wtorek, 03 listopada 2015
Bezowe duszki

bezowe duszki4

bezowe duszki2

BEZOWE DUSZKI6

bezowe duszki3

 

Bezy na Halloween. Chrupiące z zewnątrz, na spodzie i po bokach, w samym wilgotne, piankowe, nie za suche – idealne!

Booo!

 

 

Składniki:

200 ml białek

250 g cukru

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka białego octu winnego

Dodatkowo:

1 – 2 kostki roztopionej czekolady do dekoracji

 

Białka ubić na pianę. Stopniowo dodawać cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie i długo miksując po każdej dodanej porcji cukru. Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca.  Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, ubijać jeszcze przez minutę.

Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego wyciskać na blachę duszkowego kształu bezy.

Piekarnik nagrzać do 140oC i piec około 40 minut.

Dokładnie wystudzić, udekorować roztopioną czekoladą.

Smacznego!

12:02, pieczarka_mysia , bezowe
Link Dodaj komentarz »
środa, 30 stycznia 2013
Tort bezowy z kiwi

 

 

Zapraszam Was na mój pierwszy tort bezowy.

Chrupiące blaty bezowe przełożone kremem z bitej śmietany i serka mascarpone z nutą cytryny. Wierzch zdobią owoce kiwi, które przełamują słodycz tortu.

UWAGA! Jeden kawałek tortu to spora dawka słodyczy, najlepiej serwować tort do niesłodzonej herbaty.

Do bezy najlepiej sprawdzają się starsze białka, powinny one mieć temperaturę pokojową (najlepiej wyjąć je z lodówki na 12 godzin przed pieczeniem). Swoje bezy upiekłam dzień przed przekładaniem co Wam również polecam.

Miłego dnia!

Źródło inspiracji na blat: Kwestia Smaku


Składniki na 2 bezy:

330 ml białek (u mnie około 8-9 dużych białek), 

450 g cukru

1 łyżka soku z cytryny

szczypta soli

1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Składniki na krem:

250 g serka mascarpone

250 ml śmietany kremówki (30%)

2 kopiaste łyżki cukru pudru

2 łyżki soku cytrynowego

 

Dodatkowo:

4 owoce kiwi

listki bazylii do dekoracji


Białka (nie mogą zawierać ani odrobinki żółtka, ponieważ dobrze się nie ubiją) ubić na sztywną pianę z solą, następnie małymi porcjami dodawać cukier, aż powstanie gęsta, błyszcząca, gładka masa. Dodać sok z cytryny, mąkę i ubić jeszcze parę minut (bezy nie można przebić).

Na dużej blaszce od piekarnika wyłożyć papier do pieczenia, na którym narysować 2 okręgi o średnicy 20 cm, na które pewnym ruchem wyłożyć po połowie na każde pianę z białek.

Piec w 120oC około 40 minut następnie zmniejszyć temperaturę do 100oC i suszyć bezę przez 2-3 godziny (w zależności ile mamy czasu). Jeśli mamy go więcej zostawić bezę w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.

Blaty bezowe oderwać od papieru.

Przygotować krem: 

Zimną śmietanę (ja zamrażam ją dodatkowo w zamrażalniku 15 minut przez użyciem) ubić na sztywną pianę pod koniec wsypać cukier puder, następnie dodawać małymi porcjami ser mascarpone i miksować na najniższych obrotach miksera, na koniec wlać sok z cytryny i połączyć z masą.

Pierwszy blat wyłożyć na talerzu, wyłożyć 3/4 naszej masy, przykryć drugim blatem. Na wierzch wyłożyć resztę kremu i pokrojone w plasterki owoce kiwi. Udekorować listami bazylii.

Smacznego! 



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl