wtorek, 03 listopada 2015
Tarta z rabarbarem i bezą

tarta z rabarbarem41

tarta z rabarbarem1

tarta z rabarbarem7

tarta z rabarbarem2

tarta z rabarbarem31

 

Kruche ciasto wypełnione delikatnym, rozpływającym się w ustach kremem budyniowo – śmietanowym, z zatopionymi kawałkami kwaskowatego rabarbaru. Wierzch tarty zdobi chrrrupiąca i słodka beza. Wiecie co? Tą tartą przekonałam kilka osób, że rabarbar może być pyszny : ) Polecam wypróbować przepis w rabarbarowym sezonie!

Źródło inspiracji: Ciasta i desery nr 3/2010

 

Składniki na ciasto:

250 g mąki 

2 łyżki cukru

125 g masła lub margaryny

4 żółtka

 

Składniki na wypełnienie:

50 g zmielonych herbatników

650 g rabarbaru

4 małe lub 3 duże jajka

150 g cukru

1 opakowanie cukru wanilinowego

1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (w proszku)

330 g śmietany 18%

 

Składniki na bezę:

4 białka

 

170 g cukru
 
Mąkę wymieszać razem z cukrem, dodać posiekane masło, żółtka i szybko zgnieść ciasto. Tortownicę z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm wysmarować masłem i posypać delikatnie mąką i wylepić ciastem dno i boki formy.

Rabarbar obrać i pokroić na 2 cm kawałki.

Do miski dodać jajka, cukier i budyń. Miksować mikserem aż cukier się rozpuści. Dodać śmietanę i delikatnie wymieszać.

Wierzch ciasta posypać równomiernie pokruszonymi herbatnikami. Na nich poukładać rabarbar i zalać wierzch śmietanową masą. Ciasto piec w 180 stopni C przez około 50 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 140 stopni C.

W międzyczasie ubić białka na sztywną pianę. Dodać stopniowo cukier i ubić białka na gładką, lśniącą pianę, następnie rozłożyć ją równomiernie na wierzchu ciasta.

Ciasto razem z bezą wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni C i piec przez 60 minut (do złotego koloru bezy).

Smacznego!

niedziela, 01 listopada 2015
Tarta z bananami i kremem budniowym

Tarta z bananami i kremem budniowym5

Tarta z bananami i kremem budniowym1

Tarta z bananami i kremem budniowym4

Tarta z bananami i kremem budniowym2

tarta z bananami i kremem bydyniowym

Tarta z bananami i kremem budniowym3

 

Idealny deser na Majówkę! Szybki, prosty, bez włączania piekarnika. Spód to ciasteczka kakaowe Hit’y, krem zrobiony z budyniu, do tego banany i bita śmietana ozdobiona czekoladą.

Palce lizać ;) polecam!

 

Składniki na spód:

350 g ciasteczek Hit kakaowe

100 g masła

 

Składniki na krem budyniowy

400 ml mleka

1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem

2 duże żółtka

2 łyżki cukru

 

1 łyżka masła

 

Dodatkowo:

300 ml śmietany kremówki

1 łyżka cukru

1 łyżeczka żelatyny

2 duże banany

sok z 1 cytryny

20 g mlecznej czekolady

 

Ciasteczka zmielić w blenderze, dodać roztopione masło i wymieszać aby powstał z ciasteczek „mokry piasek”, masę przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch i utworzyć z ciastek boki o wysokości 2 – 3 cm. Schłodzić w lodówce.

W 200 ml mleka rozpuścić budyń, dodać żółtka, cukier i dokładnie wymieszać, resztę zagotować i wlać mieszaninę, zagotować, zdjąć z gazu. Budyń przełożyć do plastikowej miseczki, przykryć z góry folią spożywczą żeby nie pojawił się kożuch i odstawić do ostygnięcia. Kiedy będzie zimny utrzeć z łyżką masła i wyłożyć na ciasteczkowy spód.

Banany pokroić w plasterki i wymoczyć dokładnie z każdej strony w soku wyciśniętym z cytryny i układać na wierzchu budyniu. Wstawić do lodówki na czas przygotowania bitej śmietany.

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody i odstawić do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę z cukrem, dodać zimną żelatynę i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na banany, wyrównać z góry.

Czekoladę rozpuścić, włożyć do foliowego woreczka, odciąć mały rożek i zrobić ozdobną kratę na wierzchu bitej śmietany.

Smacznego!

Inspiracja: Kwestia Smaku

piątek, 29 marca 2013
Tarta z brzoskwiniami i bezą

 

Bardzo szybka i prosta tarta na kruchym cieście, z mrożonymi brzoskwiniami (w sezonie koniecznie użyć świeżych!) z chrupiącą, słodką bezą.

Słodkiego dnia ; )


Składniki na ciasto:

250 g mąki

125 g masła

3 żółtka

3 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Dodatkowo:

700 g mrożonych brzoskwiń (w sezonie świeżych)

3 białka

3/4 szklanki cukru

 

Zagnieść wszystkie składniki na ciasto i schłodzić 30 minut w lodówce. Formę na tartę o średnicy 28 cm wysmarować masłem, obsypać bułką tartą i wyłożyć schłodzonym ciastem.

Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Odłożyć. Ciasto Ponakłuwać widelcem, wierzch posypać bułką tartą poukładać przekrojone na pół owoce i wyłożyć na brzoskwinie pianę.

Piec w 180oC około 30 - 40 minut (do złotego koloru bezy).

Studzić na zewnątrz piekarnika.

Smacznego ; )

 

08:37, pieczarka_mysia , tarty
Link Komentarze (18) »
niedziela, 27 stycznia 2013
Tarta ze śliwkami i krem śmietanowym

 

 

Na niedzielny podwieczorek: tarta na kruchym cieście ze śliwkami (u mnie mrożonymi) oblane śmietanowym kremem z cynamonową nutą. Wierzch zdobi kratka posypana cukrem pudrem.

Skusisz się?

 

Składniki na ciasto:

300 g mąki

100 g cukru pudru

150 g masła

2 żółtka

2 łyżki zimnej wody

 

Składniki na krem:

330 g kwaśnej śmietany (18%)

100 g cukru

2 jajka

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżeczka cynamonu

 

Dodatkowo:

600 - 700 g śliwek (u mnie mrożonych)

cukier puder do dekoracji

 

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, aż powstanie gładka masa. Podzielić ciasto na 2 kulki  2/3 ciasta i 1/3, słodzić w lodówce przez 1 godzinę.

Formę do tarty o średnicy 28-29 cm wysmarować masłem, obsypać bułką tarta i wyłożyć dno rozwałkowaną wielką ilością ciasta. Przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kuleczkami ceramicznymi i podpiec w pierniku nagrzanym do 190oC przez 15-17 minut.

Formę wyjąć, posypać bułką tartą i wyłożyć na wierzch przekrojone na połówki śliwki. W misce wymieszać składniki na krem i wylać na owoce. Z reszty ciasta zrobić kratkę i wyłożyć na wierzch.

Ponownie włożyć do piekarnika i piec około 40 minut (aż wierzch będzie złotego koloru).

Zostawić do ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem i kroić na trójkąty.

Smacznego!


piątek, 11 stycznia 2013
Tarta z bananami i masą kajmakową

 

Niesamowita tarta. Bardzo prosta i szybka, bez pieczenia. Na ciasteczkowym spodzie, z masą kajmakowa - intensywnie czekoladową, z bananami i bitą śmietaną.

Prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

 

Tartę należy przetrzymywać w lodówce, ale radzę wyjąć ją przed podawaniem, aby lekko się ogrzała i nie była zbyt twarda podczas krojenia.

Składniki:

220 g ciastek digestive

100 g masła, roztopionego

1 puszka (400 g)kajmaku z puszki, o smaku czekoladowym

100 g gorzkiej czekolady

200 ml śmietany kremówki (30%)

1 łyżka cukru pudru

2 - 3 średniej wielkości banany

kakao do oprószenia

+ sok z cytryny

 

Ciasteczka zmiksować w malakserze na mokry piasek, następnie dodać masło i miksować do połączenia się składników. 

Masą ciasteczkową wyłożyć dno i boki na 3,5 cm tortownicy o średnicy 20 cm. Schłodzić w lodówce.

Masę kajmakową wymieszać z roztopioną czekoladą. Masę wyłożyć na schłodzony spód, schłodzić przez 2-3 godziny (ja trzymałam ją całą noc).

Śmietankę kremówkę ubić na maksymalnych obrotach miksera na sztywną pianę na koniec dodawać cukier puder i wymieszać. Banany obrać i pokroić na plasterki, skropić dużą ilością soku z cytryny. Na wierzch masy kajmakowej z czekoladą ułożyć banany i przykryć bitą śmietaną (można łyżką lub szprycą czy rękawem cukierniczym). Wierzch posypać kakao. 

Smacznego :)


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl