niedziela, 03 marca 2013
Domowe masło orzechowe i o Zielonym Nurcie



 

 

Po co kupować masło orzechowe skoro można je zrobić w szybki, prosty i zdrowy sposób w swojej kuchni. Wystarczy około 20 minut, aby cieszyć się jego smakiem. Potrzebne nam będą: orzeszki ziemne, dobrej jakości olej roślinny, miód i troszkę soli, następnie trzeba wszystko zmiksować i gotowe. Proste, prawda?

Od dzisiaj nie kupuję już gotowych słoiczków z masłem orzechowym, bo co swoje to zdrowe! Zachęcam Was do wypróbowania przepisu! :)

Miłej niedzieli!

 

Składniki na małe 2 słoiki masła orzechowego:

400 g orzeszków ziemnych

4 łyżki oleju ze słonecznika (u mnie firmy Zielony Nurt)

1 łyżeczka soli

2 łyżki miodu

Orzeszki podpiec na złoty kolor na patelni, ostudzić. Orzeszki wrzucić do malaksera, dodać sól, olej ze słonecznika, miód i miksować około 10 minut aż powstanie gładka masa. Gotowe masło przechowywać do słoika, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce. 

Smacznego!

 

Informacje na temat oleju ze słonecznika.

"Olej słonecznikowy pozyskujemy z najwyższej jakości ziaren słonecznika tłoczonych na zimno. Unikalna technologia zachowuje w pełni walory smakowe oraz zdrowotne naszego oleju. Charakteryzuje go bogactwo kwasów wielonienasyconych oraz witaminy E, które w dużej mierze są odpowiedzialne za obniżenie poziomu cholesterolu oraz wspomaganie i stymulowanie naszego układu odpornościowego. Olej słonecznikowy ma także szerokie zastosowanie w kosmetyce, stosowany na skórze ogranicza powstawanie zmarszczek oraz utrzymuje nawilżanie skóry.

Należy stosować go na zimno jako dodatek do surówek , oraz potraw duszonych i gotowanych. Nie należy go podgrzewać do temperatury 100 stopni.Bez dodatku konserwantów. Trzymać w chłodnym miejscu z dala od źródeł światła."

Więcej na temat olei zapraszam na stronę: Zielony Nurt


wtorek, 16 sierpnia 2011
Konfitura jeżynowo - jabłkowa i bułeczki owsiane na jogurcie

Śniadaniowa propozycja - moja ulubiona, bo na słodko.


Konfitura idealna - bo z dodatkiem jabłek i jeżyn, przy której inne przetwory nie mają szans ;) naprawdę jest rewelacyjna w smaku, bardzo owocowa, gęsta - pyszna!

Do tego proponuję zdrowe bułeczki owsiane na jogurcie z płatkami owsianymi i mąką owsianą. Ich wnętrze jest delikatne, puszyste, a skorupka chrupiąca, posypana płatkami owsianymi. Pasują na wytrawnie i na słodko, a upieczone bułeczki można spokojnie zamrozić i cieszyć się nimi w każdej chwili.

Reasumując to idealne połączenie - jedne z moich ulubionych!

 

 

 

Autorka przepisu: Agata

Składniki na 8 bułeczek:

300 g mąki pszennej

100 g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych

50 g płatków owsianych 

110 g jogurtu naturalnego

110 g wody

12 g świeżych drożdży lub 4 g drożdży instant

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

Na wierzch: mleko i płatki owsiane

W misce wymieszać obie mąki i płatki owsiane.
W kubku wymieszać maślankę z drożdżami i cukrem. Wlać do miski z mąką, dodać wodę i odstawić na 30 minut.
Dodać sól i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć miskę ściereczką i odstawić, aż ciasto podwoi objętość (ok. 1-1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt ok. 20x30 cm (grubość ok. 1 cm).
Pokroić na 8 części i przenieść bułki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. 

Posmarować mlekiem i posypać płatkami. Piec 15 minut w temp. 180 stopni.

i

Autorka przepisu: Dorotus76

Składniki:

1 kg jeżyn

0,5 kg jabłek na przetwory

skórka otarta i sok z 1 cytryny

2 szklanki cukru


Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wrzucić do większego garnka z grubym dnem razem z jeżynami i cytryną, zasypać cukrem. Zagotować. Gotować kilka godzin na minimalnej mocy palnika aż konfitura zgęstnieje, dobrze jest gotowanie rozłożyć na 2 dni. W połowie gotowania przetrzeć połowę konfitury przez sitko, by pozbyć się nadmiaru pestek.

Jak sprawdzić, czy jest już wystarczająco dobra konsystencja? Włożyć talerzyk do zamrażarki. Na zmrożony wylać łyżkę gorącej konfitury. Jeśli zastygnie, a na powierzchni utworzy się skórka, która przy dotknięciu się pomarszczy - wystarczy już gotowania.

Słoiki wyparzyć (wrzącą wodą lub w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C). Przelać konfiturę, dobrze zakręcić.

Smacznego :)


piątek, 12 sierpnia 2011
Konfitura mirabelkowa z rumem

Lato zamknięte w słoiczku i pyszna konfitura z niedocenianych owoców mirabelki

 

Nie wierzyłam dopóki nie spróbowałam! Owoce "Pani Mirabelki " w trakcie przemiany na konfiturę stają się wyśmienite, tracą swoją charakterystyczną kwskowatość i smakują rewelacyjnie - zwłaszcza z kromką świeżego chleba.

Cudowne będzie otorzyć taki słoik w środku zimy, z którego wybuchnie owocowy aromat i wspomnienie lata. Wyrób nieco pracochłonny, ale obiecuję, że ten smak wynagrodzi Wasz wszelki trud. 

Zapraszam Was na bloga Bea w Kuchni, która zainspirowała mnie swoim przepisem na dżem z mirabelek i, od której nauczyłam się nowego sposobu pasteryzacji konfitur, zamiast kłopotać się z wielkimi garami z wrzącą wodą, wystarczy nam tylko piekarnik. Zobaczcie sami jakie to proste! ; )

 


Składniki na około 1 litr konfitury:

2,5 kg mirabelek

2 szklanki cukru

3 łyżki soku z cytryny

30 ml rumu

 

Mirabelki można wcześniej wydrylować, ale z pestką odchodzi bardzo dużo miąższu, dlatego proponuję tę opcję - mirabelki porządnie umyć i włożyć do garnka z grubym dnem, dodać 3 łyżki wody zagotować i prażyć na bardzo małym ogniu, dość często mieszając, aż owoce popękają i pestki same odejdą (około 2 godziny). Następnie zawartość garnka przecedzić przez sitko i wyrzucić pestki ze skórką. Do "czystej masy dodać cukier i smażyć dodatkowe 30 minut. Zostawić na noc/

Następnego dnia smażyć zawartość do uzyskania gęstej konsystencji. W tym czasie umyć słoiczki, wytrzeć do sucha i wstawić do piekarnika na 15 minut na 120oC i wypiekać.

Kiedy nasza konfitura będzie już gotowa dodać sok z cytryny, rum i prażyć dodatkowe 5 minut. Następnie gorącą masę przekładać do wypieczonych słoiczków (należy pamiętać, aby dotykać słoiki przez ściereczkę, żeby nas nie poparzył), porządnie zakręcić i wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki i zostawić do całkowitego ostygnięcia. 

Smacznego!


08:51, pieczarka_mysia , przetwory
Link Komentarze (7) »
czwartek, 04 listopada 2010
Konfitura z jabłek

 Do słoika - jabłka ; )

  

Możemy je wykorzystać np. do szarlotki, lub do ryżu na mleku. Myślę, że każdy znajdzie miejsce u siebie w kuchni na parę takich słoiczków : )

 

 

Składniki:

2,5 kg jabłek

1 kg cukru

sok z cytryny

cynamon wg uznania

6 mielonych goździków

  

Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, drobno posiekać. Posiekane jabłka, 1/3 szklanki wody i sok z cytryny wymieszać, przełożyć do rondla. Doprowadzić do wrzenia, powoli gotować mieszając aż jabłka zmiękną. Z 30 dkg cukru i kilku łyżek wody przyrządzić brązowy karmel. Karmel i pozostały cukier dodać do jabłek i nadal gotować często mieszając do momentu uzyskania jednorodnej masy. Dodać cynamon i mielone goździki, dokładnie wszystko wymieszkać. Przygotowaną konfiturę przekładać do słoików, szczelnie zamknąć, na 5 minut odwrócić do góry dnem.

 Smacznego!

11:29, pieczarka_mysia , przetwory
Link Komentarze (4) »
środa, 08 września 2010
Śliwkowa nutella

Konfitura śliwkowa z czekoladą. kalorie.

 

Ostatnio mam manię wyjadania nutelli ze słoiczka, a ja tutaj za tydzień szukuję się na wyjazd do Chorwacji i warto byłoby nie przytuć, więc mam na to sposób - mniej kaloryczna, równie smaczna, może nawet lepsza czekośliwkowa nutella : ) Polecam!

Składniki:
3 kg śliwek węgierek bez pestek
1 kg cukru
2 cukry waniliowe
100 g ciemnego kakao

Śliwki przepuścić przez maszynkę, przełożyć do garnka, wsypać cukier i gotować na małym ogniu często mieszając około 2 godzin, aż część wody odparuje i masa nieco zgęstnieje. Około 10 minut przed końcem gotowania wsypać cukier waniliowy i kakao i dokładnie wymieszać (po dodaniu kakao masa znacznie zgęstnieje, więc przed jego wsypaniem masa nie może być zbyt gęsta).

Gorącą masę nakładać do wyparzonych słoików i odwracać je do góry nogami, żeby się zakleiły. Można też słoiki z nutellą pasteryzować około 10 minut.

Smacznego!

08:26, pieczarka_mysia , przetwory
Link Komentarze (4) »
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl