wtorek, 09 kwietnia 2013
Surówka z kapusty pekińskiej i orzechów włoskich

 

Pyszna, bardzo prosta i szybka surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem kwaśnego jabłka, ogórka, rzeżuchy, orzechów i jogurtowego sosu. Wszystkie składniki bardzo dobrze ze sobą smakują.

Polecam jako dodatek do pieczywa lub obiadu :)

Miłego dnia ; )

Składniki:

1 nieduża główna kapusty pekińskiej

1 kwaśne jabłko

1 zielony ogórek 

1/3 szklanki kiełków rzeżuchy + do dekoracji

1 cebula dymka ze szczypiorkiem

1/2 szklanki orzechów + dekoracji

1 mały jogurt naturalny (200 g)

1/2 łyżeczki musztardy

1 łyżka soku z cytryny

3 łyżki oleju z orzechów włoskich (u mnie formy Oleofarm)

do smaku: sól i pieprz

 

Kapustę umyć, osuszyć i drobno poszatkować. Dodać do dużej salaterki. Ogórka umyć i pokroić w półplasterki, jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, cebulę i szczypiorek drobno pokroić, orzechy poszatkować, kiełki rzeżuchy przekroić na pół. Dodać wszystkie składniki do kapusty. W osobnym naczyniu wymieszać olej z sokiem z cytryny, przyprawami i musztardą, jogurtem, wymieszać i polać zawartość w salaterce. Wymieszać.

Surówkę przed konsumpcję polecam, aby postała ok 20 minut, aby smaki się przegryzły.

Udekorować kiełkami rzeżuchy i orzechami włoskimi.

Smacznego!


czwartek, 04 kwietnia 2013
Risotto z kurczakiem i pieczarkami



 

Bardzo lubię risotto, za to że jest szybkie i proste do zrobienia, a do tego bardzo dobrze smakuje. Koniecznie do jego zrobienia używam specjalnego ryżu do risotto typu arborio. Dzisiaj ze smażonymi pieczarkami i kurczakiem, przygotowane z dodatkiem białego wina i domowego bulionu.

Palce lizać!

 

Składniki:

250 g ryżu do risotto arborio

100 ml wytrawnego białego wina

1000 ml bulionu warzywnego

500 g pieczarek

600 g piersi z kurczaka

1 duża cebula

2 cebule dymki

5 łyżek oleju z pestek winogron (u mnie firmy Oleofarm )

4 łyżki masła


Pieczarki umyć, obrać, pokroić w plasterki i smażyć na łyżce masła. Ostawić na bok.

Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w małą kostkę, doprawić solą i pieprzem, smażyć na 2 łyżkach oleju. Odstawić.

Cebulę i cebule dymi (bez szczypiorku) drobno posiekać, zeszklić na 3 łyżkach masła i 3 łyżkach oleju, smażyć 3 minuty. Wsypać ryż i podsmażać około 2 minuty, wlać białe wino. Dusić do momentu, gdy płyn odparuje. Następnie dodać małymi porcjami gorący bulion i cały czas delikatnie mieszać, aż ryż będzie gotowy (około 17-20 minut). Pod koniec gotowania dodać podsmażone pieczarki, kurczaka, posiekany szczypiorek od cebuli dymki, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Udekorować świeżym szczypiorkiem.

Smacznego!



niedziela, 17 października 2010
Domowa pizza

 

 

 

Ciasto na pizzę

/1 pizza o średnicy 25 cm/

120 g mąki (ok. 3/4 szklanki)
1/2 łyżeczki drożdży instant (używam dr Oetkera)
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/3 szklanki wody
2 łyżeczki oliwy + 1 łyżka do posmarowania ciasta

Wszystkie składniki zagnieść - można mikserem. Uformować kulę, posmarować ją łyżką oliwy i odłożyć do miski na 1 h do wyrośnięcia. Przykryć miske ściereczką.

W tym czasie zrobić sos pomidorowy:

230 g pomidorów z puszki
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczka suszonej bazylii
1/4 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
odrobina pieprzu

wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Doprowadzic do wrzenia, następnie zmniejszyc ogień i gotować 10 minut.


Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt koła o średnicy 25 cm. Położyć na papierze do pieczenia. Jeśli mamy czas, warto, żeby pizza po rozwałkowaniu, a przed nałożeniem nadzienia, trochę odpoczęła i podrosła ok. 15 minut. Jeśli nie mamy czasu, robimy według przepisu.

Posmarować sosem pomidorowym i układać na wierzchu dowolne składniki (pieczarki, oliwki, szynkę, pomidory..... co chcemy)
Piekarnik nagrzać do temp. 230 st C. Wstawiamy pizzę do gorącego piekarnika i pieczemy ok. 10 minut.

Smacznego!


Zapiekanka warzywna z makaronem

Czwartkowy obiad i wiadomo o co chodzi : )

  

  

 

Z moim R. umówiłam się na wspólne czwartkowe obiady ze względu na mój nienormalny plan zajęć na uczelni. Jako studentka Akademii Medycznej nie mam kiedy zjeść porządnego obiadu i mieć siły do nauki i jeżdżenia po całym Wrocławiu. Na szczęście w czwartek spotkaliśmy się razem przy stole..

 

Składniki:

1 por

1 cebula

2 ząbki czosnku

makaron rurki, wg uznania

5 pieczarek

1 duża czerwona papryka

2 duże pomidory

1 puszka marchewki baby

1 puszka zielonego groszku

250 ml śmietany 18%

przyprawy: sól, zioła prowansaldzkie, słodka papryka, pieprz czarny, bazylia, tymianek

starty ser gouda na wierzch

 

Makaron ugotować al dente. Wszystkie warzywka pokroić w drobną kostkę i wymieszać. Połączyć makaron z warzywami. Przygotować sos: śmietanę wymieszać z ziołami i polać warzywa z makaronem. Dokładnie wymieszać. Wierzch posypać startym serem.

Zapiekać 25-30 minut w 180oC pod pod folią aluminiową.

Podawać od razu z lampką wina.

Smacznego : )

środa, 11 sierpnia 2010
Gołąbki przybliżą Cię do nieba

Przepyszne gołąbki. niebo.

Wczoraj wieczorem je zrobiłam, a dzisiaj rano zawiozłam na śniadanie mojemu R. - podobno smakowało, chyba, że mnie tak czarował ; ) co mnie użekło w tych gołąbkach? - to, że nie jak w tradycyjnej kuchni są przyprawione czymś więcej niż solą i pieprzem : ) jak zjesz jednego odlecisz jak gołąb do nieba ; )

Jak je robimy?

1 dużą białą kapustę obieramy z niezdrowych liści, wykrawamu głąb. Zagotowujemy w dużym garnku wodę, wkładamy kapustę i po chwili zdejmujemy wierzchnie liście, odkładamy na talerz, po kilku minutach czynność powtórzyć aż zdejmniemy wszystkie nadające się do gołąbków liście (mają się po prostu we wrzątku kilka minut zaparzyć, aby były miękkie).

Jednocześnie zagotowujemy w drugim garnku ok 2 litry wody i wsypujemy 0,5 kg ryżu. Mieszamy i gotujemy ok 10 minut, a następnie odsedzamy na durszlaku, po czym przesypujemy do miski gdzie będziemy doprawiać potrawę.

Mielimy 1/4 kg mięsa wieprzowego i 1/4 kg mięsa wołowiny (rostbef). Obieramy i kroimy w drobną kostkę 3 duże cebule i posmażamy na 1/8 szklance oleju.

Do miski z ryżem dodajemy zmieloną wołowinę i mięso wieprzowe i podsmażoną cebulę, 1 łyżeczkę mielonego kminku, 1 łyżeczkę miękkiego masła i mieszamy. Dodajemy 1 łyżeczkę pieprzu cayenne, 1 łyżeczkę imbiru, 1 łyżeczkę mielonej kolendry, mieszamy. Dodajemy jeszcze 3 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę pieprzu, 1 łyżeczkę bazyli, 1 łyżeczkę tymianku, 1 łyżeczkę majeranku, 1 łyżeczkę soku z cytryny i 1 łyżeczkę kurkumy. Na każdy liść nakładamy tyle farszu aby dało się go swobodnie zawinąć.

Naczynie, w którym będziemy piec gołąbki układamy pozwijane gołąbki jeden przy drugiem, dość ciasno, conajmniej 2 wartwy. Posypać delikatnie solą wierzch. Wlać sok pomidorowy aby przykrywały gołabki do połowy.

Smacznego : )

wtorek, 10 sierpnia 2010
Surówka warzywna

Kolacyjna surówka z ogrodowych warzyw

 Bardzo szybka surówka na kolację, do tego ciepłe pieczywo i winko : )

Składniki:

1 główka sałaty pekińskiej

1 cebula

2 gałązki pietruszki

1 pęczek szczypiorku

2 pomidory

3 ogórki

3 łyżki oliwy z oliwek

sok z połowy cytryny

przyprawy: sól, pieprz, bazylia, tymianek, oregano

Wszystkie składniki pokroic w kosteczkę. Polać oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Przyprawić      i podawac ; )

Smacznego ; )

sobota, 07 sierpnia 2010
Moje śniadanie

M u e s l i  z  o w o c a m i  

i  j o g u r t e m

Śniadanie zjedz za dwóch, obiadem podziel się z przyjaciółmi, a kolację oddaj wrogowi : ) - przysłowie chińskie

Nie bez powodu uważa się, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem. Dostarcza nam siły i energii na cały rozpoczynający się dzień.
Poza tym naukowcy twierdzą, że osoby regularnie jedzące śniadanie rzadziej cierpią na otyłość, cukrzycę i choroby sercowe, niż osoby rezygnujące ze śniadania, czyli pierwszego posiłku.
Rezygnując ze śniadania pozbawia organizm "paliwa" jakim jest dostarczana z pożywieniem glukoza. Rano jej poziom jest najniższy w ciągu doby i jeśli go nie uzupełnimy będziemy się czuć osłabieni, senni, znacznie spadnie efektywność naszej pracy i nauki. Śniadanie to obowiązkowy posiłek także dla osób walczących ze zbędnymi kilogramami.
Wartościowe śniadanie działa jak dopalacz- startujemy w nowy dzień pełni sił.

Czym jest dla mnie śniadanie? - najpyszniejszym posiłkiem podczas całego dnia, gdy się budzę nie mogę się doczekać kiedys przyrządzę sobie moją ucztę królowej, a wieczorem kładąc się do łóżka nie mogę się doczekać kiedy wstanę i zjem moje pychotki! Jem tak codziennie od 4 lat, codziennie dzień w dzień jest moja micha! Dzięki niej mam pełno energii na cały dzień!

Co do niego daję zawsze?

musle crunchy przeważnie firmy Sante

jogurt naturalny

owoce szonowe, a jak nie mam to łyżkę ulubionej konfitury

Mnnnnnnnnnnnnnniiiiiiiiiiiiaaaaaaaaaaaaaaaaammmmmmmmmmmmmmmmm


 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl