niedziela, 01 listopada 2015
Tarta z bananami i kremem budniowym

Tarta z bananami i kremem budniowym5

Tarta z bananami i kremem budniowym1

Tarta z bananami i kremem budniowym4

Tarta z bananami i kremem budniowym2

tarta z bananami i kremem bydyniowym

Tarta z bananami i kremem budniowym3

 

Idealny deser na Majówkę! Szybki, prosty, bez włączania piekarnika. Spód to ciasteczka kakaowe Hit’y, krem zrobiony z budyniu, do tego banany i bita śmietana ozdobiona czekoladą.

Palce lizać ;) polecam!

 

Składniki na spód:

350 g ciasteczek Hit kakaowe

100 g masła

 

Składniki na krem budyniowy

400 ml mleka

1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem

2 duże żółtka

2 łyżki cukru

 

1 łyżka masła

 

Dodatkowo:

300 ml śmietany kremówki

1 łyżka cukru

1 łyżeczka żelatyny

2 duże banany

sok z 1 cytryny

20 g mlecznej czekolady

 

Ciasteczka zmielić w blenderze, dodać roztopione masło i wymieszać aby powstał z ciasteczek „mokry piasek”, masę przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch i utworzyć z ciastek boki o wysokości 2 – 3 cm. Schłodzić w lodówce.

W 200 ml mleka rozpuścić budyń, dodać żółtka, cukier i dokładnie wymieszać, resztę zagotować i wlać mieszaninę, zagotować, zdjąć z gazu. Budyń przełożyć do plastikowej miseczki, przykryć z góry folią spożywczą żeby nie pojawił się kożuch i odstawić do ostygnięcia. Kiedy będzie zimny utrzeć z łyżką masła i wyłożyć na ciasteczkowy spód.

Banany pokroić w plasterki i wymoczyć dokładnie z każdej strony w soku wyciśniętym z cytryny i układać na wierzchu budyniu. Wstawić do lodówki na czas przygotowania bitej śmietany.

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody i odstawić do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę z cukrem, dodać zimną żelatynę i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na banany, wyrównać z góry.

Czekoladę rozpuścić, włożyć do foliowego woreczka, odciąć mały rożek i zrobić ozdobną kratę na wierzchu bitej śmietany.

Smacznego!

Inspiracja: Kwestia Smaku

Pieczone filety z pstrąga

 

pieczone filety z pstraga3

pieczone filety z pstraga1

pieczone filety z pstraga2

 

 

Bardzo lubimy pieczone ryby z piekarnika. Dzisiaj przedstawiam Wam mój sposób na filety z pstrąga z cytryną, czosnkiem i świeżo mielonym pieprzem.

 

Składniki:

2 łyżki oliwy

5 filetów z pstrąga ze skórą

2 łyżki soku z cytryny

cytryna pokrojona na plasterki

3 ząbki czosnku

3/4 łyżeczki soli

pieprz

 

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Na dnie żaroodpornego naczynia rozsmarować łyżkę oliwy, włożyć osuszone ręcznikiem papierowym filety (skórą do dołu), skropić sokiem z cytryny oraz resztą oliwy. Posolić, poukładać na rybach plastry cytryny i pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Posypać sporą szczyptą pieprzu. Naczynie przykryć folią aluminiową i piec przez 20 minut.

Smacznego : )

08:58, pieczarka_mysia , ryby
Link Dodaj komentarz »
Domowy chleb na zakwasie

domowy chleb na zakwasie pyszny

chleb pyszny na zakwasie1 domowy chleb na zakwasie pyszny2

domowy chleb na zakwasie pyszny5

domowy chleb na zakwasie pyszny3

Wilgotny, lekko kwaśny wewnątrz, chrupiący zewnątrz – taki jest kolejny chleb na zakwasie. Z dodatkiem ziaren słonecznika i płatków owsianych. Polecam, bo nic nie zastąpi smaku domowego chleba, wypiekanego w zaciszu domowej kuchni : )

 

Składniki na zaczyn:

1/2 szklanki zakwasu żytniego

200 g mąki żytniej typ 720

170 ml wody

 

Składniki na ciasto właściwe:

200 g mąki żytniej typ 720

100 g mąki pszennej typ 650

350 g wody

1/2 łyżki soli

1/3 szklanki płatków owsianych

 

1 szklanka pestek słonecznika

 

Wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie chleba przygotować zaczyn zakwasowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić w przykrytej folią misce w temperaturze pokojowej na całą noc (przynajmniej 12 godzin).

Rano do wyrośniętego zaczynu dodać resztę składników na ciasto właściwe (oprócz ziaren), wymieszać i krótko wyrabiać (ręką, mikserem lub łyżką). Na końcu dodać ziarna i płatki owsiane (można je wcześniej lekko uprażyć na patelni – wtedy chleb będzie miał orzechowy posmak). Miskę z ciastem przykryć i odstawić na około 1,5 godziny, aż ciasto zacznie lekko rosnąć.
Foremkę do pieczenia  (30 x 7 cm) wysmarować masłem i obsypać mąkę żytnią lub otrębami. Przełożyć ciasto chlebowe, powierzchnię wyrównać i posmarować wodą. Foremkę owinąć szczelnie folią i odstawić do wyrośnięcia na około 3 godziny. Najlepiej zaglądać do ciasta co pół godziny i sprawdzać, czy nie przerosło. Kiedy podwoi swoją objętość i podejdzie do brzegów foremki – to czas na pieczenie.

Formę z wyrośniętym ciastem wstawić do zimnego piekarnika i nastawić temperaturę na 200 stopni. Po 15 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec kolejne 40-45 minut (ja piekłam dodatkowe 20 minut bez formy).

Smacznego!

domowy chleb na zakwasie pyszny4

Tagi: zakwas
08:55, pieczarka_mysia , bułeczki i chleby
Link Dodaj komentarz »
Lekki torcik z malinami i borówkami

torcik z malinami i borowkami7

torcik z malinami i borowkami11torcik z malinami i borowkami2 torcik z malinami i borowkami5

 

Zapraszam na bardzo szybki biszkoptowy tort przekładany bitą śmietaną i owocami – borówką amerykańską i malinami. Bardzo lekki, nie za słodki, delikatny deser do popołudniowej kawy. Polecam ;)

PS. Wracam do Was 21 sierpnia, buziaki!

 

Składniki na biszkopt:

5 jajek

3/4 szklanki mąki pszennej

4 łyżki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksować aż powstanie gładka, biała masa. Następnie dodać przesiane przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia i szybko wymieszać do połączenia się składników.

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i posypać delikatnie mąką. Przelać ciasto.

 

Piec w 180oC około 25 – 30 minut (do suchego patyczka).

 

Składniki na masę śmietanową:

500 ml śmietany kremówki

4 łyżki cukru pudru

Śmietanę ubić na sztywno, na koniec dodać cukier puder i krótko zmiksować. Podzielić na 3 równe części.

 

Składniki na poncz:

1/2 szklanki wody

sok z 1/2 cytryny

1 łyżka cukru pudru

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać

 

Dodatkowo:

250 g borówki amerykańskiej

300 g malin

 

Ostygnięty biszkopt przekroić na 3 blaty. Każdy nasączyć ponczem. Na pierwszy blat wyłożyć 1/3 porcji śmietany, na to 3/4 owoców borówki, przykryć kolejnym blatem, następnie wyłożyć kolejną 1/3 porcji śmietany 3/4 owoców malin i przykryć ostatnim blatem. Wierzch udekorować reszta bitej śmietany i owoców.

Smacznego!

torcik z malinami i borowkami7

Paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami91 paszteciki3 paszczeciki z kapusta i grzybami pyszne

Paszteciki z kapustą i grzybami5 Paszteciki z kapustą i grzybami6 Paszteciki z kapustą i grzybami7 Paszteciki z kapustą i grzybami8 Paszteciki z kapustą i grzybami2

Farsz ze smażonej, kiszonej kapusty, grzybów, cebuli, zawinięty w delikatne ciasto drożdżowe. Co tu gadać? Co tu pisać? Są pyszne! Dlatego zachęcam zrobić je we własnym domu. Są idealnym dodatkiem do czerwonego barszczu.

 

Składniki na ciasto:

450 g mąki

30 g drożdży

2 żółtka

200 g ciepłego mleka

1oo g miękkiego masła

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

 

Składniki na farsz:

1 cebula

500 g pieczarek

50 g podgrzybków

500 g kiszonej kapusty

przyprawy: 1 łyżeczka kminku, szczypta chili, szczypta imbiru

pieprz, sól do smaku

2 łyżki masła

3 łyżki oliwy  z oliwek

 

Dodatkowo:

1 żółtko

1 łyżka mleka

mak lub kminek

 

Do miseczki pokruszyć drożdże i rozetrzeć je z cukrem. Dodać połowę mleka i 2 czubate łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 – 15 minut pod przykryciem do czasu aż na wierzchu powstanie gruba piana.

Do rozczynu z drożdży dodać resztę składników i wyrobić gładkie, lśniące ciasto. Uformować kulkę, włożyć do miski wysmarowanej oliwą i przykryć ściereczką na około 1 – 1 1/2 godziny (aż podwoi objętość). W czasie wyrastania ciasta lub dzień wcześniej przygotować nadzienie.

 

Cebulę, pieczarki i podgrzybki pokroić w kostkę. Cebulę zaszklić na maśle, następnie dodać oliwę, grzyby, posolić. Dusić aż grzyby zmiękną, a sok, który puszczą wyparuje. Dodać przyprawy i drobno pokrojoną i przepłukaną w zimnej wodzie kapustę, smażyć około 20 minut. Całkowicie ostudzić.

Podsypać mąkę stolnicę i rozwałkować ciasto na duży prostokąt o wymiarach 35 x 45 cm. Podzielić go na 4 równe części (paski o szerokości około 11 cm). Na brzegu każdego paska ułożyć nadzienie i zwinąć długi rulonik, na końcu zlepić ciasto na całej długości łączenia. Powtórzyć z resztą pasków.

Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i przenieść na papier ruloniki (zachować odstępy między nimi, bo jeszcze urosną), tak aby złączenia były na dole. Następnie ostrym nożem pokroić każdy rulon w poprzek co 4-5 cm. Posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać kminkiem lub makiem.

Zostawić do wyrośnięcia na 20 – 30 minut.

Piec w 200 stopniach Celsjusza ok 25 minut (do złotego koloru).

Całkowicie ostudzić i kroić.

Smacznego!

08:51, pieczarka_mysia , Boże Narodzenie
Link Dodaj komentarz »
Chleb z Watykanu

 

W zeszły poniedziałek dostałam do przyjaciółki ze studiów słoik z zakwasem na ciasto z takim przepisem:

„Aby chleb szczęścia się udał należy przestrzegać zasad: nie lubi metalu, należy mieszać plastikową lub drewnianą łyżką (miska plastikowa, szklana). Przechowywać w temperaturze pokojowej, przykryć lnianą ścierką.

Poniedziałek – chleb* wlać do miski, dodać 250 g cukru, nie mieszać, przykryć ściereczką.

Wtorek – Wlać 250 ml mleka (nie mieszać).

Środa – dodać 250 g mąki (nie mieszać).

Czwartek – zamieszać rano, w południe i wieczorem.

Piątek – dodać 250 g cukru (nie mieszać).

Sobota – zamieszać drewnianą łyżką, podzielić na 4 części. 3 z nich rozdać dobrym ludziom na szczęście (do poniedziałku).

Niedziela – do 4 części dodać 250 ml oleju. 250 g mąki, 3 całe jajka, 1/2 paczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1 cukier waniliowy, 2 starte na tarce jabłka, startą czekoladę, wymieszać.

Piec około 45 minut (ja piekłam około 1 godzinę) w 180oC.

Chleb pochodzi z Watykanu, przynosi szczęście. Chleb piecze się raz w życiu! Spełnia życzenia całej rodziny. Przed zjedzeniem pomyśl życzenie. Oddając pozostałe części podaj przepis.”

Ciekawostką jest, że w Polsce nosi nazwę chleba przyjaźni Amiszów, a w Niemczech ?ciasto Hermana. Kiedy drożdże nie były tak popularne jak dzisiaj przekazywało zakwaszone ciasto z rąk do rąk.

Mój chlebek wyszedł bardzo smaczny!

Wilgotny, puszysty i delikatny. Z dodatkiem jabłek i gorzkiej czekolady (można dodać swoje ulubione dodatki: orzechy, suszone owoce), upieczony w tortownicy o średni 22 cm.

Do niedzielnej kawy w sam raz! :)

* Ci, którzy nie dostali zakwasu, a chcą zrobić chlebek podaję przepis na starter:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mleka

1 szklanka cukru szczypta drożdży (opcjonalnie)

 

W dużej misce wymieszać wszystkie składniki z lekko ciepłym mlekiem. Odłożyć w ciepłe miejsce na noc (najlepiej przy kaloryferze). Kolejnego dnia wymieszać i włożyć do lodówki (niekoniecznie). Mieszać przynajmniej raz dziennie, proces fermentacji będzie trwał 3 dni. Po 3 dniach zabierz 1 szklankę starteru i postępuj zgodnie ze wskazówkami powyżej :) 

Krem marchewkowo-pomidorowy

Brak czasu na przygotowanie obiadu lub kolacji? Polecam szybkie, proste, smaczne, pożywne i zdrowe danie! Dziś zachęcam do spróbowania zupy krem marchewkowo-pomidorowej. Jej zrobienie zajmuje około 40-50 minut! Sprawdźcie sami ;) W sezonie zamiast pomidorów z puszki można użyć świeżyć pomidorów.

 

Składniki:

1 puszka pomidorów

 

500 ml passaty pomidororoej

3 duże marchewki

2 cebule

300 – 400 ml bulionu drobiowo-warzywnego

przyprawy: oregano, szczypta imbiru, szczypta pieprzu cayenne

sól, pieprz do smaku

 

Cebulę drobno pokroić i wrzucić z masłem do garnka z grubym dnem. Zrumienić, obrane i pokrojone marchewki, smażyć dodatkowe 2 minuty i zalać warzywa bulionem, gotować do miękkości marchewki. Dodać passatę i pomidory z puszki, przyprawy i gotować dodatkowe 15 minut. Zupę zmiksować blenderem na krem, doprawić solą i pieprzem.

Udekorować mielonym świeżym pieprzem i kiełkami słonecznika.

Smacznego!

08:48, pieczarka_mysia , zupy
Link Dodaj komentarz »
Drożdżowe serce z konfiturą wiśniową i kruszonką

Wilgotne, drożdżowe proste ciasto bez wyrabiania, z konfiturą wiśniową i grubą warstwą maślanej kruszonki. Idealne do kubka ciepłego mleka. Wykorzystałam formę w kształcie serca, jeśli jej nie macie możecie upiec swoje ciasto w tortownicy o średni 20/21 cm :)

 

Składniki na ciasto:

25 g drożdży świeżych

1/4 szklanki cukru

1 jajko

1/4 szklanki oleju

3 łyżki mleka mleka

2 łyżki śmietany 18%

1 szklanka mąki pszennej

 

Składniki na kruszonkę:

50 g masła

1/2 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki cukru

 

 

Dodatkowo:

6-7 łyżeczek konfitury wiśniowej

 

Do dużej miski pokruszyć drożdże, na nie wsypać cukier, a następnie kolejno roztrzepane jajko, olej, mleko i śmietanę. Następnie wsypać mąkę. Nie mieszać, tylko przykryć miskę ściereczką i odstawić na 2 godziny. W międzyczasie przygotować kruszonkę: masło posiekać nożem lub rozgnieść palcami z mąką i cukrem na okruszki. Po 2 godzinach składniki w misce wymieszać łyżką na gładkie ciasto. Przełożyć do foremki serce lub tortownicy o średnicy 21 cm, na wierzchu położyć łyżką kleksy konfitury wiśniowej i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i piec ok. 30-40 minut.

Smacznego!

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 77
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl