środa, 17 kwietnia 2013
Wielkie otwarcie! Pieczarka mySia na nowej domenie.

Naciśnij na obrazek, a przeniesiesz się na nową domenę.

Zachęcam do zaktualizowania Waszych ulubionych zakładek.

 pieczarka mySia

12:00, pieczarka_mysia
Link Komentarze (8) »
wtorek, 16 kwietnia 2013
Muffinki śniadaniowe z owocami (jabłkiem i gruszką chińską)



 

Delikatne, waniliowo - cynamonowe muffinki z dodatkiem owoców - jabłka i gruszki chińskiej :) Idealne na śniadanie lub jako przekąska do pracy lub szkoły. 

Pysznie smakują jeszcze ciepłe ze szklanką mleka, polecam!


Składniki:

250 g mąki pszennej

1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem (60 g)

1/2 szklanki cukru

100 g masła

1/2 łyżeczki sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szklanki mleka

2 jajka

1 łyżeczka cynamonu

1 jabłko

1 gruszka chińska - nashi (lub zastąpić jabłkiem)

Masło utrzeć mikserem z masłem na puszystą masę. Dodać jajka i miksować około 10 minut. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, cynamon budyń, sodę i proszek do pieczenia. Mieszankę wsypać do masy jajeczno maślanej razem z mlekiem i wymieszać.

Jabłko i Nashi obrać i pokroić w kostkę, dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i nakładać masę do 2/3 wysokości każdego otworu.

Piec w 180oC około 30 minut (do suchego patyczka).

Smacznego!



Słyszeliście o CupoNation?

Założę się, że lubicie promocje! 


Cytując jedną z moich koleżanek – "przecież kupując na promocjach tak naprawdę się oszczędza!" Coś w tym jest. Ostatnio polecono mi do przetestowania stronę CupoNation.pl. Na uwagę zasługuje sama idea jej utworzenia, a jeżeli już się pokusimy i wejdziemy tam raz, to na pewno na tym nie poprzestaniemy. Klasyczne sklepy cechują się tym, że oprócz zwykłego asortymentu możemy kupić coś w lepszej cenie. Tu jest nieco inaczej, gdyż za pośrednictwem tej strony wszystko kupuje się taniej! Hmm, brzmi jak 24h/7dni w tygodniu gigantyczna promocja i właśnie na tym polega, że to strona oferująca różnej wielkości kody rabatowe. Wystarczy skopiować wygenerowany kod do koszyka, a kwota zostanie pomniejszona o rabat. Dodatkowy plus jest taki, że nie jesteśmy ograniczony jedną marką, lecz można wybierać w tym co nas interesuje. Asortyment jest również podzielony na kategorie tematyczne co sprawia, że wertowanie ‘półek’ jest intuicyjne. Myślę, że warto odwiedzić stronę zwłaszcza kiedy ma się na uwadze grubość portfela i cenicie swój wolny czas. 

Zobaczcie sami! :)



06:52, pieczarka_mysia , z innej beczki
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 15 kwietnia 2013
Zupa kalafiorowa

 

Pyszna, pożywna zupa warzywna z dodatkiem marchwi, pietruszki, cebuli, ziemniaków i kalafiora. Dobrze doprawiona, smakuje pysznie z chrupkim pieczywem.

Smacznego!

 

Składniki na 4 porcje:

1 duża cebula lub 2 małe

3 łyżki oliwy z oliwek

3 marchewki, pokrojone w plastry

1 pietruszka, pokrojona w plastry

5 ziemniaków, pokrojone w kostkę

1 kalafior - same różyczki (około 400 g)

sól, pieprz do smaku

1 łyżeczka ziół prowansalskich 

szczypta chilli

szczypta kurkumy

 

W dużym garnku podgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, posolić i dusić przez 5 minut, od czasu do czas mieszając. 

Zalać garnek bulionem mięsno - warzywnym do 1/2 objętości garnka. Doprawić ziołami, i pieprzem, chilli i kurkumą. Gotować przez 15 minut, następnie dodać różyczki kalafiora, dolać wodę, aby warzywa były całkowicie przykryte wodą i gotować do miękkości warzyw. 

Udekorować natką pietruszki i podawać.



12:59, pieczarka_mysia , zupy
Link Komentarze (13) »
niedziela, 14 kwietnia 2013
Sernik z polewą czekoladowo - wiśniową



Pyszny delikatny, aksamitny, waniliowy sernik z polewą czekoladowo - wiśniową wykonaną z konfitury i gorzkiej czekolady. Sernik jest idealny i jak dla mnie nie ma nic lepszego na świecie niż wielki kawał takiego wypieku.

Miłej niedzieli!

 

Składniki na spód:

180 g ciasteczek zbożowych w czekoladzie

50 g masła

 

Składniki na masę serową:

800 g sera 3-krotnie zmielonego 

5 jajek

2/3 szklanki cukru

1 opakowanie budyniu waniliowego

1 laska wanilii

200 g śmietany 18%

 

Składniki na polewę:

1/2 szklanki konfitury wiśniowej

90 g gorzkiej czekolady

 

Ciasteczka zmielić w blenderze. Dodać roztopione masło i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej.

W misce zmiksować jajka z cukrem (około 2 minuty mikserem), dodać śmietanę, twaróg, a na koniec przesiany przez sitko budyń i wyskrobane ziarenka z laski wanilii, dokładnie wymieszać. 

Masę powoli wylać na schłodzony spód.

Piec w kąpieli wodnej*w 230oC przez 15 minut, następnie temperaturę piekarnika zmniejszyć do 120oC i piec kolejne 60 minut. 

Wyłączyć piekarnik i nie otwierając drzwiczek ostudzić sernik. Następnie włożyć sernik na całą noc do piekarnika, aby całkowicie stężał.

Następnego dnia w garnuszku podgrzać konfiturę wiśniową, gotować na małym ogniu, aż woda odparuje, zdjąć z ognia, wrzucić do garnuszka połamaną czekoladę i wymieszać do roztopienia i połączenia, ostudzić w polać wierzch sernika.

Smacznego! :)

 *Równocześnie wkładając do piekarnika sernik wkładamy żaroodporne naczynie wypełnione wrzącą wodą na spód piekarnika.



Tagi: twaróg
11:04, pieczarka_mysia , serniki
Link Komentarze (13) »
czwartek, 11 kwietnia 2013
Podłużne bułki z musli



Na śniadanie zdrowe bułeczki z dodatkiem musli i otrębów. Uformowane w podłużne bułki smakują pysznie, bo są delikatne i puszyste. Serwowane z szynką, ogórkiem, rzodkiewką i rzeżuchą. 

Miłego dnia :)

 

Składniki na zaczyn:

10 g świeżych drożdży

150 ml ciepłej wody

100 g mąki pszennej chlebowej

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, miskę przykryć szczelnie folią i zostawić w ciepłym miejscu na całą noc. 


Składniki na ciasto właściwe:

150 g ulubionego musli (moje bez owoców)

300 g mąki chlebowej

3 łyżki otrębów owsianych

15 g świeżych drożdży

120 ml mleka

1 1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

2 łyżki oleju

 

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z cukrem i odstawić na 15 minut. W międzyczasie przesiać do miski mąkę, dodać musli, otręby sól, wymieszać. Następnie dodać zaczyn i rozczyn z poprzedniego dnia, olej i wyrobić mikserem lub ręką gładkie i nieklejące się ciasto (można trochę podsypać mąką, ale nie za dużo).

Podzielić ciasto na 9 części i formować podłużne bułeczki, zostawić do napuszenia na 25 minut, przed pieczeniem posmarować bułki z wierzchu oliwą.

Piec w 220oC około 20 minut. Ostudzić na kratce.

Smacznego :)


Tagi: drożdże
09:28, pieczarka_mysia , bułeczki i chleby
Link Komentarze (24) »
środa, 10 kwietnia 2013
Muffiny czekoladowe

 

Bardzo dobre muffiny z dużą ilością czekolady. Wilgotne, puszyste z chrupiącą skórką z wierzchu. Są proste i szybkie do zrobienia! Wystarczy wymieszać wszystkie składniki (bez użytku miksera) i 'bach' do piekarnika!

Idealne do porannej kawy, również świetnie się sprawdzają jako II śniadanie w pracy, na uczelni i w szkole. Każdemu smakują - dużemu i małemu. Możecie dodać swoją ulubioną czekoladę: gorzką, mleczną, białą lub połączyć wszystkie razem.

Musicie je wypróbować!

Miłego dnia ;)

Źródło przepisu: Kwestia Smaku

 

Składniki na 12 muffinek:

150 g masła

150 g czekolady (dowolnej, mlecznej, białej, ja użyłam gorzkiej)

300 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżki kakao

1 łyżka kawy zbożowej lub kakao

1 szklanka (190 g) cukru

1 łyżka cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

2 duże jajka (L)

170 ml mleka

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (u mnie góra i dół bez termoobiegu). Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Masło roztopić i ostudzić. Czekoladę pokroić na kawałeczki.

Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, kawą zbożową. Jeszcze raz przesiać w celu dokładnego wymieszania składników. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać, odstawić.

Jajka rozmiksować w drugiej misce razem z mlekiem i ekstraktem z wanilii (jeśli nie używaliśmy cukru wanilinowego).

Teraz wszystkie składniki delikatnie łączymy za pomocą łyżki: do sypkich, przesianych składników dodajemy masę jajeczną i kilkakrotnie delikatnie mieszamy łyżką, dodajemy roztopione masło a za chwilę posiekaną czekoladę. Mieszamy krótko (3 - 4 ruchy łyżką), ciasto ma być lekko grudkowate, ale surowa mąka nie powinna być widoczna.

Masę wyłożyć do papilotek i wstawić do piekarnika. Piec przez około 22 minuty, do czasu aż muffiny urosną, na wierzchu utworzy się skorupka a wetknięty patyczek będzie suchy. 

Smacznego ;)


wtorek, 09 kwietnia 2013
Surówka z kapusty pekińskiej i orzechów włoskich

 

Pyszna, bardzo prosta i szybka surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem kwaśnego jabłka, ogórka, rzeżuchy, orzechów i jogurtowego sosu. Wszystkie składniki bardzo dobrze ze sobą smakują.

Polecam jako dodatek do pieczywa lub obiadu :)

Miłego dnia ; )

Składniki:

1 nieduża główna kapusty pekińskiej

1 kwaśne jabłko

1 zielony ogórek 

1/3 szklanki kiełków rzeżuchy + do dekoracji

1 cebula dymka ze szczypiorkiem

1/2 szklanki orzechów + dekoracji

1 mały jogurt naturalny (200 g)

1/2 łyżeczki musztardy

1 łyżka soku z cytryny

3 łyżki oleju z orzechów włoskich (u mnie formy Oleofarm)

do smaku: sól i pieprz

 

Kapustę umyć, osuszyć i drobno poszatkować. Dodać do dużej salaterki. Ogórka umyć i pokroić w półplasterki, jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, cebulę i szczypiorek drobno pokroić, orzechy poszatkować, kiełki rzeżuchy przekroić na pół. Dodać wszystkie składniki do kapusty. W osobnym naczyniu wymieszać olej z sokiem z cytryny, przyprawami i musztardą, jogurtem, wymieszać i polać zawartość w salaterce. Wymieszać.

Surówkę przed konsumpcję polecam, aby postała ok 20 minut, aby smaki się przegryzły.

Udekorować kiełkami rzeżuchy i orzechami włoskimi.

Smacznego!


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl