wtorek, 03 listopada 2015
Sernik waniliowy z czekoladową kratką

Rozpływający się w ustach, jedwabisty sernik waniliowy z dodatkiem kwaśnej śmietany, pieczony w kąpieli wodnej, dzięki czemu jest aksamitny, kremowy i równy jak stół. Upieczony na ciasteczkowym spodzie (moim ulubionym, z ciasteczek zbożowych) i udekorowany czekoladową kratką bardzo dobrze prezentuje się na stole. 

Musicie spróbować! Nie pożałujecie ; )

 

Składniki na spód:

180 g ciasteczek zbożowych w czekoladzie

50 g masła

 

Składniki na masę serową:

800 g sera 3-krotnie zmielonego 

3 jajka

2/3 szklanki cukru

1 opakowanie budyniu waniliowego

1 laska wanilii

200 g śmietany 18%

 

Dodatkowo:

150 g śmietany 18%

1 łyżka cukru pudru

6 kostek mlecznej czekolady do dekoracji

 

 

Ciasteczka zmielić w blenderze. Dodać roztopione masło i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić.? Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej.

W misce zmiksować jajka z cukrem (około 2 minuty mikserem), dodać śmietanę, twaróg, a na koniec przesiany przez sitko budyń i wyskrobane ziarenka z laski wanilii, dokładnie wymieszać. 

Masę powoli wylać na schłodzony spód.

Piec w kąpieli wodnej*w 230oC przez 15 minut, następnie temperaturę piekarnika zmniejszyć do 120oC i piec kolejne 60 minut. Na koniec pieczenia wymieszać śmietanę z cukrem pudrem, wyjąć sernik z piekarnika na wierzchu rozprowadzić masę śmietanową i zapiekać kolejne 10 minut. Wyłączyć piekarnik i nie otwierając drzwiczek ostudzić sernik. Następnie włożyć sernik na całą noc do piekarnika, aby całkowicie stężał.

Następnego dnia udekorować sernik roztopioną czekoladą.

Smacznego! :)

 

*Równocześnie wkładając do piekarnika sernik wkładamy żaroodporne naczynie wypełnione wrzącą wodą na spód piekarnika.

 

poniedziałek, 02 listopada 2015
Sernik z trzema czekoladami

sernik z trzema czekoladami10

sernik z trzema1

sernik z trzema czekoladami1

sernik z trzema czekoladami3

sernik z trzema czekoladami5

Pyszny, wilgotny, aksamitny, rozpływający się w ustach sernik, na ciasteczkowym spodzie, z trzema warstwami sera wymieszanego z czekoladą mleczną, gorzką i białą. Wierzch polany masą śmietanową. Coś idealnego dla serniko i czekoladożerców ; )

Miłego czwartku :)

Źródło: Kuchnia nad Atlantykiem (z moimi zmianami)

 

Składniki n spód:

150 g czekoladowych herbatników

 

50 g miękkiego masła

1 łyżka kakao

 

Składniki na masę serową:

1 kg serka homogenizowanego typu quark (użyłam ser z wiaderka)

150 g cukru (dałam 100 g)

25 g skrobi kukurydzianej (dałam 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej)

4 jajka

150 ml kwaśnej śmietany 20% tłuszczu (użyłam 18%)

1 łyżka ekstraktu z wanilii (można użyć 1 łyżeczkę cukru waniliowego)

100 g gorzkiej czekolady

100 g mlecznej czekolady

100 g białej czekolady

4 łyżki słodkiej śmietanki 30%

 

Składniki na polewę śmietanową:

150 g kwaśnej śmietany 18%

2 łyżeczki cukru pudru

 

Ciastka zmielić w malakserze lub włożyć do woreczka foliowego i zgnieść wałkiem na proszek. Wymieszać razem z masłem i kakaem. Otrzymaną masą wyłożyć dno tortownicy (dobrze ugnieść) o średnicy 23 cm. Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić do uzyskania temperatury pokojowej.

Ser z cukrem i ze skrobią zmiksować mikserem do uzyskania gładkiej masy. Przy nadal pracującym mikserze dodawać jajka, po jednym naraz. Następnie dodać kwaśną śmietanę i ekstrakt waniliowy. Zmiksować krótko, tylko do połączenia składników.

Białą czekoladę połamać, dać do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej (można to zrobić w mikrofalówce: nastawić na 360 W i 50 sekund, wyjąć lekko roztopioną i intensywnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia). Do lekko przestudzonej, rozpuszczonej, czekolady dodać 1 łyżkę śmietanki, wymieszać i stopniowo dodać 1/3 gotowej masy serowej (wagowo około 500 g), mikserem na małych obrotach zmiksować, aż do połączenia składników. Tak samo postąpić z mleczną i gorzką czekoladą, z tym że do gorzkiej czekolady dodać 2 łyżki śmietanki.

Na podpieczony i ostudzony spód wlać warstwę z gorzkiej czekolady, następnie łyżką bardzo ostrożnie i równomiernie nałożyć masę z mlecznej czekolady. Na samych wierzchu w taki sam sposób rozprowadzić masę z białej czekolady.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 min w 180ºC. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160ºC i piec jeszcze przez około 1 godziny – 1 godziny 15 minut. Masa serowa powinna by ścięta (sztywna wzdłuż brzegów) i lekko wilgotna w środku ciasta. Pod koniec pieczenia wymieszać składniki na polewę śmietanową wyjąć sernik, rozprowadzić polewę na wierzchu i piec dodatkowe 10 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Ostudzony włożyć na kilka godzin do lodówki (co najmniej 4 godziny). Gdy będzie mocno zimny zdjąć obręcz tortownicy. Na drugi dzień jest najlepszy.

Smacznego.

 

sernik z trzema (2)

06:50, pieczarka_mysia , serniki
Link Komentarze (2) »
niedziela, 01 listopada 2015
Sernik piernikowy

sernik piernikowy4 

sernik piernikowy8

sernik piernikowy1

sernik piernikowy7 sernik piernikowy2 sernik piernikowy3 sernik piernikowy5

 

Na ciasteczkowo-piernikowym spodzie, z aksamitną, delikatną, kremową, rozpływającą się w ustach masą serową. Dzisiaj zapraszam na sernik w świątecznym klimacie. Udekorowany piernikami. Pachnie i smakuje wspaniale!

 

Składniki na spód:

 

100 g herbatników

70 g pierniczków

2 łyżki kakao

70 g roztopionego masła

 

Ciasteczka i pierniczki rozdrobnić w blenderze, na proszek. Połączyć je w misce z roztopionym masłem, kakao i mieszać, aż powstanie ‚mokry piasek’. Masą z ciasteczek wyłożyć spód tortownicy o średnicy 25 cm i dokładnie docisnąć.

Spód podpiec około 10 minut w 180oC. Ostudzić.

 

Składniki na masę serową:

800 g sera 3-krotnie zmielonego

3 jajka

2/3 szklanki cukru pudru

1 opakowanie budyniu waniliowego

1 laska wanilii

200 g śmietany 30%

 

Do dekoracji:

czekolada w proszku

pierniczki

 

W misce zmiksować jajka z cukrem (około 2 minuty mikserem), dodać śmietanę, twaróg, a na koniec przesiany przez sitko budyń i wyskrobane ziarenka z laski wanilii, dokładnie wymieszać.

Masę powoli wylać na podpieczony spód.

Piec w kąpieli wodnej*w 2o0oC przez 20 minut, następnie temperaturę piekarnika zmniejszyć do 150oC i piec kolejne 60 minut. Wyłączyć piekarnik i nie otwierając drzwiczek ostudzić sernik. Następnie włożyć sernik na całą noc do piekarnika, aby całkowicie stężał.

Sernik udekorować czekoladą w proszku i pierniczkami.

Smacznego!

*Równocześnie wkładając do piekarnika sernik wkładamy żaroodporne naczynie wypełnione wrzącą wodą na spód piekarnika.

niedziela, 14 kwietnia 2013
Sernik z polewą czekoladowo - wiśniową



Pyszny delikatny, aksamitny, waniliowy sernik z polewą czekoladowo - wiśniową wykonaną z konfitury i gorzkiej czekolady. Sernik jest idealny i jak dla mnie nie ma nic lepszego na świecie niż wielki kawał takiego wypieku.

Miłej niedzieli!

 

Składniki na spód:

180 g ciasteczek zbożowych w czekoladzie

50 g masła

 

Składniki na masę serową:

800 g sera 3-krotnie zmielonego 

5 jajek

2/3 szklanki cukru

1 opakowanie budyniu waniliowego

1 laska wanilii

200 g śmietany 18%

 

Składniki na polewę:

1/2 szklanki konfitury wiśniowej

90 g gorzkiej czekolady

 

Ciasteczka zmielić w blenderze. Dodać roztopione masło i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej.

W misce zmiksować jajka z cukrem (około 2 minuty mikserem), dodać śmietanę, twaróg, a na koniec przesiany przez sitko budyń i wyskrobane ziarenka z laski wanilii, dokładnie wymieszać. 

Masę powoli wylać na schłodzony spód.

Piec w kąpieli wodnej*w 230oC przez 15 minut, następnie temperaturę piekarnika zmniejszyć do 120oC i piec kolejne 60 minut. 

Wyłączyć piekarnik i nie otwierając drzwiczek ostudzić sernik. Następnie włożyć sernik na całą noc do piekarnika, aby całkowicie stężał.

Następnego dnia w garnuszku podgrzać konfiturę wiśniową, gotować na małym ogniu, aż woda odparuje, zdjąć z ognia, wrzucić do garnuszka połamaną czekoladę i wymieszać do roztopienia i połączenia, ostudzić w polać wierzch sernika.

Smacznego! :)

 *Równocześnie wkładając do piekarnika sernik wkładamy żaroodporne naczynie wypełnione wrzącą wodą na spód piekarnika.



Tagi: twaróg
11:04, pieczarka_mysia , serniki
Link Komentarze (13) »
środa, 27 marca 2013
Sernik cytrynowy

 

Zapraszam na sernik w świątecznym klimacie. Na ciasteczkowym spodzie, z wyczuwalnym cytrynowym aromatem w masie serowej z polewą śmietanowo - cytrynową. Sernik jest delikatny, kremowy, niemal rozpływający się w ustach. 

Wygląda pysznie,  smakuje jeszcze lepiej ;)

Dacie się skusić?


Składniki na spód:

180 g ciasteczek zbożowych 

60 g masła

 

Składniki na masę serową:

700 g twarogu lub sera z wiaderka

1 szklanka cukru

4 jajka

200 g śmietany 18%

50 ml soku z cytryny

1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego

 

Składniki na polewę:

200 g śmietany 18%

3 łyżki soku z cytryny

skórka starta z 1 cytryny

2 łyżki cukru pudru


Ciasteczka zmielić w blenderze, dodać roztopione masło i wymieszać aby powstał z ciasteczek "mokry piasek", masę przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać wierzch  ręką. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.

W międzyczasie z misie miksera zmiksować jajka z cukrem (około 3 minuty na średnich obrotach miksera), następnie dodać budyń, zmiksować aby nie było grudek, następnie dodać twaróg, śmietanę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Masę wylać na schłodzony spód i piec w kąpieli wodnej* w 250oC przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120oC i piec kolejne 60 minut. Pod koniec pieczenia wymieszać składniki na polewę śmietanową. Wyjąć sernik i rozprowadzić równo na wierzchu sernika. Wsadzić do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i zostawić sernik w środku (nie otwierając drzwiczek piekarnika) do ostygnięcia. Następnie schładzać sernik w lodówce najlepiej całą noc.

Smacznego!

*Równocześnie wkładając do piekarnika sernik wkładamy żaroodporne naczynie wypełnione wrzącą wodą (około 1 1/2 szklanki wody) na spód piekarnika.




czwartek, 14 marca 2013
Sernik waniliowy z czekoladową kratką



 

Rozpływający się w ustach, jedwabisty sernik waniliowy z dodatkiem kwaśnej śmietany, pieczony w kąpieli wodnej, dzięki czemu jest aksamitny, kremowy i równy jak stół. Upieczony na ciasteczkowym spodzie (moim ulubionym, z ciasteczek zbożowych) i udekorowany czekoladową kratką bardzo dobrze prezentuje się na stole. 

Musicie spróbować! Nie pożałujecie ; )

 

Składniki na spód:

180 g ciasteczek zbożowych w czekoladzie

50 g masła

 

Składniki na masę serową:

800 g sera 3-krotnie zmielonego 

3 jajka

2/3 szklanki cukru

1 opakowanie budyniu waniliowego

1 laska wanilii

200 g śmietany 18%

 

Dodatkowo:

150 g śmietany 18%

1 łyżka cukru pudru

6 kostek mlecznej czekolady do dekoracji

 

Ciasteczka zmielić w blenderze. Dodać roztopione masło i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej.

W misce zmiksować jajka z cukrem (około 2 minuty mikserem), dodać śmietanę, twaróg, a na koniec przesiany przez sitko budyń i wyskrobane ziarenka z laski wanilii, dokładnie wymieszać. 

Masę powoli wylać na schłodzony spód.

Piec w kąpieli wodnej*w 230oC przez 15 minut, następnie temperaturę piekarnika zmniejszyć do 120oC i piec kolejne 60 minut. Na koniec pieczenia wymieszać śmietanę z cukrem pudrem, wyjąć sernik z piekarnika na wierzchu rozprowadzić masę śmietanową i zapiekać kolejne 10 minut. Wyłączyć piekarnik i nie otwierając drzwiczek ostudzić sernik. Następnie włożyć sernik na całą noc do piekarnika, aby całkowicie stężał.

Następnego dnia udekorować sernik roztopioną czekoladą.

Smacznego! :)

 

*Równocześnie wkładając do piekarnika sernik wkładamy żaroodporne naczynie wypełnione wrzącą wodą na spód piekarnika.




sobota, 23 lutego 2013
Sernik z ciasteczkami

 

Witajcie!

Mam dla Was idealny przepis na weekendowe ciacho do kawy  :)

Specjalnie wyłączyłam stoper, aby sprawdzić ile czasu zajmie mi przygotowanie sernika - bez schładzania spodu i pieczenia trwało to dokładnie 10 minut! Do sernika użyłam sporą ilość ciasteczek 180 g owsianych + 230 g ciasteczek PrycyPałki, które znajdują się w spodzie, w masie serowej i zdobią z bitą śmietaną wierzch ; )

Sernik jest delikatny i wilgotny, czyli taki jaki lubimy :)

Pozdrawiam!

 

 

Składniki na spód:

180 g ciasteczek owsianych

50 g ciasteczek tego typu: klik, klik

100 g masła

 

Składni na masę serową:

600 g masy serowej

3 jajka

1 łyżka mąki pszennej

1/2 szklanki cukru

100 g ciasteczek tego typu: klik, klik

 

Składniki na dekorację:

250 ml śmietany kremówki (30%)

1 łyżeczka cukru pudru

80 g ciasteczkek tego typu: klik, klik

 

Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i delikatnie obsypać mąką. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić w lodówce przez 30 minut.

W misce roztrzepać widelcem jajka, dodać cukier, mąkę pszenną i twaróg. Połączyć dokładnie składniki. Ciasteczka pokroić na mniejsze kawałki i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać łyżką i przelać na ciasteczkowy spód.

Piec 1 godzinę w 170oC. Ostudzić w piekarniku, a następnie całą noc w lodówce.

Następnego dnia ubić na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Wyłożyć na wierzch sernika, a boki udekorować pokrojonymi ciasteczkami.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego!




poniedziałek, 11 lutego 2013
Sernik marmurkowy

 

Jeden z lepszych serników, jakie ostatnio upiekłam. Klasyczny nowojorczyk w piękne czekoladowe esy - floresy, upieczony na ciasteczkowym spodzie. Dzięki dodatkowi śmietany i pieczeniu z parą wodną sernik rozpływa się w ustach - jest aksamitny, wilgotny, gładki i niebiańsko pyszny. Banalny, prosty i szybki przepis, w którym każdy się zakocha kto nie lubi suchych serników ; )

Jeśli nie macie pomysłu na Walentynkowy deser, może go wypróbujecie?

Miłego dnia! :)


Składniki na spód:

200 g ciasteczek zbożowych

3 łyżki kakao

100 g masła

Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z kakao i roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i delikatnie obsypać mąką. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej.

 

Składniki na masę serową:

700 g sera

250 g kwaśnej śmietany 18%

3 duże jajka

150 g cukru

1 opakowanie budyniu waniliowego


Dodatkowo:

100 g gorzkiej czekolady (jeśli wolicie bardzo słodko możecie dać czekoladę mleczną, albo wymieszać pół na pół)


Składniki na polewę:

100 g kwaśnej śmietany 18%

1 łyżka cukru pudru


Wszystkie składniki na masę serową umieścić w misie miksera i zmiksować, do gładkości i połączenia się składników (nie za długo!).

Na masę ciasteczkową wylać 3/4 masy serowej.

Do 1/4 dodać roztopioną (ja roztapiam swoją w mikrofalówce) czekoladą i wymieszać. Łyżką wykładać kleksy na masę serową. Końcówką od widelca  włożyć w masę serową i wymieszać kilka razy na kształt ósemki, aby w masie powstały esy floresy.

Piec w 180oC przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120oC i piec kolejne 50 minut. Należy piec z parą wodą, czyli razem z sernikiem (który idzie na środkową kratkę piekarnika) wkładamy na dno żaroodporne naczynie z wrzącą wodą.

Po tym czasie pieczenia wymieszać składniki na polewę. Formę wysunąć z piekarnika, na wierzchu rozprowadzić równo polewę i zapiekać kolejne 15 minut.

Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Kiedy sernik będzie zimny włożyć do lodówki i schładzać najlepiej całą noc.

Przed podaniem wierzch oprószyć kakao. 

Smacznego!


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl