niedziela, 01 listopada 2015
Zupa chlebowa

zupa chlebowa4 zupa chlebowa5

zupa chlebowa1 zupa chlebowa2 zupa chlebowa3

 

Nie macie pomysłu na użycie czerstwego chleba? Mam na to świetny sposób. Możecie z chleba ugotować zupę i to w około 30 minut! Danie jest tanie i nie wymaga skomplikowanych składników. Zupa wychodzi bardzo sycąca, aromatyczna i ciekawa w smaku – idealna na chłodne jesienno-zimowe dni.

Zamiast wyrzucać chleb – co zawsze moja babcia uważała wielkim grzechem spróbujcie ugotować zupę chlebową w swoim domu :)

 

Składniki:

500 g ciemnego chleba, najlepiej takiego na zakwasie (może być czerstwy)

3 łyżki oliwy oliwek

2 łyżki masła

1 cebula

3 ząbki czosnku

2 litry bulionu drobiowo-warzywnego

pieprz, sól do smaku

 

Dodatkowo:

śmietana 18% do dekoracji

świeżo mielony pierz

 

 

W garnku z grubym dnie pogrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Następnie dodać pokrojony w kostkę chleb. Smażyć 2 minuty i zalać bulionem. Gotować około 20 – 30 minut. Do rozgotowanego chleba dodać masło, przeciśnięty przez praskę czosnek i zmiksować blenderem na krem.

Podawać na gorąco.

Udekorować śmietaną i świeżym pieprzem.

Smacznego.

19:20, pieczarka_mysia , zupy
Link Dodaj komentarz »
Krem marchewkowo-pomidorowy

Brak czasu na przygotowanie obiadu lub kolacji? Polecam szybkie, proste, smaczne, pożywne i zdrowe danie! Dziś zachęcam do spróbowania zupy krem marchewkowo-pomidorowej. Jej zrobienie zajmuje około 40-50 minut! Sprawdźcie sami ;) W sezonie zamiast pomidorów z puszki można użyć świeżyć pomidorów.

 

Składniki:

1 puszka pomidorów

 

500 ml passaty pomidororoej

3 duże marchewki

2 cebule

300 – 400 ml bulionu drobiowo-warzywnego

przyprawy: oregano, szczypta imbiru, szczypta pieprzu cayenne

sól, pieprz do smaku

 

Cebulę drobno pokroić i wrzucić z masłem do garnka z grubym dnem. Zrumienić, obrane i pokrojone marchewki, smażyć dodatkowe 2 minuty i zalać warzywa bulionem, gotować do miękkości marchewki. Dodać passatę i pomidory z puszki, przyprawy i gotować dodatkowe 15 minut. Zupę zmiksować blenderem na krem, doprawić solą i pieprzem.

Udekorować mielonym świeżym pieprzem i kiełkami słonecznika.

Smacznego!

08:48, pieczarka_mysia , zupy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 15 kwietnia 2013
Zupa kalafiorowa

 

Pyszna, pożywna zupa warzywna z dodatkiem marchwi, pietruszki, cebuli, ziemniaków i kalafiora. Dobrze doprawiona, smakuje pysznie z chrupkim pieczywem.

Smacznego!

 

Składniki na 4 porcje:

1 duża cebula lub 2 małe

3 łyżki oliwy z oliwek

3 marchewki, pokrojone w plastry

1 pietruszka, pokrojona w plastry

5 ziemniaków, pokrojone w kostkę

1 kalafior - same różyczki (około 400 g)

sól, pieprz do smaku

1 łyżeczka ziół prowansalskich 

szczypta chilli

szczypta kurkumy

 

W dużym garnku podgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, posolić i dusić przez 5 minut, od czasu do czas mieszając. 

Zalać garnek bulionem mięsno - warzywnym do 1/2 objętości garnka. Doprawić ziołami, i pieprzem, chilli i kurkumą. Gotować przez 15 minut, następnie dodać różyczki kalafiora, dolać wodę, aby warzywa były całkowicie przykryte wodą i gotować do miękkości warzyw. 

Udekorować natką pietruszki i podawać.



12:59, pieczarka_mysia , zupy
Link Komentarze (13) »
sobota, 06 kwietnia 2013
Krem brokułowy

 

Mimo, że mój R. jest prawdziwym mięsożercą "z krwi i kości" to na taką zupę zawsze go namówię!

Dzisiaj na obiad pyszny krem z brokuła z dodatkiem warzyw. Wykończony serkiem topionym, który nadaje zupie kremowego charakteru. Sycąca, rozgrzewająca, idealna na chłodne dni.

 

Smacznego popołudnia ; )


Składniki:

500 g brokuła (1 brokuł)

1 marchewka

1 pietruszka

3 ziemniaki

1 cebula

3 ząbki czosnku

400 ml bulionu

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki ziół prowansalskich

100 g serka topionego (np. czosnkowego, albo z ziołami)

 

W dużym garnku podgrzać oliwę, cebulę obrać, pokroić i smażyć na w garnku do złotego koloru, dodać czosnek, obrane i pokrojone ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Smażyć około 3 minut i zalać bulionem. Dodać zioła, pieprz i sól, gotować pod przykryciem około 20 minut. Brokuła umyć, wykroić różyczki, dodać do garnka i gotować do czasu aż brokuł zmięknie. Zdjąć z palnika. Dodać serek topiony i zmiksować zupę na krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Serwować z ulubionym pieczywem.

Smacznego ;)



12:00, pieczarka_mysia , zupy
Link Komentarze (8) »
poniedziałek, 18 marca 2013
Zupa groszkowa, krem

 

Bardzo lubimy zupy kremy. Dzisiejsza zupa groszkowa jest bardzo prosta i szybka do zrobienia. Jest pożywna, rozgrzewająca i smaczna, a do tego zawiera same warzywa, które są źródłem witamin i energii. 

Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na szybki obiad proponuję zupę groszkową ; )

zasmakuję Wam na pewno!

 

Składniki:

450 g mrożonego groszku

800 ml bulionu

4 ziemniaki

1 marchewka

1 pietruszka

2 łyżki masła

1 cebula

5 ząbków czosnku

przyprawy: szczypta imbiru, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, szczypta pieprzu cayenne

sól, pieprz do smaku

 

W dużym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć kolejne 2 minuty.

Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Smażyć 5 minut (ewentualnie delikatnie podlać wodą, aby się nic nie przypalało). Zalać wszystko bulionem warzywno - mięsnym, dodać przyprawy i gotować pod przykryciem do miękkości warzyw.

Kiedy warzywa będę miękkie dodać mrożony groszek i gotować jeszcze 5 - 10 minut. 

Doprawić solą i pieprzem. Zmielić blenderem na gładki krem. Gdyby zupa była zbyt gęsta dodać wody.

Udekorować kleksem śmietany.

Smacznego!



10:07, pieczarka_mysia , zupy
Link Komentarze (13) »
środa, 13 marca 2013
Zupa pomidorowa, szybka i pyszna

 

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Wyczerpały się Wam rezerwy energii? Jeśli tak to proponują pyszną zupę pomidorową. Intensywnie warzywną i dodatkiem ziół i czosnku.  

Z wierzchu udekorowana kleksem śmietany, możną ją podawać z ulubionymi dodatkami ryżem lub makaronem.

Palce lizać!


Mój przepis

Składniki na 4 porcje:

1 duża cebula lub 2 małe

5 ząbków czosnku

1 puszka pomidorów bez skórek

500 ml passaty pomidorowej

500 ml bulionu warzywno - mięsnego

2 łyżki koncentratu pomidorowego

3 łyżki masła

1 łyżka oleju

przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz, sól, odrobina pieprzy cayenne, szczypta imbiru

 

Do podania:

śmietana 18%

ewentualnie makaron

 

W dużym garnku roztopić masło, dodać olej, na to pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć do złotego koloru, dodać pomidory z puszki, gotować 10 minut. Następnie dodać  bulion warzywny i passatę pomidorową. Doprawić ziołami, gotować kolejne 30 minut. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem.

Dekorować kleksem śmietany.

Smacznego!



10:30, pieczarka_mysia , zupy
Link Komentarze (8) »
środa, 06 marca 2013
Zupa marchewkowa z serkiem topionym, krem

 

Lubicie zupy kremy? 

Bo ja bardzo!

Zupa dnia: zupa marchewkowa z serkiem topionym zmiksowana na gładki krem. Jest rewelacyjna! Nie za słodka jak to często bywa z marchwiankami, lekko pikantna z dodatkiem dość dużej ilości serka topionego dzięki czemu jest kremowa i delikatna.

Spróbujcie koniecznie! :)

 

Składniki:

1000 ml bulionu 

1 kg marchwii

3 duże ziemniaki

1 pietruszka

1/2 selera

2 cebule 

2 ząbki czosnku

3 łyżki oleju

200 g serka topionego śmietankowego

szczypta pieprzu cayenne

1/2 łyżeczki bazylii, tymianku, imbiru, słodkiej papryki

sól, pieprz do smaku.

 

W dużym garnku podsmażyć do złotego koloru na oleju drobno pokrojoną cebulę, czosnek. Następnie dodać pokrojone w kostkę warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler) podsmażyć około 3 minuty, zalać bulionem i dodać przyprawy. Gotować około 40 minut do zmięknięcia warzyw. Skręcić gaz, dodać serek topiony i zmiksować blenderem na gładki krem.

Podawać z kleksem śmietany, wierzch posypać rzeżuchą. 

Smacznego!



07:45, pieczarka_mysia , zupy
Link Komentarze (13) »
piątek, 22 lutego 2013
Zupa grochowa z ziemniakami i wyjątkowy prezent



 

Mam wspaniały zawód! Niedawno dostałam od mojej pacjentki, pani Urszuli wyjątkowy prezent - książkę "Zupy Świata" z dedykacja dla pieczarki mySi :) dzięki takim chwilom jestem pewna, że dobrze wybrałam swoją życiową drogę i pragnę pomagać ludziom.

Teraz na pewno nie będę miała problemu z brakiem pomysłu na obiad. W książce jest aż 1963 przepisów na zupy z każdego zakątka świata. 

Jeśli jeszcze nie wicie co robić na pierwsze danie może zrobicie zupę grochową z ziemniakami?

Jest pyszna!

Polecam i życzę miłego dnia :)


Składniki:

1,5 litra wywaru z kości i warzyw

1 szklanka grochu (użyłam łuskanego)

3 - 4 ziemniaki

cebula

10 dag wędzonego boczku

1 - 2 łyżki mąki

10 dag kiełbasy

sól, pieprz

czosnek i majeranek do smaku


Groch zalać zimnym wywarem, zagotować i gotować na małym ogniu około 40 minut. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę, dodać do grochu i ugotować do miękkości. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić. Boczek pokroić w kostkę, częściowo stopić, dodać cebulę, podsmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć z zupą, kiełbasę pokroić w półplasterki z przyprawami, dodać do zupy, chwilę podgotować, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!

 



07:13, pieczarka_mysia , zupy
Link Komentarze (7) »
 
1 , 2
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl