niedziela, 01 listopada 2015
Pyszna wizyta w restauracji Marina

W ramach akcji Blogerzy Smakują odwiedziłam restaurację Marina znajdującą się na przeciwko Uniwersytetu Wrocławskiego, pomiędzy dwoma urokliwymi mostami. Klimat tego miejsca mnie zachwycił – elementy żeglarskie: statki, kotwice, wiosła, czarno-białe zdjęcia sportów wodnych nadają miejscu niesamowitego charakteru, jakbyśmy znaleźli się na pokładzie statku, z okien którego rozpościera się urokliwy widok na rzekę i oświetlony Uniwersytet. Królują tutaj brązy i kremy, a to moje ulubione kolory. Czuliśmy się jakby czas stanął w miejscu, bo to bardzo spokojne i relaksujące miejsce. Jeśli szukacie miejsca do odpoczynku po całodniowym bieganiu po Wrocławiu polecam wstąpić do Mariny, do królestwa pysznych dań z kuchni śródziemnomorskiej z trendami tradycyjnymi kuchni włoskiej czy toskańskiej, wspaniałej muzyki i przemiłej obsługi, która towarzyszyła nam przez cały pobyt. Restauracja mieści się w centrum miasta, dlatego zachęcam do zabłądzenia w te rejony i zajrzenia do środka ; )

Restauracja prezentuje bardzo wysoki poziom,  jest kulinarną perełką Wrocławia. Na początek przywitała nas Pani Manager, która opowiedziała co nieco o restauracji i serwowanych nam potrawach, a na koniec degustacji zaszczycił nas swoją obecnością sam szef kuchni, który zdradził kilka kulinarnych sekretów. Potrawy przygotowywane są z wykorzystaniem nowoczesnych metod kulinarnych. Zastosowanie techniki Sous Vide, jak również elementów kuchni molekularnej pozwala daniom zachować naturalne walory smakowe oraz wszelkie wartości odżywcze.

Zachęcam do zajrzenia do menu klik,klik

marina1

marina20

marina112

marina8marina355

Szef kuchni przygotował dla nas zestaw degustacyjny składający się z 6 dań:

1. Przystawka – carpaccio z sarniny

2. Zupa krem z topinamburu

3. Długo gotowana ośmiornica flambirowana na białym Porto podana na puree z korzenia pietruszki z koprem włoskim przełamana słodyczą pomarańczy

4. Filet z dorsza podany z muślinowym puree ziemniaczanym z dodatkiem kruchego boczku, zielonego groszku oraz francuskiej gorczycy

5. Stek z polędwicy wołowej  przygotowany metodą Sous Vide serwowany z aromatycznym puree truflowym oraz sosem na bazie Porto

6. Deska włoskich serów z miodem truflowym i owocami

Każde danie to wspaniały bukiet smakowy, idealnie dobrane świeże składniki, które rozpieszczały nasze podniebienia, oryginalnie poddane na pięknej porcelanie lub na kamiennych talerzach. Potrawy bardzo nam smakowały!

marina22marina4

carpacciomarina66

marina7zupa

marina23

marina17

marina stek1

Po skończonym posiłku podano herbatę  Black Chili Chocolate, czyli połączenie doskonałych czarnych herbat z głębokim akcentem czekolady i chili, zaparzoną w dzbanku z prawdziwą papryczką chili.  W chili znajduje się kapsaicyna nadająca ostry smak, która działa pobudzająco na organizm. Czekolada natomiast podnosi poziom serotoniny i endorfin nazywanych „hormonami szczęścia”. Przeciwdziałają one depresji oraz potęgują odczuwanie przyjemności. Aztekowie wierzyli, że napój zawierający czekoladę i chili jest „eliksirem miłosnym” działającym tym mocniej im więcej się go wypije : )

ostra

marina90

Bardzo dziękuję restauracji Marina za mile i pysznie spędzony czas . Oboje stwierdziliśmy, że takie obiady moglibyśmy jeść codziennie : )

 

Pozdrawiam,

wtorek, 20 listopada 2012
Kasza jęczmienna z pieczarkami

 

Dzisiaj mieliśmy pyszny obiad. Kasza z pieczarkami firmy SyS polana sosem pieczarkowym, udekorowana świeżym szczypiorkiem. Mojemu R. dodałam pieczonego kurczaka, był zachwycony ;)

Składniki na obiad:

kasza wg przepisu firmy Sys

sos pieczarkowy wg przepisu pieczarki mysi

 

Polecam ; )

 

 

Skład torebki:

kasza jęczmienna, pieczarki suszone (7%), cebula prażona (cebula, olej roślinny).


Sposób przygotowania:


1. Zawartość torebki dokładnie opłucz na sicie i osącz. Do garnka wsyp zawartość 1 torebki i pół łyżeczki soli oraz wlej 400 ml wody (2 objętości dania). Możesz dodać 1 łyżeczkę masła.

2. Doprowadź do wrzenia, często mieszając.

3. Przykryj szczelnie pokrywką, gotuj 15 minut na minimalnym ogniu. Nie odkrywaj garnka! 

4. Zdejmij z ognia, zamieszaj i szczelnie przykryty garnek odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 5 minut.

5. Dopraw do smaku.

 

Składniki na sos pieczarkowy:

200 g pieczarek

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

3 łyżki masła

1 łyżka mąki +3 łyżki wody

150 ml śmietany 12%

1 łyżeczka ziół prowansaldzkich

do smaku: sól, pieprz

 

W rondelku roztopić masło, dodać pokrojone w drobną kostkę cebulę, zrumienić. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pieczarki pokrojone w kostkę lub w cienkie paseczki. Dusić aż pieczarki odparują większość wody. Dodać śmietanę i rozpuszczoną w wodzie mąkę. Gotować aż sos zgęstnieje. Dodać zioła i doprawić do smaku.

Kaszę polać sosem pieczarkowym i posypać szczypiorkiem.

Smacznego!

 


czwartek, 15 listopada 2012
Kapuśniak

 

W każdym polskim domu, każda gospodyni ma swój sprawdzony przepis na tradycyjną zupę kapuśniak, jednak dzisiaj zachęcam wszystkich do spróbowania tego przysmaku wg przepisy firmy SyS (klik, klik).

Z jednego opakowania wychodzi litr zupy. Pięknie pachnie, ma lekko kwaskowaty smak, jest lekka i bardzo pożywna. Idealna na jesienne, zimne obiady ; ) U mnie podawana z ziemniakami.

Polecam!

 

 

Składniki:
kapusta suszona (min. 40%), warzywa suszone 15% (marchew, cebula, seler), kwas mlekowy (kwas), mąka ziemniaczana, sól, ekstrakt drożdżowy, majeranek, kminek, pieprz czarny

Sposób przygotowania:

Proponuję podawać z chlebem lub z ziemniakami. Zawartość torebki z warzywami wsyp do 1 litra zimnej wody, dodaj 1 łyżkę masła lub oleju, zamieszaj, gotuj przez 20 minut od zawrzenia. Następnie mieszankę z przyprawami rozprowadź w 250 ml zimnej wody i wlej do zupy. Gotuj jeszcze 5 minut. 

Smacznego ;)


czwartek, 08 listopada 2012
Papryka nadziewana farszem z kaszy gryczanej

 

Moja kolejna przygoda z produktami firmy SyS. Tym razem do faszerowania papryk użyłam kaszy gryczaną z warzywami. Danie robiłam w moim ulubionym woku, do którego dodałam cukinię, mięso z kurczaka i kiełbasę, cebulę, por i przyprawy. Papryki dodatkowo zapiekłam w piekarniku. Wyszły lekko pikantne, bardzo aromatyczne i smaczne.

Danie bardzo smakowało mojemu R.

Miłego dnia ;)

 

Składniki:

6 sztuk czerwonej papryki

1 opakowanie (125 g) kaszy gryczanej z warzywami firmy SyS

1 biała cebula

1 średniej wielkości por

4 ząbki czosnku, drobno starte

1 mała cukinia, jeśli jest ekologiczna to kroimy ją razem ze skórką

1 pierś z kurczaka (około 150 g)

100 g ulubionej kiełbasy

2 łyżki oliwy

masło - 12 plasterków

zioła: po łyżeczce tymianku, oregano, bazylii, pieprzu, soli

szczypta imbiru, pieprzu cayenne, kurkumy

Paprykę umyć, przekroić wzdłuż na 2 części. Każdą połówkę oczyścić, wysmarować 1 łyżką oliwy , doprawić solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 180oC..

Do rozgrzanego woka wlać oliwę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie, kiedy cebula nabierze złotego koloru dodać czosnek i pokrojony w plasterki por. Następnie dodać pokrojonego w drobną kostkę kurczaka i kiełbasę. Smażyć około 10 minut. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę cukinię, dodać zioła, przyprawy i dusić pod przykryciem około 15 minut polewając odrobiną wody. 

W tym czasie przygotować kaszę firmy SyS wg przepisu na opakowaniu. Kiedy kasza będzie gotowa dodać ją do woka i dusić pod przykryciem dodatkowe 3 minuty. Danie doprawić solą do smaku.

Farsz włożyć w połówki papryki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na każdej połówce papryki położyć cieniutki plasterek zimnego masła. Piec około 30 minut.

Udekorować świeżym tymiankiem i świeżo zmielonym pieprzem.

Proponuję podawać z sosem czosnkowym.

Smacznego!



środa, 07 listopada 2012
Zupa cebulowa

 

 

Dzisiaj zapraszam Was na zupę z przepisu firmy SyS. Zupę podałam z pełnoziarnistym chlebem z serem i tymiankiem i wiecie co? Ta zupa jest pyszna - delikatna, aromatyczna, a co najważniejsze bez konserwantów i sztucznych barwników. Stanowi idealny, rozgrzewający posiłek w jesienne, chłodne popołudnia. 

Polecam spróbować każdemu ;-)


Składniki:

cebula suszona (min. 45%), bułka pszenna tarta (mąka pszenna, woda, sól, drożdże), sól, warzywa suszone 9% (pasternak, seler, czosnek, natka pietruszki), ekstrakt drożdżowy, pieprz czarny, kminek, tymianek

 

Sposób przygotowania:

Zawartość obu torebek wsypać do 1 litra zimnej wody, dokładnie wymieszać i zagotować. Dodać 1 łyżkę masła lub oliwy i gotuj przez 20 minut na małym ogniu. Proponuję podawać zmiksowaną, z dodatkiem śmietanki.

Smacznego.

 

Więcej możecie poczytać na stronie SyS (klik, klik)



czwartek, 01 listopada 2012
Pomidory nadziewane ryżem z groszkiem i marchewką

Moje 2 podejście do produktów firmy SyS. Tym razem wykorzystałam ryż z groszkiem i marchewką do nadzienia pomidorów.

I co?

Jestem zachwycona, bardzo szybkie i proste do zrobienia danie, które można przygotować wszelaki sposób, czy jako dodatek do dań głównych lub jako lekka przekąska w pracy lub na uczelni. 

Bez konserwantów i barwników.

Skład: ryż (min. 80%), groszek zielony suszony (min. 6%), marchew suszona (min. 3%), cebula prażona (cebula, olej roślinny), aby więcej poczytać wejdź tutaj klik

poniedziałek, 29 października 2012
Zupa koperkowa

 

Jeśli nie macie za dużo czasu na przygotowanie pożywnego, zdrowego posiłku mam na to radę. Wystarczy jedno opakowanie zupy koperkowej firmy SyS, a obiad będziecie mieć gotowy w 20 minut!

Wystarczy 1 garnek, 1 litr wody i 1 łyżka masła a za chwilę mamy pyszną, naturalną, bez konserwantów i barwników zupę tak smaczą jak od mamy. To zupa o intensywnym smaku koperku z lekką nutą cytrynową z dużą ilością ryżu. Dla mnie na prawdę pyszna!

Polecam do wypróbowania :) 

 

Składniki:

ryż, mleko odtłuszczone w proszku, mąka ziemniaczana, sól, koperek suszony (4%), ekstrakt drożdżowy, warzywa suszone 2% (marchew, pasternak, por, lubczyk, natka selera), suszony koncentrat cytryny, pieprz czarny.

Sposób przygotowania:Zawartość obu torebek wsyp do 1 litra zimnej wody. Mieszając doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj 1 łyżkę masła lub oleju i gotuj przez 15 minut na małym ogniu. Dopraw do smaku i podawaj.

 

sobota, 27 października 2012
Pieczarkamysia testuje produkty firmy Sys



 

Zapowiada się ciekawa współpraca. Mam przyjemność przetestowania dziewięciu produktów firmy Sys.

Firma pochodzi z 1990 roku (dobry rocznik - wtedy się urodziłam :) i zajmuje się uprawą i suszeniem warzyw. Ich gospodarstwo znajduje się na pięknych przemyskich czarnoziemach. Produkty są całkowicie naturalne, bez konserwantów, barwników i substancji chemicznych. Firma Sys posiada wiele nagród i certfikatów o czym polecam przeczytać na stronie:http://www.sklep-sys.pl/

Zachęcam również do polubienia fanpage'a: klik, klik

 

W paczce dostałam:

1. kaszę gryczaną z warzywami

2. kaszę jęczmienną z pieczarkami

3. ryż z groszkiem i marchewką

4. zupę kapuśniak

5. zupę cebulową

6. zupę koperkową

7. suszone buraczki

8. suszoną cebulę

9. suszoną włoszczyznę

Zapowiada się pysznie, także zabieram się za testowanie i smakowanie:)



 
1 , 2
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl