piątek, 15 czerwca 2012
Koktajl bananowo - truskawkowy z malibu

 

Pyszny, lekki, koktajl z truskawek, banana, jogurtu naturalnego i dodatkiem alkoholowym - Malibu.

Udekorowany listkiem mięty idealny na letnie popołudnie ;-)

 

Składniki na 3 szklanki:

1 szklanki truskawek

1 banan

3/4 szklanki jogurtu naturalnego

1/3 szklanki likieru Malibu

listki miety do dekoracji

 

Truskawki, jogurt, banan, malibu włożyć do lodówki na 1 godzinę przed przygotowaniem. Następnie wszystkie składniki włożyć do wysokiego naczynia i zmiksować blenderem na gładką masę. 

Przelać do szklanek i udekorować listkiem mięty. 

Smacznego!

 

poniedziałek, 26 grudnia 2011
Wigilijny kompot z suszu

Susz!

 

Niektórzy go nie cierpią, a ja go wręcz uwielbiam i nie wyobrażam sobie bez niego świąt Bożego Narodzenia.

Taki kompot robi się u nas raz do roku - na Wigilię. Zawiera suszone owoce: morele, śliwki kalifornijskie, jabłka, gruszki, rodzynki i żurawinę. Dosładzany naturalnym miodem, z korzennymi przyprawami. Pycha!

Taki rarytas najlepiej przygotować dzień przed Wigilią, aby nabrał intensywnego smaku i koloru.

Posyłam świąteczne uściski i życzę miłego dnia!

 

 

Składniki

1 1/2 kg suszu: jabłek, gruszek, śliwek, moreli, żurawiny i rodzynek

1 łyżeczka cynamonu

5 goździków

szczypta imbiru

2 łyżki soku z cytryny

2 litry wody

do smaku: miód naturalny - u mnie 3 łyżki

 

Owoce dokładnie sparzyć wrzącą wodą, aby pozbyć się całej chemii z suszu. 

Zagotować 2 litry wody, wrzucić wszystkie suszone owoce, cynamon, goździki i imbir. Gotować aż owoce napęcznieją, a kolor będzie intensywny.  U mnie, że na średnim ogniu na dużym palniku wystarczy około 30 minut.

Na koniec doprawić sokiem z cytryny i miodem do smaku. Następnie odstawić kompot na całą noc, aby smak był bardziej aromatyczny i intensywny. Podawać dobrze schłodzony.

Smacznego : )

środa, 17 sierpnia 2011
Koktajl jeżynowy

Szklanka pełna zdrowia i energii 

 

Pyszny, pożywny, orzeźwiający i bardzo smaczny koktajl na maślance z przetartymi przez sitko jeżynami, bo pestki są jednak za bardzo wyczuwalne. Prosty i zdrowy sposób na początek dnia lub chwilę relaksu w środowe popołudnie! :)

Polecam!

 

 

Składniki:

1 i 1/2 szklanki jeżyn

1/2 litra maślanki

1 łyżka cukru (dodać wg własnych upodobań smakowych)

1 łyżka soku z cytryny

(jogurt naturalny lub bita śmietana do dekoracji)

 

Jeżyny dokadnie umyć i zmiksować blenderem na gładką masę, następnie przez sitko przetrzeć masę i oddzielić mus od pestek - pestki wyrzucić. Do gładkiego musu dodać maślankę, cukier i sok z cytryny i wszystko dokładnie zmiksować.

Przelać do naczyń i udekorować klesem jogurtu naturalnego lub bitej śmietany.

Smacznego ;)

 

08:36, pieczarka_mysia , napoje
Link Komentarze (14) »
środa, 25 maja 2011
Koktajl bananowo - truskawkowy

Pierwsze truskawki

Po nocach marzył mi się taki letni koktajl, w którym czuć promienie słońca i słodki smak sezonowych owoców. Kupiliśmy pierwsze truskawki w tym roku i od razu wiedziałam do czego je wykorzystam! Pierwsza myśl? Koktajl? - to jest to ; ) 

Pyszny, orzeźwijący, koniecznie dobrze schłodzony, bez dodatku cukru, na bazie kefiru, który zawiera niezbędne dla naszego organizmu kultury bakerii, co więcej sam kefir charakteryzuje się leczniczymi i zdrowotnymi właściwościami. Dzięki niemu pobudzimy nasz apetyt, a także układ trawienny. Jest on wspaniałym suplementem diety. Dobrze wpływa również na ogólną kondycję organizmu oraz włosów, probiotyki z greckiego pro bios - znaczy “dla życia”, dlatego jedzmy je częściej w każdej postaci!

Mmmm.. Pycha!

 


 

Składniki:

1 duży banan

1 litr kefiru

1/2 kg truskawek

(ewentualnie można dosłodzić do smaku miodem)

Truskawki umyć, osuszyć, obrać z szypułek i wrzucić do miski, następnie dodać banana, kefir i wszystko dokładnie zmielić blenderem. Przelać do schłodzonych wcześniej w lodówce szklanek i serwować.

Smacznego ; )


11:58, pieczarka_mysia , napoje
Link Komentarze (9) »
piątek, 13 sierpnia 2010
Milkshake brzoskwiniowy

Milkshake brzoskwiniowy - na każdą chwilę

 

 

Naprawdę nie ma dnia żebym nie miała ochoty na shaka, zwłaszcza w upalne dni. To pyszny i zdrowy sposób na chwilę zapomniania, a mleko i zamrożone owoce to zakochana para - pasują do siebie znakomicie : )

 Mój R. jest geodetą, wczoraj wpadł do mnie wieczorem po tereniem, a ja zaserwowałam mojego shake, patrzył na mnie swoimi błękitnymi oczami spod szklanki z shakiem, a to sprawiło, że mleczny napoój smakował jeszcze lepiej..

Co potrzebowałam do mojego cuda?

składniki na 2 porcje:

4 duże gałki sorbetu brzoskwiniowego przygotowanego wg mojego przepisu

2 szklanki mleka

6 kostek pokruszonego lodu

Wszystko razem rozgniotłam na gładką masę w malakserze i od razu podawałam : ) przygotowanie wszystkiego zajeło mi 3 minutki

 

Smacznego ; )

 

 

08:01, pieczarka_mysia , napoje
Link Dodaj komentarz »
środa, 11 sierpnia 2010
Sok z czerwonej porzeczki

Domowy sok z czerownej porzeczki

 

Wspaniale nadaje się na gorące dni - do soku dodać wodę i parę kostek lodu, a także na zimę - kubek gorącej herbaty z sokiem i wieczór z książką pod kocykiem wspominając słoneczne dni lata! Nie ma to jak domowy wyrób, naprawdę się opłaca trochę bałaganu w kuchni : )

 

 

Składniki:

1,5 kg czeronej porzeczek 
3 kg cukru
3 łyżki kwasku cytrynowego

Czerwone porzeczki, a następnie osuszyć. Zalać je 3 litrami wody, zagotować i gotować jeszcze 10 minut. Następnie wszystko przecedzić przez sito.

Do soku dodać cukier i zagotować. Następnie dodać kwasek cytrynowy i wymieszać.

Gorący sok porzeczkowy wlać do ciepłych słoików. Zakręcić słoiki i odwrócić do góry dnem.

Sok ten rozcieńcza się z wodą.

Ze składników wyjdzie ok. 4 litry soku.

Smacznego ; )

 

 

 

wtorek, 10 sierpnia 2010
Kawa o

Pij filiżankę kawy na zdrowie

Moją kawę nazywam o'le, bo usłyszałam od Sylwi,  że to poprawna nazwa, a Ona zna się na rzeczy, bo pracowała w londyńskim Dorchesterze i wrocławskim Monopolu : ).. Mój kawowy rytuał wygląda tak - codziennie rano wtaję, wyciągam mleko z lodówki, kubek z szafki. Cały kubek wypełniam mlekiem, wkładam go do mikrofalówki na 2,5 minuty, po tym czasie wyjmuję i wsypuję 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej, mieszam. Gotowe : ) Mnie nie pobudza kawa, ale delektuje się jej delikatnym smakiem.. O'le - po hiszpańsku jest to okrzyk wyrażający zachętę.
Może do... picia kawy ?

Czy pijąc codziennie filiżankę kawy zdajesz sobie sprawę z jej wpływu na zdrowie? Czy wiesz, że kawa dostarcza organizmowi człowieka cennych antyoksydantów? Czy wiesz, że kofeina zawarta w kawie przedłuża zdolność do długotrwałego wysiłku i zwiększa odporność na zmęczenie? Czy wiesz, że spożywanie kawy może między innymi wpłynąć na obniżenie ryzyka rozwoju choroby Alzheimera, przyczyniać się do spadku ryzyka rozwoju kamicy nerkowej, zwiększać ukrwienie całego organizmu?

Kawa charakteryzuje się złożonym składem chemicznym, stanowi bogate źródło kwasu chlorogenowego i kawowego, uważanych za silne przeciwutleniacze. Efekt zdrowotny przeciwutleniaczy polega na neutralizacji wolnych rodników, które niszczą zdrowe komórki i tym samym wywołują różne choroby. Przeciwutleniacze mogą poprawiać mechanizmy obronne organizmu przed chorobami, takim jak nowotwory i choroby wieńcowe serca.

W jednym ze znanych Centrów Badań Stomatologicznych w USA stwierdzono, że kawa, dzięki zawartości garbników, może przeciwdziałać procesom powodujących próchnicę zębów. Picie kawy, nawet bezkofeinowej, wpływa na ograniczenie działania bakterii na uzębieniu.

Kofeina nie wydaje się być istotnym „winowajcą” przewlekłego nadciśnienia tętniczego. Naukowcy z Centrum Medycznego Uniwersytetu w Teksasie przebadali 10 tys. Amerykanów z nadciśnieniem tętniczym i nie znaleźli zależności między piciem kawy a jej wpływem na podwyższanie ciśnienia. Natomiast, w stresie, przy dużym napięciu psychicznym, u niektórych osób po wypiciu kawy może podwyższyć się ciśnienie, wywołane skojarzonym „efektem kofeiny i stresu”.

Ostatnie badania wykonane w Portugalii i Kanadzie (na grupie ok. 6 400 osób w wieku 65 lat i starszym) wykazały że spożywanie kawy może wpłynąć na obniżenie ryzyka rozwoju choroby Alzheimera. Badania przeprowadzone w różnych krajach (w Hiszpanii, Szwecji, Niemczech, Włoszech, Japonii, USA) wykazały u osób pijących kawę w umiarkowanych ilościach możliwość zmniejszenia ryzyka zachorowania lub opóźnienia występowania choroby Parkinsona, ze względu na efekt ochronny komórek nerwowych.

Kofeina, zawarta w kawie, to jeden z najbardziej powszechnych środków psychotropowych, mających zdolność wpływania na nastrój. Służy ona nie tylko poprawie nastroju, ale także zmniejsza uczucie przygnębienia.

W badaniu, w który objęto 81 tys. kobiet w USA, wykazano, że kawa pomaga kobietom uniknąć kamieni nerkowych. Porcja 240 ml kawy pozwalała na zmniejszenie ryzyka o 10%, a w przypadku kawy bezkofeinowej – o 9%. W przypadku mężczyzn (próba: ok. 45 tys.) udowodniono, że przy spożyciu ok. 240 ml kawy dziennie istnieje 10% spadek ryzyka rozwoju kamicy nerkowej.

Kawa wpływa pozytywnie na przemianę cukrów. W badaniach laboratoryjnych wykazano, że kwas chlorogenowy, odgrywający ogromną rolę w kształtowaniu się bukietu smaku i aromatu kawy, powoduje absorpcję glukozy przez wątrobę. Kolejne badania, prowadzone np. w Finlandii, wykazały także pozytywny wpływ kawy na ograniczenie zachorowania na cukrzycę, szczególnie typu II (kobiety, pijące 3-4 filiżanki – ryzyko zachorowania zmniejszone o 29%; mężczyźni – o 27%). Również badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Harvardzie wykazały, że umiarkowane picie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II (u kobiet o 30%, a u mężczyzn o 50%).

http://www.zdrowie.senior.pl/75,0,Kawa-a-zdrowie,3396.html

 

 

Tagi: kawa
08:52, pieczarka_mysia , napoje
Link Komentarze (1) »
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl