wtorek, 03 listopada 2015
Granola czekoladowa z kawałkami czekolady

granola czekoladowa6

granola czekoladowa1

granola czekoladowa21

granola czekoladowa3

granola czekoladowa41

 

Dzień dobry!

Mój sposób na udany dzień?

Moja ulubioną granola z kawałkami czekolady. Dosłodzona naturalnym miodem i brązowym cukrem. Najlepiej smakuje z miseczką ciepłego lub letniego mleka. Po takim śniadaniu czuję się wspaniale i mam dużo energii na cały poranek!

Miłego dnia!

Podoba Wam się mój nowy dzbanek z mlekiem?

Na zdjęciach: dzbanek z różą, który znajdziecie na stronie www.http://www.garneczki.pl

Dzbanek idealnie nadaje się do różnych napoi: mleka, kompotu, zimnej herbaty. Dodatkowo pięknie prezentuje się na stole. Ma idealny kształt i śliczne, bardzo delikatne zdobienie z kwiatów.

 

Składniki:

3 szklanki płatków owsianych

1/2 szklanki płatków kukurydzianych

1/2 szklanki wiórek kokosowych

5 łyżek ciemnego kakao

80 g roztopionego masła

1/4 szklanki miodu

1/4 szklanki brązowego cukru

 

50 g drobno pokrojonej mlecznej czekolady

50 g drobno pokrojonej gorzkiej czekolady
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. W dużej misce zmieszać płatki owsiane, kukurydziane i wiórki kokosowe. W drugiej misce zmieszać kakao, masło, miód i brązowy cukier. Wymieszać obie zawartości miseczek i dokładnie wszystko wymieszać, żeby płatki były równo pokryte masą kakaową.
Rozłożyć płatki równo na tacy do pieczenia wyłożonej papierem i piec przez 15 minut. Po tym czasie wymieszać płatki i piec kolejne 10 minut, mieszając co jakiś czas. Następnie wyjąć tacę z piekarnika i zostawić do ostygnięcia. Po całkowitym ostygnięciu dodać czekoladę. Wszystko przemieszać i przesypać granolę do słoika lub szczelnie zamkniętego pojemnika.

Smacznego!

granola czekoladowa5

czwartek, 28 marca 2013
Pasta twarogowa z pestkami dyni

Znudziły się Wam kanapki ze zwykłym białym twarogien? Mam pomysł, aby to zmienić. Wrzuć do malaksera poniżej podane składniki i smakuj się w pysznej, puszystej, zielonej paście do kanapek lub jajek.

Miłego dnia!

Składniki:

200 g twarogu

1 łyżka jogurtu greckiego

1 pęczek szczypiorku

4 łyżki pestek dyni

1 łyżka oleju z pestek dyni (u mnie firmy Oleofarm)

do smaku sól i pieprz

 

Pestki dyni uprażyć na suchej patelni, ostudzić. Wszystkie składniki włożyć do malaksera i zmiksować na gładką pastę.

Gotowe! Wierzch pasty można skropić olejem z pestek dni i posypać szczypiorkiem.

Smacznego!



poniedziałek, 25 lutego 2013
Batoniki amarantusowe i firma Biolevita

 

Zapraszam na batoniki owsiane z dodatkiem poppingu z amarantusa, pestek dyni, sezamu, migdałów i prawdziwego oleju z pestek dyni, który nadaje im wspaniałego orzechowo - dyniowego aromatu. Batoniki wyszły chrupiące, nie za słodkie, z dodatkiem ulubionych dodatków. Idealne na małego głoda zamiast kupnych batoników :)

Dostałam do wypróbowania 4 rodzaje olejów (z pestek dyni, sezamowy, kukurydziany, oliwę z oliwek) z firmy Biolevita. 

Do dzisiejszych batoników użyłam olej z pestek dyni

"Olej z pestek dyni powstaje w wyniku starannego wyselekcjonowania pestek dyni. Charakteryzuje się ciemno-zieloną barwą o orzechowym smaku i zapachu. Idealnie nadaje się do sałatek, surówek, dipów, zup i innych potraw przyrządzanych na zimno. Ponadto olej z pestek dyni jest świetnym dodatkiem do deserów.Olej z pestek dyni zapewnia ochronę przed wolnymi rodnikami, co sprawia że opóźnia procesy starzenia, spożywanie oleju obniża ryzyko wystąpienia chorób serca. Swoją niezwykłą popularność zawdzięcza również, dzięki pomocy w leczeniu prostaty, dróg moczowych.Dzięki tłoczeniu na zimno olej z pestek dyni zachowuje swoje naturalne właściwości. Jest bogatym źródłem witamin, zawiera witaminy A, E, C, D, a także betakaroten, lecytynę."

Wielkim plusem olei jest ich pakowanie w 30 ml saszetki, dzięki czemu są zawsze świeże i można ich użyć w każdym miejscu i o każdej porze.

Po więcej informacji na temat firmy zapraszam na stronę 

Biolevita <--- klik, klik

 

Składniki:

180 g płatków owsianych

60 g poppingu z amarantusa 

100 g masła

100 g ziaren słonecznika

100 g ziaren dyni

20 g ziaren sezamu

50 g obranych migdałów

1 saszetka oleju z pestek dyni (u mnie firmy Biolevita)

200 g miodu

Płatki owsiane wymieszać z ziarnami słonecznika, dyni i sezamu. Blaszkę o wymiarach 25 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na nią gotową mieszankę. Piec w piekarniku w 180oC około 12 minut mieszając co jakieś 2 minuty.

W garnku podgrzać miód z masłem, roztopić i gotoować aż powstanie piana. Zdjąć z ognia i dodać olej dyniowy. Wymieszać. Do garnka dodać popping z amarantusa, migdały i mieszanę z piekarnika. Dokładnie wymieszać i przełożyć masę na blaszkę, wyrównaż wierzch i mocno docisnąć, aby masa się posklejała.

Piec kolejne 20 minut.

Wyjąć z piekarnika, ostudzić i pokroić ostrym nożem na kawałki.

Smacznego!

sobota, 09 lutego 2013
Batoniki zbożowe

 

 

Po pączkowym obżarstwie czas na coś zdrowego! Lubicie batoniki zbożowe? Kupujecie je? 

Jeśli tak to od dziś możecie zrobić je we własnej kuchni, w bardzo prosty, szybki, a przede wszystkim zdrowy sposób! Wystarczą płatki owsiane, otręby, ziarna słonecznika, migdały, żurawinę, masło, cukier i miód. Możecie eksperymentować i dodawać własne ulubione składniki.

Dacie się na mówić na batonika?

Obiecuję, że Wam zasmakują!

Następne będą maczane w czekoladzie - już sobie obiecałam :)

 

Składniki:

220 g płatków owsianych

40 g otrębów żytnich

100 g łuskanego słonecznika

120 g suszonej żurawiny

100 g migdałów obranych

120 g masła

170 g miodu

80 g ciemnego cukru

szczypta soli

 

Przygotować blaszkę o wymierach 25 x 28 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, przesypać na blaszke płatki owsiane, otręby i piec w piekarniku przez 15 minut w 160oC.

Słonecznik i migdały uprażyć oddzielnie na patelni na lekko złoty kolor. Odstawić.

W garnku rozpuścić, masło, miód, cukier i gotować około 10 minut, aby powstał karmel. Dodać płatki owsiane, otręby, słonecznik, migdały, żurawinę, sól, wymieszać łyżką do połączenia się składników. Masę przełożyć na tę samą blaszkę na której prażyliśmy migdały i słonecznik. Wyrównać ręką lub łyżką.

Piec w 170oC około 25-30 minut (do złotego koloru).

Ostudzić i pokroić na prostokąty. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!


wtorek, 14 lutego 2012
Crunchy

 

Kolejny sposób na pyszne i zdrowe śniadanie! :) To bardzo dobre, chrupiące płatki owsiane pieczone ze startymi jabłkami, cynamonem, miodem i wiórkami kokosowymi. Po upieczeniu można dodać do mieszanki ulubione suszone owoce, orzechy lub czekoladę. 

Polecam i życzę wszystkiego najlepszego z okazji Walentynek :)

 

Składniki:

4 szklanki płatków owsianych

2 duże jabłka

8 łyżek oleju słonecznikowego

4 łyżki płynnego miodu

1/2 szklanki brązowego cukru 

1 łyżeczka cynamonu

1/2 szklanki wiórek kokosowych 

 

Jabłka umyć i dla zdrowia nie obierać ich ze skórki. Zetrzeć  do dużej miski na dużych oczkach tartki. Dodać resztę składników i porządnie wymieszać.

Rozłożyć na dużej blaszy z piekarnika wyłożoną papirem do pieczenia. 

Piec około 1 godzinę w 170oC.co 10 minut mieszając i przewracając warstwę na drugą stronę do złotego koloru.

Ostudzić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Podawać z jogurtem lub mlekiem z ulubionymi owocami.

Smacznego!


środa, 23 listopada 2011
Granola czekoladowo - morelowa

Mój dzień zaczynam od muesli, najlepiej jeszcze w piżamie i szlafroku

 

Każdy dzień, który zacznę miską mojej ulubionej granoli z mlekiem musi być udany! 

Domowa granola to najcenniejszy skarb, który możemy podarować sobie i  najbliższym osobom na śniadanie.

Dlaczego?

Granola to spora dawka niezbędnego błonnika zawartego w płatkach owsianych, który stabilizuje poziom cukru we krwi i obniża poziom złego cholesterolu, naturalnych cukrów w postaci suszonych owoców i miodu, bo suszone morele to niezwykle bogate źródło magnezu. Magnez to natomiast pierwiastek odpowiedzialny m.in. za prawidłową pracę układu nerwowego. Dzięki niemu stresy dnia codziennego przechodzimy łatwiej, to także źródło cennego beta-karotenu. Jest to związek odpowiedzialny za zmiatanie wolnych rodników w naszym organizmie. Dodałam również suszoną żurawinę, która zawiera dużo witaminy A i C, witamin z grupy B. Natomiast orzechy włoskie korzystnie wpływają na pracę mózgu, poprawiają pamięć i samopoczucie, kiedy jesteśmy zmęczeni. Są tutaj też ziarna słonecznika, które są skarbnicą żelaza, magnezu. Same plusy, prawa?

Do takiej granoli można dodać wszystko co się lubimy. U mnie dzisiaj gotową granolę wymieszałam z płatkami kukurydzianymi, które są źródłem potasu, selenu i witamy A, a wszystko polałam chudym mlekiem, z którym najczęściej podaje się muesli, a to źródło wapnia i protein niezbędnych dla naszej masy mięśniowej, aby być aktywnym fizycznie przez cały dzień!

 


 

Składniki:

2 szklanki płatków owsianych

4 czubate łyżki miodu

100 g łuskanego słonecznika

około 16 suszonych moreli

2 łyżki kakao

1/3 szklanki soku jabłkowego (najlepiej świeżego)

1/2 szklanki łuskanych orzechów włoskich

1/2 szklanki suszonej żurawiny

 

Piekarnik nastawić na 170oC z termoobiegiem.

W rondelku na małym ogniu rozpuścić miód, dodać sok jabłkowy, kakao i wszystko lekko zagotować. Następnie dodać płatki owsiane i słonecznik, dokładnie wymieszać składniki i przełożyć na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec około 30 minut, w czasie pieczenia co 10 minut mieszać wszystkie składniki, aby się nie przypaliły.

Morele pokroić na drobniejsze kawałki, wymieszać z orzechami, żurawiną i połączyć z naszą granolą.

Serwować z mlekiem lub ulubionym jogurtem z owocami ; )

Smacznego i życzę miłego dnia!


sobota, 05 listopada 2011
Granola migdałowo - miodowa

 mój sposób na udany dzień!


Potrzeba tyle energii aby być dzieckiem, dlatego każdego ranka zajadam się płatkami owsianymi lub taka granola przygotowaną w zaciszu domowej kuchni o wiele lepsza nic granole sklepowe, produkowane z użyciem dużej ilości niezdrowych cukrów prostych (np. syrop glukozowy), a u mnie sam zdrowy miód naturalny, który pełni rolę zlepiacza :) bo granola to nic innego jak pieczone do chrupkości muesli.

Można serwować je z mlekiem lub jogurtem naturalnym/smakowym z ulubionymi dodatkami np. suszonymi lub świeżymi owocami. Każdy z nas podczas przygotowanie własnej granoli może dodać swoje przysmaki - orzechy, żurawinę lub owoce tropikalne - co kto lubi ; - )

 

Naprawdę polecam,

a do tej granoli natchnęła mnie Liska - mniam!

 

 

Składniki:

250 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)

8 dużych łyżek miodu

2 łyżki oleju roślinnego, u mnie słonecznikowy

100 g łuskanych ziaren słonecznika

50 g białego sezamu

100 g migdałów, nie łuskanych

 

 

W dużym garnku roztopić miód, dodać olej, a następnie wsypać resztę składników i dokładnie wymieszać.

Piekarnik nastawić na 170oC.

Zawartość garnka wyłożyć na dużą blachę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec 20 minut do lekko złotawego koloru, następnie wyjąć blachę z piekarnika i  przerzucić granolę na drugą stronę, lekko wymieszać i dopiekać kolejne 20 minut.

Wyjąć i całkowicie ostudzić. Przechowywać w hermetycznym pojemniku.

 

Smacznego!

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl