niedziela, 01 listopada 2015
Rossiysky z ziarnami

Rossiysky z ziarnami03

Rossiysky z ziarnami0

 

Rossiysky z ziarnami01

Rossiysky z ziarnami02

 

100% żytni chleb na zakwasie żytnim. Chrupiąca skórka, mięsisty, wilgotny miąższ z dodatkiem ziaren słonecznika. Brzmi dobrze? Kanapki z takim chlebem od razu poprawiają humor i dają mnóstwo energii na cały dzień :)

Miłego poniedziałku!

 

Źródło: Piekarnika Tatter

Składniki:

320 g zaczynu zakwasowego żytniego razowego*

280 g wody

480 g jasnej mąki żytniej

10 g soli

100 g ziaren słonecznika

Do zaczynu dodać wodę i dobrze wymieszać. Wsypać mąkę i sól, dodać ziarna słonecznika, wyrobić lepkie, raczej luźne ciasto. Trwa to zaledwie 2-3 minuty. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką żytnią. Zakryć naoliwioną folią i zostawić do wyrośnięcia (dobrze jest poczekać, aż chleb urośnie nieco (1/2 cm) ponad foremkę). Przed pieczeniem wierzch chleba posmarowałam oliwą, włożyć go do pieca rozgrzanego do 210 stopni C i piec 15 minut. Potem temperaturę zmniejszyć do 190 stopni C i piekłam kolejne 40-45 minut.
Kroić po całkowitym ostygnięciu (najmniej odczekać conajmniej 12 godzin).
 
 
* jak zrobić zaczyn zakwasowy?
50 g zakwasu żytniego

 

150 g maki żytniej u mnie ty 720
300 g wody
 
 
Wszystkie składniki wymieszać i szczelnie przykryć i zostawić na 12-24 godziny. Po tym czasie zaczyn jest gotowy do użycia.

 

 
 
Smacznego!
 
 
Babka piernikowa

babka piernikowa6

babka piernikowa1 babka piernikowa2

babka piernikowa4

babka piernikowa3

Bardzo smaczna, delikatna, mięciutka i wilgotna kakaowo – piernikowa babka. W czasie przygotowania ciasta odkładamy część masy kakaowej z której robimy polewę na babkę. Bardzo prosty i szybki przepis.

 

 

Składniki:

150 g masła

1 szklanka cukru

niepełne pól szklanki mleka

2 szklanki mąki

4 łyżki kakao

2 duże jajka lub 3 małe

2 łyżeczki sody

4 łyżeczki przyprawy do piernika

4 łyżki powideł śliwkowych

 

W garnku rozpuścić masło, dodać cukier, kakao i mleko, gotować około 5 minut. Odlać 1/3 szklanki masy a resztę ostudzić.

Do wystudzonej masy dodać powidła śliwkowe, przyprawę do piernika i roztrzepane jajka. Wymieszać. Na koniec dodać przesianą przez sitko mąkę z sodą i dokładnie wymieszać aż składniki się połączą.

Formę na babkę z kominem o średnicy 22 cm wysmarować masłem i posypać mąką. Przelać do formy gotową masę.

Piec w 180 stopniach Celsjusza około 1 godziny (do suchego patyczka).

Kiedy babka ostygnie polać pogrzaną odłożoną polewą kakaową.

Smacznego!

babka piernikowa5

babka piernikowa7

Żytni chleb radzieckiego żółnierza

zytni chleb radzieckiego zolnierza

zytni chleb radzieckiego zolnierza5

zytni chleb radzieckiego zolnierza3  zytni chleb radzieckiego zolnierza8

zytni chleb radzieckiego zolnierza9

 

Chleb 100% żytni. Przepis wykorzystuje trójfazową metodą zakwaszania ciasta z mąki żytniej (u mnie typ 720), dzięki czemu chleb jest bardzo wilgotny i idealny wyrośnięty. Jeden chleb upiekłam w formie 20 x 10 cm z dodatkiem ziaren słonecznika, drugi w formie 25 x 10 upiekłam bez dodatków. Jeden z najlepszych chlebów jakie upiekłam :)

Chleb został upieczony w ramach wspólnego pieczenia zaproponowanego przez Amber. Dziękuję wszystkim Dziewczynom za wspólne pieczenie i super zabawę.

 

 

Składniki:

375 g ciasta zakwaszonego po 3 fazie z mąki żytniej razowej (przepis poniżej)

450 g mąki żytniej typ 720

15 g soli

330 ml bardzo ciepłej wody (ok. 40*C)

 

Najpierw zacznij od zakwaszenia ciasta.

Metoda trójfazowego zakwaszania ciasta wg M.Zielińskiej:

1. Faza 
2 łyżki zakwasu + 100g maki żytniej typ 720+ 100g wody, temperatura 24-26°C, na 5-6 godzin.

Całość mieszamy i odstawiamy do przefermentowania w dość ciepłym miejscu na 5-6 godzin.
Na tym etapie następuje dynamiczny rozwój drożdży i fermentacji alkoholowej przy jednoczesnym rozwoju bakterii mlekowych.

2.Faza:
mieszanina jw. + 100 g maki żytniej typ 720 + 90 g wody, temperatura 26 – 27°C, 8-12 godzin.

Do mieszaniny z pierwszego etapu dodajemy nową porcje maki i wody, z tym, że mąki jest trochę więcej, temperatura zaś jeszcze nieco wyższa. Gęsta konsystencja otrzymanego ciasta i dłuższy czas trwania tego etapu sprzyjają intensywnemu rozwojowi bakterii kwasu mlekowego, który decyduje, o jakości pieczywa.

3.Faza: 
ciasto jw. + 80 g maki ty 720 + 100 g wody, temperatura 28 – 30°C, na 3-4 godziny.

W fazie tej powinny rozwijać się już bardzo dynamicznie dzikie drożdże. Ciasto powinno przyrosnąć od 2 do 4 razy. Z tego etapu powinno się w zasadzie pobierać zaczątek do dalszych wypieków, żeby osiągnąć najlepsze rezultaty.

Ciasto zakwaszone czyli zaczyn jest gotowy, gdy:
– jego powierzchnia jest lekko wklęsła, czyli ciasto podniosło się wyraźnie do góry, ale jeszcze nie opadło całkowicie.
– na powierzchni widoczne są równomierne drobne spękania, a przy przechyleniu, galaretowate wnętrze.
– powinno pachnieć kwaśno, lekko alkoholowo, ale przyjemnie.

Następnie przygotuj ciasto właściwe:

Do zakwaszonego ciasta dodać mąkę, szybko i krótko wyrobić – do uzyskania jednorodnej konsystencji.
Konsystencja bardzo gęsta ale nie za bardzo.
Zostawić do fermentacji na ok. 2 godziny w temp. 30*C . Ciasto nieznacznie (a może i więcej) urośnie i pojawią się pęcherzyki powietrza. Przełożyć do keksówek wysmarowanych masłem i obsypanym bułką tartą.  Ciasto posmarować olejem (ręką) i przykryć szczelnie folią i pozostawić do wyrośnięcia w temp. 30*C na 35-50 min.
Piekarnik nagrzać do 260*C .
Piec 10-15 min w 260*C a następnie dopiekamy 40 – 45 min. w 200*C.
Natychmiast po wyjęciu z pieca posmarować/spryskać wodą. Jak każdy chleb żytni wymaga cierpliwości.

Kroić dopiero kiedy całkowicie ostygnie.

Smacznego!

 

zytni chleb radzieckiego zolnierza4

zytni chleb radzieckiego zolnierza7

Zapraszam na chleby Dziewczyn, aby zobaczyć ich chleby:

Aciri  http://bajkorada.blogspot.com/2014/01/zytni-chleb-radzieckiego-zonierza.html

Ania http://jswm.blogspot.com/2014/01/zytni-chleb-radzieckiego-zonierza.html

AniaW http://magnolia-rozmaryn.blogspot.com/2014/01/zytni-chleb-radzieckiego-zonierza.html

Alucha Alucha http://nieladmalutki.blogspot.com/2014/01/zytni-chleb-radzieckiego-zonierza.html

Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/prosty-zytni-chleb-radzieckiego-zolnierza-styczniowy/

Anna http://ankawell.blogspot.com/2014/01/chleb-radzieckiego-zonierza.html

Arnika http://arnikowakuchnia.blogspot.com/2014/01/zytni-chleb-radzieckiego-zonierza.html

Basia http://mozaikazycia.blogspot.com/2014/01/zytni-chleb-zonierza-radzieckiego.html

Bea http://www.beawkuchni.com/2014/01/zytni-chleb-radzieckiego-zolnierza-czyli-styczniowe-wspolne-pieczenie.html

Bożena http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/01/chleb-radzieckiego-zonierza-styczniowa.html

Bożenka http://www.smakowekubki.com/2014/01/prosty-zytni-chleb-radzieckiego-zonierza.html

Danusia http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com/2014/01/chleb-radzieckiego-zonierza.html

Dosia http://dosismakolyki.blogspot.com/2014/01/zytni-chleb-radzieckiego-zonierza.html

Doowa http://doowa.blogspot.com/2014/01/zytni-chleb-radzieckiego-zonierza.html

Dorota http://ugotujmyto.pl/chleb-zytni-czyli-chleb-radzieckiego-zolnierza/

Gatita http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/2014/01/zytni-chleb-radzieckiego-zonierza-czyli.html

Gosia http://kochamgary.blogspot.com/2014/01/styczniowa-piekarnia-chleb-radzieckiego.html

Gucio http://kuchniagucia.blogspot.com/2014/01/styczniowa-piekarnia-zytni-chleb.html

Iga http://japoziomka.blogspot.com/2014/01/na-dobry-poczatek-roku.html

Jola http://smakmojegodomu.blox.pl/html

Kamila http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2014/01/zytni-chleb-radzieckiego-zonierza.html

Karolina http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/01/Zytni-chleb-radzieckiego-zolnierza.html

Krecia http://bybyloprzyjemniej.blogspot.com/2014/01/zytni-chleb-radzieckiego-zonierza.html

Łucja http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2014/01/zytni-chleb-radzieckiego-zonierza.html

Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com/2014/01/styczniowa-piekarnia-i-zytni-chleb.html

Małgosia i Piotr http://akacjowyblog.blogspot.com/2014/01/o-chlebie-i-naturze.html

Margot http://kuchniaalicji.blogspot.com/2014/01/zytni-chleb-radzieckiego-zonierza.html

Marzena zaciszekuchenne.blogspot.com/2014/01/zytni-chleb-radzieckiego-zonierza.html

Olimpia http://www.pomyslowepieczenie.blogspot.com/2014/01/zytni-chleb-radzieckiego-zonierza.html

Renata S http://forksncanvas.blogspot.com/2014/01/rosyjski-chleb-zytni-ze-styczniowej.html

Wiosenka http://eksplozjasmaku.blox.pl/2014/01/Zytni-chleb-radzieckiego-zolnierza.html
Wisła http://zapachchleba.blogspot.com/2014/01/chleb-radzieckiego-zonierza.html
 
Sernik piernikowy

sernik piernikowy4 

sernik piernikowy8

sernik piernikowy1

sernik piernikowy7 sernik piernikowy2 sernik piernikowy3 sernik piernikowy5

 

Na ciasteczkowo-piernikowym spodzie, z aksamitną, delikatną, kremową, rozpływającą się w ustach masą serową. Dzisiaj zapraszam na sernik w świątecznym klimacie. Udekorowany piernikami. Pachnie i smakuje wspaniale!

 

Składniki na spód:

 

100 g herbatników

70 g pierniczków

2 łyżki kakao

70 g roztopionego masła

 

Ciasteczka i pierniczki rozdrobnić w blenderze, na proszek. Połączyć je w misce z roztopionym masłem, kakao i mieszać, aż powstanie ‚mokry piasek’. Masą z ciasteczek wyłożyć spód tortownicy o średnicy 25 cm i dokładnie docisnąć.

Spód podpiec około 10 minut w 180oC. Ostudzić.

 

Składniki na masę serową:

800 g sera 3-krotnie zmielonego

3 jajka

2/3 szklanki cukru pudru

1 opakowanie budyniu waniliowego

1 laska wanilii

200 g śmietany 30%

 

Do dekoracji:

czekolada w proszku

pierniczki

 

W misce zmiksować jajka z cukrem (około 2 minuty mikserem), dodać śmietanę, twaróg, a na koniec przesiany przez sitko budyń i wyskrobane ziarenka z laski wanilii, dokładnie wymieszać.

Masę powoli wylać na podpieczony spód.

Piec w kąpieli wodnej*w 2o0oC przez 20 minut, następnie temperaturę piekarnika zmniejszyć do 150oC i piec kolejne 60 minut. Wyłączyć piekarnik i nie otwierając drzwiczek ostudzić sernik. Następnie włożyć sernik na całą noc do piekarnika, aby całkowicie stężał.

Sernik udekorować czekoladą w proszku i pierniczkami.

Smacznego!

*Równocześnie wkładając do piekarnika sernik wkładamy żaroodporne naczynie wypełnione wrzącą wodą na spód piekarnika.

Sałatka z tortellini

Sałatka z tortellini3

Sałatka z tortellini1

 

Sałatka z tortellini2

Sałatka z tortellini4

 

Nie macie pomysłu na smaczną, prostą i szybką sałatkę?
Dzisiaj sałatka z ugotowanym makaronem tortellini z serem, zielonym ogórkiem, czosnkiem i sosem jogurtowo-majonezowym. To klasyk każdej imprezy w naszym domu. Polecam każdemu, kto nie próbował ; )

 

Składniki:

1 opakowanie makaronu tortellini z serem  (250 g)

1 zielony, długi ogórek

5 łyżek jogurtu greckiego

1 łyżka majonezu

3 ząbki czosnku

sól, pieprz do smaku

1 łyżeczka ziół prowansalskich

 

Tortellini ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W między czasie zrobić sos. Jogurt wymieszać majonezem, z solą, pieprzem, ziołami i nieprzeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ogórka obrać ze skórki i pokroić na drobną kostkę. Zimny makaron wymieszać z sosem i ogórkiem. Zostawić na parę godzin, aby sałata się „przegryzła”.
 
Smacznego!
 
 
Pierniczki marcepanowe

pierniki marcepanowe7

pierniki marcepanowe (2) pierniki marcepanowe4 pierniki marcepanowe1 pierniki marcepanowe6 pierniki marcepanowe5

Bardzo dobre pierniczki z mojego eksperymentalnego przepisu. Ciasto z dodatkiem masy marcepanowej. Po upieczeniu od razu miękkie, pachnące, aromatyczne. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje i można wycinać ładne kształty.

 

 

Składniki:

400 g mąki

 

1 łyżeczka sody

1 łyżka przyprawy piernikowej

150 g miękkiego masła

100 g cukru pudru

3 czubate łyżki miodu

1 jajko

100 g masy marcepanowej

 

Do miski dodać masło, masę marcepanową, jajko, miód, cukier i dokładnie wymieszać ręką lub mikserem. Dodać przesianą mąkę z sodą i przyprawą do piernika. Zagnieść gładkie, lśniące ciasto. Schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko (4-5 mm) na oproszonej mąką stol­nicy. Foremkami wycinać dowolne kształty. Ciastka układać na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia.  Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 10-12 minut w temperaturze 190° C. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Smacznego!

 

pierniki marcepanowe

Bułki z suszonymi pomidorami, bazylią i słonecznikiem

Bułki z suszonymi pomidorami, bazylią i słonecznikiem7

Bułki z suszonymi pomidorami, bazylią i słonecznikiem3

Bułki z suszonymi pomidorami, bazylią i słonecznikiem

Bułki z suszonymi pomidorami, bazylią i słonecznikiem1

 

Bułki pełne słońca! Swój piękny kolor zawdzięczają suszonym pomidorom. Upieczone z mąki pszennej z dodatkiem ziaren słonecznika i świeżych liści bazylii. Są delikatne i puszyste – pyszne! Idealne na weekendowe śniadanie – polecam!

Zrodło inspiracji: Pracownia Wypieków

Składniki na 11 – 12 sztuk:

600 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
40 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
330 ml wody
40 g pestek słonecznika
100 g suszonych, miękkich pomidorów, pokrojonych
2 łyżki posiekanych liści świeżej bazylii

W 100 ml wody rozpuścić drożdże z cukrem i odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn, reszę wody i zagnieść ciasto. Kiedy będzie gładkie, dodać słonecznik, pokrojone suszone pomidory i bazylię.
Ciasto przełożyć do miski posmarowanej oliwą, przykryć lnianą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 1.5 godziny.
Z ciasta formować bułki 12 bułek w ulubionym kształcie (u mnie supełki, które wytłumaczyłam jak zrobić tutaj: http://www.pieczarkamysia.pl/bulki-z-cebulka-i-swieza-bazylia/) . Układać ja na dużej blaszy od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić odstępy. Zostawić do ponownego napuszenia na 30 minut.
Piec w 200oC około 20 minut (do złotego koloru).
Studzić na kratce.

Smacznego!

 

Bułki z suszonymi pomidorami, bazylią i słonecznikiem5

Piernikowe ludziki w czekoladzie

piernikowe ludziki6

piernikowe ludziki4bpiernikowe ludziki5

piernikowe ludziki

piernikowe ludziki2

Pierniczki w kształcie ludzików wg mojego przepisu z użyciem powideł śliwkowych. Miękkie, pachnące korzennymi przyprawami. Udekorowane z wierzchu czekoladą i posypką cukrową. Polecam!

 

Składniki:

500 g mąki

180 g miękkiego masła

5 łyżeczek powideł śliwkowych

 

1 1/2 łyżeczki sody

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki przyprawy do piernika

100 g cukru pudru

1 jajko

3 czubate łyżki miodu

 

Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier puder, przyprawę do piernika wsypać do miski i wymieszać. Dodać masło, powidła, miód i roztrzepane jajko i zagnieść gładkie ciasto.

Ciasto rozwałkować na oprószonych blacie mąką na wysokość około 0,5 cm i wycinać foremkami dowolne kształty.

Piec w 180 stopniach około 10-12 minut.

Udekorować z wierzchu czekoladą, posypką cukrową i przechowywać w puszce.

Smacznego!

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 77
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl