśnika, wzdłuż krótszego boku. Po zwinięciu złączyć końce razem na kształt rogalików. Rogaliki ułożyć na blaszce, w sporych odstepach, odstawić do napuszenia (powinny podwoić objętość).

Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 23 – 25 minut. Studzić na kratce.

* drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką

Tagi: drożdże
06:27, pieczarka_mysia , bułeczki i chleby
Link Dodaj komentarz »
Pszenne bułki z płatkami owsianymi

 

Pyszne, puszyste, delikatne z dodatkiem płatków owsianych pszenne bułeczki. Z przepisu wychodzi 8 naprawdę dużych lub 10 mniejszych bułeczek. Jeśli macie ochotę na domowe pieczywo na kolację jeszcze zdążycie je zrobić ;-)

Spokojnego niedzielnego popołudnia!

Składniki na 8 dużych bułek:

2 1/2 – 3 szklanki mąki pszennej typu 650

25 g świeżych drożdży

 

100 ml + 3/4 szklanki wody

1/2 szklanki płatków owsianych górskich

2 łyżki jogurtu naturalnego

3 łyżeczki oliwy z oliwek

1 łyżeczka cukru

3/4 łyżeczki soli

Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać cukier i 100 ml ciepłej wodę (nie gorącą!) i odstawić na 15 minut, aż na powierzchni miseczki powstaną bąbelki.

Resztę wody zagotować i zalać wrzątkiem płatki owsiane. Odstawić do ostygnięcia.

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę z oliwek, ostygnięte płatki i gotowy zaczyn. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, odstawić do wyrośnięcia na około 1 1/2 godziny.

Po tym czasie uformować 8 dużych lub 10 mniejszych zgrabnych bułeczek i odstawić do napuszczenia na 30 minut. Przed pieczeniem posmarować je oliwą i posypać płatkami owsianymi.

Piec w 200oC około 15 minut (do złotego koloru).

Smacznego!

(przepis własny)

niedziela, 01 listopada 2015
Bułki z czosnkiem i ziołami

bułki z czosnkiem i ziołami4

bułki z czosnkiem ziołami1

bułki z czosnkiem i ziołami3

bułki z czosnkiem ziołami2

bułki z czosnkiem i ziołami5

 

Na sobotnie śniadanie zapraszam na przepyszne, bardzo puszyste, delikatne bułki pszenne z nadzieniem z masła z dodatkiem świeżego czosnku, pietruszki i szczypiorku. Najlepiej smakują świeżo wyjęte z piekarnika. Zniknęły w jedno popołudnie – takie smaczne! :)

 

Składniki na 8 bułek:

400 g mąki pszennej

1 łyżeczka cukru

1 1/2 łyżeczki soli

20 g świeżych drożdży + 2 łyżki mleka

220 g maślanki

20 g masła, roztopionego

 

Dodatkowo do posmarowania:

1 roztrzepane jajko

 

Drożdże, cukier i ciepłe (ale nie gorące) mleko wymieszać w szklance i odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać roztopione masło, sól, ciepłą maślankę i rozczyn z drożdży. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Umieścić w misce, przykryć ręcznikiem i zostawić do wyrośnięcia (na około 2 godziny).

Po tym czasie ciasto podzielić na 8 równych części. Uformować bułki i zostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

 

Składniki na nadzienie:

70 g miękkiego masła

5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę

1 łyżka świeżej pietruszki

1 łyżka świeżego szczypiorku

 

Wszystkie składniki połączyć w miseczce.  Włożyć do foliowego woreczka, zawiązać i odciąć 1 róg.

Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. Ostrym nożem naciąć do połowy, wycisnąć w nacięcie nadzienie z woreczka.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 – 20  minut.

Podawać ciepłe.

Smacznego!

Źródło inspiracji Dorota z Moje Wypieki

Tagi: drożdże
19:22, pieczarka_mysia , bułeczki i chleby
Link Dodaj komentarz »
Rossiysky z ziarnami

Rossiysky z ziarnami03

Rossiysky z ziarnami0

 

Rossiysky z ziarnami01

Rossiysky z ziarnami02

 

100% żytni chleb na zakwasie żytnim. Chrupiąca skórka, mięsisty, wilgotny miąższ z dodatkiem ziaren słonecznika. Brzmi dobrze? Kanapki z takim chlebem od razu poprawiają humor i dają mnóstwo energii na cały dzień :)

Miłego poniedziałku!

 

Źródło: Piekarnika Tatter

Składniki:

320 g zaczynu zakwasowego żytniego razowego*

280 g wody

480 g jasnej mąki żytniej

10 g soli

100 g ziaren słonecznika

Do zaczynu dodać wodę i dobrze wymieszać. Wsypać mąkę i sól, dodać ziarna słonecznika, wyrobić lepkie, raczej luźne ciasto. Trwa to zaledwie 2-3 minuty. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką żytnią. Zakryć naoliwioną folią i zostawić do wyrośnięcia (dobrze jest poczekać, aż chleb urośnie nieco (1/2 cm) ponad foremkę). Przed pieczeniem wierzch chleba posmarowałam oliwą, włożyć go do pieca rozgrzanego do 210 stopni C i piec 15 minut. Potem temperaturę zmniejszyć do 190 stopni C i piekłam kolejne 40-45 minut.
Kroić po całkowitym ostygnięciu (najmniej odczekać conajmniej 12 godzin).
 
 
* jak zrobić zaczyn zakwasowy?
50 g zakwasu żytniego

 

150 g maki żytniej u mnie ty 720
300 g wody
 
 
Wszystkie składniki wymieszać i szczelnie przykryć i zostawić na 12-24 godziny. Po tym czasie zaczyn jest gotowy do użycia.

 

 
 
Smacznego!
 
 
Żytni chleb radzieckiego żółnierza

zytni chleb radzieckiego zolnierza

zytni chleb radzieckiego zolnierza5

zytni chleb radzieckiego zolnierza3  zytni chleb radzieckiego zolnierza8

zytni chleb radzieckiego zolnierza9

 

Chleb 100% żytni. Przepis wykorzystuje trójfazową metodą zakwaszania ciasta z mąki żytniej (u mnie typ 720), dzięki czemu chleb jest bardzo wilgotny i idealny wyrośnięty. Jeden chleb upiekłam w formie 20 x 10 cm z dodatkiem ziaren słonecznika, drugi w formie 25 x 10 upiekłam bez dodatków. Jeden z najlepszych chlebów jakie upiekłam :)

Chleb został upieczony w ramach wspólnego pieczenia zaproponowanego przez Amber. Dziękuję wszystkim Dziewczynom za wspólne pieczenie i super zabawę.

 

 

Składniki:

375 g ciasta zakwaszonego po 3 fazie z mąki żytniej razowej (przepis poniżej)

450 g mąki żytniej typ 720

15 g soli

330 ml bardzo ciepłej wody (ok. 40*C)

 

Najpierw zacznij od zakwaszenia ciasta.

Metoda trójfazowego zakwaszania ciasta wg M.Zielińskiej:

1. Faza 
2 łyżki zakwasu + 100g maki żytniej typ 720+ 100g wody, temperatura 24-26°C, na 5-6 godzin.

Całość mieszamy i odstawiamy do przefermentowania w dość ciepłym miejscu na 5-6 godzin.
Na tym etapie następuje dynamiczny rozwój drożdży i fermentacji alkoholowej przy jednoczesnym rozwoju bakterii mlekowych.

2.Faza:
mieszanina jw. + 100 g maki żytniej typ 720 + 90 g wody, temperatura 26 – 27°C, 8-12 godzin.

Do mieszaniny z pierwszego etapu dodajemy nową porcje maki i wody, z tym, że mąki jest trochę więcej, temperatura zaś jeszcze nieco wyższa. Gęsta konsystencja otrzymanego ciasta i dłuższy czas trwania tego etapu sprzyjają intensywnemu rozwojowi bakterii kwasu mlekowego, który decyduje, o jakości pieczywa.

3.Faza: 
ciasto jw. + 80 g maki ty 720 + 100 g wody, temperatura 28 – 30°C, na 3-4 godziny.

W fazie tej powinny rozwijać się już bardzo dynamicznie dzikie drożdże. Ciasto powinno przyrosnąć od 2 do 4 razy. Z tego etapu powinno się w zasadzie pobierać zaczątek do dalszych wypieków, żeby osiągnąć najlepsze rezultaty.

Ciasto zakwaszone czyli zaczyn jest gotowy, gdy:
– jego powierzchnia jest lekko wklęsła, czyli ciasto podniosło się wyraźnie do góry, ale jeszcze nie opadło całkowicie.
– na powierzchni widoczne są równomierne drobne spękania, a przy przechyleniu, galaretowate wnętrze.
– powinno pachnieć kwaśno, lekko alkoholowo, ale przyjemnie.

Następnie przygotuj ciasto właściwe:

Do zakwaszonego ciasta dodać mąkę, szybko i krótko wyrobić – do uzyskania jednorodnej konsystencji.
Konsystencja bardzo gęsta ale nie za bardzo.
Zostawić do fermentacji na ok. 2 godziny w temp. 30*C . Ciasto nieznacznie (a może i więcej) urośnie i pojawią się pęcherzyki powietrza. Przełożyć do keksówek wysmarowanych masłem i obsypanym bułką tartą.  Ciasto posmarować olejem (ręką) i przykryć szczelnie folią i pozostawić do wyrośnięcia w temp. 30*C na 35-50 min.
Piekarnik nagrzać do 260*C .
Piec 10-15 min w 260*C a następnie dopiekamy 40 – 45 min. w 200*C.
Natychmiast po wyjęciu z pieca posmarować/spryskać wodą. Jak każdy chleb żytni wymaga cierpliwości.

Kroić dopiero kiedy całkowicie ostygnie.

Smacznego!

 

zytni chleb radzieckiego zolnierza4

zytni chleb radzieckiego zolnierza7

Zapraszam na chleby Dziewczyn, aby zobaczyć ich chleby:

Aciri  http://bajkorada.blogspot.com/2014/01/zytni-chleb-radzieckiego-zonierza.html

Ania http://jswm.blogspot.com/2014/01/zytni-chleb-radzieckiego-zonierza.html

AniaW http://magnolia-rozmaryn.blogspot.com/2014/01/zytni-chleb-radzieckiego-zonierza.html

Alucha Alucha http://nieladmalutki.blogspot.com/2014/01/zytni-chleb-radzieckiego-zonierza.html

Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/prosty-zytni-chleb-radzieckiego-zolnierza-styczniowy/

Anna http://ankawell.blogspot.com/2014/01/chleb-radzieckiego-zonierza.html

Arnika http://arnikowakuchnia.blogspot.com/2014/01/zytni-chleb-radzieckiego-zonierza.html

Basia http://mozaikazycia.blogspot.com/2014/01/zytni-chleb-zonierza-radzieckiego.html

Bea http://www.beawkuchni.com/2014/01/zytni-chleb-radzieckiego-zolnierza-czyli-styczniowe-wspolne-pieczenie.html

Bożena http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/01/chleb-radzieckiego-zonierza-styczniowa.html

Bożenka http://www.smakowekubki.com/2014/01/prosty-zytni-chleb-radzieckiego-zonierza.html

Danusia http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com/2014/01/chleb-radzieckiego-zonierza.html

Dosia http://dosismakolyki.blogspot.com/2014/01/zytni-chleb-radzieckiego-zonierza.html

Doowa http://doowa.blogspot.com/2014/01/zytni-chleb-radzieckiego-zonierza.html

Dorota http://ugotujmyto.pl/chleb-zytni-czyli-chleb-radzieckiego-zolnierza/

Gatita http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/2014/01/zytni-chleb-radzieckiego-zonierza-czyli.html

Gosia http://kochamgary.blogspot.com/2014/01/styczniowa-piekarnia-chleb-radzieckiego.html

Gucio http://kuchniagucia.blogspot.com/2014/01/styczniowa-piekarnia-zytni-chleb.html

Iga http://japoziomka.blogspot.com/2014/01/na-dobry-poczatek-roku.html

Jola http://smakmojegodomu.blox.pl/html

Kamila http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2014/01/zytni-chleb-radzieckiego-zonierza.html

Karolina http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/01/Zytni-chleb-radzieckiego-zolnierza.html

Krecia http://bybyloprzyjemniej.blogspot.com/2014/01/zytni-chleb-radzieckiego-zonierza.html

Łucja http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2014/01/zytni-chleb-radzieckiego-zonierza.html

Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com/2014/01/styczniowa-piekarnia-i-zytni-chleb.html

Małgosia i Piotr http://akacjowyblog.blogspot.com/2014/01/o-chlebie-i-naturze.html

Margot http://kuchniaalicji.blogspot.com/2014/01/zytni-chleb-radzieckiego-zonierza.html

Marzena zaciszekuchenne.blogspot.com/2014/01/zytni-chleb-radzieckiego-zonierza.html

Olimpia http://www.pomyslowepieczenie.blogspot.com/2014/01/zytni-chleb-radzieckiego-zonierza.html

Renata S http://forksncanvas.blogspot.com/2014/01/rosyjski-chleb-zytni-ze-styczniowej.html

Wiosenka http://eksplozjasmaku.blox.pl/2014/01/Zytni-chleb-radzieckiego-zolnierza.html
Wisła http://zapachchleba.blogspot.com/2014/01/chleb-radzieckiego-zonierza.html
 
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl