poniedziałek, 05 listopada 2012
Tarta z jabłkami na cieście francuskim



 

Nie macie czasu na długie posiaduchy w kuchni, albo padacie z nóg, a może za chwilę będą goście, a Ty nie masz nic słodkiego? Na takie okazje polecam mieć w lodówce rulon ciasta francuskiego. Przydaje się zawsze i sprawdza w każdym momencie, kiedy ekspresowo potrzebujemy coś pysznego.

Dzisiaj tarta z prażonymi jabłkami i cynamonem, pokryta piękną kratą.

Skusisz się?

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

3-4 jabłka

łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka masła

1 łyżeczka soku z cytryny

 

Ciasto francuskie rozmrozić lub wyjąć z lodówki. Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej (wtedy nie kurczy się podczas pieczenia). Odkroić kawałek ciasta (około 1/3 ciasta) i zostawić na kratkę a resztę wyłożyć na papier do pieczenia, brzegi ciasta założyć na ciasto w taki sposób, by powstała wyższa krawędź, około 1,5 cm wokół ciasta. Brzegi posmarować mlekiem, aby się posklejały. Środek ciasta ponakłuwać widelcem, i obciążyć foremką lub kuleczkami ceramicznymi lub fasolą. Podpiec około 10 minut w 200oC.

W tym czasie umyć, obrać jabłka i pokroić je w kostkę. Na patelni roztopić masło i dodać jabłka, polać sokiem z cytryny i posypać cynamonem. Prażyć tak, aby wyparowała woda a jabłka zmiękły. 

Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, usunąć obciążenie i wyłożyć na środek podprażone jabłka, a na wierzch ułożyć kratkę z reszty odłożonego ciasta.

Podpiekać kolejne 15 minut (do zezłocenia ciasta).

Posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

wtorek, 07 sierpnia 2012
Różki z ciastka francuskiego z jabłkami i cynamonem



 

Pyszne, ekspresowe w przygotowaniu, chrupiące, kruche i bardzo delikatne ciasteczka z użyciem ciasta francuskiego, napakowane jabłkami z cynamonem i cukrem waniliowym. Można podawać na ciepło lub na zimno ;-) zawsze wychodzą i świetnie smakują!

Miłego dnia!

Składniki na 6 rożków:

ciasto francuskiego (u mnie 280g)

1 duże jabłko

cynamon

cukier waniliowy

1 małe jajko

 

Ciasto francuskie rozwałkować na stole i zostawić na blacie, aby ogrzało się do temperatury pokojowej (wtedy się nie kurczy). Pokroić na równe kwadraty (u mnie 6). 

Jabłko umyć, obrać ze skórki i pokroić na drobną kostkę, dodać cynamon i cukier waniliowy wg uznania i nakładać po czubatej łyżeczce na każdy bok ciasta i zlepić w trójkąt. Boki mocno pozlepiać i podociaskać widelcem. Wierzch ponacinać nożem, aby były bardziej puszyste i chrupiące. Jajko roztrzepać i posmarować nim każde ciastko. 

Piec w 220oC przez około 20 minut (do złotego koloru).

Smacznego!

środa, 01 grudnia 2010
Palmiery cynamonowo-pomarańczowe

 Pachnie świętami : )

 

Wielkimi krokami zbliżają się święta, a w naszym mieszkaniu pachnie korzenno - pomarańczowo, te dwa zapachy są dla mnie najmilej kojarzone z najpiękniejszym okresem w ciągu roku. Ciasteczka bardzo szybkie w wykonaniu, idealne na kawę dla niezapowiedzianych gości. Swoją nazwę - palmiery zawdzięczają kształtu liści palmy, mi bardzo przypominają serduszka, które przynoszą przedświąteczną atmosferę miłości i radości : )

 

Składniki:

arkusz ciasta francuskiego (mój miał 270 g)

1/3 szklanki cukru

2 łyżki cynamonu

skórka starta z dużej pomarańczy

 

Skórkę z pomarańczy startą na tarce o małych oczkach, cukier i cynamon mieszamy w misce. 1/4 otrzymanej mieszanki wysypujemy równomiernie na stolnicę. Kładziemy na to ciasto francuskie i wałkujemy, aby mieszanka wbiła się w spód ciasta, a jednocześnie ciasto było cieńsze. Podsypujemy cukrem z cynamonem i skórką z pomarańczy, by ciasto było równomiernie obtoczone w mieszance. Następnie posypujemy wierzch ciasta, wałkujemy i podsypujemy mieszanką tak, by dośc dokładnie obkleiła ciasto.

Chwytamy za dwa przeciwległe brzegi ciasta i skladamy na pół - brzegi maja spotkać się na środku ciasta. Posypujemy trochę po wierzchu mieszanką i ponownie składamy. Za trzecim razem składamy jedną połówkę ciasta na drugą. Za każdym razem podsypujemy odrobiną mieszanki cukrowej na całej długości ciasta. Otrzymany rulon zawijamy w folię i wkładamy na 10-15 minut do lodowki.

Wyjmujemy ciasto i kroimy na plasterki o grubości 0,8 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zawijamy "skrzydełka" ciasta, by utworzyły coś w stylu serduszka.

Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 15 minut, co jakiś czas podglądajac spód palmierów czy sie nie przypala. Po tym czasie przekręcamy wszystkie ciastka na drugą stronę. Roztopiona masa cukrowa jest gorąca, trzeba delikatnie przekręcać ciastka, by się nie poparzyć. Następnie pieczemy około 7 minut, aż ciasteczka będa złociste. Studzimy na kratce.

Smacznego ; )

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl