niedziela, 01 listopada 2015
Lekki torcik z malinami i borówkami

torcik z malinami i borowkami7

torcik z malinami i borowkami11torcik z malinami i borowkami2 torcik z malinami i borowkami5

 

Zapraszam na bardzo szybki biszkoptowy tort przekładany bitą śmietaną i owocami – borówką amerykańską i malinami. Bardzo lekki, nie za słodki, delikatny deser do popołudniowej kawy. Polecam ;)

PS. Wracam do Was 21 sierpnia, buziaki!

 

Składniki na biszkopt:

5 jajek

3/4 szklanki mąki pszennej

4 łyżki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksować aż powstanie gładka, biała masa. Następnie dodać przesiane przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia i szybko wymieszać do połączenia się składników.

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i posypać delikatnie mąką. Przelać ciasto.

 

Piec w 180oC około 25 – 30 minut (do suchego patyczka).

 

Składniki na masę śmietanową:

500 ml śmietany kremówki

4 łyżki cukru pudru

Śmietanę ubić na sztywno, na koniec dodać cukier puder i krótko zmiksować. Podzielić na 3 równe części.

 

Składniki na poncz:

1/2 szklanki wody

sok z 1/2 cytryny

1 łyżka cukru pudru

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać

 

Dodatkowo:

250 g borówki amerykańskiej

300 g malin

 

Ostygnięty biszkopt przekroić na 3 blaty. Każdy nasączyć ponczem. Na pierwszy blat wyłożyć 1/3 porcji śmietany, na to 3/4 owoców borówki, przykryć kolejnym blatem, następnie wyłożyć kolejną 1/3 porcji śmietany 3/4 owoców malin i przykryć ostatnim blatem. Wierzch udekorować reszta bitej śmietany i owoców.

Smacznego!

torcik z malinami i borowkami7

piątek, 25 stycznia 2013
Tort urodzinowy

 

Zapraszam Was na kawałek urodzinowego tortu, który zniknął w ekspresowym tempie. Biszkoptowe blaty przełożone bitą śmietaną, wierzch i boku posmarowane kremem czekoladowym. Góra udekorowana resztą kremów i orzechami w czekoladzie.

Wyszedł naprawdę pyszny :)

 

Składniki na biszkopt:

4 jajka

3/4 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki na jasny krem:

400 ml śmietany kremówki (30%)

3 łyżki cukru pudru

 

Składniki na ciemny krem:

250 ml śmietany kremówki (30%)

100 g mlecznej czekolady

50 g masła

 

Składniki na poncz:

1/2 szklanki czarnej herbaty

1 łyżka malinówki

1/2 łyżki cukru


Dodatkowo:

1/2 słoika dżemu malinowego

orzechy laskowe w czekoladzie


Upiec biszkopt: Biała oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, dodać cukier, miksować na najwyższych obrotach miksera, aby cukier się rozpuścił. Dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką, do połączenia się składników.

Tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować masłem, obsypać mąką i przelać ciasto.

Piec w 180oC około 30 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt przestudzić (najlepiej upiec dzień przed przekładaniem).

Przygotować jasną masę: śmietanę kremówkę upić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder.

Przygotować ciemną masę: Czekoladę rozpuścić, ostudzić i zmiksować mikserem z masłem. Śmietanę ubić na sztywno i dodawać po łyżce masy czekoladowej, miksując na najniższych obrotach miksera, aby składniki się połączyły.

Biszkopt przekroić na 3 blaty.

Pierwszy blat nasączyć delikatnie ponczem, posmarować dżemem, a na to wyłożyć połowę jasnego kremu, przykryć 2 blatem, nasączyć ponczem, wyłożyć resztę kremu (dostawić 4 łyżki do dekoracji), przykryć ostatnią częścią ciasta. Wierzch nasączyć ponczem, docisnąć mocno z góry, aby blaty się porządnie posklejały. Wierzch i boki udekorować ciemnym kremem (4 łyżki odłożyć do dekoracji). Wierzch tortu udekorować szprycownicą z reszty jasnego i ciemnego kremu. Na wierzch poukładać przekrojone na pół i całe kulki orzechów w czekoladzie.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego!



poniedziałek, 31 grudnia 2012
Torcik Sylwestrowy i życzenia

 

Aby osłodzić nam dzisiejszy, wyjątkowy, bo ostatni w tym roku wieczór przygotowałam prosty i szybki do zrobienia torcik czekoladowy z malinami, konfiturą malinową i i bitą śmietaną.

To lekki i pyszny deser, który zasmakuje każdemu!

Moi Kochani, życzę szampańskiego i słodkiego Sylwestra

i

Szczęśliwego Nowego Roku

- Wasza pieczarka mySia


Składniki na biszkopt:

4 jajka

1/2 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru

2 łyżki kakao

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Dodatkowo:

1/2 słoiczka konfitury malinowej

200 g śmietany kremówki (30%)

1 łyżka cukru pudru

maliny mrożone (około 1 szklanki), w sezonie polecam świeże

 

Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i ubić gładką, lśniącą masę. Dodać żółtka, mąkę przesianą z proszkiem i kakao. Dokładnie połączyć i wylać do formy (u mnie w kształcie serca, możecie również użyć tortownicy o średni 21 cm).

Piec w 170oC około 40 minut (do suchego patyczka).

Kiedy ciasto ostygnie przekroić na 3 części.

Na pierwszy blat wyłożyć konfiturę malinową, przykryć drugim blatem, wyłożyć ubitą śmietaną z cukrem pudrem, na to wyłożyć maliny. Przykryć ostatnią częścią ciasta i udekorować resztą bitej śmietany.

Smacznego! :)


sobota, 17 marca 2012
Torcik z sercem

 

Pyszny, leciutki jak chmurka, rozpływający się w ustach torcik z bitą śmietaną i kawałkami czekolady z kandyzowaną gruszką i kawową nutką. 

Smakuje pysznie ; )

Pozdrawiam i życzę miłej, słonecznej soboty!

 

Składniki na biszkopt:

4 jajka

0,6 szklanki mąki pszennej

0,6 szklanki cukru

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka kakao

Przygotować biszkopt: 4 białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie wymieszać.

Formę o średnicy 21 cm wysmarować masłem i obsypać mąką pszenną. Przelać masę i piec ok 30 minut (do suchego patyczka) w 180oC. 

Odstawić do całkowitego ostudzenia.


Składniki na masę śmietanową:

500 ml śmietany kremówki

2 łyżki cukru pudru

Śmietanę ubić na sztywno na koniec dodać cukier puder i wymieszać.


Dodatkowo:

100 g czekolady z kandyzowaną gruszką (można dodać zwykłą mleczną)

100 ml gorącego mleka z 1 łyżką kawy

 

Czekoladę rozdrobnić w malakserze.

Biszkopt przekroić na 2 części. Spodni blat nasączyć połową mleka z kawą, na to wyłożyć równo na całej powierzchni połowę rozdrobnionej czekolady. Nałożyć połowę porcji bitej śmietany i przykryć 2 blatem. Wierzchni nasączyć resztą mleka z kawą i przykryć równo resztą bitej śmietany.

Udekorować czekoladą wg uznania :) 

Smacznego!



czwartek, 28 kwietnia 2011
Tort śmietankowo - czekoladowy

Urodzinowy


Czy macie czasem też taki problem, że nie wiecie jaki zrobić tort? Bo ja mam tak często i ogólnie nie lubię ich przygotowywać, ale ten w robieniu był bardzo przyjemny.

Dziś bardzo szybki i prosty tort. Pyszny, mocno śmietankowy,  lekko czekoladowy, jest leciutki, bo wykonany z masy śmietankowej, a nie z kremem. Polecam na dzień powszedni do kawy jak i większe uroczystości ; )

Tort z okazji 70. urodzin mojego Dziadka

Pomysł na tort pochodzi z książki Domowe Wypieki (wyd. Olesiejuk)

 


Składniki na biszkopt czekoladowy:

http://pieczarkamysia.blox.pl/2010/08/Biszkopt-ciemny.html

Masę biszkoptową upiec w tortownicy o średnicy 22 cm.

Składniki na masę śmietankowe:

700 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki

3 łyżki nutelli

1/3 szklanki rodzynek

100 g gorzkiej czekolady

2 łyżki soku z cytryny

3 łyżki cukru pudru

1 łyżka cukru waniliowego

2 łyżeczki żelatyny

Składniki na poncz:

1/3 szklanki ciepłej wody

3-4 łyżki wiśniówki

Do dekoracji:

kilka wiśni z nalewki

kilka rodzynek


Gotowy i otudzony biszkopt (najlepiej upiec go dzień wczesniej) przekroić na 3 blaty. Przygotować poncz: do szklanki z ciepłą wodą wlać wiśniówkę, wymieszać i odstawić na bok.

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i dodać małym strumieniem żelatynę (roztopioną w niewielkiej ilości gorącej wody). Odłożyć 1/3 śmietany, do reszty dodać sok z cytryny. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy do odłożonej 1/3 części śmietany. Dokładnie wymieszać.

Pierwszy biszkopt nasączyć ponczem, posmarować nutellą i wyłożyć śmietanę z czekoladą i przykryć następnym blatem. Następnie znowu nasądzyć blat ponczem, nałożyć 1/3 jasnej bitej śmietany i nałozyć na wierzch 1/3 szklanki rodzynek. Przykrć kolejny blatem, nasączyć go ponczem, wyłożyć kolejną 1/3 część śmietany na wierzch i boki a resztę włożyć do szprycy cukierniczej i udekorować. Ozdobić rodzynkami i wiśniami z wiśniówki.

Smacznego!


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl