wtorek, 26 marca 2013
Ciasteczka z masła orzechowego
Bardzo prosty i szybki sposób, aby w 20 minut mieć coś słodkiego do kawy. Ciacha są delikatne, kruche i przy tym bardzo smaczne. Idealne dla fanów masła orzechowego ; ) Źródło przepisu: Martha Stewart (z moimi zmianami) Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka masła orzechowego (około 300 g) 4 łyżki miękkiego masła 1/2 szklanki brązowego cukru 1/2 szklanki cukru pudru 2 duże jajka W misie miksera utrzeć masło z masłem orzechowym i cukrami. Ucierając dodać jajka w ostępach 2 minut. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, wsypać do masy maślanej i zmiksować. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia za pomocą małej łyżeczki formować małe kulki ciasta, lekko spłaszczając je dłońmi, układać na blaszy z 3 cm ostępem pomiędzy ciastkami. Piec w temperaturze 180ºC przez 13 - 15 minut, do lekkiego zbrązowienia. Wystudzić na kratce. Smacznego :)
niedziela, 10 marca 2013
Ciasteczka krucho - drożdżowe
Bardzo dobre krucho - drożdżowe ciasteczka w kształcie wiatraczków z kleksem z marmolady różanej. Delikatne, nie za słodkie - dla mnie jedne z lepszych! Uwaga! Jak się spróbuje jednego wiatraczka sięga po kolejnego i po kolejnego, aż trudno się powstrzymać jeszcze przed kolejnym ; -) Przepis z zeszytu Mamy.
Składniki: 750 g mąki pszennej 5 żółtek 200 g śmietany 18% 2 kostki margaryny (500 g) 50 g drożdży 2 łyżeczki cukru + marmolada różana Drożdże wymieszać z cukrem aż całkowicie się rozpuszczą. Dodać resztę składników, zagnieść gładkie ciasto i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Następnie rozwałkować na około 3 mm, kroić na kwadraty o boku 7 cm. Naciąć każdy róg i zawinąć do środka tworząc wiatraczek, na środek dać łyżeczkę marmolady Piec 190oC w na złoty kolor (około 20 minut). Po upieczeniu można polukrować. Smacznego :-)
poniedziałek, 21 stycznia 2013
Czekoladowe ciasteczka truflowe
Proste, szybkie, delikatne, mięciutkie intensywnie czekoladowe ciasteczka z dodatkiem pomarańczowego likieru. Pyszne, najlepiej maczane w gorącym mleku. Źródło przepisu: Moje Wypieki (ja nie obtaczałam w cukrze pudrze)
Składniki: 50 g mąki pszennej 25 g kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia 70 g drobnego cukru lub cukru pudru 25 g miękkiego masła 1 roztrzepane jajko 1 łyżeczka likieru pomarańczowego lub soku pomarańczowego Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto będzie bardzo klejące, ale nie przejmować się tym, odłożyć do lodówki na pół godziny. Po tym czasie z ciasta uformować małe kuleczki (naprawdę małe - bardzo rosną w piekarniku; dobrze przy tym lekko zmoczyć dłonie, będzie łatwiej formować ciastka), kłaść na blachę w sporych odstępach. Piec około 10 minut w temperaturze 200ºC. Smacznego!
czwartek, 22 marca 2012
Ciasteczka owsiane z orzeszkami ziemnymi i czekoladowym wafelkiem
Wczorajszy pierwszy dzień wiosny przywitaliśmy pysznymi kruchymi, chrupiącymi ciasteczkami z dodatkiem orzeszków ziemnych i wafelka czekoladowego "Grześki". Są bardzo szybkie i proste do zrobienia a smakują wybornie! :) Życzę miłego dnia ;) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki roztopionego masła 1 szklanka orzeszków ziemnymi, pokrojonych na drobniejsze kawałki 2 jajka 2/3 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 wafelek czekoladowy "Grześki", pokrojony na drobne kawałki Do miski wbić jajka i lekko roztrzepać widelcem. Następnie dodać cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, płatki owsiane, orzechy, masło i wszystko razem dokładnie wyrobić ręką, na koniec dodać wafelek czekoladowy i wyrobić ciasto. Z gotowego ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczyć delikatnie ręką i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180oC około 15 minut do zezłocenia. Smacznego!
niedziela, 11 marca 2012
Maślane ciasteczka z Lady Grey, z nutą pomarańczy
Delikatne, maślane, kruche ciasteczka z aromatem herbaty earl grey i pomarańczy. Idealnie smakują maczane w ulubionej herbacie lub chrupane ze szklanką mleka. Polecam i życzę miłej niedzieli ;) Źródło przepisu: Moje Wypieki
Składniki na 8 tuzinów ciastek: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki zmielonych liści herbaty Lady Grey lub Earl Grey (z 4 torebek) 1/2 łyżeczki soli 230 g masła, w temperaturze pokojowej pół szklanki cukru pudru skórka otarta z 1 pomarańczy Masło utrzeć w misie miksera na jasną, puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier, sól, ucierając. Mąkę wymieszać z herbatą. Dodać do masy maślanej razem ze skórką z pomarańczy, zmiksować. Z ciasta uformować dwa długie wałki o średnicy około 3 cm. Szczelnie owinąć papierem do pieczenia. Włożyć do zamrażarki na 45 - 60 minut. Po tym czasie uformowane ciasto ostrym nożem pokroić na plasterki grubości około 4 mm. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odległości 3 cm od siebie. Piec około 12 - 15ze minut w temperaturze 180ºC lub do zrumienienia brzegów. Wyjąć, przełożyć na metalową kratkę, wystudzić. Smacznego :)
piątek, 13 stycznia 2012
Orzechowe ciasteczka z suszoną żurawiną
Największym ciastkożercą i fanem tych ciasteczek okazał się mój R., któremu bardzo zasmakowały. Bardzo kruche, delikatne, z orzechami, chrupiącymi między zębami, i słodko-kwaśną żurawiną smakują rewelacyjnie! Szybkie i proste w wykonaniu. Wystarczy 25 minut, aby na stole stał talerzyk z kruchymi, małymi pysznościami do popołudniowej kawy lub ciepłego mleka ;)
Pozdrawiam i życzę miłego piątku!
Źródło przepisu: Kalejdoskop kulinarny (dziękuję :* Majko) *Przepis pochodzi z niemieckiej ksiazki "Weihnachten" Składniki na ok. 25 sztuk: 100 g orzechów włoskich 100 g cukru trzcinowego 50 g suszonej żurawiny 150 g mąki orkiszowej (typ 630) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g miękkiego masła 1 jajko Orzechy grubo pokroić, podprażyć na patelni bez tluszczu do momentu, aż zaczną pachnieć. Nastepnie posypać je łyżką cukru, skarmelizowac. Orzechy zdjąć z patelni, odstawić aby wystygły. Smacznego chrupania ;-) ![]()
sobota, 31 grudnia 2011
Sylwester i kruche ciasteczka z gwiazdką
Sylwester 2011! Pyszne, kruche, waniliowe ciasteczka z pięknymi gwiazdkami, które wycinałam specjalnymi stempelkami do wypieków. Są bardzo urocze i bardzo proste do wykonania ; ) Źródło przepisu: Dorotus76
Składniki:
250 g mąki pszennej
125 g cukru pudru
125 g masła, o temperaturze pokojowej
1 jajko
1 strąk wanilii
Strąk wanilii przekroić wzdłuż na pół i wyskrobać nasionka. W misce wymieszać nasionka wanilii i cukier. Mąkę przesiać na stolnicę, masło pokroić na drobne kawałki, dodać do mąki i rozcierać palcami, aż uformują się grudki. Pośrodku uformować wgłębienie, wbić do niego jajko i posypać cukrem z wanilią. Mieszać tylko do połączenia się składników - nie za długo. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią, włożyć do lodówki na około 60 minut. Wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując mąką. Wycinać ciasteczka i robić stempelki. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Studzić na kratce. Smacznego :)
czwartek, 24 listopada 2011
Krucho-drożdżowe ciastka z jabłkami
wpadniesz do pieczarki mySi na ciastko? Dzień przed pieczeniem ciasteczek, najlepiej wieczorem zagniatasz ciasto, wtedy idą w ruch drożdże, śmietana, mąka, cukier, jajka masło. Formujesz kulkę i odstawiasz na całą noc. Następnego dnia kroisz jabłka w ósemki, posypujesz cynamonem, cukrem i formujesz ciasteczka : ) po 20 minutach pieczenia masz na stole przepyszne, delikatne krucho - drożdżowe, maślane ciasteczka z jabłkami z cynamonowym aromatem. Smakują tak dobrze, że znikają w jedno popołudnie ; ) obiecuję, że nikt nie pożałuje spróbowania ; ) Buziaki i miłego popołudnia ;* Autorka przepisu: Komarka (dziękuję za wspaniały przepis)
Składniki: 350 g mąki Upieczone i ostudzone ciastka posypać cukrem pudrem. Smacznego! |
O autorze
Zakładki:
Księga gości
O mySi
Prawa autorskie
Przelicznik kulinarny
Współpraca
Tagi
![]() ![]() ![]() |