piątek, 22 marca 2013
Ciasto waniliowe z jabłkami

 

Szybkie, proste, ucierane ciasto z dodatkiem wanilii i jabłek. Delikatne, puszyste, nie za suche, takie jak lubimy.

Idealne do popołudniowej kawy.

W ten weekend wyjeżdżam i wracam do Was w poniedziałek z nowymi przepisami,

miłego weekendu!


Składniki:

130 g miękkiego masła

2 duże lub 3 małe jajka 

100 g cukru

250 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 opakowanie cukru waniliowego

1 laska wanilii

110 ml mleka

3 małe lub 2 duże jabłka

 

Pokrojone masło w kostkę razem z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć mikserem na puszystą masę, następnie dodać jajka, wyskrobane ziarenka z laski wanilii i miksować około 5 minut. Następnie dodać przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą mąkę, miksować około 2 minut. Dodać mleko i wymieszać do połączenia się składników.

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem, obsypać mąką i przelać ciasto, wyrównać.

Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę, wrzucić na wierzch ciasta, docinąć ręką, aby owoce zatopiły się w cieście.

Piec w 180oC około 60-65 minut (do suchego patyczka).

Studzić w formie przez 20 minut, następnie odpiąć obręcz i posypać cukrem pudrem.


Smacznego ; )



niedziela, 24 lutego 2013
Chleb z Watykanu

 

W zeszły poniedziałek dostałam do przyjaciółki ze studiów słoik z zakwasem na ciasto z takim przepisem:

"Aby chleb szczęścia się udał należy przestrzegać zasad: nie lubi metalu, należy mieszać plastikową lub drewnianą łyżką (miska plastikowa, szklana). Przechowywać w temperaturze pokojowej, przykryć lnianą ścierką.

Poniedziałek - chleb* wlać do miski, dodać 250 g cukru, nie mieszać, przykryć ściereczką.

Wtorek - Wlać 250 ml mleka (nie mieszać).

Środa - dodać 250 g mąki (nie mieszać).

Czwartek - zamieszać rano, w południe i wieczorem.

Piątek - dodać 250 g cukru (nie mieszać).

Sobota - zamieszać drewnianą łyżką, podzielić na 4 części. 3 z nich rozdać dobrym ludziom na szczęście (do poniedziałku).

Niedziela - do 4 części dodać 250 ml oleju. 250 g mąki, 3 całe jajka, 1/2 paczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1 cukier waniliowy, 2 starte na tarce jabłka, startą czekoladę, wymieszać.

Piec około 45 minut (ja piekłam około 1 godzinę) w 180oC.

Chleb pochodzi z Watykanu, przynosi szczęście. Chleb piecze się raz w życiu! Spełnia życzenia całej rodziny. Przed zjedzeniem pomyśl życzenie. Oddając pozostałe części podaj przepis."

Ciekawostką jest, że w Polsce nosi nazwę chleba przyjaźni Amiszów, a w Niemczech ciasto Hermana. Kiedy drożdże nie były tak popularne jak dzisiaj przekazywało zakwaszone ciasto z rąk do rąk.

Mój chlebek wyszedł bardzo smaczny!

Wilgotny, puszysty i delikatny. Z dodatkiem jabłek i gorzkiej czekolady (można dodać swoje ulubione dodatki: orzechy, suszone owoce), upieczony w tortownicy o średni 22 cm.

Do niedzielnej kawy w sam raz! :)

* Ci, którzy nie dostali zakwasu, a chcą zrobić chlebek podaję przepis na starter:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mleka

1 szklanka cukru szczypta drożdży (opcjonalnie) 

W dużej misce wymieszać wszystkie składniki z lekko ciepłym mlekiem. Odłożyć w ciepłe miejsce na noc (najlepiej przy kaloryferze). Kolejnego dnia wymieszać i włożyć do lodówki (niekoniecznie). Mieszać przynajmniej raz dziennie, proces fermentacji będzie trwał 3 dni. Po 3 dniach zabierz 1 szklankę starteru i postępuj zgodnie ze wskazówkami powyżej :) 



wtorek, 08 stycznia 2013
Aromatyczne ciasto z jabłkami

 

 

Bardzo proste, szybkie, aromatyczne ciasto z dodatkiem jabłek i korzennych przypraw. Idealne do popołudniowej kawy.

Zapraszam na kawałek ;)

Mój przepis.

 

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

2 jajka

3 - 4 duże jabłka

1/2 szklanki cukru

4 łyżki oleju

8 łyżek mleka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka imbiru

1/2 łyżeczki cynamonu i gałki muszkatałowej

2 łyżeczki kakao

2 łyżki soku z cytryny

 

Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny, dodać cukier i odstawić na 30 minut. W innej misce wymieszać resztę składników (oprócz kakao), połączyć dokładnie z jabłkami i podzielić ciasto na 2 części. Do jednej dodać kakao a do drugiej 1 łyżkę mąki. 

Tortownicę o średni 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i obsypać mąką. Do blaszki dawać raz jasną część ciasta raz ciemną.

Piec w 180oC przez 40 - 45 minut.

Wystudzić w formie.

Smacznego.


piątek, 23 listopada 2012
Ciasto orzechowe z jabłkami

 

Bardzo puszyste, biszkoptowe ciasto napakowane jabłkami, orzechami włoskimi i laskowymi. Wilgotne, aromatyczne, pięknie pachnie cynamonem i imbirem. Mogę śmiało polecić przepis, bo ciasto jest bardzo proste i szybkie do zrobienia, a smakuje wszystkim.

 

Źródło przepisu: Słodka pasja


Składniki na ciasto:

6-7 jajek, w zależności od wielkości

240 g cukru

½ szklanki oleju arachidowego (dałam oleju słonecznikowego)

½ szklanki ciepłej wody

170 g orzechów laskowych (dałam 100 g orzechów włoskich i 70 g

laskowych)

4-5 sztuk jabłek, pokrojonych w grubą kostkę

3 łyżki kaszy manny

220 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki mielonego imbiru

1 łyżeczka cynamonu

skórka otarta z 1 cytryny

 

Dodatkowo:

cukier puder do oprószenia 

 

Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dosypać porcjami cukier i ubijać jeszcze przez chwilę  do momentu, gdy piana będzie sztywna i błyszcząca. Dodać żółtka, olej wymieszany z wodą, chwilkę miksować na mniejszych obrotach miksera. Orzechy posiekać, dodać do ubitych jajek razem z kaszą manną i przesianą z proszkiem do pieczenia mąką, mieszać łopatką. Na końcu dodać jabłka i przyprawy. Tortownicę o Ø 25cm (ja piekłam w blaszce o wymiarach 25 x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem i wysypać cienką warstwą bułki tartej, przelać ciasto, wierzch można posypać orzechami. Ciasto wstawić na środkową półkę w piekarniku, nastawić temperaturę na 170°C, piec ciasto 1 h, z włączonym termoobiegiem, po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego!



wtorek, 13 listopada 2012
Szarlotka wg przepisu Kasi Babci



Prawdą jest, że babcine przepisy są najlepsze - zawsze wychodzą i wszystkim smakują. Ta reguła sprawdziła się również i w tym przypadku.

Skorzystałam z przepisu Kasi Babci na szarlotkę na delikatnym, kruchym spodzie, z grubą warstwą prażonych jabłek z dużą ilością cynamonu, która rozpływa się w ustach.

Szczerze i gorąco polecam, bo szarlotka jest przepyszna!

Miłego popołudnia :)


Źródło przepisu: Słodkie Fantazje (z moją małą zmianą)

 

Składniki na ciasto:

400g mąki pszennej

1/3 szklanki cukru

2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka

16g cukru waniliowego 

3-4 łyżki mleka

160 g miękkiego masła


Składniki na nadzienie:

2 kg kwaśnych jabłek 

1/3 szklanki cukru 

16g cukru z prawdziwą wanilią

1/4 łyżeczki mielonego cynamonu (dałam 2 czubate łyżeczki)

40g masła

2 łyżki mąki ziemniaczanej (zastąpiłam budyniem waniliowym)


Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, każdą ćwiartkę pokroić na 3-4 kawałki. Pokrojone jabłka wrzucić do niedużego rondla/garnka, dodać 1/4 szklanki wody i resztę składników (oprócz mąki ziemniaczanej). Poddusić, od czasu do czasu mieszając (jabłka powinny być miękkie, ale nie rozpadające się). Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, poddusić jeszcze ok. 1 minuty i zestawić z gazu do przestudzenia. Jeżeli jabłka są zbyt kwaśne można je jeszcze dosłodzić do smaku.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnicę lub do miski. Dodać cukier i pozostałe składniki (oprócz mleka), wyrobić ciasto w robocie lub ręcznie około 5 minut. Ciasto będzie miękkie i lepiące, ja użyłam miksera i z ciastem bardzo dobrze się pracowało. Stolnicę oprószyć mąką. Z ciasta utworzyć kulę, przekroić na pół. Jedną połowę odłożyć na bok, drugą wylepić spód blaszki (u mnie o wymiarach 25 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto ponakłuwać w paru miejscach widelcem.

Spód podpiec około 10 minut w temperaturze 180 stopni C.

Na podpieczony spód wyłożyć jabłkowe nadzienie. Pozostałe ciasto wymieszać z 3-4  łyżkami mleka, aby stało się delikatnie lejące i wylać je na wierzch nadzienia jabłkowego.

Piec ok. 3-35 minut w temperaturze 180 stopni C. Wierzch powinien być zrumieniony. Wyjąć z piekarnika i odstawić w formie do przestudzenia. 

Udekorować wierzch posypując szarlotkę cukrem pudrem.

Smacznego!


niedziela, 28 października 2012
Szarlotka z orzechowym akcentem



 

Nie wyobrażam sobie niedzieli bez świeżego ciasta, dlatego dzisiaj zapraszam Was na szarlotkę wg ciekawego przepisu.

Spód zrobiony z kruchego ciasta, na to gruba warstwa pokrojonych w plasterki jabłka z orzechowym akcentem, a to wszystko przykrywa ciasto biszkoptowe. Pospane cukrem pudrem bardzo cieszy oko i podniebienie.

Bardzo dobre ciacho, idealne do popołudniowej kawy.

Polecam i życzę tak słonecznego dnia jaki mamy we Wrocławiu!

 

 

Źródło przepisu: Moje Ciacho (z moimi małymi zmianami)

 

Składniki na ciasto kruche:

250 g mąki
125 g masła
1 żółtko
1 – 2 łyżki cukru pudru
łyżeczka startej skórki z cytryny (pominęłam)

Ciasto biszkoptowe:

3 jajka
1 białko
3 pełne łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej (dałam budyń waniliowy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju 

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać do sztywnej pijany. Następnie dodać żółtka, zmiksować z całością, dodać łyżkę oleju, zmiksować delikatnie. Na koniec dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, całość połączyć już ze sobą za pomocą łyżki, delikatnie mieszając. 

Nadzienie:

1 kg jabłek antonówek lub szarych renet

Orzechowa posypka:

6 łyżki zmielonych orzechów

4 łyżki bułki tartej ( zmieniłam na herbatniki)

Orzechy zmielić na tzw. ,,mączkę”, następnie wymieszać razem z bułką tartą (zmielonymi w blenderze herbatnikami). 

 

Ponadto:

4 łyżki cukru pudru z wanilią do posypania 

 

Wykonanie całości: 

Zagnieść ciasto kruche i schłodzić w lodówce, (jeśli ciasto jest za bardzo kruche w zagniataniu, można dodać 1 lub 2 łyżki śmietany). 

Jabłka umyć, obrać ze skórki, pokroić w bardzo cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny.

Blaszkę o wymiarach ok. 25 x 36 cm, wysmarować odrobiną tłuszczu, posypać bułką tartą. Wyłożyć kruchym ciastem (można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach i lekko docisnąć ręką, wyrównując powierzchnię). Ciasto podpiec w piekarniku na jasno złoty kolor ok. 10 minut w 200 st. C. 

Na podpieczone ciasto posypujemy połową mieszanki orzechowej, na to dajemy jabłka, które można posypać cukrem (ja ominęłam). Na jabłka rozsypujemy pozostałą mieszanką orzechową po całości. Na samą górę wylewamy równomiernie ciasto biszkoptowe (rozkładałam łyżką po całości, następnie wyrównałam). 

Wstawiamy do piekarnika na ok. 35 minut, rozgrzanego do 190 st. C. W połowie pieczenia można zmniejszyć temperaturę do 180 st. C. 

Po upieczeniu i wystudzeniu się ciasta, posypać cukrem pudrem z wanilią. 

 

Smacznego :)   




wtorek, 23 października 2012
Tarta z musem jabłkowym

 

Delikatne kruche ciasto, na to pyszny, cynamonowy mus jabłkowy, udekorowany piękną kratą. Czy można zjeść coś lepszego jesiennym, chłodnym wieczorem?

Pozdrawiam i życzę słodkiego wieczoru ;-)

 

Składniki na ciasto:

300 g mąki pszennej

150 g masła

16 g cukru waniliowego

1 łyżka cukru

4 żółtka

 

Składniki na mus jabłkowy:

1 kg jabłek

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżka cukru

 

Dodatkowo:

2 łyżki bułki tartej

 

Mąkę przesiać do miski, dodać resztę składników i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 2/3 i 1/3 części ciasta i odłożyć do lodówki na 30-40 minut. 

W tym czasie umyć, obrać jabłka, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z grubym dnem, dodać cukier, cynamon i prażyć do momentu, aż jabłka się rozpadną. Ostawić do ostygnięcia.

Formę na tartę o średnicy 29-30 cm wysmarować masłem, wysypać mąką i wyłożyć spód większą częścią ciasta. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 190oC i piec 12 minut.

Wyjąć formę, wysypać na ciasto bułkę tartą a na nią równo wyłożyć mus jabłkowy. Z reszty ciasta zrobić kratkę i ułożyć na wierzchu jabłek.

Ponownie podpiekać formę w 180oC przez 30-35 minut (do złotego koloru ciasta). Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!


wtorek, 28 sierpnia 2012
Szarlotka na kruchym cieście z bezą






 

Nie macie pomysłu na spożytkowanie Waszych jabłek z ogrodu?

Lubicie szarlotki, gdzie jabłka przeważają nad ilością ciasta?

Mam dla Was przepis idealny! 

Szarlotka na cienkim, kruchym cieście z dużą ilością jabłek. Wierzch zdobi i pysznie smakuje krucha, słodka beza.

Macie ochotę?

Zapraszam!

 

Składniki na ciasto:

250 g mąki

25 g cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 żółtka

125 g masła

szczypta soli

 

Składniki na pianę:

120 g cukru pudru

4 białka

1 łyżka budyniu waniliowego

 

Ponadto:

1 kg jabłek

cynamon

 

Z podanych składników wyrobić ciasto, włożyć na 30 minut do lodówki. W międzyczasie umyć jabłka, obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Po 30 minutach wyłożyć ciastem kwadratową formę o wymiarach 23 x 23 cm, wyłożoną poprzednio papierem do pieczenia.  Na ciasto rozłożyć odsączone z nadmiaru soku jabłka wymieszane z cynamonem. Jabłka wyrównać i posypać cukrem waniliowym. Z białek ubić sztywną pianę dodać cukier puder i budyń. Pianę wyłożyć na jabłka i zrobić ozdobne fale.

 

Piec ok 40 minut w 180C do pięknego zrumienienia piany.

Smacznego! :)






 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl