piątek, 29 marca 2013
Tarta z brzoskwiniami i bezą

 

Bardzo szybka i prosta tarta na kruchym cieście, z mrożonymi brzoskwiniami (w sezonie koniecznie użyć świeżych!) z chrupiącą, słodką bezą.

Słodkiego dnia ; )


Składniki na ciasto:

250 g mąki

125 g masła

3 żółtka

3 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Dodatkowo:

700 g mrożonych brzoskwiń (w sezonie świeżych)

3 białka

3/4 szklanki cukru

 

Zagnieść wszystkie składniki na ciasto i schłodzić 30 minut w lodówce. Formę na tartę o średnicy 28 cm wysmarować masłem, obsypać bułką tartą i wyłożyć schłodzonym ciastem.

Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Odłożyć. Ciasto Ponakłuwać widelcem, wierzch posypać bułką tartą poukładać przekrojone na pół owoce i wyłożyć na brzoskwinie pianę.

Piec w 180oC około 30 - 40 minut (do złotego koloru bezy).

Studzić na zewnątrz piekarnika.

Smacznego ; )

 

08:37, pieczarka_mysia , tarty
Link Komentarze (18) »
czwartek, 28 marca 2013
Pasta twarogowa z pestkami dyni

Znudziły się Wam kanapki ze zwykłym białym twarogien? Mam pomysł, aby to zmienić. Wrzuć do malaksera poniżej podane składniki i smakuj się w pysznej, puszystej, zielonej paście do kanapek lub jajek.

Miłego dnia!

Składniki:

200 g twarogu

1 łyżka jogurtu greckiego

1 pęczek szczypiorku

4 łyżki pestek dyni

1 łyżka oleju z pestek dyni (u mnie firmy Oleofarm)

do smaku sól i pieprz

 

Pestki dyni uprażyć na suchej patelni, ostudzić. Wszystkie składniki włożyć do malaksera i zmiksować na gładką pastę.

Gotowe! Wierzch pasty można skropić olejem z pestek dni i posypać szczypiorkiem.

Smacznego!



środa, 27 marca 2013
Sernik cytrynowy

 

Zapraszam na sernik w świątecznym klimacie. Na ciasteczkowym spodzie, z wyczuwalnym cytrynowym aromatem w masie serowej z polewą śmietanowo - cytrynową. Sernik jest delikatny, kremowy, niemal rozpływający się w ustach. 

Wygląda pysznie,  smakuje jeszcze lepiej ;)

Dacie się skusić?


Składniki na spód:

180 g ciasteczek zbożowych 

60 g masła

 

Składniki na masę serową:

700 g twarogu lub sera z wiaderka

1 szklanka cukru

4 jajka

200 g śmietany 18%

50 ml soku z cytryny

1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego

 

Składniki na polewę:

200 g śmietany 18%

3 łyżki soku z cytryny

skórka starta z 1 cytryny

2 łyżki cukru pudru


Ciasteczka zmielić w blenderze, dodać roztopione masło i wymieszać aby powstał z ciasteczek "mokry piasek", masę przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać wierzch  ręką. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.

W międzyczasie z misie miksera zmiksować jajka z cukrem (około 3 minuty na średnich obrotach miksera), następnie dodać budyń, zmiksować aby nie było grudek, następnie dodać twaróg, śmietanę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Masę wylać na schłodzony spód i piec w kąpieli wodnej* w 250oC przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120oC i piec kolejne 60 minut. Pod koniec pieczenia wymieszać składniki na polewę śmietanową. Wyjąć sernik i rozprowadzić równo na wierzchu sernika. Wsadzić do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i zostawić sernik w środku (nie otwierając drzwiczek piekarnika) do ostygnięcia. Następnie schładzać sernik w lodówce najlepiej całą noc.

Smacznego!

*Równocześnie wkładając do piekarnika sernik wkładamy żaroodporne naczynie wypełnione wrzącą wodą (około 1 1/2 szklanki wody) na spód piekarnika.




wtorek, 26 marca 2013
Ciasteczka z masła orzechowego

 

Bardzo prosty i szybki sposób, aby w 20 minut mieć coś słodkiego do kawy. Ciacha są delikatne, kruche i przy tym bardzo smaczne.

Idealne dla fanów masła orzechowego ; )

Źródło przepisu: Martha Stewart (z moimi zmianami)


Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 szklanka masła orzechowego (około 300 g)

4 łyżki miękkiego masła

1/2 szklanki brązowego cukru

1/2 szklanki cukru pudru

2 duże jajka


W misie miksera utrzeć masło z masłem orzechowym i cukrami. Ucierając dodać jajka w ostępach 2 minut.

Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, wsypać do masy maślanej i zmiksować. 

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia za pomocą małej łyżeczki formować małe kulki ciasta, lekko spłaszczając je dłońmi, układać na blaszy z 3 cm ostępem pomiędzy ciastkami. Piec w temperaturze 180ºC przez 13 - 15 minut, do lekkiego zbrązowienia. Wystudzić na kratce.

Smacznego :)



09:15, pieczarka_mysia , ciasteczka
Link Komentarze (9) »
poniedziałek, 25 marca 2013
Ciasto drożdżowe na oleju z owocami i kruszonką

 

 

Uwielbiam ciasta drożdżowe! To jest bardzo proste do zrobienia, wystarczy postępować wg przepisu a po 4 godzinach możemy cieszyć się smakiem puchatego, wilgotnego ciasta z dodatkiem ulubionych owoców i kruszonki, bez której drożdżowiec to nie drożdżowiec ; )

Lubicie?


Składniki na blachę o wymiarach 25 x 30 cm:

75 g świeżych drożdży

3/4 szklanki cukru

4 jajka

3/4 szklanki oleju

niepełna 1/2 szklanka mleka

3 szklanki mąki pszennej

 

 

Składniki na kruszonkę:

100 g mąki

50 g masło

50 g cukru

 

Dodatkowo:

ulubione owoce (u mnie śliwki i jabłka)

cynamon

 

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Do niemetalowej miski wkruszyć drożdże, drożdże zasypać cukrem. Na to wlać roztrzepane jajka, olej, mleko i mąkę. Nie mieszać, miskę przykryć ręcznikiem na 3-4 godziny w ciepłym miejscu.

Po tym czasie wymieszać składniki w misce drewnianą lub plastikową łyżką, tak aby ciasto było gładkie, bez grudek.

Przygotować kruszonkę. W misce połączyć składniki formować palcami grudki ciasta

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Na wierzchu poukładać ulubione owoce (u mnie śliwki z zamrażalnika i jabłko). Posypać wierzch cynamonem wg uznania, posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec w 180oC około 45 - 50 minut (do suchego patyczka i złotego koloru wierzchu ciasta).

Smacznego!


piątek, 22 marca 2013
Ciasto waniliowe z jabłkami

 

Szybkie, proste, ucierane ciasto z dodatkiem wanilii i jabłek. Delikatne, puszyste, nie za suche, takie jak lubimy.

Idealne do popołudniowej kawy.

W ten weekend wyjeżdżam i wracam do Was w poniedziałek z nowymi przepisami,

miłego weekendu!


Składniki:

130 g miękkiego masła

2 duże lub 3 małe jajka 

100 g cukru

250 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 opakowanie cukru waniliowego

1 laska wanilii

110 ml mleka

3 małe lub 2 duże jabłka

 

Pokrojone masło w kostkę razem z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć mikserem na puszystą masę, następnie dodać jajka, wyskrobane ziarenka z laski wanilii i miksować około 5 minut. Następnie dodać przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą mąkę, miksować około 2 minut. Dodać mleko i wymieszać do połączenia się składników.

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem, obsypać mąką i przelać ciasto, wyrównać.

Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę, wrzucić na wierzch ciasta, docinąć ręką, aby owoce zatopiły się w cieście.

Piec w 180oC około 60-65 minut (do suchego patyczka).

Studzić w formie przez 20 minut, następnie odpiąć obręcz i posypać cukrem pudrem.


Smacznego ; )



czwartek, 21 marca 2013
murzynek z konfiturą wiśniową i polewą czekoladową

 

Przepyszne ciasto czekoladowe, a dokładnie murzynek z dodatkiem konfitury wiśniowej, dzięki czemu ciasto jest wilgotne, długo zatrzymuje świeżość i pięknie pachnie wiśniami. Polane obficie polewą czekoladą zaspokaja głód na czekoladę. Szybkie i proste do zrobienia, a smakuje naprawdę pysznie!

Polecam!

 

Źródło przepisu: Moje Wypieki (z małymi zmianami)

 

Składniki:

125 g masła

100 g gorzkiej czekolady, posiekanej

300 g konfitury wiśniowej

120 g drobnego cukru 

2 duże jajka, roztrzepane

150 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do naczynia przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, odstawić.

W garnuszku roztopić masło. Dodać posiekaną czekoladę, zdjąć z palnika, wymieszać do jej roztopienia i otrzymania gładkiej masy. Przelać do większego naczynia. Dodać konfiturę, cukier, sól, jajka. Wymieszać widelcem tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Stopniowo dodawać mąkę, mieszając tylko do jej połączenia się z czekoladową masą.

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i obsypać delikatnie mąkę. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 - 60 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.

Wyjąć, polać polewą czekoladową, ozdobić wiśniami z syropu.

 

Polewa czekoladowa:

100 g mlecznej czekolady

80 g śmietany 18% (ważne, aby była w temperaturze pokojowej)


Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodawać małymi porcjami śmietanę i mieszać do połączenia się składników. Po lekkim ostudzeniu polać wierzch ciasta.

Smacznego :-)


środa, 20 marca 2013
Grissini ziołowo - czosnkowe



 Bardzo lubię grissini, po pierwsze za ich smak, po drugie za prostote, a po trzecie za możliwość eksperymentowania z przepisami i dodatkami. Dzisiaj z ziołami i czosnkiem. Idealne do schrupania, nawet jako przekąska w ciągu dnia.

Chrup, chrup.

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

1/2 szklanki ciepłej wody

30 g świeżych drożdzy

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli 

30 ml oliwy z oliwek (u mnie firmy Biolevita)

2 ząbki czosnku

2 łyżki ziół prowansalskich


W wodzie rozpuścić drożdże z cukrem, ostawić na 15 minut. Do mąki dodać gotowy rozczyn, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zioła i 25 ml oliwy, wyrobić gładkie, nieklejące się do rąk ciasto. Odstawić na 45 - 60 minut do podrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem. Z wyrobionego ciasta formować paluszki o takiej samej grubości i długości i układać je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec pozostałą oliwą przesmarować paluszki. 

Piec w 220oC około 10 minut (do złotego koloru).

Smacznego!



Oliwa pierwszego tłoczenia, uzyskiwana jest dzięki mechanicznemu tłoczeniu oliwek na zimno. W konsekwencji uzyskujemy olej roślinny o łagodnym smaku i zapachu.

Najlepsze gatunki oliwy spożywczej - extra virgin - pochodzą m.in. z Hiszpanii, którą Państwu proponujemy. Jakość oliwy powoduje że nadaje się wyłącznie do spożywania na zimno, zachowując tym samym swoje naturalne witaminy (A i E ) i minerały (fosfor, potas, żelazo), które wspomagają jej działanie zdrowotne.
Oliwa z oliwek extra virgin bogata jest w tłuszcze jednonienasycone, które obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL, a równocześnie podnoszą poziom „dobrego” cholesterolu HDL. Polecana jest w profilaktyce miażdżycy i chorób serca.
Ponadto oliwa z oliwek ma działanie ochronne na błonę śluzową żołądka i jelit. Pomaga również przy kłopotach z zaparciami.

Po więcej na temat firmy Biolevita i olejów w saszetkach zapraszam na stronę: klik, klik

Tagi: drożdże
09:39, pieczarka_mysia , bułeczki i chleby
Link Komentarze (11) »
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl