wtorek, 03 listopada 2015
Pierniczki brukowce

pierniczki brukowce12

pierniczki brukowce2

pierniczki brukowce5

pierniczki brukowce3

pierniczki brukowce4

pierniczki brukowce11

 

Razem z Matką Wariatką upiekłyśmy pierniczki brukowce. Robi się je bardzo łatwo i szybko. Z ciasta formuje się małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, spłaszcza w rękach i nadziewa ulubionym nadzieniem, u mnie marmoladą jeżynową domowej roboty. Tajemnica koloru tkwi w skarmelizowanym cukrze i przyprawach korzennych. Polukrowane kakaowym lukrem, dzięki czemu szybko zmiękną. Bardzo smaczne.

Źródło przepisu: Moje Wypieki (z moimi zmianami)

 

Składniki na ciasto:

500 g mąki pszennej

80 g cukru

80 g miodu

1 jajko

50 g masła, w temperaturze pokojowej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

 

Dodatkowo:

marmolada lub powidła śliwkowe, u mnie marmolada jeżynowa

 

Do niedużego garnuszka wsypać 2 łyżki cukru, skarmelizować (pozostawić na średniej mocy palnika, nie mieszając, czekając aż cukier się rozpuści i otrzymamy złoty karmel). Wlać 1/3 szklanki wody. Zagotować i mieszać do rozpuszczenia się karmelu. Dodać pozostały cukier, miód, przyprawę korzenną, zagotować, wymieszać do rozpuszczenia się cukru, odstawić do wystudzenia.

 

Do miski wsypać mąkę pszenną wymieszaną z sodą, dodać roztrzepane jajko i masło. Wlać wystudzoną mieszankę i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć, odstawić na pół godziny w temperaturze pokojowej.

Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać w rękach, marmoladą nałożyć na środek, sklejać i formować w kulkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 1 – 2 cm odstępach

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 – 20 minut lub do lekkiego zarumienienia.

 

Składniki na kakaowy lukier:

1 szklanka cukru pudru

1 łyżeczka kakao

2 – 3 łyżki wrzącej wody

Do szklanki dodać cukier, puder, kakao i wymieszać, dodać wodę i dokładnie wymieszać. Gęstość lukru regulować dodatkiem wody lub cukru pudru. Udekorować lukrem pierniczki.

Smacznego! : )

pierniczki brukowce6

niedziela, 01 listopada 2015
Pierniczki marcepanowe

pierniki marcepanowe7

pierniki marcepanowe (2) pierniki marcepanowe4 pierniki marcepanowe1 pierniki marcepanowe6 pierniki marcepanowe5

Bardzo dobre pierniczki z mojego eksperymentalnego przepisu. Ciasto z dodatkiem masy marcepanowej. Po upieczeniu od razu miękkie, pachnące, aromatyczne. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje i można wycinać ładne kształty.

 

 

Składniki:

400 g mąki

 

1 łyżeczka sody

1 łyżka przyprawy piernikowej

150 g miękkiego masła

100 g cukru pudru

3 czubate łyżki miodu

1 jajko

100 g masy marcepanowej

 

Do miski dodać masło, masę marcepanową, jajko, miód, cukier i dokładnie wymieszać ręką lub mikserem. Dodać przesianą mąkę z sodą i przyprawą do piernika. Zagnieść gładkie, lśniące ciasto. Schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko (4-5 mm) na oproszonej mąką stol­nicy. Foremkami wycinać dowolne kształty. Ciastka układać na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia.  Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 10-12 minut w temperaturze 190° C. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Smacznego!

 

pierniki marcepanowe

Piernikowe ludziki w czekoladzie

piernikowe ludziki6

piernikowe ludziki4bpiernikowe ludziki5

piernikowe ludziki

piernikowe ludziki2

Pierniczki w kształcie ludzików wg mojego przepisu z użyciem powideł śliwkowych. Miękkie, pachnące korzennymi przyprawami. Udekorowane z wierzchu czekoladą i posypką cukrową. Polecam!

 

Składniki:

500 g mąki

180 g miękkiego masła

5 łyżeczek powideł śliwkowych

 

1 1/2 łyżeczki sody

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki przyprawy do piernika

100 g cukru pudru

1 jajko

3 czubate łyżki miodu

 

Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier puder, przyprawę do piernika wsypać do miski i wymieszać. Dodać masło, powidła, miód i roztrzepane jajko i zagnieść gładkie ciasto.

Ciasto rozwałkować na oprószonych blacie mąką na wysokość około 0,5 cm i wycinać foremkami dowolne kształty.

Piec w 180 stopniach około 10-12 minut.

Udekorować z wierzchu czekoladą, posypką cukrową i przechowywać w puszce.

Smacznego!

piątek, 21 grudnia 2012
Pierniczkowe misie z polewą czekoladą

 

Aby osłodzić Wam myśli na temat "końca świata" przygotowałam dla Was pierniczkowe misie oblane polewą czekoladową. W dniu pieczenia pierniczki są miękkie, następnie twardnieją. Należy je przetrzymywać w zamkniętym pojemniku, aby po około tygodniu znowu zmiękły.

 

Miłego dnia!

 

Składniki:

2 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru

4 łyżki miodu

25 g roztopionego masła

3 łyżki przyprawy do piernika

1 duże jajko (roztrzepane)

1 1/2 łyżeczki sody

 

Składniki na polewę:

2 łyżki śmietany kremówki 30%

100 g mlecznej czekolady

 

Mąkę przesiać do miski, dodać sodę, przyprawę do piernika, cukier i dokładnie wymieszać. Następnie dodać ciepły miód, masło i jajko. Wyrobić gładkie ciasto i odłożyć do lodówki na 1 godzinę.

Po godzinie rozwałkować ciasto na blacie i wycinać foremkami ciasteczka (u mnie w kształcie misia).

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 2 cm odstępach, ponieważ pierniczki sporo urosną.

Piec w 180oC około 12 minut (do suchego patyczka).

W garnuszka wlać śmietanę, zagotować, zdjąć z palnika i dodać połamaną czekoladą. Mieszać do połączenia się składników.

Dekorować wierzch pierniczków.

Smacznego!

 


czwartek, 20 grudnia 2012
Pierniczki czekoladowe dla św. Mikołaja

 

 

Macie już upominek dla św. Mikołaja, który przyniesie Wam prezenty?

Ja przygotowałam dla Niego intensywnie czekoladowe pierniczki z pomarańczową nutą udekorowane lukrem. Z dodatkiem ciepłego mleka smakują przepysznie.

Mam nadzieję, że św. Mikołajowi przypadną do gustu, bo mnie bardzo smakują :)

Uściski przedświąteczne!

Źródło przepisu: Moje Wypieki

 

Składniki na kilka blaszek pierniczków:

3 i 1/3 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki kakao

3/4 szklanki cukru pudru

3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

2,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika (najlepiej domowej)

szczypta soli

skórka otarta z 1 pomarańczy

180 g masła

1 jajko

3/4 szklanki melasy (ewentualnie golden syrupu lub płynnego miodu)

55 g gorzkiej czekolady, połamanej

Mąkę pszenną, kakao, cukier puder, sodę, przyprawę korzenną i sól - wymieszać i przesiać.

W garnuszku umieścić masło, melasę, czekoladę. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia i połączenia składników. Odłożyć do przestudzenia, choć mieszanka może pozostać lekko ciepła.

Do suchych, przesianych składników wbić jajko, dodać rozpuszczoną, lekko ciepłą mieszankę, skórkę z pomarańczy i zmiksować. Powstałą masę (może być na tym etapie klejąca) przełożyć do naczynia zawinąć szczelnie folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 1 - 2 godziny (lub dłużej). Pobyt w lodówce powinien sprawić że masa stężeje i nie będzie się kleiła.

Po schłodzeniu ciasto partiami wyjmować z lodówki i wałkować na grubość około 3 mm lub grubsze. Wykrawać dowolne kształty (u mnie były to serca).

Piec w temperaturze 180ºC przez 10 - 12 minut (grubsze odrobinę dłużej). Wystudzić na kratce.

Wystudzone pierniczki udekorować.

Smacznego :)


środa, 19 grudnia 2012
Piernik w kształcie choinki

 

 

Nie macie jeszcze przepisu na pysznego piernika na święta?

Mam na to radę!

Polecam wypróbować ten przepis na pysznego, wilgotnego piernika czekoladowego z dużą ilością konfitury (można dodać ulubioną: śliwkową, malinową, wiśniową), która nadaje ciastu wilgotności i nie trzeba już przekładać piernika po upieczeniu. Dodatkowo jest bardzo szybki i łatwy do zrobienia. U mnie upieczony w formie w kształcie choinki prezentuje się wspaniale.

Dla mnie niebo w ustach!

Składniki:

125 g masła

50 g gorzkiej czekolady

3 łyżki kakao

1 mały słoik ulubionej konfitury (u mnie konfitura z borówki brusznicy)

2 duże jaja

100 g cukru

1 łyżka miodu

150 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki przyprawy do piernika

 

Składniki na polewę:

2 łyżki śmietany kremówki (30%)

60 g mlecznej czekolady

 

W garnku roztopić masło, miód, dodać czekoladę, cukier, przyprawę do piernika i kakao. Ostudzić. Jajka roztrzepać i dodać do masy, następnie dodać konfiturę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie dokładnie połączyć, aby nie było grudek w cieście.

Formę (u mnie w kształcie choinki) ale również może być keksówka o wymiarach 20 x 10 cm wysmarować masłem, obsypać mąką i przelać ciasto.

Piec w 180oC około 50-60 minut (do suchego patyczka).

Ciasto studzić w formie około 10 minut i wyjąć na kratkę wystudzić.

Przygotować polewę. Do garnka wlać śmietanę kremówkę zagotować, zdjąć z ognia i dodać czekoladę. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia.

Polać wierzch ciasta.

Udekorować w dowolny sposób.

Smacznego!

wtorek, 18 grudnia 2012
Pierniczki wg przepisu mojej Babci

 

Zapraszam Was na pierniczki (u mnie w kształcie gwiazdeczek) wg przepisu mojej Babci Marylki, z którego wychodzi parę blaszek puszystych i mięciutkich pierniczków o pięknym zapachu i pysznym smaku.

Są szybkie i proste do zrobienia, nie potrzebują leżakowania, są gotowe od razu do zjedzenia. 

Miłego dnia :)

Składniki:

1 kg mąki

1/2 kg cukru

5 jajek

5-6 łyżek miodu

5 łyżkek przyprawy do piernika

2 łyżki kakao

1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy

1 kostka masła (250 g)

2 łyżki sody + 2 łyżki wody do rozpuszczenia

3 łyżki śmietany

 

Masło, miód, cukier, kakao, kawę i przyprawę do piernika zagotować w garnku. Do gorącej masy dodać 250 g mąki, rozetrzeć aby nie było grudek i odstawić do wystygnięcia. Następnie dodać roztrzepane widelcem jajka, resztę mąki, śmietanę, sodę rozpuszczoną w ciepłej wodzie i wyrobić gładkie lśniące ciasto.

Ciasto można odłożyć na całą noc do lodówki lub na 1-2 godziny, aby się schłodziło i lepiej wałkowało.

Ciasto rozwałkować na blacie na wysokość około 0,5 cm i wycinać foremkami dowolne kształty.

Piec w 175oC około 10-12 minut.

Smacznego!

czwartek, 13 grudnia 2012
Piernik pomarańczowy z polewą czekoladową

 

Pyszny piernik pomarańczowo - kakaowy z polewą czekoladową. Pięknie wyrośnięty. Po upieczeniu od razu mięciutki, nie wymaga leżakowania. Błyskawiczny w przygotowaniu, nie potrzebujemy do niego nawet miksera.

Raz dwa i gotowy!

Spróbujcie ;)

 

Składniki:

125 g margaryny

2 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru

2 łyżki kakao

2 czubate łyżki przyprawy do pieczenia (najlepiej domowej)

3 jajka

2 łyżeczki sody oczyszczonej

skórka otarta z 1 pomarańczy

1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (może być z miąższem)

1/2 szklanki mleka

 

Dodatkowo:

100 g mlecznej czekolady

2 łyżki słodkiej śmietany

 

Margarynę włożyć do garnka i roztopić, dodać cukier, kakao i przyprawę do piernika, mieszać do rozpuszczenia cukru. Zdjąć garnek z ognia i dodać sodę oczyszczoną, roztrzepane jajka, przesianą mąkę, sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową i mleko. Wymieszać, tak aby powstało gładkie ciasto. Formę - keksówkę o wymiarach 12 x 25 cm wysmarować masłem i obsypać mąkę. Przelać ciasto, wyrównać wierzch i piec w 180oC przez około 50 minut (do suchego patyczka).

Piernik wystudzić w formie, kiedy całkowicie ostygnie w małym rondelku podgrzać śmietankę i rozpuścić w niej kawałki czekolady.

Polać gotową polewą wierzch ciasta.

Smacznego!

 
1 , 2 , 3 , 4
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl