wtorek, 03 listopada 2015
Szybkie jogurtowe ciasto z rabarbarem

Szybkie ciasto jogurtowe z rabarbarem4

Szybkie ciasto jogurtowe z rabarbarem11

Szybkie ciasto jogurtowe z rabarbarem21

Szybkie ciasto jogurtowe z rabarbarem11 (2)

 

Bardzo szybkie i proste do zrobienia ciacho – wystarczy tylko włączyć piekarnik i w tym czasie wyrobić ciasto, pokroić rabarbar i bach! do pieca! Po godzinie wychodzi nam puszyste, delikatne, jogurtowe ciasto, znikające w jedno popołudnie ; )

Miłego dnia :)

 

 

Składniki:

350 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4  jajka

pół szklanki oleju

250 g jogurtu naturalnego typu greckiego

100 g cukru

300 g rabarbaru

Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, wymieszać. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka z olejem i jogurtem, dodać do suchych składników i zmiksować na gładką masę. Przelać do tortownicy o średnicy 20 cm posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Rabarbar umyć i pokroić i ułożyć na wierzchu ciasta

Piec w 190oC przez około 60 minut (d0 suchego patyczka).

Posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Szybkie ciasto jogurtowe z rabarbarem

niedziela, 01 listopada 2015
Ciasto czekoladowe na śmietanie, z czekoladą

ciasto czekoladowe na śmietanie z czekoladą

na śmietanie z czekoladą3

na śmietanie z czekoladą2

ciasto czekoladowe na śmietanie z czekoladą4

Bardzo proste i szybkie do zrobienia ciasto, upieczone w keksówce. Jest wilgotne – dzięki kwaśnej śmietanie i intensywnie czekoladowe, bo zawiera kakao i kawałki mlecznej czekolady. Lubimy takie ciasta.

Miłego dnia :)

 

Składniki:

1 szklanka śmietany 18%

2 jajka

3/4 szklanki cukru

1/2 szklanki oleju

2 szklanki mąki

3 łyżki kakao

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 płaska łyżeczka sody

50 g poszatkowanej mlecznej czekolady

 

Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem. Do drugiej miski  dodać jajka, śmietanę i olej, wymieszać mikserem na najniższych obrotach do połączenia się składników.

Połączyć zawartości obu misek, wymieszać krotko łyżką. Dodać czekoladę, wymieszać.

Keksówkę o wymiarach 25 x 12cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką przelać masę.

 

Piec w 180oC około 60 minut (do suchego patyczka).

Smacznego!

Babka piernikowa

babka piernikowa6

babka piernikowa1 babka piernikowa2

babka piernikowa4

babka piernikowa3

Bardzo smaczna, delikatna, mięciutka i wilgotna kakaowo – piernikowa babka. W czasie przygotowania ciasta odkładamy część masy kakaowej z której robimy polewę na babkę. Bardzo prosty i szybki przepis.

 

 

Składniki:

150 g masła

1 szklanka cukru

niepełne pól szklanki mleka

2 szklanki mąki

4 łyżki kakao

2 duże jajka lub 3 małe

2 łyżeczki sody

4 łyżeczki przyprawy do piernika

4 łyżki powideł śliwkowych

 

W garnku rozpuścić masło, dodać cukier, kakao i mleko, gotować około 5 minut. Odlać 1/3 szklanki masy a resztę ostudzić.

Do wystudzonej masy dodać powidła śliwkowe, przyprawę do piernika i roztrzepane jajka. Wymieszać. Na koniec dodać przesianą przez sitko mąkę z sodą i dokładnie wymieszać aż składniki się połączą.

Formę na babkę z kominem o średnicy 22 cm wysmarować masłem i posypać mąką. Przelać do formy gotową masę.

Piec w 180 stopniach Celsjusza około 1 godziny (do suchego patyczka).

Kiedy babka ostygnie polać pogrzaną odłożoną polewą kakaową.

Smacznego!

babka piernikowa5

babka piernikowa7

Chleb z Watykanu

 

W zeszły poniedziałek dostałam do przyjaciółki ze studiów słoik z zakwasem na ciasto z takim przepisem:

„Aby chleb szczęścia się udał należy przestrzegać zasad: nie lubi metalu, należy mieszać plastikową lub drewnianą łyżką (miska plastikowa, szklana). Przechowywać w temperaturze pokojowej, przykryć lnianą ścierką.

Poniedziałek – chleb* wlać do miski, dodać 250 g cukru, nie mieszać, przykryć ściereczką.

Wtorek – Wlać 250 ml mleka (nie mieszać).

Środa – dodać 250 g mąki (nie mieszać).

Czwartek – zamieszać rano, w południe i wieczorem.

Piątek – dodać 250 g cukru (nie mieszać).

Sobota – zamieszać drewnianą łyżką, podzielić na 4 części. 3 z nich rozdać dobrym ludziom na szczęście (do poniedziałku).

Niedziela – do 4 części dodać 250 ml oleju. 250 g mąki, 3 całe jajka, 1/2 paczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1 cukier waniliowy, 2 starte na tarce jabłka, startą czekoladę, wymieszać.

Piec około 45 minut (ja piekłam około 1 godzinę) w 180oC.

Chleb pochodzi z Watykanu, przynosi szczęście. Chleb piecze się raz w życiu! Spełnia życzenia całej rodziny. Przed zjedzeniem pomyśl życzenie. Oddając pozostałe części podaj przepis.”

Ciekawostką jest, że w Polsce nosi nazwę chleba przyjaźni Amiszów, a w Niemczech ?ciasto Hermana. Kiedy drożdże nie były tak popularne jak dzisiaj przekazywało zakwaszone ciasto z rąk do rąk.

Mój chlebek wyszedł bardzo smaczny!

Wilgotny, puszysty i delikatny. Z dodatkiem jabłek i gorzkiej czekolady (można dodać swoje ulubione dodatki: orzechy, suszone owoce), upieczony w tortownicy o średni 22 cm.

Do niedzielnej kawy w sam raz! :)

* Ci, którzy nie dostali zakwasu, a chcą zrobić chlebek podaję przepis na starter:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mleka

1 szklanka cukru szczypta drożdży (opcjonalnie)

 

W dużej misce wymieszać wszystkie składniki z lekko ciepłym mlekiem. Odłożyć w ciepłe miejsce na noc (najlepiej przy kaloryferze). Kolejnego dnia wymieszać i włożyć do lodówki (niekoniecznie). Mieszać przynajmniej raz dziennie, proces fermentacji będzie trwał 3 dni. Po 3 dniach zabierz 1 szklankę starteru i postępuj zgodnie ze wskazówkami powyżej :) 

poniedziałek, 01 kwietnia 2013
Baranek Wielkanocny

 

 

Dekoracyjny baranek Wielkanocny z cytrynowej, delikatnej, puszystej babki piaskowej. Do zrobienia baranka potrzebujemy formę o odpowiednim kształcie - należy ją dokładnie wysmarować masłem i obtoczyć bułką tartą. To szybki i prosty sposób na słodką dekorację świątecznego stołu lub jako dodatek do święconki.

Miłego poniedziałku Wielkanocnego ; )

 

Składniki:

1 opakowanie budyniu cytrynowego bez cukru 38g (lub mąki ziemniaczanej)

100 g mąki pszennej

50 g cukru

1 łyżeczka do pieczenia

50 g masła

3 jajka

 

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajka jedno po drugim w minutowych odstępach i miksować. Dodać mąkę z budyniem przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować do połączenie się składników.Formę na baranka dokładnie wysmarować masłem, obsypać bułką tartą i spiąć formę. Przelać ciasto w 180oC około 45-50 minut (do suchego patyczka).Całkowicie ostudzić i wyjąć baranka. 

Smacznego!

piątek, 08 marca 2013
Rolada biszkoptowa z musem jogurtowo - śmietanowym. Dzień Kobiet.



 

Dzisiaj Dzień Kobiet!

Z tej okazji proponuję coś delikatnego i lekkiego, ale bardzo smacznego.

Biszkopt kakaowy nadziany musem jogurtowo - śmietanowym z dodatkiem bananów i soku z limonki, udekorowany częścią masy i wiórkami czekoladowymi w formie rolady.

Do popołudniowej kawy w sam raz ;)

Wszystkiego najlepszego Kobietkom i mojej siostrze, która ma dzisiaj urodziny! :)

Miłego dnia!

 

Składniki na biszkopt:

5 dużych jajek

4/5 szklanki mąki

2 łyżki kakao

4/5 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki na masę:

1 szklanka śmietany kremówki

1 szklanka jogurtu greckiego

2 banany

sok z 1 limonki

2 łyżki cukru pudru

2 1/2 łyżeczki żelatyny + odrobina gorącej wody


Do dekoracji:

3 kostki mlecznej czekolady


Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijać. Kiedy cukier się rozpuści dodać po kolei żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać krótko do połączenia się składników.

Dużą blachę od piekarnika o wymiarach 43 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć równomiernie gotowe ciasto. 

Piec około 20 minut 180oC.

Ściereczkę kuchenną (lnianą) wysypać cukrem pudrem. Położyć na niej upieczony, gorący biszkopt (wierzchem do ściereczki, natychmiast zdjąć papier). Następnie szybko zwinąć wzdłuż dłuższego boku razem ze ściereczką w rulon, odstawić do wystygnięcia.

Przygotować masę: Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody, ostawić do ostygnięcia. Banany zmiksować blenderem, dodać sok z 1 limonki, następnie jogurt i cukier. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać żelatynę, wymieszać i połączyć z masą jogurtową. Odstawić do lodówki na 1 1/2 godziny aż masa stężeje.

Ostudzoną roladę rozwinąć, szybko nałożyć 3/4 gotowej masy, zwinąć z powrotem. Wierzch i boki udekorować resztą (1/4) masy i posypać czekoladą startą na tarce. 

Przechowywać w lodówce.

Smacznego!


piątek, 26 października 2012
Ciasto Zebra

 

Zapraszam na ciasto, które zna chyba każdy, a najbardziej lubiane jest przez wszystkie dzieciaki w naszej rodzinie.

To puszyste waniliowo - kakaowe ciasto, po które każdy sięga z wielką ochotą. Na stole prezentuje się bardzo dobrze, a to wszystko dzięki naprzemiennemu nakładania ciasta przed pieczeniem na środek naszej formy - łyżka jasnego, łyżka ciemnego ciasta i tak dalej. Po przekrojeniu zachwyca nas biało - brązowymi paskami jak u zebry ;-)

Polecam i życzę miłego dnia!


Źródło przepisu: Pozytywna kuchnia ( z moimi małymi zmianami)

 

Składniki (na kwadratową formę o boku 23 cm):

5 jajek
2,5 szklanki mąki
1 i 1/4 łyżeczki  proszku do pieczenia
1,5 szklanki cukru (dałam 1 szklankę
cukier waniliowy (2 łyżki)
1 szklanka oleju
1 szklanka wody (dałam 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej i 1/2 szklanki sprite'a)
2-3 łyżki kakao

Uwaga! Wszystkie składniki do pieczenia powinny mieć temperaturę pokojową!

Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym za pomocą miksera. Stopniowo dosypujemy mąkę, cały czas ucieramy. Stopniowo wlewamy olej, mieszamy ciasto łyżką, aż połączą się składniki. Stopniowo wlewamy wodę, mieszamy ciasto łyżką, aż połączą się składniki. Dodajemy proszek do pieczenia i jeszcze raz, na małych obrotach, ucieramy całość mikserem.

Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej części masy dosypujemy kakao i dokładnie mieszamy łyżką.*

Do natłuszczonej i obsypanej mąką formy wlewamy obydwie masy: naprzemiennie białą i brązową, po jednej łyżce – jeśli paski w cieście mają wyjść cienkie lub po dwie – jeśli mają być odrobinę grubsze.

Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 °C i od razu zmniejszamy temperaturę do 180 °C. Pieczemy przez ok. 50 minut, nie otwierając piekarnika w trakcie pieczenia. Pod koniec sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto jest gotowe (patyczek powinien wyjść suchy).

Ciasto od razu wyjmujemy z piekarnika.

Ciasto kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu. Przechowujemy w zamkniętym pudełku lub woreczku, co zapobiegnie jego wysuszeniu.

* Obydwie części masy powinny mieć tę samą konsystencję. Jeśli kakao zbyt mocno zagęściło ciemną masę, można dodać do niej odrobinę wody lub zagęścić jasną masę dodatkową ilością mąki (dodajemy jej tyle samo łyżek co kakao do ciemnej masy).

Smacznego!



środa, 03 października 2012
Biszkopt, który zawsze się udaje



 

Szukaliście przepisu na biszkopt idealny?, który zawsze się udaje! Taki, który nigdy nie opada i jest prosty jak stół?

Oto i on!

Delikatny, puszysty, nie jest suchy, a nawet należy do tych bardziej wilgotnych dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej.

Idealny do tortów i ciast przekładanych ulubionymi kremami lub bitą śmietaną.

Polecam!

Przepis pochodzi z zeszytu z przepisami mamy.

 

Składniki na biszkopt:

6 jajek

niecała 1 szklanka mąki pszennej

6 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

¾ szklanki cukru

 

Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki.

Dno tortownicy o średni 26 wyłożyć papierem do pieczenia (a boków niczym nie smarować ani niczym nie wykładać) i przelać do niej gotowe ciasto.

Piec w 170oC przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Wyjąć z piekarnika i z wysokości naszych kolan spuścić formę z ciastem na podłogę lub desę. Odłożyć do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc).

Następnie obkroić boki i wyjąć biszkopt. 

Smacznego!

Porada: Jak zrobić aby przeciąć biszkopt na 2 równe krążki? Obkroić ostrym nożem boki biszkoptu a następnie wziąć kawałek nitki, przyłożyć ją w miejscu nacięcia i przeciągnąć nitkę, tak jakby ona kroiła ciasto. 


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl