środa, 26 grudnia 2012
Makowiec z wiśniami



 

Najpyszniejszy makowiec jaki jadłam w życiu. Na kruchym, smacznym spodzie. Masa makowa jest wymieszana z ugotowanym wcześniej budyniem, dlatego jest wilgotna i nie kruszy się podczas krojenia. Na wierzchu poukładane są wiśnie z syropu, które idealnie komponują się z makiem. Do tego ozdobna kratka na górze. 

Makowic zrobił furorę na świątecznym stole!

Polecam wypróbować.

 

Przepis dostałam od Babci Marylki

Składniki na ciasto: 

1/2 kg mąki

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

125 g cukru

250 g masła

1 jajko

8 łyżek zimnej wody

2 łyżki bułki tartej

 

Składniki na masę makową:

500 g maku 

150 g cukru

3 jajka

2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru

750 ml mleka

200 g śmietany 18%

 

Dodatkowo:

1 słoik wiśni 

 

Z podanych składników (oprócz bułki tartej) zagnieść ciasto, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.

Blachę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta wyłożyć na spód blachy, ponakłuwać widelcem i posypać bułką tartą, resztę odłożyć na kratkę.

Mak sparzyć mlekiem i zmielić 2-krotnie. Budynie wymieszać z cukrem i 150 ml mleka. Resztę mleka zagotować, dodać rozmieszany budyń i zagotować. Odstawić do ostygnięcia. Zimny budyń zmiksować z makiem, roztrzepanymi jajkami i śmietaną. Masę wyłożyć na ciasto. Wiśnie odsączyć na sicie z nadmiaru soku i poukładać wiśnie. Z reszty ciasta zrobić kratkę i ułożyć na masę makową.

Piec w 180oC około 1 godzinę (tak aby kratka była złota).

Smacznego! :)


sobota, 22 grudnia 2012
Jak zrobić domową masę makową?

 

Zastanawiacie się czy zrobić makowca i makiełki z kupnej masy makowej czy spędzić chwilę dłużej w kuchni na przygotowaniu własnej?

Zdecydowanie polecam zrobić ją samemu w zaciszu domowej kuchni. Jej smak jest o niebo lepszy od kupnej. Bez konserwantów i sztucznego miodu. Z ulubionymi dodatkami - pycha!

 

Składniki:

600 g niebieskiego maku

300 ml mleka

250 ml wody

1 szklanka płynnego miodu (najlepiej podgrzać przed dodawaniem do maku)

ulubione dodatki: skórka pomarańczowa, orzechy włoskie, suszone owoce, np. morele, śliwki, rodzynki, gruszki

 

Mak przepłukać w zimnej wodzie. W dużym garnku zagotować wodę z mlekiem, dodać mak i gotować około 1 godziny na małym gazie, co jakiś czas mieszając. 

Mak odcedzić na sitku (zostawić około 15 minut). 

Następnie zmielić mak w maszynce do mielenia mięsa 2 lub 3 -krotnie (to zależy od maku).

Dosłodzić miodem wg uznania i dodać ulubione dodatki: u mnie skórka pomarańczowa, orzechy, suszone morele i rodzynki.

Masę można przechowywać parę dni w lodówce, można ją również zamrozić. 

Smacznego!


19:38, pieczarka_mysia , makowe
Link Komentarze (9) »
niedziela, 16 grudnia 2012
Zawijany makowiec drożdżowy



 

Ciasto, które musi znaleźć się na stole w okresie świątecznym to koniecznie zawijany drożdżowy makowiec. To tradycja. Ciasto ma chrupiącą skórkę i pyszne nadzienie makowe napakowane ulubionymi bakaliami.

Lubicie?

Zapraszam!


Składniki na 2 strucle:

2 1/2 szklanki mąki (+ do podsypywania)

50 g świeżych drożdży

100 ml mleka

125 g roztopionego masła/margaryny

5 żółtek

5 łyżek cukru

szczypta soli

1/2 łyżki spirytusu

 

Składniki na masę makową:

500 g maku

ok. 250 ml mleka

250 ml wody

150 g cukru

2 łyżki miodu

50 g masła

3 białka

50 g rodzynków

50 g orzechów włoskich

skórki pomarańczowej - daj tyle ile lubisz :)

Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru i 100 ml ciepłego mleka. Rozczyn zostawić do wyrośnięcia. Masło roztopić, ostudzić. Do wyrośniętych drożdży dodać resztę składników i wyrobić gładkie i nie lepiące do rąk ciasto. Odłożyć do wyrośnięcia na około 1 godzinę.


Mak opłukać i sparzyć wrzącą wodą (najlepiej zrobić to wieczorem, dzień przed planowanym pieczeniem makowca). Odcedzić wodę, po czym mak zalać mlekiem z wodą w garnku i gotować na wolnym ogniu około 15 minut. Odcedzić i odcisnąć mak. Zmielić dwu lub trzykrotnie. Masło stopić. Zmielony mak przełożyć do garnka. Dodać masło, cukier, miód, drobno pokrojone orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową i smażyć na małym ogniu około 15 minut, mieszając co jakiś czas. Masę ostudzić. Białka ubić na sztywno i dodać do masy.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą kulkę rozwałkować w kształcie prostokąta, nałożyć na środek mak (zostawiając wolne miejsce ok 2 cm od boków) i delikatnie zwinąć w rulon, boki podwinąć pod spód. Owinąć papier wokół makowca , zostawić trochę wolnego miejsca na wyrośnięcie ciasta (około 3 cm ). Papier zawinąć tak, aby złączenie było na spodzie makowca. 

Piec w 190oC około 35 - 40 minut

Ciasto można polać lukrem (u mnie cukier puder z sokiem cytrynowym)

Smacznego!





14:45, pieczarka_mysia , makowe
Link Komentarze (14) »
środa, 19 września 2012
Makowiec (japoński)


 

Jeden z ulubionych makowców w rodzinie. Nazywany również makowcem japońskim. Przepis wzięłam z zaczarowanego notatnika mojej babci. Dziwna nazwa, nie powiem, bo wątpię, aby przepis pochodził z Japonii ;-)

W smaku? Boski! Delikatny, puszysty, nie za suchy, a nawet powiedziałabym, że należy do tych mokrych ciast. Po prostu niezastąpiony.

Jeśli zbieracie już przepisy na Bożonarodzeniowy stół to polecam go uwzględnić w swoim jadłospisie ;-)

Pogodnego dnia w ten szarobury dzień (przynajmniej we Wrocławiu)!

 

Składniki na ciasto:

1 kostka margaryny

300 g zmielonego dwukrotnie maku

600 g jabłek

9 jaj

400 g cukru pudru

9 czubatych łyżek kaszki manny

1 mały proszek do pieczenia

100 g orzechów włoskich

 

Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczach. Odłożyć.

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać kolejno żółtka. Dodajemy na przemian po 1 łyżce maku i 1 łyżce startych na dużych oczkach jabłek. Następnie dodajemy kaszkę mannę, proszek do pieczenia i pokrojone orzechy włoskie. Na koniec dodać ubite na sztywną piane 9 białek i delikatnie wymieszać z resztą ciasta.

Piec 1 godzinkę w 180oC.

Po upieczeniu warto polać go polewą czekoladową.

 

Przepis na polewę czekoladową:

 

1/3 szklanki wody, 4 łyżki kakao i 200 g cukru wymieszać w garnuszku i zagotować. Na koniec dodać 1 kostkę masła na wyłączonym gazie i wymieszać, aby tłuszcz całkowicie się rozpuścił.

Polać wierzch ciasta.

Smacznego!



Tagi: kakao mak
09:04, pieczarka_mysia , makowe
Link Komentarze (12) »
piątek, 01 czerwca 2012
Ciasto makowo - bakaliowe

 

Macie czasem ochotę na coś mega makowego napakowanego bakaliami?

Jeśli tak, to ciasto dla Was ;-)

Bardzo szybkie, bezproblemowe, można do niego użyć gotowej lub domowej masy makowej. Bardzo wilgotne z dużą ilością bakalii. Po wystudzeniu można je udekorować gorzką bądź białą czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

Pozdrawiam i życzę słodkiego popołudnia! :)

 

Składniki: 

800 g masy makowej (domowej dosłodzonej do smaku lub gotowej - kupnej)

7 jajek

1/3 szklanki mąki

po 1/3 szklanki: orzechów włoskich, suszonych moreli, śliwek kalifornijskich, rodzynek.

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 opakowanie cukru waniliowego

1/3 szklanki cukru

1/3 szklanki oleju

 

Białka ubić na sztywno z cukrem, cukrem waniliowym dodać żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej, a następnie dodać masę makową i bakalie. Dokładnie wymieszać do połączenia się wszystkich składników.

Przygotować tortownicę o średnicy 21 cm, wyłożoną papierem do pieczenia i o wysmarowanych bokach masłem. Wylać masę i wyrównać wierzch.

Piec w 180oC przez 50 - 60 minut.

Smacznego!

16:44, pieczarka_mysia , makowe
Link Komentarze (7) »
piątek, 23 grudnia 2011
Makowiec na biszkopcie

Do świąt!!! 1 dzień :)


Odkąd pamiętam królowały u nas makowce na kruchych ciastach. Na te święta dla odmiany na biszkopcie.

Pyszny makowiec, w którym główne danie stanowi gruba warstwa masy makowej, napakowana skórką pomarańczową, orzechami włoskimi i migdałami, z miodowym aromatem, a deser to biszkoptowy cienki spód, który świetnie tutaj pasuje!

Jeśli jeszcze nie zrobiliście swojego makowca - polecam ten przepis! :)

Autorka przepisu: Dorotus76

 

Składniki na biszkopt:

4 jajka

2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków

2/3 szklanki mąki pszennej

2,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki na masę makową:

500 g maku

3 jajka, białka i żółtka oddzielnie

130 g masła, w temperaturze pokojowej

1 szklanka łagodnego miodu

2 łyżki cukru

4 łyżki oleju

100 g posiekanych orzechów włoskich

100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

100 g posiekanych migdałów lub płatków migdałowych

2 łyżeczki ekstraktu z migdałów


Mak wieczór wcześniej zalać wrzącą wodą lub mlekiem, do pokrycia, wymieszać i odstawić. Kolejnego dnia odsączyć i dwukrotnie zemleć w maszynce.

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę (można mikserem). Dodawać żółtka, jedno po drugim i dalej ucierać. Dodać zmielony mak, miód, olej, bakalie, ekstrat i wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą makową.

Formę o wymiarach 40 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć masę makową. Piec w temperaturze 175ºC przez 40 minut.

Gdy masa makowa się piecze przygotować biszkopt.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.

Przygotowane ciasto biszkoptowe wylać na gorącą masę makową. Piec dodatkowe 20 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu i wystygnięciu ciasto odwrócić, by biszkopt znajdował się na spodzie.

Wierzch udekorować cukrem pudrem, lukrem lub czekoladą, jak lubicie.

Smacznego :)



19:24, pieczarka_mysia , makowe
Link Komentarze (15) »
piątek, 21 stycznia 2011
Tort makowo-śliwkowy

 Dzień babci i coś słodkiego

 

Z okazji Dnia Babci proponuję pyszny tort! Kruche, delikatne ciasto, którego wcześniej nie podpiekamy i wilgotna masa makowo-śliwkowa, myślę, że każdy by się skusił. Sto lat naszych Babciom!

Dzień Babci –  W Polsce obchodzone 21 stycznia, w tym samym dniu w Bułgarii i Brazylii a w Hiszpanii - 26 lipca. We Francji jest to święto ruchome i obchodzone jest w pierwszą niedzielę marca. Pomysł powstania święta w Polsce pojawił się w tygodniku "Kobieta i Życie" w 1964 roku. Już rok później święto to zaczął popularyzować "Express Poznański". W roku 1966 również "Express Wieczorny" ogłosił dzień 21 stycznia "dniem babci". Później powstała również tradycja obchodzenia Dnia Dziadka.

W Rosji, na jesieni 2009 roku, pojawiło się nowe, rodzinne święto - "Dzień babci i dziadka" (ros. День бабушек и дедушек).

W Ameryce - Amerykańskim (w USA i Kanadzie) odpowiednikiem naszych dni dziadka i babci jest Narodowy Dzień Dziadków, ang. National Grandparents Day. Nie jest więc świętem rozdzielonym na dwa dni. W USA jest to święto oficjalnie zatwierdzone przez Kongres i prezydenta, ustanowione w 1978 roku przez Jimmego Cartera na pierwszą niedzielę po Święcie Pracy Labour Day, które obchodzone jest w pierwszy poniedziałek września zarówno w USA jak i Kandzie. Tak więc Dzień Dziadków w obu krajach również obchodzony jest we wrześniu. Dzień ten ma swój oficjalny hymn A Song For Grandma And Grandpa ("Piosenka dla Babci i Dziadka"), a symbolem tego dnia jest niezapominajka.

W Wielkiej Brytanii obchodzone w pierwszą niedzielę października.

*** 

Wierszyk dla Babci:

Tak wiele mnie nauczyłaś,
tak wiele uśmiechu mi dałaś,
na spacery ze mną chodziłaś,
kiedy byłam jeszcze mała.
Do snu nuciłaś piosenki,
byłaś zawsze blisko mnie
więc podziękować Ci, Babciu
za to wszystko chcę.
Żyj długo w spokoju i uśmiechaj się,
bo uśmiech jest najważniejszy
i to, że kocham Cię.


Obyś jak najdłużej żyła,
ze swych wnuków się cieszyła,
bo jesteś super i basta
i pieczesz najlepsze ciasta!!!

 

 

Składniki na kruchy spód:

250 g mąki pszennej

125 g masła

65 g cukru pudru

1 jajko

szczypta soli

Składniki na masę śliwkową:

750g śliwek

2 kopiaste łyżki cukru

4 łyżki zimnej wody

szczypta cynamonu

3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Składniki na masę makową:

300 g mielonego maku

3/8 litra mleka

60 g cukru

1 cukier wanilinowy lub miąższ z 1 laski wanilii

1 jajko

50 g posiekanych migdałów bez skórki lub płatków migdałowych

Wymieszać mąkę, masło, cukier, sól, jajko i szybkozagnieść (najszybciej zrobić to malakserem). Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki.

 
Śliwki obrać ze skórki, pokroić na połówki i wyjąć pestki. Wrzucić do garnka, dodać, cukier, cynamon. Całość zagotować, a następnie dusić przez 5 minut, pod przykryciem, na małym ogniu. Mają się trochę rozgotować. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 4 łyżkach zimnej wody i wlać do gotującej się masy. Wymieszać i odstawić żeby przestygła.
 
Zagotować mleko i zalać nim zmielony mak. Dodać cukier, cukier wanilinowy, jajko, migdały. Wymieszać.
 
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Dno tortownicy wylepić ciastem. Na nie wyłożyć połowę masy makowej. Następnie całą masę śliwkową i resztę masy makowej. Wyrównać.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 - 60 minut. Wystudzić, dowolnie udekorować.

Smacznego :)

 

15:22, pieczarka_mysia , makowe
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 27 grudnia 2010
Makiełki wg Pani N. : )

Święta, święta i po świętach i zbawienne właściwości maku

 

Na świąteczny specjał czekam cały rok, dlatego w tym roku nasza miska makiełek była naprawdę duuuuża, aby dla nikogo ich nie zabrakło! Najlepsze makiełki jadłam u Radka w domu! Od czasu kiedy pierwszy raz je spróbowałam robie je u nas w domu wg przepisu Radka mamy. W różnych domach, w różnych zakątkach Polski przyrządza się je w różny sposób, z różnymi dodatkami, a to ze skłodką bułką, z makaronem, z chlebem, albo robi sie kutie z pszenicą, a te przyrządza się z biszkoptami. Są pyszne!

Przed świętami przewidziałam, że codziennie w mojej diecie na czołowym miejscu będzie znajdował się mak - a to makiełki, a to makowiec zwijany, albo jakiś inny makowy specjał. Jako przyszły pracownik służby zdrowia interesuję się bardzo właściwościami zdrowotnymi produktów, które spożywam i przeczytałam kilka artykułów na jego temat i nie żałuję, że go pochłaniałam w takiej ilości: )

Oto największe zalety :

- Są kopalnią witamin - zawiera w swoim składzie witaminy:  A, C, D, E, B3, które wzmacniają odporność, poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci oraz dbają o prawidłowe funkcjonowanie naszego wzroku

- Zawierają sporo wapnia - wapń jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania kośćca oraz układu krwionośnego

- Regulują pracę układu pokarmowego -taką funkcję mak zawdzięcza niemałej zawartości błonnika pokarmowego, który pęczniejąc w żołądku poprawia perystaltykę jelit i ułatwia pracę układowi pokarmowemu

- Ma ją działanie przeciwmiażdżycowe - mak zawiera kwas linolowy, który jest strażnikiem  pracy serca, chroni przed zawałem i obniża poziom cholesterolu

- Ma ją działanie przeciwmiażdżycowe - mak zawiera kwas linolowy, który jest strażnikiem  pracy serca, chroni przed zawałem i obniża poziom cholesterolu

- Wykazują funkcję przeciwnowotworową - dzięki temu, że mak zawiera spore ilości kwasu oleinowego, uważa się, że pozwala ustrzec się przed rakiem piersi

Należy pamiętać, że ziarna maku są produktem wysoko kalorycznym, 100 g ma aż 478 kcal i zawiera ok. 43 g tłuszczu. Dodatkowo mak łączymy najczęściej z innymi kalorycznymi produktami tj. bakalie, miód, orzechy. Warto więc korzystać z ich zdrowotnych właściwości, jednocześnie zachowując przy tym umiar - jak ze wszystkim ; )

 

 

Składniki na makiełki:

biszkopty (ja używam wrocławskich mamutów)

mak - sparzony najlepiej poprzedniego dnia i zmielony 3 - krotnie

ulubione bakalie - u mnie rodzynki, suszone śliwki, suszone morele, orzechy włoskie, migdały - poprzednio sparzone wrzącą wodą

ciepłe mleko

duży cukier waniliowy

miód do smaku

 

W garnku zagotować mleko i wymieszać je z cukrem waniliowym. W osobnej misce wymieszać mak z miodem wg własnych upodobań smakowych. Pokroić bakalie dosyć drobno i wymieszać je z makiem. W dużej misce na dnie wyłożyć na dno biszkopty zamoczone w ciepłym mleku, na to wartwa maku z bakaliami, następna wartwa zamoczonych biszkoptów w mleku, znowu masa makowa i ostatnia wartwa biszkoptów. Resztę ciepłego mleka wlać powoli do miski, tak aby wszystko pokryło się mlekiem i wsiąkło (żeby aby nie było widać na wierzchu mleka).

Udekorować.

 

Smacznego!

15:51, pieczarka_mysia , makowe
Link Komentarze (5) »
 
1 , 2
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl