wtorek, 03 listopada 2015
Słonecznikowiec

slonecznikowiec9

slonecznikowiec

slonecznikowiec2

slonecznikowiec3 slonecznikowiec4

slonecznikowiec5

slonecznikowiec8

Aby spróbować smak tego ciasta musicie najpierw upiec biszkopt (można dzień wcześniej). Następnie należy przygotować masę budyniową, podgrzać masę kajmakową, ubić słodką śmietanę i uprażyć słonecznik. Ostudzony biszkopt należy przekroić na 3 blaty i przełożyć w następujący sposób: 1 blat -> masa budyniowa -> 2 blat -> masa kajmakowa -> 3 blat -> ubita śmietana kremówka -> prażony słonecznik i gotowe!

Bardzo smaczne, wilgotne, przekładane ciasto na biszkopcie, idealne do codziennej kawy lub na imieninowy/urodzinowy stół.
Przyjemnej niedzieli!

 

Składniki na biszkopt:

4 duże jajka

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka ciepłej wody

 

Składniki na krem budyniowy:

3 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru z prawdziwą wanilią

125 g masła

4 łyżki mąki pszennej

5 łyżek mąki ziemniaczanej

 

3 jajka

 

Dodatkowo:

1 puszka masy kajmakowej 500 ml śmietany kremówki 36 % + 1 łyżka cukru pudru

1 szklanka podprażonego słonecznika

 

Na patelni lekko przyrumienić słonecznik. Odłożyć do całkowitego ostygnięcia.

Białka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę, następnie dodać żółtka, wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Na koniec wlać wodę i ponownie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 24 x 24 cm. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wyciągając biszkopt z piekarnika zrzucić go z wysokości naszych kolan na podłogę lub deskę. Zostawić do całkowitego ostudzenia. Przekroić na 3 równe części, aby powstały 3 blaty biszkoptu.

Przygotować masę budyniową: Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1 – 2 minuty, energicznie mieszając, by pozbyć się ewentualnych grudek. Budyń lekko przestudzić i wylać na 1 blat biszkoptu. Przykryć drugim blatem i wyłożyć podgrzaną masę kajmakową. Przykryć trzecim blatem. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając łyżkę cukru pudru. Wyłożyć ubitą śmietanę kremówkę na 3 blat biszkoptu. Wierzch posypać podprażonym słoneczkiem.

Ciasto przechowywać w lodówce.

Smacznego!

 

slonecznikowiec6

piątek, 05 kwietnia 2013
Cytrynowiec z herbatnikami


 

Nie macie pomysłu na weekendowe ciasto, a lubicie cytrynowe smaki?

Jeśli tak, to polecam pyszne orzeźwiające ciasto na biszkopcie z intensywnie cytrynową masą budyniową i pianką cytrynową ze śmietany kremówki i serka mascarpone. Wierzch zdobią herbatniki polane lukrem (oczywiście cytrynowym). Ciasto jest lekko kwaskowate, ale przy tym idealnie słodkie i bardzo smaczne.

Spróbujcie koniecznie!

Przepis z zeszytu Babci Marylki (z moimi małymi zmianami)


Składniki na biszkopt:

6 jajek

1 szklanka mąki

1 szklanka cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki na poncz:

1/2 szklanki letniej wody

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki cukru pudru

 

Składniki na krem budyniowy:

2 budynie śmietankowe

1/2 szklanki (125 ml) soku z cytryny

1 1/2 szklanki wody

2 żółtka

1 szklanka cukru

200 g masła

 

Składniki na piankę cytrynową:

600 ml śmietany kremówki (30%)

150 g serka mascarpone

2 opakowania galaretki cytrynowej

 

Składniki na polewę:

2 łyżki masła

3 łyżki soku z cytryny

4 łyżki cukru pudru

 

Dodatkowo:

21 herbatników

 

Upiec biszkopt (można dzień wcześniej). Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksować aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka, zmiksować, a na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać do połączenia się składników.

Formę o wymiarach 30 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę.

Piec w 180oC około 30-40 minut (do złotego koloru i suchego patyczka).

Przygotować masę budyniową. W garnku zagotować sok z cytryny, 1 szklankę wody i cukier. W osobnym naczyniu połączyć resztę wody z budyniami i żółtkami, dodać do gotującej się wody i gotujemy, aż zacznie bulgotać. Odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i dodawać porcjami po łyżce masy budyniowej, aż powstanie gładki krem.

Biszkopt nasączyć ponczem . Wyłożyć na wierzch krem budyniowy, wyrównać nożem powierzchnię.

Następnie galaretki rozpuścić w 1 szklance wody, zostawić do ostudzenia. Śmietanę ubić na sztywną pianę, dodać ser mascarpone, miksować do połączenia, a następnie małym strumieniem wlewać chłodną galaretkę, zmiksować i wyłożyć na krem budyniowy, wyrównać. Na piankę wyłożyć herbatniki. 

Przygotować polewę. W garnuszku roztopić masło, dodać sok z cytryny i cukier puder, połączyć, ostudzić i polać z wierzchu herbatniki.

Ciasto schłodzić w lodówce przez 4 godziny (najlepiej na całą noc).

Smacznego!

 


poniedziałek, 04 marca 2013
Przekładane ciasto bananowe z orzechami i limonką



 

Ekstremalnie bananowe ciasto! Do jego przygotowania zużyłam aż 8 bananów! Trzy blaty ciasta z dodatkiem orzechów włoskich przełożone bananowym musem, z dodatkiem dużej ilości soku z limonki, który nadaje orzeźwiającego smaku. Wierzch zdobi warstwa bitej śmietana posypana pokrojonymi orzechami.

Bardzo oryginalny przepis. 

Przekładańca zrobiłam na urodziny mojego R. zamiast tradycyjnego tortu ;)

Polecam!

 

Źródło przepisu: Mała Cukierenka (z małą zmianą)

Składniki na ciasto:

130g miękkiego masła

170-180g jasnego brązowego cukru

2 dojrzałe banany

2 jajka, lekko roztrzepane widelcem (w tej samej temperaturze co masło)

1 łyżeczka startej skórki z limonek (to będzie prawie jedna cała limonka) 

1,5 łyżeczki sody

2 łyżki wrzącej wody

100g posiekanych orzechów włoskich

270g mąki pszennej


Składniki na nadzienie (zwiększyłam ilość):

6 dojrzałych bananów średniej wielkości

sok wyciśnięty z 3 limonek

5 łyżek cukru

4 łyżki przesianej mąki kukurydzianej

 

Składniki do dekoracji:

200 ml schłodzonej śmietanki 30%

2 łyżeczki cukru waniliowego

2 garście poszatkowanych orzechów włoskich


Banany na ciasto zmiażdżyć widelcem lub zmiksować w blenderze. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 3-4 minuty. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki się połączą na gładką masę. Do maślanej masy stopniowo dodawać banany, wsypać skórkę z limonki i krótko wymieszać mikserem na najniższych obrotach (jeśli masa się zważy, to proszę się nie przejmować). Sodę zalać gorącą wodą i wymieszać, następnie dodać do maślanej masy z bananami, delikatnie, krótko wymieszać. Wsypać mąkę, orzechy i dokładnie połączyć ze sobą składniki, (ale mieszać krótko). Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tylko dno) lub wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 65 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do wystygnięcia (można zdjąć obręcz tortownicy).  Ostygnięto ciasto przeciąć w poziomie dwa razy (będziemy mieli trzy krążki). Jeśli ciasto jest bardzo nierówne (urósł nam kopczyk), możemy je troszkę wyrównać z wierzchu nożem.

Banany zmiażdżyć na gładką masę lub zmiksować w blenderze. Następnie wymieszać z sokiem z limonek, cukrem i przesianą mąką kukurydzianą. Masę przełożyć do rondelka z grubym dnem (lub takiego z metalu dobrej jakości, żeby masa się nam nie przypaliła) i podgrzewać na niewielkim ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje, tylko nie gotować. Jak już pojawią się pierwsze bąbelki powietrza (jak przy budyniu, czy kisielu), to od razu zdejmujemy z ognia. Nadzienie odstawić na 10 minut do przestygnięcia. Połowę masy nałożyć na pierwszy krążek ciasta, przykryć drugim plackiem i rozsmarować pozostałą masę. Nakryć ostatnim krążkiem ciasta. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem waniliowym i rozsmarować na wierzchu ciasta, posypać orzechami.

Smacznego!



wtorek, 22 stycznia 2013
Dyniowe ciasto z kremem






 

Moje pierwsze ciacho z dodatkiem tartej dyni, do ciasta dodajemy również wiórki kokosowe, migdały i suszoną żurawinę. Upieczone w tortownicy, pokrojone na 3 krążki, przełożone pysznym kremem z serka Philadelphia. Wilgotne (kilka dni), mięsiste i bardzo smaczne. 

Polecam dla fanów ciasta marchewkowego.

Miłego dnia!


Źródło przepisu: Kwestia Smaku (z moimi zmianami)

 

Składniki na ciasto:

2 jajka

1 szklanka cukru (około 180 g), można dać mniej

150 ml oleju roślinnego

200 g startej na tarce surowej dyni

50 g pokruszonych płatków migdałów

50 g wiórków kokosowych

1 brzoskwinia (świeża lub z puszki) pomiełam

1 szklanka sparzonej i odsączonej z wody suszonej żurawiny (mój dodatek)

1 cukier wanilinowy lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

200 g mąki pszennej

1 łyżeczka sody

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli



Składniki na krem:

120 g serka Philadelphia (dałam 200 g)

50 g masła, miękkiego

1/2 szklanki cukru pudru (dałam 1/3 szklanki)

Mała forma np. kwadratowa 21 x 21 cm lub tortownica o średnicy 22 cm. Dno wyłożyć papierem do pieczenia wypuszczając boki papieru poza obręcz. Dno z papierem i boki formy posmarować masłem lub olejem. Można też formę posmarować masłem lub olejem i całą wyłożyć papierem bez wypuszczania papieru poza obręcz.

Masa: ucierać serek Philadelphia razem z masłem przez około 5 - 7 minut aż masa będzie puszysty. Dodać cukier puder, najlepiej w 2 partiach, cały czas ucierając przez około 2 minuty. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Ciasto: Przygotować wszystkie składniki, odmierzyć i umieścić w miseczkach. Mąkę przesiać do oddzielnej miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać sól i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 150 stopni.

Jajka ubić na puszystą pianę (około 5 - 7 minut). Stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając na wysokich obrotach miksera aż masa będzie puszysta i gęsta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach dolewać cieniutkim strumieniem olej.

Do powstałej masy dodać startą dynię, migdały lub orzechy, wiórki kokosowe, suszoną żurawinę, cukier wanilinowy. Delikatnie wymieszać łyżką.

Dodać mąkę z proszkiem, sodą oraz solą i delikatnie wymieszać łyżką.

Masę wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 1 godzinę aż wetknięty patyczek będzie suchy (piekłam 55 minut).

Ciasto ostudzić i przekroić na 2 części (ja przekroiłam na 3 części). Spód posmarować 1/3 polewy, przykryć kolejnym krążkiem ciasta, posmarować 1/3 kremu, przykryć kolejnym krążkiem i posmarować resztą kremu. Można od razu kroić i podawać lub wstawić do lodówki do czasu aż polewa bardziej zastygnie. 

Smacznego!



piątek, 18 stycznia 2013
Ciasto Krakersik

  

Bardzo proste, szybkie ciasto, które przygotowuje się bez użycia piekarnika. Słodka masa budyniowa poprzekładana słonymi krakersami to połączenie wręcz idealne.

Ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień, kiedy krakersy zmiękną od kremu.

Spróbujcie sami ; )

 

Składniki:

2 opakowania słodych krakersów

1 litr mleka

3/4 szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki mąki pszennej

4 żółtka

1 jajko

100 g masła

Przygotować formę o wymiarach 20 x 28 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć spód krakersami.

Przygotować budyń: 750 ml szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka zmiksować z jajkami, żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, miksując, aby nie powstały grudki. Ugotować gęsty budyń. Przestudzić. W misce utrzeć masło i dodawać małymi porcjami ostygnięty budyń. Masę budyniową podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć na spód, położyć kolejną warstwę krakersów, nałożyć resztę kremu, wierzch powykładać krakersami.

Schłodzić w lodówce około 3 godziny (najlepiej całą noc).

Smacznego!


06:51, pieczarka_mysia , przekładańce
Link Komentarze (26) »
poniedziałek, 19 listopada 2012
Ciasto jak 3 bit



 

 

To jedno z najpyszniejszych ciast jakie jadłam w życiu! Jest boskie w smaku! Bardzo szybkie do zrobienia, bo bez pieczenia. Wystarczą nam tylko herbatniki, masa kajmakowa, masa budyniowa, bita śmietana, trochę gorzkiej czekolady i gotowe! 

Uwaga! Ciasto bardzo uzależnia, choć łatwo się nim przesłodzić.

Do popołudniowej kawy jak znalazł.

Kto jeszcze nie próbował niech żałuje albo zabiera się za jego przygotowanie ;)

Polecam!

Źródło przepisu: Moje Wypieki


Składniki:

6 - 7 paczek herbatników petit beurre (opakowanie 100 g)

1,5 masy kajmakowej z puszki, około 600 g

3 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru z prawdziwą wanilią*

125 g masła

4 łyżki mąki pszennej

5 łyżek mąki ziemniaczanej

4 jajka

600 ml śmietany kremówki 36 % + 1 łyżka cukru pudru

100 g gorzkiej czekolady, otartej na tarce, do oprószenia

 

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (nie jest to konieczne, ale może pomóc przy krojeniu i wyciąganiu ciasta z blachy).

Na dno formy wyłożyć pojedynczą warstwę herbatników. Kajmak podgrzać w garnuszku na małym ogniu, cały czas mieszając. Wyłożyć na herbatniki, wyrównać, przykryć kolejną warstwą herbatników.

Przygotować budyń:

Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1 - 2 minuty, energicznie mieszając, by pozbyć się ewentualnych grudek.

Jeszcze gorący budyń wylać na herbatniki, wyrównać, przykryć kolejną warstwą herbatników.

W tym momencie najlepiej całą formę owinąć szczelnie folią spożywczą, schłodzić i włożyć do lodówki na całą noc, a nawet dłużej. Herbatniki muszą zmięknąć.

Po tym czasie formę wyjąć z lodówki, odwinąć z folii. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając łyżkę cukru pudru. Wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Można kroić i podawać od razu.

Ciasto przechowywać w lodówce.

Smacznego :-).

* zamiast można użyć cukru wymieszanego z cukrem wanilinowym (16 g)


piątek, 05 października 2012
Ciasto z bitą śmietaną i polewą czekoladową

Z upieczonego poniżej biszkopta zrobiłam pyszne ciasto :)

Biszkopt należy przekroić na dwa blaty i przełożyć je dużą ilością bitej śmietany. Wierzch polać ulubioną polewą czekoladową i gotowe! 

 

Przepis jest banalnie prosty i szybki do zrobienia,  a rozkosz dla podniebienia jest bezcenna ;-) 

Porada: Polecam biszkopt upiec dzień wcześniej przed przekładaniem go bitą śmietaną, bo trzeba poczekać aż ciasto całkowicie ostygnie.

Słodkiego dnia ;*

Składniki na biszkopt:

6 jajek

niecała 1 szklanka mąki pszennej

6 łyżkek mąki ziemniaczanej

1 łyżeczki proszku do pieczenia

¾ szklanki cukru

 

Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać wszystkie składniki.

Tortownicę o średni 26 wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować brzegów masłem) przelać do niej gotowe ciasto.

Piec w 170oC przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i z wysokości naszych kolan spuścić formę z ciastem na podłogę lub desę. Odłożyć do całkowitego ostygnięcia. Następnie obkroić boki i wyjąć biszkopt. 

 

Składniki na krem:

1 litr śmietany kremówki 30% lub 36%

4 łyżki cukru pudru

4 łyżki żelatyny

4 łyżki gorącego mleka

 

W gorącym mleku rozpuścić żelatynę i odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać przestygniętą żelatynę i zmiksować całość.

Biszkopt przekroić na dwa blaty i przełożyć bitą śmietaną. Wierzch biszkopta polać ulubioną polewą czekoladową.

Smacznego :-)




środa, 26 września 2012
Tiramisu

 

W kolejnej paczce od Gellwe dostałam do wypróbowania ciasto Tiramisu.
Upiekłam, zrobiłam i co?
Wyszedł mi delikatny biszkopt, nasączony ponczem kawowo - alkoholowym, przełożony pysznym, lekkim kremem, posypany z wierzchu kakao. Każdy kawałek smakuje pysznie o każdej porze dnia. Polecam ciasto podawać schłodzone z Waszą ulubioną kawą!

Pozdrawiam i życzę Wam miłego dnia!


Do sporządzenia ciasta przygotuj: 5 jajek 

Do sporządzenia kremu przygotuj tylko: 375 ml mleka (1 i ½ szklanki)

Do sporządzenia ponczu przygotuj: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 5 łyżek rumu lub alkoholu.

Do posypania ciasta przygotuj: 3 łyżki kakao.

W wysokim naczyniu ubić jaja, stopniowo wsypywać mieszankę do wypieku ciasta i miksować ok. 4-5 minut, aż do uzyskania jednolitej puszystej masy. Gotową masę przełożyć do uprzednio wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 28 cm. Wstawić do lekko podgrzanego piekarnika i piec na złoty kolor w temp. 180oC przez 30 minut.

Do wysokiego naczynia wlać 375 ml zimnego mleka i wsypując zawartość opakowania do przygotowania kremu miksować ok. 3 min.

Upieczone i wystudzone ciasto przekroić poziomo na 2 części. Każdą warstwę nasączyć według uznania ponczem przygotowanym z 400 ml przegotowanej wody, 2 łyżek kawy rozpuszczalnej, 5 łyżek rumu lub czystego alkoholu. Otrzymanym kremem przełożyć poszczególne części ciasta, a następnie posypać warstwą kakao. Tak przygotowane ciasto włożyć do lodówki na ok. 6 godz. 

Smacznego!


Tagi: kawa
09:00, pieczarka_mysia , przekładańce
Link Komentarze (7) »
 
1 , 2 , 3
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl