wtorek, 03 listopada 2015
Lekkie ciasto czekoladowe

ciasto czekoladowe11

ciasto czekoladowe3

ciasto czekoladowe51

Ciasto intensywnie czekoladowe, puszyste, mięciutkie, nie za suche i lekkie w smaku. Wierzch ciasta oblany polewą czekoladą. Idealne aby ukoronować miłe spędzony dzień przy kubku kawy i kawałku tego ciacha. Ciasto jest szybkie i proste do zrobienia – polecam : )

Miłego weekendu!

 

Składniki na ciasto:

220 g gorzkiej czekolady co najmniej 70%

125 g masła

4 jajka

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki pszennej

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki na polewę:

80 g mlecznej czekolady

2 łyżki masła

 

Piekarnik nastawić na 180°C.

Czekoladę połamać, razem z masłem i cukrem rozpuścić w rondelku na średnim ogniu, nie zagotowywać. Odstawić do ostygnięcia.

Kiedy masa czekoladowa ostygnie białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Żółtka dodać do masy czekoladowej i zmiksować mikserem. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Na koniec małymi porcjami dodawać ubitą pianę z białek – tylko do połączenia się składników, aby nie stracić na puszystości ciasta.

Formę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto.

Piec około 30 minut (do suchego patyczka)

Przygotować polewę: Czekoladę rozpuścić w rondelu z masłem i polać wierzch ostudzonego ciasta.

 

Smacznego !

poniedziałek, 02 listopada 2015
Murzynek z konfiturą wiśniową i polewą czekoladową

Przepyszne ciasto czekoladowe, a dokładnie murzynek z dodatkiem konfitury wiśniowej, dzięki czemu ciasto jest wilgotne, długo zatrzymuje świeżość i pięknie pachnie wiśniami. Polane obficie polewą czekoladą zaspokaja głód na czekoladę. Szybkie i proste do zrobienia, a smakuje naprawdę pysznie!

Polecam!

¬ródło przepisu: Moje Wypieki (z małymi zmianami)

 

Składniki:

125 g masła

100 g gorzkiej czekolady, posiekanej

300 g konfitury wiśniowej

 

120 g drobnego cukru 

2 duże jajka, roztrzepane

150 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do naczynia przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, odstawić.

W garnuszku roztopić masło. Dodać posiekaną czekoladę, zdjąć z palnika, wymieszać do jej roztopienia i otrzymania gładkiej masy. Przelać do większego naczynia. Dodać konfiturę, cukier, sól, jajka. Wymieszać widelcem tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Stopniowo dodawać mąkę, mieszając tylko do jej połączenia się z czekoladową masą.

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i obsypać delikatnie mąkę. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180oC przez około 50 – 60 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.

Wyjąć, polać polewą czekoladową, ozdobić wiśniami z syropu.

Polewa czekoladowa:

100 g mlecznej czekolady

80 g śmietany 18% (ważne, aby była w temperaturze pokojowej)

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodawać małymi porcjami śmietanę i mieszać do połączenia się składników. Po lekkim ostudzeniu polać wierzch ciasta.

Smacznego :-)

niedziela, 07 kwietnia 2013
Ekstremalnie czekoladowe ciasto



 

 

Moje pierwszy wrażenie po spróbowaniu ciasta? "Wow! To ciasto jest obłędne pyszne". Przynajmniej mi bardzo przypadło do gustu i również Wam polecam je wypróbować w Waszych domach!

Proste do wykonania. Najpierw pieczemy spód (upiekłam je dzień wcześniej) z jajek, masła, kakao i czekolady, bez grama mąki. Ciasto wychodzi wilgotne, delikatne i puszyste. Podczas pieczenia bardzo rośnie, aby opaść po wyjęciu z piekarnika i zostawić wolne miejsce na czekoladowy mus, który przygotowujemy z podobnych składników do ciasta, ale już nie pieczemy, ale utrwalamy żelatyną i schładzamy w lodówce. Mus wychodzi piankowy, aksamitny i bardzo puszysty.

Ja się zakochałam!


Inspiracja z książki: Crave, A Passion for Chocolate" Maureen McKeon (z moimi zmianami)


Składniki na ciasto:

150 g masła

150 g mlecznej czekolady, połamanej na małe kawałki

5 dużych jajek, żółtka i białka osobno

1 łyżka kakao

110 g drobnego cukru do wypieków

 

Składniki na mus czekoladowy:

100 g masła

100 g mleczej czekolady

połamanej na kawałki

3 duże jajka, żółtka i białka osobno

2 łyżeczki kakao

80 g cukru 

1 łyżka wódki

2 łyżeczki żelatyny w proszku rozpuszczonej w 80 ml gorącej wody


W grubym garnku roztopić masło, dodać połamaną czekoladę, i mieszać do jej roztopienia. Ostudzić, dodać żółtka i kakao, zmiksować. 

Mikserem ubić białka na sztywną pianę i małymi porcjami dodawać cukier, miksować około 10 minut, aż białka będą gęste, sztywne i błyszczące.

Białka dodać do masy czekoladowej, w trzech turach, delikatnie mieszać aby nie opadły. 

Formę o średnicy 20 cm (może użyć formy 20-23 cm) wysmarować masłem (boki i spód) i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać delikatnie masę na ciasto.

Piec w temperaturze 180ºC przez 25 - 30 minut. UWAGA! Ciasto rośnie bardzo wysokie! Wyjąć z piekarnika i nie wyjmować z formy. Ciasto po wyjęciu opadnie tworząc miejsce na czekoladowy mus.

Ciasto można upiec wieczór wcześniej.


W grubym garnku roztopić masło, dodać połamaną czekoladę, i mieszać do jej roztopienia. Ostudzić, dodać żółtka i kakao, zmiksować. 

Mikserem ubić białka na sztywną pianę i małymi porcjami dodawać cukier, miksować około 10 minut, aż białka będą gęste, sztywne i błyszczące.

Białka dodać do masy czekoladowej, w trzech turach delikatnie połączyć z resztą składników. Dodać rozpuszczoną żelatynę i wódkę, delikatnie zmiksować, aby białka nie opadły.

Masę wylać na środek upieczonego, zapadniętego spodu. Przykryć, schłodzić przez 3-4 godziny, choć najlepiej przez noc. 

Udekorować czekoladą.

Smacznego!



 

czwartek, 21 marca 2013
murzynek z konfiturą wiśniową i polewą czekoladową

 

Przepyszne ciasto czekoladowe, a dokładnie murzynek z dodatkiem konfitury wiśniowej, dzięki czemu ciasto jest wilgotne, długo zatrzymuje świeżość i pięknie pachnie wiśniami. Polane obficie polewą czekoladą zaspokaja głód na czekoladę. Szybkie i proste do zrobienia, a smakuje naprawdę pysznie!

Polecam!

 

Źródło przepisu: Moje Wypieki (z małymi zmianami)

 

Składniki:

125 g masła

100 g gorzkiej czekolady, posiekanej

300 g konfitury wiśniowej

120 g drobnego cukru 

2 duże jajka, roztrzepane

150 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do naczynia przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, odstawić.

W garnuszku roztopić masło. Dodać posiekaną czekoladę, zdjąć z palnika, wymieszać do jej roztopienia i otrzymania gładkiej masy. Przelać do większego naczynia. Dodać konfiturę, cukier, sól, jajka. Wymieszać widelcem tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Stopniowo dodawać mąkę, mieszając tylko do jej połączenia się z czekoladową masą.

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i obsypać delikatnie mąkę. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 - 60 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.

Wyjąć, polać polewą czekoladową, ozdobić wiśniami z syropu.

 

Polewa czekoladowa:

100 g mlecznej czekolady

80 g śmietany 18% (ważne, aby była w temperaturze pokojowej)


Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodawać małymi porcjami śmietanę i mieszać do połączenia się składników. Po lekkim ostudzeniu polać wierzch ciasta.

Smacznego :-)


czwartek, 28 lutego 2013
Ciasto czekoladowe z bananami i bitą śmietaną



Puszyste, delikatne czekoladowe ciasto przełożone i udekorowane warstwą bitej śmietany i bananów skropionych sokiem z cytryny.

Lubicie takie połączenia?

Jeśli tak zdążycie zrobić ciasto jeszcze dzisiaj np. do popołudniowej kawy.

Miłego dnia!

 

Składniki:

150 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 małe lub 3 duże jajka 

200 g cukru

90 ml oleju

70 ml mleka

2 łyżki kakao


Dodatkowo:

300 ml śmietany kremówki 30%

1 1/2 łyżeczki żelatyny

2 łyżki cukru pudru

4 banany

kakao do posypania

sok z jednej cytryny do skropienia bananów

 

Całe jajka wbić do miski, dodać cukier i zmiksować (około 6-7 minut) na puszystą masę. Następnie dodać na przemian olej i mleka. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do reszty składników i zmiksować na gładką masę.

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem, obsypać mąką i przelać ciasto.

Piec w 200oC około 35-40 minut (do suchego patyczka).

Ostudzić i przekroić na 2 blaty.

2 banany obrać, pokroić na pół wzdłuż i wszerz. Skropić sokiem z cytryny (te banany będą w środku ciasta).

Resztę bananów pokroić na cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny i odstawić do dekoracji.

Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i odstawić do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i żelatynę, zmiksować. 

Na pierwszy blat wyłożyć 2 łyżki śmietany kremówki, wyrównać na wierzchu, na to poukładać banany, wyłożyć 3/4 śmietany. Przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę śmietany, udekorować plasterkami bananów. Wierzch posypać kakao.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego!




sobota, 30 czerwca 2012
Jogurtowe ciasto kakaowe z wiśniami z syropu



 

Pyszne, ekspresowe, kakaowe, ciasto jogurtowe, z wiśniami z syropu na oleju roślinnym.

Mięciutkie, puszyste, delikatne i wilgotne, polane mleczną czekoladą sprawia, że sięga się po jednek kawałek, następny, następny i trudno jest się opanować, aby nie sięgnąć po jeszcze jeden ;-)

Do odmierzania składników potrzebujesz szklanki o pojemności 250ml.

Ostatni egzamin 5.07, dlatego proszę trzymajcie kciuki i już niedługo wracam do Was ;-)

Buziaki ;*

Składniki:

125 g jogurtu (u mnie "serduszko" firmy Zott o smaku biszkoptowym)

1 1/2 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki oleju słonecznikowego

1/2 szklanki wiśni z syropu (lub kompotu, albo świeże owoce)

3 łyżki kakao 

3 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

 

Dodatkowo:

100 g mlecznej czekolady

3 łyżki masła

 

W misce wymieszać: jogurt, jajka, olej, pokrojone na drobniejsze kawałki wiśnie z syropu i cukier. W drugiej misce przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Przelać mokre składniki do suchych i dokładnie połączyć widelcem.

Blaszkę o wymiarach 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Wyrównać wierzch i piec w 170o C przez 30 minut (do suchego patyczka). 

Kiedy ciasto ostygnie przygotować polewę: w garnuszku zagotować wodę, położyć na wierzch miskę z czekoladą (tak aby dno nie dotykało wody) roztopić i połączyć z masłem. Udekorować wierzch ciasta.

Smacznego!




poniedziałek, 04 czerwca 2012
Ciasto Czarny Las





 

W miniony weekend miałam okazję wypróbować ciasto firmy Gellwe Czarny Las i wiecie co? Mimo, że nigdy nie kupuje ciast z kartoników to jestem zachwycona i pozytywnie zaskoczona! Ciasto jest bez konserwantów i sztucznych barwników, więcej można poczytać na tej stronie

A jak smakuje? Niebiańsko! Wszystkim bardzo smakowało i prosili o dokładkę!

Puszyste, intensywnie czekoladowe, wilgotne dwa blaty ciasta przełożone konfiturą wiśniową i delikatnym, czekoladowym kremem. Wierch zdobi gruba warstwa bitej śmietany, udekorowany wiórkami czekoladowymi i mrożonymi wiśniami.

Naprawdę polecam!


Lista zakupów:

1 opakowanie ciasta Czarny Las firmy Gellwe


Składniki do ciasta:

3 jajka

100 ml wody 

100 ml oleju słonecznikowego

500 ml śmietany kremówki (30%)

275 ml mleka

1 słoiczek konfitury wiśniowej 

100 g gorzkiej czekolady

 

Dodatkowo do dekoracji:

mrożone wiśnie

wiórki czekoladowe z mlecznej czekolady


Do wysokiej miski wsypać mieszankę do przygotowania ciasta, dodać jajka, wodę, olej i całość ubijać mikserem chwilkę na wolnych, następnie przez ok. 2 minuty na najwyższych obrotach. Gotową masę przełożyć do uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm. Wstawić do lekko podgrzanego piekarnika i piec w temp. 180'C przez 35 minut (sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone).

Do wysokiego naczynia wlać 200 ml zimnego mleka (niepełną szklankę), wsypać zawartość opakowania do przygotowania kremu i całość miksować ok. 3 minuty. Gorzką czekoladę zetrzeć w całości na tarce o drobnych oczkach. Zagotować w garnku pozostałe 75 ml mleka (1/4 szklanki), zestawić z ognia i dodać do gorącego mleka startą czekoladę. Całość dobrze wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Płynną, delikatnie schłodzoną czekoladę przełożyć do ubitego wcześniej kremu i dobrze wymieszać łyżką, aż do momentu otrzymania jednolitej masy. 

Upieczone i wystudzone ciasto przekroić poziomo na 2 równe części. Na dolną część ciasta wyłożyć równomiernie wiśnie. Następnie rozsmarować wcześniej przygotowany krem czekoladowy i przykryć drugą częścią ciasta. 

Do wysokiego naczynia wlać 500 ml śmietanki 30% tł. i ubijać chwilkę mikserem. Następnie wsypać zawartość 2 opakowań Fixu do śmietany Gellwe i miksować do uzyskania pożądanej konsystencji. Tak przygotowaną śmietanką udekorować wierzch ciasta, a następnie włożyć je do lodówki na ok. 3 godziny. 

Smacznego! :-)

 

 

piątek, 25 maja 2012
Ciasto czekoladowe z polewą

 

 

Zapraszam Was na pyszne, puszyste, wilgotne (dzięki dodatku jogurtu), intensywnie czekoladowe, dzięki gorzkiej czekoladzie ciasto przyozdobione z wierzchu i boków mleczną czekoladą.

Każdy kawałek to rozkosz dla podniebienia.

Polecam ;-)

(Przepis własny)


Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki

1 szklanka cukru

3/4 szklanki jogurtu o smaku wiśniowym

100 g masła

3 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g gorzkiej czekolady

2 łyżki kakao

1/2 szklanki wody

 

Składniki na polewę:

100 g mlecznej czekolady

2 łyżki masła

 

Wodę, masło, gorzką czekoladę zagotować w garnuszku na małym ogniu i ostudzić.

Do miski wbić jajka, zmiksować z cukrem na puszystą, białą masę. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, ostudzoną masę maślano - czekoladową, a na koniec jogurt. Wszystko dokładnie zmiksować.

Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować boki masłem i delikatnie obsypać mąką. Przelać ciasto, wyrównać wierzch.

Piec około 1 godzinę (do suchego patyczka) w 180oC.

Po wystudzeniu ciasta w garnuszku na małym ogniu roztopić masło razem z mleczną czekoladą i polać całe ciasto z góry i boków.

Smacznego!



 
1 , 2 , 3 , 4
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl