środa, 04 listopada 2015
Pączki pieczone

tlusty czwartek2

PACZKI PIECZONE

PACZKI PIECZONE2

PACZKI PIECZONE3

PACZKI PIECZONE4 PACZKI PIECZONE5

 

PACZKI PIECZONE8

tlusty czwartek

Jutro Tłusty Czwartek i cała Polska będzie zajadała się pączkami. Chcecie zrobić je w swoim domu? Nie macie jeszcze przepisu, z którego skorzystacie?

Polecam spróbować pieczonych pączków w piekarnika, bez brzydkiego zapachu palonego tłuszczu, bez poparzeń od gorącego oleju, bez większego brudzenia kuchni.

Pewnie się zastanawiacie jak smakują pieczone pączki? Rzecz oczywista, że nie tak samo jak tradycyjne, smażone w głębokim tłuszczu. Pieczone wychodzą bardzo wilgotne, puszyste, mięciutkie, nie są suche w środku, są mniej tłuste niż smażone (wersja dla dbających o linię), ale równie bardzo smaczne jak smażone! Polecam spróbować i napisać w komentarzu pod wpisem co Wy o nich sądzicie.

Źródło przepisu: Kwestia Smaku

 

Składniki: na 16 sztuk

370 g mąki pszennej

50 g świeżych drożdży

170 g masła

100 ml mleka

3 jaja

50 g cukru

3/4 łyżeczki soli

 

Dodatkowo:

dżem lub marmolada – u dżem malinowy

1 roztrzepane jajo do posmarowania wyrośniętych pączków

cukier puder

gorąca woda

kandyzowana skórka pomarańczy

papilotki do muffinek

 

Do miski wlać letnie mleko, dodać pokruszone drożdże,  łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby powstała piana.

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, roztrzepane  jaja, bardzo miękkie masło, sól, cukier, dodać zaczyn i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, tak aby nie kleiło się do rąk i ścianek miski.
Uformować kulę, odłożyć ją do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 – 1 1/2 godziny do podwojenia objętości.

Ciasto ponownie zagnieść, wyłożyć na blat podsypany mąką, przewrócić na drugą stronę i obtoczyć w mące. Dłońmi rozpłaszczyć ciasto na placek o grubości około 1 cm, szklanką wycinać kółka, rozpłaszczyć w dłoni, nałożyć łyżeczkę dżemu, zlepić boki i formować kulkę, włożyć łączeniem do dołu do papilotki.
Pączki odstawić na 1/2 godziny do napuszenia.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika do środkowej części.

Piec przez 13-15 minut. Od razu wyjąć z piekarnika. Studzić przez około 10 minut, następnie polukrować.

Z cukru pudru i gorącej wody przygotować lukier, dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową i posmarować pączki.

Smacznego!

PACZKI PIECZONE7

06:44, pieczarka_mysia , drożdżowe
Link Komentarze (1) »
wtorek, 03 listopada 2015
Ciasto drożdżowe na oleju z owocami i kruszonką

 

 

Uwielbiam ciasta drożdżowe! To jest bardzo proste do zrobienia, wystarczy postępować wg przepisu a po 4 godzinach możemy cieszyć się smakiem puchatego, wilgotnego ciasta z dodatkiem ulubionych owoców i kruszonki, bez której drożdżowiec to nie drożdżowiec ; )

Lubicie?

 

Składniki na blachę o wymiarach 25 x 30 cm:

75 g świeżych drożdży

3/4 szklanki cukru

4 jajka

3/4 szklanki oleju

niepełna 1/2 szklanka mleka

3 szklanki mąki pszennej

 

 

Składniki na kruszonkę:

100 g mąki

50 g masło

50 g cukru

 

Dodatkowo:

ulubione owoce (u mnie śliwki i jabłka)

cynamon

 

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Do niemetalowej miski wkruszyć drożdże, drożdże zasypać cukrem. Na to wlać roztrzepane jajka, olej, mleko i mąkę. Nie mieszać, miskę przykryć ręcznikiem na 3-4 godziny w ciepłym miejscu.

Po tym czasie wymieszać składniki w misce drewnianą lub plastikową łyżką, tak aby ciasto było gładkie, bez grudek.

Przygotować kruszonkę. W misce połączyć składniki formować palcami grudki ciasta

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Na wierzchu poukładać ulubione owoce (u mnie śliwki z zamrażalnika i jabłko). Posypać wierzch cynamonem wg uznania, posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec w 180oC około 45 – 50 minut (do suchego patyczka i złotego koloru wierzchu ciasta).

Smacznego!

niedziela, 01 listopada 2015
Drożdżowe serce z konfiturą wiśniową i kruszonką

Wilgotne, drożdżowe proste ciasto bez wyrabiania, z konfiturą wiśniową i grubą warstwą maślanej kruszonki. Idealne do kubka ciepłego mleka. Wykorzystałam formę w kształcie serca, jeśli jej nie macie możecie upiec swoje ciasto w tortownicy o średni 20/21 cm :)

 

Składniki na ciasto:

25 g drożdży świeżych

1/4 szklanki cukru

1 jajko

1/4 szklanki oleju

3 łyżki mleka mleka

2 łyżki śmietany 18%

1 szklanka mąki pszennej

 

Składniki na kruszonkę:

50 g masła

1/2 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki cukru

 

 

Dodatkowo:

6-7 łyżeczek konfitury wiśniowej

 

Do dużej miski pokruszyć drożdże, na nie wsypać cukier, a następnie kolejno roztrzepane jajko, olej, mleko i śmietanę. Następnie wsypać mąkę. Nie mieszać, tylko przykryć miskę ściereczką i odstawić na 2 godziny. W międzyczasie przygotować kruszonkę: masło posiekać nożem lub rozgnieść palcami z mąką i cukrem na okruszki. Po 2 godzinach składniki w misce wymieszać łyżką na gładkie ciasto. Przełożyć do foremki serce lub tortownicy o średnicy 21 cm, na wierzchu położyć łyżką kleksy konfitury wiśniowej i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i piec ok. 30-40 minut.

Smacznego!

 

środa, 03 kwietnia 2013
Domowe rogaliki z konfiturą

 

Uwielbiam rogaliki! Najlepiej żeby były delikatnie, kruche, maślane, nie za suche, koniecznie z konfiturą i polane z wierzchu lukrem. 

A jakie są Wasze ulubione?

 

Składniki:

300 g mąki

100 g śmietany 18%

80 g masła

25 g świeżych drożdży

2 łyżki mleka

1 opakowanie cukru waniliowego

+ konfitura (u mnie z owoców leśnych)

 

Drożdże wymieszać w ciepłym mleku, dodać 1 łyżeczkę cukru waniliowego. Zostawić na 15 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać masło, śmietanę, resztę mleka i wyrośnięty rozczyn i wyrobić gładkie i nie klejące się do rąk ciasto. Ciasto włożyć do miski. przykryć lnianą ściereczkę i ostawić na 1 1/2 godziny do wyrośnięcia. 

Po tym czasie rozwałkować ciasto i wycinać okręgi, następnie kroić na trójkąty, na szerszy koniec nakładać konfiturę i zawijać. Układać na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do napuszczenia na 20 minut.

Piec w 180oC przez 15 - 17 minit (do złotego koloru).

Po ostygnięciu można polukrować. 

Smacznego!


sobota, 30 marca 2013
Wilgotna babka drożdżowa

 

Pyszna, puszysta, wilgotna drożdżowa babka, długo zachowująca świeżość. Jest bardzo prosta i szybka do zrobienia ;) Do ciasta można dodać ulubione dodatki: rodzynki, skórkę pomarańczy lub czekoladę, a po ostudzeniu polać lukrem lub polewą czekoladową. U mnie jest bez niczego i taką lubię najbardziej!


Źródło przepisu: Anusiaczek (u mnie bez rodzynek)

Składniki:

25 dag mąki
4 dag drożdży
3/4 szklanki mleka
4 żółtka
8 dag cukru
cukier waniliowy
8 dag masła
szczypta soli

Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżki mąki i 1/4 szklanki mleka sporządzamy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Pozostałe mleko gotujemy i wrzącym zalewamy połowę mąki. Mieszamy dokładnie i czekamy aż przestygnie. Gdy rozczyn wyrośnięty, a ciasto przestygnięte mieszamy je dokładnie ze sobą i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby trochę podrosło – trwa to ok. 15 minut. W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę oraz roztapiamy masło.

Do ciasta dodajemy żółtka, szczyptę soli i bardzo dokładnie wyrabiamy, dosypując stopniowo pozostałą mąkę. Wlewamy wystudzone masło i jeszcze wyrabiamy. Ciasto znów musi rosnąć ok. pół godziny. Po tym czasie przekładamy je do średniej formy na babkę lub małej z kominkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut.

Po upieczeniu posypujemy babkę cukrem pudrem, lukrujemy, lub dajemy na nią polewę (ja zostawiłam bez polewy).

Smacznego!


Tagi: drożdże
10:32, pieczarka_mysia , drożdżowe
Link Komentarze (16) »
poniedziałek, 25 marca 2013
Ciasto drożdżowe na oleju z owocami i kruszonką

 

 

Uwielbiam ciasta drożdżowe! To jest bardzo proste do zrobienia, wystarczy postępować wg przepisu a po 4 godzinach możemy cieszyć się smakiem puchatego, wilgotnego ciasta z dodatkiem ulubionych owoców i kruszonki, bez której drożdżowiec to nie drożdżowiec ; )

Lubicie?


Składniki na blachę o wymiarach 25 x 30 cm:

75 g świeżych drożdży

3/4 szklanki cukru

4 jajka

3/4 szklanki oleju

niepełna 1/2 szklanka mleka

3 szklanki mąki pszennej

 

 

Składniki na kruszonkę:

100 g mąki

50 g masło

50 g cukru

 

Dodatkowo:

ulubione owoce (u mnie śliwki i jabłka)

cynamon

 

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Do niemetalowej miski wkruszyć drożdże, drożdże zasypać cukrem. Na to wlać roztrzepane jajka, olej, mleko i mąkę. Nie mieszać, miskę przykryć ręcznikiem na 3-4 godziny w ciepłym miejscu.

Po tym czasie wymieszać składniki w misce drewnianą lub plastikową łyżką, tak aby ciasto było gładkie, bez grudek.

Przygotować kruszonkę. W misce połączyć składniki formować palcami grudki ciasta

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Na wierzchu poukładać ulubione owoce (u mnie śliwki z zamrażalnika i jabłko). Posypać wierzch cynamonem wg uznania, posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec w 180oC około 45 - 50 minut (do suchego patyczka i złotego koloru wierzchu ciasta).

Smacznego!


sobota, 16 marca 2013
Bułeczki waniliowo - truskawkowe

 

W zakamarku mojej zamrażarki znalazłam paczuszkę truskawek z zeszłego roku, stąd miałam nadzienie do dzisiejszych bułeczek, a dlatego bułeczki? Bo ostatnio mam fazę na drożdżowe!

Polecam i Wam!

Bułeczki w kształcie ślimaczków są puszyste, miękkie, delikatne i nie za suche, przełożone domowym dżemem truskawkowym z waniliową nutą. Z wierzchu polane lukrem smakują pysznie!

Miłego dnia!

 

Źródło przepisu: Moje Wypieki

Składniki na formę 32x22 cm (zrobiłam z połowy porcjiw formie 23 x 23 cm)

1 szklanka mleka

1 laska wanilii

110 g masła, roztopionego

1/3 szklanki cukru

2 duże jajka

10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych

1/4 łyżeczki soli

3,5 szklanki mąki pszennej chlebowej

 

Mleko przelać do garnuszka, wyskrobać do niego ziarenka z laski wanilii. Podgrzać (nie gotować), następnie ochłodzić do letniej temperatury. Do letniego mleka dodać masło, cukier, roztrzepane jajka, wymieszać.

Mąkę pszenną chlebową wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać sól, następnie mleko wymieszane z resztą składników. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. W razie konieczności dosypać 3 łyżki mąki (nie więcej). Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Formę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta odjąć około 150 g ciasta, które rozwałkować na wymiar formy (będzie to spodnia warstwa naszych bułeczek, by nie wyciekał z nich dżem). Resztę ciasta rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm, delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto posmarować dżemem truskawkowym z wanilią (wykonanie poniżej), pozostawiając nie posmarowane 2 cm od brzegów ciasta. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku, następnie pokroić ostrym nożem na 15 części, z których otrzymamy 15 bułeczek - ślimaków.

Bułeczki układać w blaszce na spodzie z ciasta drożdżowego, w niedużych odległościach od siebie (mogą się stykać), przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (od 30 - 45 minut).

Piec w temperaturze 200º przez około 25 - 30 minut. Jeszcze ciepłe polukrować.

 

Dżem truskawkowo - waniliowy:

pół kg truskawek

1/3 szklanki cukru z wanilią (lub zwykły cukier + ziarenka z 1 laski wanilii)

1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na grubsze plasterki. Zasypać cukrem w niedużym garnuszku, dodać sok z cytryny, wymieszać. Zagotować, zmniejszyć moc palnika do minimum, następnie gotować około 45 minut (lub dłużej), bez przykrycia (by woda z truskawek odparowała). Gdy objętość dżemu zmniejszy się o więcej niż połowę (będzie dość gęsty), zdjąć z palnika, przestudzić. Gdyby dżem był w dalszym ciągu mocno płynny, pogotować dłużej. Tą czynność można zrobić kilka dni wcześniej przed przygotowaniem bułeczek, można tez rozłożyć na dwa dni (wtedy gotujemy każdego dnia po np. 20 minut).

Smacznego :)


wtorek, 19 lutego 2013
Mini rogaliki krucho - drożdżowe


Rogaliki wręcz idealne!

Krucho - drożdżowe nadziane konfiturą różaną. Z przepisu wychodzi około 45 mini kruchych, delikatnych rogaliczków - idealnych na jeden kęs! Ciasto nie jest za słodkie, dlatego polecam je delikatnie polukrować.

Takie rogaliki mogłabym jeść codziennie, a Wy?

 

Miłego dnia ; )


Składniki:

500 g mąki pszennej

250 g masła

200 g kwaśnej śmietany (18%)

1 łyżeczka cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

60 g świeżych drożdży

+ słoik ulubionej konfitury/powideł/marmolady 

 

W misce połączyć drożdże, cukier i 2 łyżki śmietany. Połączyć składniki i odstawić do wyrośnięcia (ok. 15 minut).

Mąkę połączyć z masłem, dodać wyrośnięty zaczyn, cukier waniliowy i resztę śmietany. Zagnieść gładkie ciasto. Miskę włożyć do lodówki na całą noc przykrywając folią.

Następnego dnia ciasto podzielić na 5 części, z każdej wyciąć okrąg i dzielić go na trójkąty. Na wierzch każdego położyć nadzienie i zwijać w zgrabny rogalik.

Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w 180oC około 20 minut do lekko złotego koloru.

Polukrować lub posypać cukier pudrem.

Smacznego!


 
1 , 2 , 3 , 4
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl