wtorek, 03 listopada 2015
Ciasto drożdżowe na oleju z owocami i kruszonką

 

 

Uwielbiam ciasta drożdżowe! To jest bardzo proste do zrobienia, wystarczy postępować wg przepisu a po 4 godzinach możemy cieszyć się smakiem puchatego, wilgotnego ciasta z dodatkiem ulubionych owoców i kruszonki, bez której drożdżowiec to nie drożdżowiec ; )

Lubicie?

 

Składniki na blachę o wymiarach 25 x 30 cm:

75 g świeżych drożdży

3/4 szklanki cukru

4 jajka

3/4 szklanki oleju

niepełna 1/2 szklanka mleka

3 szklanki mąki pszennej

 

 

Składniki na kruszonkę:

100 g mąki

50 g masło

50 g cukru

 

Dodatkowo:

ulubione owoce (u mnie śliwki i jabłka)

cynamon

 

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Do niemetalowej miski wkruszyć drożdże, drożdże zasypać cukrem. Na to wlać roztrzepane jajka, olej, mleko i mąkę. Nie mieszać, miskę przykryć ręcznikiem na 3-4 godziny w ciepłym miejscu.

Po tym czasie wymieszać składniki w misce drewnianą lub plastikową łyżką, tak aby ciasto było gładkie, bez grudek.

Przygotować kruszonkę. W misce połączyć składniki formować palcami grudki ciasta

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Na wierzchu poukładać ulubione owoce (u mnie śliwki z zamrażalnika i jabłko). Posypać wierzch cynamonem wg uznania, posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec w 180oC około 45 – 50 minut (do suchego patyczka i złotego koloru wierzchu ciasta).

Smacznego!

poniedziałek, 02 listopada 2015
Sernik z trzema czekoladami

sernik z trzema czekoladami10

sernik z trzema1

sernik z trzema czekoladami1

sernik z trzema czekoladami3

sernik z trzema czekoladami5

Pyszny, wilgotny, aksamitny, rozpływający się w ustach sernik, na ciasteczkowym spodzie, z trzema warstwami sera wymieszanego z czekoladą mleczną, gorzką i białą. Wierzch polany masą śmietanową. Coś idealnego dla serniko i czekoladożerców ; )

Miłego czwartku :)

Źródło: Kuchnia nad Atlantykiem (z moimi zmianami)

 

Składniki n spód:

150 g czekoladowych herbatników

 

50 g miękkiego masła

1 łyżka kakao

 

Składniki na masę serową:

1 kg serka homogenizowanego typu quark (użyłam ser z wiaderka)

150 g cukru (dałam 100 g)

25 g skrobi kukurydzianej (dałam 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej)

4 jajka

150 ml kwaśnej śmietany 20% tłuszczu (użyłam 18%)

1 łyżka ekstraktu z wanilii (można użyć 1 łyżeczkę cukru waniliowego)

100 g gorzkiej czekolady

100 g mlecznej czekolady

100 g białej czekolady

4 łyżki słodkiej śmietanki 30%

 

Składniki na polewę śmietanową:

150 g kwaśnej śmietany 18%

2 łyżeczki cukru pudru

 

Ciastka zmielić w malakserze lub włożyć do woreczka foliowego i zgnieść wałkiem na proszek. Wymieszać razem z masłem i kakaem. Otrzymaną masą wyłożyć dno tortownicy (dobrze ugnieść) o średnicy 23 cm. Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić do uzyskania temperatury pokojowej.

Ser z cukrem i ze skrobią zmiksować mikserem do uzyskania gładkiej masy. Przy nadal pracującym mikserze dodawać jajka, po jednym naraz. Następnie dodać kwaśną śmietanę i ekstrakt waniliowy. Zmiksować krótko, tylko do połączenia składników.

Białą czekoladę połamać, dać do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej (można to zrobić w mikrofalówce: nastawić na 360 W i 50 sekund, wyjąć lekko roztopioną i intensywnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia). Do lekko przestudzonej, rozpuszczonej, czekolady dodać 1 łyżkę śmietanki, wymieszać i stopniowo dodać 1/3 gotowej masy serowej (wagowo około 500 g), mikserem na małych obrotach zmiksować, aż do połączenia składników. Tak samo postąpić z mleczną i gorzką czekoladą, z tym że do gorzkiej czekolady dodać 2 łyżki śmietanki.

Na podpieczony i ostudzony spód wlać warstwę z gorzkiej czekolady, następnie łyżką bardzo ostrożnie i równomiernie nałożyć masę z mlecznej czekolady. Na samych wierzchu w taki sam sposób rozprowadzić masę z białej czekolady.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 min w 180ºC. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160ºC i piec jeszcze przez około 1 godziny – 1 godziny 15 minut. Masa serowa powinna by ścięta (sztywna wzdłuż brzegów) i lekko wilgotna w środku ciasta. Pod koniec pieczenia wymieszać składniki na polewę śmietanową wyjąć sernik, rozprowadzić polewę na wierzchu i piec dodatkowe 10 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Ostudzony włożyć na kilka godzin do lodówki (co najmniej 4 godziny). Gdy będzie mocno zimny zdjąć obręcz tortownicy. Na drugi dzień jest najlepszy.

Smacznego.

 

sernik z trzema (2)

06:50, pieczarka_mysia , serniki
Link Komentarze (2) »
Murzynek z konfiturą wiśniową i polewą czekoladową

Przepyszne ciasto czekoladowe, a dokładnie murzynek z dodatkiem konfitury wiśniowej, dzięki czemu ciasto jest wilgotne, długo zatrzymuje świeżość i pięknie pachnie wiśniami. Polane obficie polewą czekoladą zaspokaja głód na czekoladę. Szybkie i proste do zrobienia, a smakuje naprawdę pysznie!

Polecam!

¬ródło przepisu: Moje Wypieki (z małymi zmianami)

 

Składniki:

125 g masła

100 g gorzkiej czekolady, posiekanej

300 g konfitury wiśniowej

 

120 g drobnego cukru 

2 duże jajka, roztrzepane

150 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do naczynia przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, odstawić.

W garnuszku roztopić masło. Dodać posiekaną czekoladę, zdjąć z palnika, wymieszać do jej roztopienia i otrzymania gładkiej masy. Przelać do większego naczynia. Dodać konfiturę, cukier, sól, jajka. Wymieszać widelcem tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Stopniowo dodawać mąkę, mieszając tylko do jej połączenia się z czekoladową masą.

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i obsypać delikatnie mąkę. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180oC przez około 50 – 60 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.

Wyjąć, polać polewą czekoladową, ozdobić wiśniami z syropu.

Polewa czekoladowa:

100 g mlecznej czekolady

80 g śmietany 18% (ważne, aby była w temperaturze pokojowej)

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodawać małymi porcjami śmietanę i mieszać do połączenia się składników. Po lekkim ostudzeniu polać wierzch ciasta.

Smacznego :-)

Muffiny z truskawkami

muffinki truskawkowe maslanka4

niedziela, 01 listopada 2015
Ciasto czekoladowe na śmietanie, z czekoladą

ciasto czekoladowe na śmietanie z czekoladą

na śmietanie z czekoladą3

na śmietanie z czekoladą2

ciasto czekoladowe na śmietanie z czekoladą4

Bardzo proste i szybkie do zrobienia ciasto, upieczone w keksówce. Jest wilgotne – dzięki kwaśnej śmietanie i intensywnie czekoladowe, bo zawiera kakao i kawałki mlecznej czekolady. Lubimy takie ciasta.

Miłego dnia :)

 

Składniki:

1 szklanka śmietany 18%

2 jajka

3/4 szklanki cukru

1/2 szklanki oleju

2 szklanki mąki

3 łyżki kakao

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 płaska łyżeczka sody

50 g poszatkowanej mlecznej czekolady

 

Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem. Do drugiej miski  dodać jajka, śmietanę i olej, wymieszać mikserem na najniższych obrotach do połączenia się składników.

Połączyć zawartości obu misek, wymieszać krotko łyżką. Dodać czekoladę, wymieszać.

Keksówkę o wymiarach 25 x 12cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką przelać masę.

 

Piec w 180oC około 60 minut (do suchego patyczka).

Smacznego!

Pyszna wizyta w restauracji Marina

W ramach akcji Blogerzy Smakują odwiedziłam restaurację Marina znajdującą się na przeciwko Uniwersytetu Wrocławskiego, pomiędzy dwoma urokliwymi mostami. Klimat tego miejsca mnie zachwycił – elementy żeglarskie: statki, kotwice, wiosła, czarno-białe zdjęcia sportów wodnych nadają miejscu niesamowitego charakteru, jakbyśmy znaleźli się na pokładzie statku, z okien którego rozpościera się urokliwy widok na rzekę i oświetlony Uniwersytet. Królują tutaj brązy i kremy, a to moje ulubione kolory. Czuliśmy się jakby czas stanął w miejscu, bo to bardzo spokojne i relaksujące miejsce. Jeśli szukacie miejsca do odpoczynku po całodniowym bieganiu po Wrocławiu polecam wstąpić do Mariny, do królestwa pysznych dań z kuchni śródziemnomorskiej z trendami tradycyjnymi kuchni włoskiej czy toskańskiej, wspaniałej muzyki i przemiłej obsługi, która towarzyszyła nam przez cały pobyt. Restauracja mieści się w centrum miasta, dlatego zachęcam do zabłądzenia w te rejony i zajrzenia do środka ; )

Restauracja prezentuje bardzo wysoki poziom,  jest kulinarną perełką Wrocławia. Na początek przywitała nas Pani Manager, która opowiedziała co nieco o restauracji i serwowanych nam potrawach, a na koniec degustacji zaszczycił nas swoją obecnością sam szef kuchni, który zdradził kilka kulinarnych sekretów. Potrawy przygotowywane są z wykorzystaniem nowoczesnych metod kulinarnych. Zastosowanie techniki Sous Vide, jak również elementów kuchni molekularnej pozwala daniom zachować naturalne walory smakowe oraz wszelkie wartości odżywcze.

Zachęcam do zajrzenia do menu klik,klik

marina1

marina20

marina112

marina8marina355

Szef kuchni przygotował dla nas zestaw degustacyjny składający się z 6 dań:

1. Przystawka – carpaccio z sarniny

2. Zupa krem z topinamburu

3. Długo gotowana ośmiornica flambirowana na białym Porto podana na puree z korzenia pietruszki z koprem włoskim przełamana słodyczą pomarańczy

4. Filet z dorsza podany z muślinowym puree ziemniaczanym z dodatkiem kruchego boczku, zielonego groszku oraz francuskiej gorczycy

5. Stek z polędwicy wołowej  przygotowany metodą Sous Vide serwowany z aromatycznym puree truflowym oraz sosem na bazie Porto

6. Deska włoskich serów z miodem truflowym i owocami

Każde danie to wspaniały bukiet smakowy, idealnie dobrane świeże składniki, które rozpieszczały nasze podniebienia, oryginalnie poddane na pięknej porcelanie lub na kamiennych talerzach. Potrawy bardzo nam smakowały!

marina22marina4

carpacciomarina66

marina7zupa

marina23

marina17

marina stek1

Po skończonym posiłku podano herbatę  Black Chili Chocolate, czyli połączenie doskonałych czarnych herbat z głębokim akcentem czekolady i chili, zaparzoną w dzbanku z prawdziwą papryczką chili.  W chili znajduje się kapsaicyna nadająca ostry smak, która działa pobudzająco na organizm. Czekolada natomiast podnosi poziom serotoniny i endorfin nazywanych „hormonami szczęścia”. Przeciwdziałają one depresji oraz potęgują odczuwanie przyjemności. Aztekowie wierzyli, że napój zawierający czekoladę i chili jest „eliksirem miłosnym” działającym tym mocniej im więcej się go wypije : )

ostra

marina90

Bardzo dziękuję restauracji Marina za mile i pysznie spędzony czas . Oboje stwierdziliśmy, że takie obiady moglibyśmy jeść codziennie : )

 

Pozdrawiam,

Bułki z czosnkiem i ziołami

bułki z czosnkiem i ziołami4

bułki z czosnkiem ziołami1

bułki z czosnkiem i ziołami3

bułki z czosnkiem ziołami2

bułki z czosnkiem i ziołami5

 

Na sobotnie śniadanie zapraszam na przepyszne, bardzo puszyste, delikatne bułki pszenne z nadzieniem z masła z dodatkiem świeżego czosnku, pietruszki i szczypiorku. Najlepiej smakują świeżo wyjęte z piekarnika. Zniknęły w jedno popołudnie – takie smaczne! :)

 

Składniki na 8 bułek:

400 g mąki pszennej

1 łyżeczka cukru

1 1/2 łyżeczki soli

20 g świeżych drożdży + 2 łyżki mleka

220 g maślanki

20 g masła, roztopionego

 

Dodatkowo do posmarowania:

1 roztrzepane jajko

 

Drożdże, cukier i ciepłe (ale nie gorące) mleko wymieszać w szklance i odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać roztopione masło, sól, ciepłą maślankę i rozczyn z drożdży. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Umieścić w misce, przykryć ręcznikiem i zostawić do wyrośnięcia (na około 2 godziny).

Po tym czasie ciasto podzielić na 8 równych części. Uformować bułki i zostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

 

Składniki na nadzienie:

70 g miękkiego masła

5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę

1 łyżka świeżej pietruszki

1 łyżka świeżego szczypiorku

 

Wszystkie składniki połączyć w miseczce.  Włożyć do foliowego woreczka, zawiązać i odciąć 1 róg.

Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. Ostrym nożem naciąć do połowy, wycisnąć w nacięcie nadzienie z woreczka.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 – 20  minut.

Podawać ciepłe.

Smacznego!

Źródło inspiracji Dorota z Moje Wypieki

Tagi: drożdże
19:22, pieczarka_mysia , bułeczki i chleby
Link Dodaj komentarz »
Zupa chlebowa

zupa chlebowa4 zupa chlebowa5

zupa chlebowa1 zupa chlebowa2 zupa chlebowa3

 

Nie macie pomysłu na użycie czerstwego chleba? Mam na to świetny sposób. Możecie z chleba ugotować zupę i to w około 30 minut! Danie jest tanie i nie wymaga skomplikowanych składników. Zupa wychodzi bardzo sycąca, aromatyczna i ciekawa w smaku – idealna na chłodne jesienno-zimowe dni.

Zamiast wyrzucać chleb – co zawsze moja babcia uważała wielkim grzechem spróbujcie ugotować zupę chlebową w swoim domu :)

 

Składniki:

500 g ciemnego chleba, najlepiej takiego na zakwasie (może być czerstwy)

3 łyżki oliwy oliwek

2 łyżki masła

1 cebula

3 ząbki czosnku

2 litry bulionu drobiowo-warzywnego

pieprz, sól do smaku

 

Dodatkowo:

śmietana 18% do dekoracji

świeżo mielony pierz

 

 

W garnku z grubym dnie pogrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Następnie dodać pokrojony w kostkę chleb. Smażyć 2 minuty i zalać bulionem. Gotować około 20 – 30 minut. Do rozgotowanego chleba dodać masło, przeciśnięty przez praskę czosnek i zmiksować blenderem na krem.

Podawać na gorąco.

Udekorować śmietaną i świeżym pieprzem.

Smacznego.

19:20, pieczarka_mysia , zupy
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 77
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl