środa, 04 listopada 2015
Torcik grysikowy z truskawkami, bez pieczenia

torcik grysikowy z truskawkami bez pieczenia kasza manna5

torcik grysikowy z truskawkami bez pieczenia kasza manna3torcik grysikowy z truskawkami bez pieczenia kasza manna1

torcik grysikowy z truskawkami bez pieczenia kasza manna2

Bardzo dobry torcik – idealny deser na gorące dni, bo do jego przygotowania nie potrzebujesz włączania piekarnika. Spód wykonany z herbatników. Krem to masa grysikowa, a wierzch zdobią truskawki zatopione w galaretce.
Spróbuj zrobić go w swojej kuchni – nie pożałujesz ; )

Składniki na spód:

200 g herbatników np. petitków

80 g masła

 

Składniki na masę grysikową:

500 ml mleka

100 g masła

1/2 szklanka cukru

laska wanilii

1/2 szklanki kaszy manny

 

Dodatkowo:

500 g truskawek

 

2 opakowania galaretki truskawkowej

 

Galaretki rozpuścić w 700 ml wody, odstawić do ostudzenia.

Tortownicę o średnicy o wymiarach 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasteczka zmiksować w malakserze.

Pokruszone ciasteczka wymieszać ze stopionym masłem. Masą ciasteczkową wyłożyć tortownicę i wstawić do lodówki na czas przygotowania masy grysikowej.

W garnku zagotować mleko z cukrem i masłem. Do gorącego mleka dodać wyskrobane ziarenka z laski wanilii, kaszę mannę, zagotować. Gotować około minuty lub dwóch od momentu zagotowania, mieszać, do otrzymania gęstej kaszy. Ostudzić około 15 minut. Ciepłą masę wylać na ciasteczkowy spód, wyrównać. W jeszcze ciepłą kaszę powciskać truskawki, do połowy ich wielkości. Przestudzić.

Zalać tężejącą galaretką.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego ; )

Źródło inspiracji

torcik grysikowy z truskawkami bez pieczenia kasza manna4

piątek, 08 lutego 2013
Szybkie ciasto ze śliwkami


 

Tęsknicie już za ciastami z owocami lata?

Ja bardzo, dlatego na poprawę humoru i przywołanie lata zachęcam do upieczenia szybkiego, bardzo prostego ciasta jogurtowego ze śliwkami (u mnie mrożonymi, ale w sezonie używać świeżych), obsypanego z góry cynamonem i cukrem pudrem.

Ciasto idealne do popołudniowej kawy. 


Składniki:

300 g mąki pszennej

200 g jogurtu naturalnego

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

150 ml roztopionego masła

200 g cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

2 jajka

ok 600 g śliwek ( u mnie mrożonych)

cynamon do posypana wierzchu ciasta 

 

W jednej misce wymieszać roztopione, ostudzone masło, jogurt, cukier, cukier waniliowy i jajka, wymieszać dokładnie widelcem.

Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, wymieszać i przesypać do mokrych składników, połączyć składniki widelcem  (nie za długo!). 

Formę o wymiarach 25 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto, wyrównać. Na cieście poukładać odpestkowane śliwki, przecięciem do góry. Wierzch posypać cynamonem. 

Piec w 180oC około 45 minut.

Lekko przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego!


wtorek, 04 września 2012
Pleśniak ze śliwkami



Zapraszam Was na kolejne ciasto ze śliwkami. Jedno z ulubionych w moim domu i przez mojego R.

Kruche, delikatne ciasto, z dużą ilością śliwek (jeśli ich nie macie możecie wykorzystać powidła śliwkowe), słodką i delikatną bezą. Nazywa się je także skubańcem z racji skubanego ciasta, a nie tartego na tartce.

Jeśli chcecie przepis na pyszne ciasto pachnące i przypominajce dzieciństwo, beztroskie lato u babci na wsi to ten przepis jest dla Was ;-)

Słodkich snów ;-)

 

Składniki na ciasto:

1/2 kg mąki

30 dag masła (lub 25 dag masła + 2 łyżki smalcu - ciasto będzie bardziej kruche)

5 jajek

5 łyżek cukru pudru

1 szklanka cukru kryształu do piany

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki kakao 

2 słoiki powideł śliwkowych, lub w sezonie świeże śliwki – około 1 kg


Szerokim nożem posiekać mąkę z zimnym masłem (i smalcem, jeśli dodajesz), zagnieć z cukrem pudrem, żółtkami i proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 3 części, jedną rozwałkować i wyłożyć tortownicę lub blachę. Na cieście rozsmarować powidła lub umyte, przekrojone na pół, wypestkowane śliwki ułożone przecięciem do góry.

Do trzeciej części ciasta dodać kakao, zagnieć. Z połowy ciemnego i jasnego ciasta zeskubać drobne kawałki i posypać nimi owoce. Z białek i cukru kryształu ubić bardzo sztywną pianę, wyłóżyć ją na owoce. Z pozostałego ciasta zeskubać małe kawałki i posypać nimi pianę. 

Piec ciasto ok 60 minut w temp. 180°C.

Smacznego! ;-)

Porada: Nie bójcie się dodawać smalcu do ciasta, to tylko 2 łyżki, a dzięki temu ciasto nabiera delikatności i kruchości.

 

 

Tagi: owoce śliwki
20:06, pieczarka_mysia , ciasta z owocami
Link Komentarze (10) »
piątek, 31 sierpnia 2012
Kruche ciasto ze śliwkami


 

Dzisiaj światowy Dzień Bloga, dlatego z tej okazji zapraszam na pyszne, wszystkim znane kruche ciasto ze śliwkami, posypane obficie cynamonem i cukrem waniliowym.

Zapewniam, że jest przepyszne ;-)

Wszystkim blogowiczom i czytającym blogi życzę miłego i słodkiego dnia ;-)

Pozdrawiam serdecznie,

kochająca pieczarkamysia


Składniki na ciasto:

400 g mąki

2 żółtka

100 g cukru

szczypta soli

250 g masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Na wierzch:

1 kg śliwek

3 łyżki cynamonu

opakowanie cukru waniliowego

 

Piekarnik rozgrzać do temp. 190oC.

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w misce. Należy pamiętać, że sukces tego ciasta polega przede wszystkim na jak najkrótszym jego wyrabianiu - składniki powinny się tylko połączyć. 
Ciastem wylepić foremkę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.
Na wierzchu ułożyć śliwki, nacięciami do góry. Posypać cynamonem i cukrem waniliowym. Piec 40 - 45 minut.

Po upieczeniu wystudzić i kroić na kawałki. Można dodatkowo posypać cukrem pudrem.

Smacznego!





piątek, 17 sierpnia 2012
Ciasto migdałowe ze śliwkami i migdałową kruszonką

 

Macie ochotę na coś pysznego? 


Polecam migdałowe ciasto ze śliwkami i migdałową kruszonką. Ciasto zrobione z mąki migdałowej i mąki krupczatki sprawia, że jest bardzo delikatne, nie za suche, idealnie słodkie, a do tego puszyste i bardzo smaczne. 


Proste w wykonaniu, wystarczy chwila, aby na stole stało coś słodkiego do popołudniowej kawy.


Miłego weekendu ;-)

Źródło inspiracji: Przy kuchennym stole, przepis własny 

 

Składniki na ciasto:

90 g miękkiego masła

3 łyżki oleju słonecznikowego EKO Propozycja Ekożerców

1/2 szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

3/4 szklanki mąki krupczatki

120 g migdałów 

4 jajka

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki na kruszonkę:

50 g mielonych migdałów

50 g mąki

30 g cukru

2 łyżki masła

 

Dodatkowo:

300 g śliwek węgierek

 

Najlepiej dzień przed pieczeniem ciasta (wieczorem) zalać migdały w skórce (te na ciasto + na kruszonkę) wrządkiem i zostawić na noc. Następnego dnia obrać je ze skórki i zmielić w malakserze na drobny pył. Odstawić.

Śliwki umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki i odstawić.

Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki połączyć dłońmi do powstania większych grudek ciasta.

W dużej misce utrzeć masło, olej słonecznikowy  z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i gładką masę. Cały czas miksując dodawać po kolei jajka. Następnie dodać zmielone migdały i przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksować do połączenia się składników.

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i obsypać mąką. Wlać do formy gotową masę wyrównać i poukładać na wierzchu śliwki przecięciem do góry. Posypać kruszonką.

Piec w 180oC przez około 50 minut (do suchego patyczka).

Smacznego!




sobota, 28 lipca 2012
Ciasto maślano maślankowe z jagodami



 

Wysokie, pięknie wyrośnięte, mięciutkie, idealnie wilgotne, puszyste maślano - maślankowe ciasto z nutą waniliową i jagodami, smakuje pysznie!

Bardzo proste, szybkie i bezproblemowe ciasto z wykorzystaniem kończących się już leśnych owoców.

Uwaga! Każdy kawałek pociąga za sobą kolejny.

Idealne do porannej kawy,

miłego dnia! :)

 

Składniki:

2 1/4 szklanki mąki + 1 łyżka 

4/5 szklanki maślanki

100 g miękkiego masła

3 jajka

3/4 szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka jagód

 

UWAGA! Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasny krem, dodać jajka i miksować około 3 minuty. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, maślankę i miksować mikserem dodatkowe 2 minuty.

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki i spód wysmarować masłem, obsypać bułką tartą i przelać ciasto.

Jagody obtoczyć w 1 łyżce mąki i wysypać równo na wierzch ciasta.

Piec około 60 - 65 minut w 180oC.

Przed podaniem obsypać cukrem pudrem.

Smacznego!




środa, 13 czerwca 2012
Jogurtowe ciasto z truskawkami





 

Pyszne, wilgotne, proste ciasto z dużą ilością jogurtu greckiego, pachnące latem i truskawkami. Posypane cukrem pudrem przypomina mi smak dzieciństwa.

Polecam do popołudniowej kawy ;-)

Źródło przepisu: Ola

 

Składniki:

500 g truskawek

250 g mąki

2 duże jajka

6 łyżek cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

125 g masła lub masła roślinnego

300 g jogurtu greckiego

cukier puder do posypania

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie wsypujemy po jednej łyżce do utartych składników. Mąkę dodajemy na przemian z jogurtem i bardzo delikatnie mieszamy, najlepiej widelcem.

Gdy wszystkie składniki są już połączone, blachę (u mnie o wymiarach 21 cm x 26 cm) natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Ciasto, które powinno być bardzo gęste, wykładamy na blachę, wygładzamy. Na wierzch układamy w niewielkich odstępach oczyszczone i przekrojone na pół truskawki.

Pieczemy około 50 min w temperaturze 160ºC. Studzimy na zewnątrz piekarnika. 

Smacznego!



środa, 06 czerwca 2012
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem



 

Bardzo lubię takie ciasta!

A Wy?

Kruchy spód, na to lekko kwaśny rabarbar zanurzony w słodkiej warstwie budyniu, komponują się idealnie i zupełniają smakami w każdym kawałku ciasta. Wierzch to reszta startego kruchego ciasta.

Z podanych składników zużyłam połowę i upiekłam w tortownicy o średnicy 21 cm.

Słodkiego dnia ;-)

Źródło przepisu: Kulinarne Spotkania


Składniki:

3 szkl. mąki

200 g masła

3/4 szkl. cukru (1/2 szkl.do ciasta + 1/4 szkl. do budyniu)

1 jajko

2 żółtka

2 łyżki śmietany

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 budynie o smaku waniliowym

3 szkl. mleka

ok. 400 g rabarbaru

Mąkę, masło, cukier, jajko, żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na dwie części, większą i mniejszą (ok. 2/3 i 1/3). Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć do blaszki (25 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, a mniejszą część włożyć do zamrażalnika. Rabarbar umyć, pokroić na małe kawałki i rozłożyć równomiernie na ciasto. Ugotować budyń i jeszcze gorący wyłożyć na rabarbar. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 45 minut. 

Smacznego!

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl