środa, 31 października 2012
Halloween

 

Z okazji święta Halloween zapraszam Was na bardzo kruche ciasteczka w kształcie dyni, kapelusza czarownicy i białego duszka. Ciasto należy wcześniej schłodzić i radzę wyjmować je porcjami z lodówki, aby nie trzeba było ich podsypywać dużą porcją mąki.

Do lukru użyłam białka kurzego, dzięki temu lukier jest bardziej lśniący, jest bielszy, szybciej schnie i jest bardziej trwały.

Happy Halloween!

 

Źródło przepisu: Moje Wypieki

Składniki na ciasto kruche (pâte sablée):

250 g mąki pszennej
200 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
100 g cukru pudru, przesianego
szczypta soli
2 żółtka

Na stolnicy zrobić stożek z mąki, z zagłębieniem w środku. W zagłębieniu umieścić masło, cukier puder i sól. Wymieszać delikatnie placami, rozcierając masło z cukrem i solą. Wbić żółtka i szybko wyrobić. Ciasto można wyrobić również w malakserze (food processorze).

Kiedy ciasto jest gładkie, uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 1 - 2 godziny.

Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość 2 mm, lekko podsypując mąką. Wycinać dowolne kształty ciastek. Przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wyłożoną matą teflonową.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 12 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce i udekorować lukrem.

 

Składniki na lukier:

1 białko kurze

1 szklanka cukru pudru

(barwniki spożywcze lub kakao i kurkuma)

Białko ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i miksować jeszcze przez 1 minutę. Lukier ma być sztywny i lśniacy.

Mój lukier podzieliłam na 3 części.

Do 1 części by uzyskać kolor brązowy dodać 1 łyżeczkę kakao, aby uzyskać kolor pomarańczowy dodałam 1 łyżkę kurkumy do 2 części, ostatnią część zostawiłam i udekorowałam nim białe duszki.

 

Smacznego :)


13:14, pieczarka_mysia , halloween
Link Komentarze (5) »
wtorek, 30 października 2012
Słodkie kosteczki

 

 

Idealne na Halloween'owe przyjęcie - słodkie kosteczki miłego Pana kościotrupa :) Wyglądają świetnie na stole! Do ich wykonania należy przygotować: paluszki, pianki mini marshmallow, ja kupiłam te duże, ale przekroiłam je na 4 części i biała czekolada

Polecam bardzo strasssszliwie ;-)

Boo!

Źródło przepisu: Moje Wypieki

Składniki:

paluszki, najlepiej bez soli lub mało solone 
pianka mini marshmallow
biała czekolada, roztopiona w kąpieli wodnej

Piankę marshmallow nadziewać na paluszki, po obu stronach (ja paluszki połamałam na pół, by kosteczki były zgrabniejsze). Otaczać w roztopionej białej czekoladzie, odłożyć na folię aluminiową do zastygnięcia.

Smacznego ;)



08:47, pieczarka_mysia , halloween
Link Komentarze (11) »
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl