wtorek, 26 marca 2013
Ciasteczka z masła orzechowego

 

Bardzo prosty i szybki sposób, aby w 20 minut mieć coś słodkiego do kawy. Ciacha są delikatne, kruche i przy tym bardzo smaczne.

Idealne dla fanów masła orzechowego ; )

Źródło przepisu: Martha Stewart (z moimi zmianami)


Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 szklanka masła orzechowego (około 300 g)

4 łyżki miękkiego masła

1/2 szklanki brązowego cukru

1/2 szklanki cukru pudru

2 duże jajka


W misie miksera utrzeć masło z masłem orzechowym i cukrami. Ucierając dodać jajka w ostępach 2 minut.

Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, wsypać do masy maślanej i zmiksować. 

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia za pomocą małej łyżeczki formować małe kulki ciasta, lekko spłaszczając je dłońmi, układać na blaszy z 3 cm ostępem pomiędzy ciastkami. Piec w temperaturze 180ºC przez 13 - 15 minut, do lekkiego zbrązowienia. Wystudzić na kratce.

Smacznego :)



09:15, pieczarka_mysia , ciasteczka
Link Komentarze (9) »
niedziela, 10 marca 2013
Ciasteczka krucho - drożdżowe



 

Bardzo dobre krucho - drożdżowe ciasteczka w kształcie wiatraczków z kleksem z marmolady różanej. Delikatne, nie za słodkie - dla mnie jedne z lepszych!

Uwaga! Jak się spróbuje jednego wiatraczka sięga po kolejnego i po kolejnego, aż trudno się powstrzymać jeszcze przed kolejnym ; -)

Przepis z zeszytu Mamy.

 

Składniki:

750 g mąki pszennej

5 żółtek

200 g śmietany 18%

2 kostki margaryny (500 g)

50 g drożdży

2 łyżeczki cukru 

+ marmolada różana


Drożdże wymieszać z cukrem aż całkowicie się rozpuszczą. Dodać resztę składników, zagnieść gładkie ciasto i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Następnie rozwałkować na około 3 mm, kroić na kwadraty o boku 7 cm. Naciąć każdy róg i zawinąć do środka tworząc wiatraczek, na środek dać łyżeczkę marmolady Piec 190oC w na złoty kolor (około 20 minut). Po upieczeniu można polukrować.

Smacznego :-)




poniedziałek, 21 stycznia 2013
Czekoladowe ciasteczka truflowe

 

Proste, szybkie, delikatne, mięciutkie intensywnie czekoladowe ciasteczka z dodatkiem pomarańczowego likieru.

Pyszne, najlepiej maczane w gorącym mleku.


Źródło przepisu: Moje Wypieki (ja nie obtaczałam w cukrze pudrze)

 

Składniki:

50 g mąki pszennej

25 g kakao

pół łyżeczki proszku do pieczenia

70 g drobnego cukru lub cukru pudru

25 g miękkiego masła

1 roztrzepane jajko

1 łyżeczka likieru pomarańczowego lub soku pomarańczowego


Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto będzie bardzo klejące, ale nie przejmować się tym, odłożyć do lodówki na pół godziny.

Po tym czasie z ciasta uformować małe kuleczki (naprawdę małe - bardzo rosną w piekarniku; dobrze przy tym lekko zmoczyć dłonie, będzie łatwiej formować ciastka), kłaść na blachę w sporych odstępach.

Piec około 10 minut w temperaturze 200ºC.

Smacznego!


Tagi: kakao
06:59, pieczarka_mysia , ciasteczka
Link Komentarze (16) »
czwartek, 22 marca 2012
Ciasteczka owsiane z orzeszkami ziemnymi i czekoladowym wafelkiem

 

Wczorajszy pierwszy dzień wiosny przywitaliśmy pysznymi kruchymi, chrupiącymi ciasteczkami z dodatkiem orzeszków ziemnych i wafelka czekoladowego "Grześki". Są bardzo szybkie i proste do zrobienia a smakują wybornie! :) 

Życzę miłego dnia ;)


Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka płatków owsianych

1/2 szklanki roztopionego masła

1 szklanka orzeszków ziemnymi, pokrojonych na drobniejsze kawałki

2 jajka

2/3 szklanki cukru

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 wafelek czekoladowy "Grześki", pokrojony na drobne kawałki


Do miski wbić jajka i lekko roztrzepać widelcem. Następnie dodać cukier,  mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, płatki owsiane, orzechy, masło i wszystko razem dokładnie wyrobić ręką, na koniec dodać wafelek czekoladowy i wyrobić ciasto.

Z gotowego ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczyć delikatnie ręką i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w 180oC około 15 minut do zezłocenia.

Smacznego!




08:27, pieczarka_mysia , ciasteczka
Link Komentarze (20) »
niedziela, 11 marca 2012
Maślane ciasteczka z Lady Grey, z nutą pomarańczy

 

Delikatne, maślane, kruche ciasteczka z aromatem herbaty earl grey i pomarańczy. Idealnie smakują maczane w ulubionej herbacie lub chrupane ze szklanką mleka.

Polecam i życzę miłej niedzieli ;)


Źródło przepisu: Moje Wypieki


 

Składniki na 8 tuzinów ciastek:

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżki zmielonych liści herbaty Lady Grey lub Earl Grey (z 4 torebek)

1/2 łyżeczki soli

230 g masła, w temperaturze pokojowej

pół szklanki cukru pudru

skórka otarta z 1 pomarańczy

Masło utrzeć w misie miksera na jasną, puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier, sól, ucierając.

Mąkę wymieszać z herbatą. Dodać do masy maślanej razem ze skórką z pomarańczy, zmiksować.

Z ciasta uformować dwa długie wałki o średnicy około 3 cm. Szczelnie owinąć papierem do pieczenia. Włożyć do zamrażarki na 45 - 60 minut.

Po tym czasie uformowane ciasto ostrym nożem pokroić na plasterki grubości około 4 mm.  Położyć na blaszce wyłożonej  papierem do pieczenia, w odległości 3 cm od siebie. Piec około 12  - 15ze minut w temperaturze 180ºC lub do zrumienienia brzegów.

Wyjąć, przełożyć na metalową kratkę, wystudzić.

Smacznego :)

10:24, pieczarka_mysia , ciasteczka
Link Komentarze (16) »
piątek, 13 stycznia 2012
Orzechowe ciasteczka z suszoną żurawiną

 

Największym ciastkożercą i fanem tych ciasteczek okazał się mój R., któremu bardzo zasmakowały. Bardzo kruche, delikatne, z orzechami, chrupiącymi między zębami, i słodko-kwaśną żurawiną smakują rewelacyjnie!

Szybkie i proste w wykonaniu. Wystarczy 25 minut, aby na stole stał talerzyk z kruchymi, małymi pysznościami do popołudniowej kawy lub ciepłego mleka ;)

 

Pozdrawiam i życzę miłego piątku!

 



Źródło przepisu: Kalejdoskop kulinarny (dziękuję :* Majko)

*Przepis pochodzi z niemieckiej ksiazki "Weihnachten"



Składniki na ok. 25 sztuk:

100 g orzechów włoskich

100 g cukru trzcinowego

50 g suszonej żurawiny

150 g mąki orkiszowej (typ 630)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

150 g miękkiego masła

1 jajko

Orzechy grubo pokroić, podprażyć na patelni bez tluszczu do momentu, aż zaczną pachnieć. Nastepnie posypać je łyżką cukru, skarmelizowac. Orzechy zdjąć z patelni, odstawić aby wystygły. 

Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Żurawinę grubo posiekać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Miekkie masło, pozostały cukier i jajko wymieszac za pomocą miksera na gładką masę. Dodać makę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Na końcu dodać orzechy i żurawinę, jeszcze raz wszystko dobrze wymieszać.

Za pomocą łyżeczki nakładać na blache porcje ciasta (wielkosci orzecha włoskiego), lekko spłaszczyć i nadac im okrągły kształt. 

Piec na środkowym poziomie piekarnika przez ok. 15 min. Wyjać, studzić na kratce.

Smacznego chrupania ;-)


sobota, 31 grudnia 2011
Sylwester i kruche ciasteczka z gwiazdką

Sylwester 2011! 


Pyszne, kruche, waniliowe ciasteczka z pięknymi gwiazdkami, które wycinałam specjalnymi stempelkami do wypieków. Są bardzo urocze i bardzo proste do wykonania ; )


Źródło przepisu: Dorotus76





Składniki:
250 g mąki pszennej
125 g cukru pudru
125 g masła, o temperaturze pokojowej
1 jajko
1 strąk wanilii

Strąk wanilii przekroić wzdłuż na pół i wyskrobać nasionka. W misce wymieszać nasionka wanilii i cukier. Mąkę przesiać na stolnicę, masło pokroić na drobne kawałki, dodać do mąki i rozcierać palcami, aż uformują się grudki. Pośrodku uformować wgłębienie, wbić do niego jajko i posypać cukrem z wanilią. Mieszać tylko do połączenia się składników - nie za długo.

Ciasto uformować w kulę, owinąć folią, włożyć do lodówki na około 60 minut. Wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując mąką. Wycinać ciasteczka i robić stempelki.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Studzić na kratce.

Smacznego :)




10:19, pieczarka_mysia , ciasteczka
Link Komentarze (25) »
czwartek, 24 listopada 2011
Krucho-drożdżowe ciastka z jabłkami

wpadniesz do pieczarki mySi na ciastko?


Dzień przed pieczeniem ciasteczek, najlepiej wieczorem zagniatasz ciasto, wtedy idą w ruch drożdże, śmietana, mąka, cukier, jajka masło. Formujesz kulkę i odstawiasz na całą noc. Następnego dnia kroisz jabłka w ósemki, posypujesz cynamonem, cukrem i formujesz ciasteczka : ) po 20 minutach pieczenia masz na stole przepyszne, delikatne krucho - drożdżowe, maślane ciasteczka z jabłkami z cynamonowym aromatem.

Smakują tak dobrze, że znikają w jedno popołudnie ; ) obiecuję, że nikt nie pożałuje spróbowania ; )

Buziaki i miłego popołudnia ;*


Autorka przepisu: Komarka (dziękuję za wspaniały przepis)




 

Składniki:

350 g mąki
200 g masła
100 g kwaśnej śmietany
1 jajko
1 żółtko
10 g świeżych drożdży lub czubata łyżeczka suszonych
1/2 łyżki cukru
szczypta soli

ok. 500 g jabłek
trochę soku z cytryny i cynamonu
cukier puder

Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z zimnym masłem. Dodać sól i drożdże roztarte z cukrem. Dodać śmietanę, rozmącone jajko z żółtkiem, siekając wszystko nożem. Szybko zagnieść i uformować kulę. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na noc do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować do grubości około 3-4 mm. Wycinać krążki.

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i podzielić na ćwiartki. Skropić sokiem z cytryny i posypać cynamonem. Kawałki jabłka zawijać w placuszki ciasta, tak aby powstały pierożki, otwarte z jednej strony.

Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni (zajmuje to około 15-20 minut).

Upieczone i ostudzone ciastka posypać cukrem pudrem.

Smacznego!




 
1 , 2
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl