wtorek, 10 kwietnia 2012
Mazurek z wiśniami i czekoladą

 

U Nas w domu za często mazurków się nie piecze, ale stwierdziłam, że w rodzinie Mazurkiewiczów aż wstyd żeby nie było mazurka na stole ;-)

Ten jest najlepszy jaki jadłam w życiu!

Kruchy, delikatny, cieniutki, nie za słodki spód, na którym spoczywa gruba warstwa wiśni zanurzona w galaretce zrobionej z soku, który puścił z owoców i żelatyny. Udekorowany mleczną czekoladą, płatkami migdałowymi i gotowymi orzechami laskowymi w czekoladzie. Naprawdę jest pyszny, a przepis prosty i szybki ! ;-)


Pozdrawiam i życzę miłego tygodnia po świętach!


Źródło przepisu: Mała Cukierenka


Składniki na ciasto:

250g mąki

100g zimnego masła

50g cukru pudru

żółtko

1/3 łyżeczki aromatu waniliowego

2 łyżki wody


Składniki na masę:

450g mrożonych wiśni

3/4 szklanki cukru

3,5 łyżeczki żelatyny

1/4 łyżeczki aromatu migdałowego

50g płatków migdałowych

100g mlecznej czekolady

do ozdoby migdały (u mnie orzechy laskowe) w czekoladzie


Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać posiekane masło, żółtko, aromat i wodę. Szybko zagnieść ciasto.

Kwadratową formę o wymiarach 24x24cm lub 25x25cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno) lub posmarować masłem i posypać mąką. Następnie wyłożyć blaszkę ciastem, robiąc małą krawędź, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut.

Schłodzone ciasto nakryć papierem i wysypać na wierzch suchy ryż lub ceramiczne kuleczki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 200oC na funkcji góra-dół i piec przez 10 minut. Wyjąć z piekarnika, usunąć ryż oraz papier i wstawić z powrotem do piekarnika na 10 minut. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.

Do rondelka włożyć wiśnie i wsypać cukier. Podgrzewać, aż wiśnie puszczą sok i masa stanie się gorąca, ale nie gotować, zdjąć z ognia. Odlać 1/2 szklanki soku i rozpuścić w nim żelatynę, następnie wlać sok z powrotem do wiśni, dokładnie wymieszać. Dodać aromat migdałowy, wymieszać.

Gdy masa wiśniowa zacznie tężeć, równomiernie rozprowadzić ją na wystudzonym cieście. Posypać płatkami migdałowymi.

Czekoladę mleczną roztopić na parze. Przełożyć ją do woreczka foliowego, odciąć brzeg woreczka i robiąc paseczki, rozprowadzić ją po mazurku. Ozdobić migdałami w czekoladzie i odstawić do zastygnięcia.

Smacznego!



09:16, pieczarka_mysia , mazurki
Link Komentarze (17) »
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl