piątek, 15 lutego 2013
Panna cotta z sosem czekoladowym

 

Panna cotta - deser pochodzący z Włoch, ale nie trzeba jechać aż tak daleko, aby rozkoszować się jego smakiem, bo w szybki i prosty sposób możesz go zrobić w swojej kuchni. Wystarczy pogrzać śmietanę kremówkę z mlekiem, dodać cukier, żelatynę, poczekać aż masa stężeje w lodówce i gotowe! U mnie podana w Walentynki z sosem czekoladowym. Idealne połączenie słodkiej śmietanki z gorzką czekoladą, bo przecież wszyscy wiedzą, że przeciwieństwa się przyciągają ; )

Miłego dnia :)

 

Składniki na 2 duże porcje:

200 ml śmietany kremówki

100 ml pełnotłustego mleka

2 łyżeczki żelatyny

3 łyżki cukru

1 łyżka białego wina

 

Składniki na sos czekoladowy:

3 łyżki śmietany kremówki

3 kostki gorzkiej czekolady 

 

W mleku wymieszać żelatynę i zostawić do napęcznienia na 15 minut. Do małego garnuszka wlać śmietanę, wino i dodać cukier, mieszając podgrzewać aż cukier całkowicie się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia i odstawić z ognia. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż cała się rozpuści.

Przygotować 2 duże naczynka (u mnie z falbanką z Duki). Przelać po równo do każdego gotową śmietankę. Odstawić do wystudzenia. Po ostudzeniu przykryć kawałkiem folii i wstawić do lodówki na około 4 - 5 godzin, lub na całą noc do całkowitego stężenia.

Aby wyjąć pannę cottę z foremek wystarczy włożyć ją na mała chwilę do większego naczynia z gorącą wodą i przełożyć na talerzyk.

Przygotować sos: W małym garnuszku podgrzać śmietankę, kiedy będzie parowała dodać czekoladę i mieszać energicznie do całkowitego rozpuszczenia. 

Polać deser i podawać. 

Smacznego!


poniedziałek, 15 października 2012
Deser tęczowy

Pyszny, banalnie prosty deser, który pięknie się prezentuje na stole. Kolorowe, owocowe galaretki poprzekładanie kremowym serkiem waniliowym od razu poprawią humor, nawet w najbardziej szare dni!

Miłego dnia ;-)

Składniki na 6 pucharków:

4 galaretki o ulubionych smakach: u mnie truskawkowa, wiśniowa, pomarańczowa i agrestowa

4 x 350 ml wody do rozpuszczenia każdej galaretki

400 g serka homogenizowanego waniliowego

3 ½ łyżki żelatyny

¼ szklanki gorącego mleka

Przygotować 4 miseczki i w każdej rozpuścić jedną galaretkę w gorącej wodzie. Odstawić do wystudzenia. W gorącym mleku rozpuścić żelatynę, ostudzić i połączyć z serkiem. Przygotować pucharki, wlać do każdego wlać 60 ml truskawkowej galaretki, włożyć do lodówki, aby galaretka szybka stężała. Gdy galaretka zrobi się sztywna wylać na nią 3 łyżki serka waniliowego i włożyć ponownie do lodówki. Postępować tak z resztą kolorów galaretek przekładając je warstwą serka waniliowego.

Smacznego!



Tagi: żelatyna
07:49, pieczarka_mysia , desery
Link Komentarze (14) »
wtorek, 12 czerwca 2012
Deser piankowy z jogurtu greckiego



 

Na deszczowe popołudnie, które mieliśmy teraz weekend przygotowałam na osłodę bardzo szybki, prosty deser piankowy z jogurtów greckich, na biszkoptowym spodzie. Wierzch deseru zdobi gruba warstwa galaretki truskawkowej z bananami.  

Mój R. powiedział "dobre to, wiesz?" ;P

Dzisiaj mój ostatni egzamin ustny z neurologii dziecięcej przed obraną, dlatego trzymajcie proszę kciuki ;-)

Miłego dnia!

 

Składniki:

200 g okrągłych biszkoptów

80 g masła

700 g jogurtu greckiego (w temperaturze pokojowej)

2 duże łyżki cukru pudru (można dodać więcej, jeśli ktoś lubi słodsze)

5 łyżeczek żelatyny

1/4 gorącego mleka

2 galaretki o smaku truskawkowym (firmy Gellwe)

2 średniej wielkości banany

3 szklanki wody

 

Biszkopty pokruszyć w malakserze na drobny pył, masło roztopić i połączyć z biszkoptami.

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować boki masłem i wsypać biszkoptową masę. Dokładnie wyrównać wierzch ręką i włożyć do zamarażalnika na 30 minut.

W tym czasie w gorącym mleku rozpuścić żelatynę i odstawić do lekkiego wystygnięcia. Do miski przełożyć jogurt grecki i zmiksować z cukrem pudrem (tak aby nabrało trochę puszystości), następnie dodawać po troszeczku żelatynę i dokładnie mieszać. Wylać na biszkoptowy spód. Wstawić do lodówki do stężenia na 2 godziny.

W garnku zagotować 3 szklanki wody, zdjąć z gazu i rozpuścić w niej 2 galaretki, zostawić do stężenia.

Na wierzch pianki z jogurtów poukładać po bokach pokrojone w talarki banany, zalać tężejącą galaretką i wstawić ponownie do lodówki na 1 - 2 godzin.

Smacznego!




piątek, 08 czerwca 2012
Deser kaszka manna z wiśniami

 

Kibicujecie?

Ja kibicuję naszym Polakom na słodko!

Kaszka manna z wiśniami to idealny, słodki, szybki i zdrowy deser przed meczem dla dzieci i dorosłych.

W kaszy mannie jest całe bogactwo witamin z grupy B, poza tym zawierają witaminę E, PP, kwas foliowy, a także minerały: cynk, mangan, magnez, krzem, potas, żelazo, dlatego nie zapominajmy o kaszce mannie i korzystajmy z jej dobrodziejstw ;-)

Miłego dnia :)


Składniki na 4 porcje:

1/2 szklanki kaszy manny

1 1/2 szklanki mleka

1/4 szklanki słodkiej śmietany (30%)

1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (32 g)

1/2 szklanki konfitury wiśniowej domowej roboty

 

Mleko zagotować, dodać kaszkę mannę i cukier waniliowy. Gotować na małym gazie do zgęstnienia masy. Na koniec dodać słodką śmietanę i wymieszać. Przelać do naczyń i ostudzić. Wierzch udekorować ulubionymi czerwonymi owocami (u mnie konfitura wiśniowa domowej roboty) lub czerwoną galaretką.

Smacznego!

 

06:24, pieczarka_mysia , desery
Link Komentarze (14) »
sobota, 07 kwietnia 2012
Wesołych Świąt i smacznego jajka

 

Moi Kochani!


Na te święta pragnę złożyć Wam najserdeczniejsze życzenia: zdrówka, szczęścia, miłości, wspaniałych chwil w gronie najbliższych wśród pysznych babek, mazurków, serników i oczywiście smacznego jajka ;-)


Te na zdjęciu jajeczka, których skorupka to czekolada, białko to masa serowa, a rolę żółtka pełni konfitura morelowa. Przygotowałam je w prezencie dla bliskich mi osób, mam 
nadzieję, że się spodobają ;-)

WESOŁEGO ALLELUJA!

 

Składniki:

12 jajeczek czekoladowych (pustych w środku)

250 g serka homogenizowanego waniliowego

1 1/2 łyżeczki żelatyny

1/5 szklanki wody

60 g śmietany kremówki

12 małych łyżeczek konfitury morelowej

 

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do ostygnięcia.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, następnie dodać serek i rozpuszczona żelatynę. Dokładnie wymieszać.

Jajeczka otworzyć, ucinając wierzch ostrym nożem, nakładać serkowe "białko", odstawić do stężenia masy. Na koniec udekorować konfiturą morelową robiąc "żółtko" na każdym wierzchu jajka.

Smacznego!


16:31, pieczarka_mysia , desery
Link Komentarze (20) »
poniedziałek, 02 kwietnia 2012
Deser biało czarny z bananem

 

Macie ochotę na pyszny i szybki deser?

Oto on!

Główny składnik to serek homogenizowany o smaku waniliowego reszta to kakao, żelatyna, trochę mleka, wody i do tego bananowy akcent.

Wszystko idealnie się komponuje a smakuje wybornie pysznie.. ..jedliśmy z R., że aż nam się uszy trzęsły ;-)

Miłego i słodkiego wieczoru!


Składniki na 4 małe desery:

400 g serka homogenizowanego waniliowego

2 łyżki kakao 

1 łyżka żelatyny

1/3 szklanki wrzątku

1/3 szklanki mleka

1 duży banan

 

Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wymieszać i odstawić do lekkiego wystudzenia. 

Serek homogenizowany (musi być w temperaturze pokojowej) połączyć z żelatyną, mlekiem i podzielić go na 2 równe części.

Jedną część połączyć z kakao i włożyć naczyń, w których podamy deser i ustawić pod skosem opierając naczynia o talerz i włożyć do stężenia do lodówki na około 20 minut.

Po tym czasie banana pokroić w kostkę i ułożyć na ciemnej masie do naczynek i zalać do końca pozostałą częścią serka.

Włożyć do lodówki na kolejne 20 - 25 minut i deser gotowy.

Udekorować kakao.

Smacznego!


20:00, pieczarka_mysia , desery
Link Komentarze (14) »
sobota, 18 lutego 2012
Panna cotta waniliowa z konfiturą wiśniową

 

Pyszny włoski deser na sobotnie popołudnie. Należy przygotować śmietankę, mleko i cukier, żelatynę, najpierw podgrzać, następnie ostudzić, dobrze schłodzić i deser gotowy. U mnie z wiśniowym akcentem i bitą śmietaną.

Mojemu R. i mnie bardzo smakowało.

Polecam i życzę miłego dnia!


Źródło przepisu: Kwestia Smaku 



Składniki, 4 większe porcje (lub 6 mniejszych):

3 łyżeczki żelatyny w proszku

1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

250 ml śmietanki kremówki (dobrej jakości, płynnej, z kartonika,

UHT, 30% lub 36%)

250 ml pełnego mleka

80 g cukru

1 łyżka rumu (niekoniecznie)

1 łyżka białego wina (niekoniecznie)

 

Dodatkowo:

4 łyżki konfitury z wiśni + do dekoracji

bita śmietana


Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut. Laskę wanilii przepołowić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka.

Do rondelka wlać śmietankę kremową i mleko, dodać cukier, ziarenka wanilii i przepołowioną laskę lub ekstrakt z wanilii. Mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści.

Dodać rum i wino, doprowadzić do zagotowania i szybko odstawić z ognia. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści.

Na spód każdej filiżanki włożyć 1/2 łyżki konfitury z wisni, wlać 3 łyżki gotowej mieszanki, wymieszać i odstawić do stężenia (zrobiłam tak na spodzie i na wierzch). Następnie wlać Mieszankę  do 4 filiżanek (każda po 125 ml) lub 6 mniejszych naczynek. Odstawić do wystudzenia (można na dwór, gdy jest chłodno). Po ostudzeniu filiżanki przykryć kawałkiem folii i wstawić do lodówki do stężenia, na około 4 - 5 godzin, lub najlepiej na całą noc.

Udekorować śmietaną i konfiturą.

Smacznego :)



niedziela, 15 stycznia 2012
Creme caramel

Pyszna, delikatna konsystencja kremu zrobiona ze śmietanki, mleka, jajek i cukru, do tego słodki, złocisty karmel, polany na wierzchu idealnie współgra i nadaje wyjątkowego charakteru.

Deser bardzo szybki i prosty w wykonaniu, bo zajmie to nam około 30 minut.

Każda łyżka deseru creme caramel przybliży Cię do nieba - musisz koniecznie spróbować!

Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli!

Źródło przepisu: Słodka pasja

 

Składniki na 6 porcji: 

Karmel:

½ szklanki cukru

2 łyżki wody

 

 

Krem:

1 szklanka śmietany kremówki

1 szklanka mleka

laska wanilii

4 jajka

2 żółtka

1/2 szklanki cukru


W garnku o grubym dnie rozmieszać cukier z wodą. Podgrzewać, do momentu utworzenia się złocistego karmelu. Płynny karmel rozlać do żaroodpornych foremek. Rozgrzać piekarnik do 150°C. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, wyskrobać z niej ziarenka i dodać do śmietanki z mlekiem. Podgrzewać powoli, aby całość nabrała waniliowego aromatu. Jajka, żółtka i cukier dokładnie utrzeć. Gorącą śmietanę wlewać stopniowo do jajek, cały czas mieszając. Napełnić tym kremem foremki z karmelem, przelewając masę przez sitko. Zakryć foremki folią aluminiową. Piec 30 minut w kąpieli wodnej.

Z tej proporcji otrzymamy mniej więcej 1 litr płynnej masy, liczba porcji zależy od wielkości foremek. 

Smacznego! ;)

 




10:16, pieczarka_mysia , desery
Link Komentarze (15) »
 
1 , 2 , 3
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl