wtorek, 03 listopada 2015
Bagietki na płynnym zakwasie

bagietki na plynnym zakwasie

bagietki na plynnym zakwasie2 bagietki na plynnym zakwasie3

bagietki na plynnym zakwasie5

W ramach wspólnego pieczenia zaproponowanego przez Amber razem z dziewczynami powstały bardzo dobre, chrrrrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku bagietki na zakwasie. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje, a pieczywo ładnie wyrasta :)

 

Składniki na 6 bagietek:

28o g letniej wody

480 g zakwasu żytniego, o konsystencji jak na grube naleśniki; dokarmiony lub nie*

480-600 niebielonej maki (ilość maki zależy od jej stopnia wilgotności, temperatury otoczenia itp)

2 1/2 łyżeczki soli

2 łyżeczki cukru

1 łyżka drożdży instant**

4 łyżeczki glutenu (opcjonalnie)

 

*  Jeśli dokarmisz  zakwas przed użyciem, chleb wzrośnie lepiej; ale jeśli jesteś w pośpiechu, niedokarmiony zakwas po prostu użyczy mu smak, a drożdże w recepturze zadbają o wyrastanie ciasta.

** Przy dobrze dokarmionym zakwasie, drożdże pominąć
1) W dużej misce połącz wodę, zakwas i 3 szklanki mąki, resztę maki dosypiesz później. Dobrze wymieszaj.

2) Dodaj sól, cukier, drożdże i gluten, następnie dodatkowe 1 1/2 do 2 szklanki mąki. Mieszaj aż ciasto będzie odchodziło od ścianek, dodając tylko tyle dodatkowych mąki ile to konieczne; luzne (lepkie) ciasto da lekki miąższ.

3) Mieszaj ciasto przez 7 minut mikserem; lub 8 do 10 minut ręcznie, na lekko natłuszczonej powierzchni. Ciasto można również zagnieść w automacie do chleba nastawiając na odpowiedni cykl. Po zakończeniu, przenieś ciasto ją do miski by rosło, jak poniżej.

4) Umieść ciasto w wysmarowanej olejem misce, przykryj miskę i odstaw do wyrośnięcia aż zwiększy objętość dwukrotnie, około 90 minut.

5) Delikatnie odgazuj ciasto i podziel go na sześć części (dla cienkich bagietek)

6) Uformuj z każdego kawałka wałeczki do 35 cm długości, ułóż je co najmniej 10 cm od siebie, połóż bagietki na blasze poryta pergaminem lub w specjalnych formach do bagietek.

 

7) Pokryj chleby lekko wysmarowanej folią spożywczą i zostaw do wyrastania na  1 1/2 do 2 godzin. Pod koniec wyrastania rozgrzej piekarnik do 225°C.

8) Aby uzyskać klasyczny wygląd bagietek, naciąć je trzy razy na 1 cm.

9) Piecz bagietki przez około 25 minut lub do uzyskania złoto-brązowego koloru. Wyjmij chleb z pieca. Wyłącz piekarnik, lekko uchyl drzwiczki na kilka centymetrów, wsuń ponownie chleb do pieca i zostaw aż do schłodzenia pieca bez blaszek. W ten sposób chleb zachowuje chrupiącą skórkę.

Smacznego!

bagietki na plynnym zakwasie4

bagietki na plynnym zakwasie6

Lista piekących:

1.       Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/

2.       Ania http://bajkorada.blogspot.com/

3.       Ania http://jswm.blogspot.com/

4.       Anita http://atinabc.blox.pl/html

5.       Aga http://wsezonie.blogspot.com/

6.       Basia http://mozaikazycia.blogspot.com/

7.       Bożenka http://www.smakowekubki.com/

8.       Gatita http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/

9.       Gosia http://kochamgary.blogspot.com/

10.   Gosia http://zamoimidrzwiami.blogspot.com/

11.   Jola http://smakmojegodomu.blox.pl/html

12.   Kamila http://ogrodybabilonu.blogspot.com/

13.   Karolina http://stokolorowkuchni.blox.pl/html

14.   Kaś http://bakeandtaste.blogspot.com/

15.   Łucja http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

16.   Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com/

17.   Majka http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com/

18.   Marzena http://zaciszekuchenne.blogspot.com/

19.   Myniolinka http://slodkieimpresje.blox.pl/html

20.   Renata S. http://forksncanvas.blogspot.com/

21.   Piegusek http://piegusek1976.blogspot.com/

22.   Wiewióra http://kuchennewojowanie.blogspot.com/

23.   Wisła http://zapachchleba.blogspot.com/

 
Tagi: zakwas
11:38, pieczarka_mysia , bułeczki i chleby
Link Dodaj komentarz »
Pszenno-żytni chleb na zakwasie ze słonecznikiem

chleb z ziarnami pszenno-zytni 5

chleb z ziarnami pszenno-zytni 4 chleb z ziarnami pszenno-zytni 1

chleb z ziarnami pszenno-zytni 31

chleb z ziarnami pszenno-zytni 2

 

Jaki jest?
Jest wilgotny, lekko kwaśny, ma chrupiącą skórkę i dużą ilość ziaren słonecznika. Taki domowy chleb na zakwasie na śniadanie to sama przyjemność i samo zdrowie!

Miłego dnia! : )

 

Składniki na zaczyn:
5 łyżek aktywnego zakwasu żytniego
50 g letniej wody
50 g mąki żytniej

Wymieszać dokładnie składniki zaczynu, zakryć folią i zostawić na 12 godzin.

Następnie do zaczynu dodać:

5 łyżek aktywnego zakwasu żytniego
50 g letniej wody
50 g mąki żytniej

Wymieszać dokładnie składniki zaczynu, zakryć folią i zostawić na 12 godzin.

Składniki na ciasto właściwe:

zaczyn

400 g mąki żytniej typ 720

200 g białej pszennej maki chlebowej

450 g letniej wody

10 g soli

120 g ziaren słonecznika, uprażonych

Do miski wsypać mąki, wlać wodę, dodać zaczyn, ziarna słonecznika i sól. Wyrobić ciasto (będzie klejące). Keksówkę o długości 35 cm wysmarować masłem, obsypać mąką lub otrębami i przełożyć ciasto. Wyrównać wierzch ręką, maczając ją w letniej wodzie. Zostawić do wyrośnięcia (aż ciasto sięgnie górnej krawędzi formy, około 8 godzin)

Formę wstawić do zimnego piekarnika i włączyć na 220. Kiedy piekarnik nagrzeje się do 220 stopni piec przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejną godzinę. Po tym czasie wyjąc chleb z formy i dopiekać kolejne 10 minut.

Wyjąć chleb i studzić na kratce. Kroić po całkowitym ostygnięciu.

Smacznego!

Szybkie jogurtowe ciasto z rabarbarem

Szybkie ciasto jogurtowe z rabarbarem4

Szybkie ciasto jogurtowe z rabarbarem11

Szybkie ciasto jogurtowe z rabarbarem21

Szybkie ciasto jogurtowe z rabarbarem11 (2)

 

Bardzo szybkie i proste do zrobienia ciacho – wystarczy tylko włączyć piekarnik i w tym czasie wyrobić ciasto, pokroić rabarbar i bach! do pieca! Po godzinie wychodzi nam puszyste, delikatne, jogurtowe ciasto, znikające w jedno popołudnie ; )

Miłego dnia :)

 

 

Składniki:

350 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4  jajka

pół szklanki oleju

250 g jogurtu naturalnego typu greckiego

100 g cukru

300 g rabarbaru

Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, wymieszać. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka z olejem i jogurtem, dodać do suchych składników i zmiksować na gładką masę. Przelać do tortownicy o średnicy 20 cm posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Rabarbar umyć i pokroić i ułożyć na wierzchu ciasta

Piec w 190oC przez około 60 minut (d0 suchego patyczka).

Posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Szybkie ciasto jogurtowe z rabarbarem

Pierniczki brukowce

pierniczki brukowce12

pierniczki brukowce2

pierniczki brukowce5

pierniczki brukowce3

pierniczki brukowce4

pierniczki brukowce11

 

Razem z Matką Wariatką upiekłyśmy pierniczki brukowce. Robi się je bardzo łatwo i szybko. Z ciasta formuje się małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, spłaszcza w rękach i nadziewa ulubionym nadzieniem, u mnie marmoladą jeżynową domowej roboty. Tajemnica koloru tkwi w skarmelizowanym cukrze i przyprawach korzennych. Polukrowane kakaowym lukrem, dzięki czemu szybko zmiękną. Bardzo smaczne.

Źródło przepisu: Moje Wypieki (z moimi zmianami)

 

Składniki na ciasto:

500 g mąki pszennej

80 g cukru

80 g miodu

1 jajko

50 g masła, w temperaturze pokojowej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

 

Dodatkowo:

marmolada lub powidła śliwkowe, u mnie marmolada jeżynowa

 

Do niedużego garnuszka wsypać 2 łyżki cukru, skarmelizować (pozostawić na średniej mocy palnika, nie mieszając, czekając aż cukier się rozpuści i otrzymamy złoty karmel). Wlać 1/3 szklanki wody. Zagotować i mieszać do rozpuszczenia się karmelu. Dodać pozostały cukier, miód, przyprawę korzenną, zagotować, wymieszać do rozpuszczenia się cukru, odstawić do wystudzenia.

 

Do miski wsypać mąkę pszenną wymieszaną z sodą, dodać roztrzepane jajko i masło. Wlać wystudzoną mieszankę i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć, odstawić na pół godziny w temperaturze pokojowej.

Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać w rękach, marmoladą nałożyć na środek, sklejać i formować w kulkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 1 – 2 cm odstępach

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 – 20 minut lub do lekkiego zarumienienia.

 

Składniki na kakaowy lukier:

1 szklanka cukru pudru

1 łyżeczka kakao

2 – 3 łyżki wrzącej wody

Do szklanki dodać cukier, puder, kakao i wymieszać, dodać wodę i dokładnie wymieszać. Gęstość lukru regulować dodatkiem wody lub cukru pudru. Udekorować lukrem pierniczki.

Smacznego! : )

pierniczki brukowce6

Słonecznikowiec

slonecznikowiec9

slonecznikowiec

slonecznikowiec2

slonecznikowiec3 slonecznikowiec4

slonecznikowiec5

slonecznikowiec8

Aby spróbować smak tego ciasta musicie najpierw upiec biszkopt (można dzień wcześniej). Następnie należy przygotować masę budyniową, podgrzać masę kajmakową, ubić słodką śmietanę i uprażyć słonecznik. Ostudzony biszkopt należy przekroić na 3 blaty i przełożyć w następujący sposób: 1 blat -> masa budyniowa -> 2 blat -> masa kajmakowa -> 3 blat -> ubita śmietana kremówka -> prażony słonecznik i gotowe!

Bardzo smaczne, wilgotne, przekładane ciasto na biszkopcie, idealne do codziennej kawy lub na imieninowy/urodzinowy stół.
Przyjemnej niedzieli!

 

Składniki na biszkopt:

4 duże jajka

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka ciepłej wody

 

Składniki na krem budyniowy:

3 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru z prawdziwą wanilią

125 g masła

4 łyżki mąki pszennej

5 łyżek mąki ziemniaczanej

 

3 jajka

 

Dodatkowo:

1 puszka masy kajmakowej 500 ml śmietany kremówki 36 % + 1 łyżka cukru pudru

1 szklanka podprażonego słonecznika

 

Na patelni lekko przyrumienić słonecznik. Odłożyć do całkowitego ostygnięcia.

Białka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę, następnie dodać żółtka, wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Na koniec wlać wodę i ponownie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 24 x 24 cm. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wyciągając biszkopt z piekarnika zrzucić go z wysokości naszych kolan na podłogę lub deskę. Zostawić do całkowitego ostudzenia. Przekroić na 3 równe części, aby powstały 3 blaty biszkoptu.

Przygotować masę budyniową: Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1 – 2 minuty, energicznie mieszając, by pozbyć się ewentualnych grudek. Budyń lekko przestudzić i wylać na 1 blat biszkoptu. Przykryć drugim blatem i wyłożyć podgrzaną masę kajmakową. Przykryć trzecim blatem. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając łyżkę cukru pudru. Wyłożyć ubitą śmietanę kremówkę na 3 blat biszkoptu. Wierzch posypać podprażonym słoneczkiem.

Ciasto przechowywać w lodówce.

Smacznego!

 

slonecznikowiec6

Maślane rogaliki śniadaniowe

rogaliki z makiem maslane4

rogaliki z makiem3

rogaliki z makiem rogaliki z makiem2

 

Dzień dobry! Dzisiaj na śniadanie bardzo maślane, chrupiące rogaliki, posypane w wierzchu makiem -przepyszne!

Udanego dnia :)

 

Źródło przepisu: Moje Wypieki

Składniki na 12 sztuk rogalików (wielkości dużej bułki):

 

580 g mąki pszennej

2 małe jajka

1 łyżka soku z cytryny (pominęłam)

1 łyżka oleju słonecznikowego

1,5 łyżki cukru

pół łyżeczki soli

1 szklanka letniego mleka (250 ml)

60 g roztopionego masła

20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży

 

Ponadto:

50 g roztopionego masła

1 jajko do posmarowania

mak do posypania

 

Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę.

Drożdże świeże* rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Roztrzepać jajka, dodać sól, mleko, cukier, olej. Powoli wsypywać mąkę, sok z cytryny i wyrośnięte drożdże, roztopione lecz nie gorące masło (60 g). Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Ciasto wyłożyć na stół i wyrabiać, podsypując ewentualnie mąką (nie za dużo, by ciasto nie było twarde). Wyrabiać tak długo, aż zacznie odstawać od rąk (można wyrobić mikserem).

Wyrobione ciasto uformować w kulę i włożyć do miski. Przykryć ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu, by podwoiło objętość (około godziny czasu).

Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części, z których uformować kulki. Każdą z nich rozwałkować na owalny placuszek o długości około 20 cm. Placuszek posmarować niewielką ilością masła. Zwinąć, jak naleśnika, wzdłuż krótszego boku. Po zwinięciu złączyć końce razem na kształt rogalików. Rogaliki ułożyć na blaszce, w sporych odstepach, odstawić do napuszenia (powinny podwoić objętość).

Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 23 – 25 minut. Studzić na kratce.

* drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką

Tagi: drożdże
06:27, pieczarka_mysia , bułeczki i chleby
Link Dodaj komentarz »
Sałatka z kaszą kuskus

sałatka z kaszą kuskus

sałatka z kaszą kuskus2

sałatka z kaszą kuskus3

Szybka, pożywna sałatka z kaszą kuskus, miksem sałat, rukolą, roszponką, pomidorkami koktajlowymi i prażonym słoneczkiem. Idealna na II zdrowe śniadanie w pracy lub w szkole.

Miłego dnia!

 

Składniki:

1 garść miks sałat

1 garść rukoli

1 garść roszponki

5 łyżki kuskus

4 pomidory koktajlowe

garść prażonego słonecznika

3 łyżki oleju rzepakowego

przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie

Kaszę kuskus zalać wodą, posolić, przykryć talerzykiem i odstawiamy na 5 minut, aż kasza napęcznieje. 

 

W większej misce dodać miks sałat, rukolę, roszponkę, dodać pokrojone pomidorki koktajlowe, olej, napęczniałą kaszę, przyprawy wg uznania i wszystko razem wymieszać. Wierzch sałatki posypać podprażonym na suchej patelni słonecznikiem.

Smacznego!

Pszenne bułki z płatkami owsianymi

 

Pyszne, puszyste, delikatne z dodatkiem płatków owsianych pszenne bułeczki. Z przepisu wychodzi 8 naprawdę dużych lub 10 mniejszych bułeczek. Jeśli macie ochotę na domowe pieczywo na kolację jeszcze zdążycie je zrobić ;-)

Spokojnego niedzielnego popołudnia!

Składniki na 8 dużych bułek:

2 1/2 – 3 szklanki mąki pszennej typu 650

25 g świeżych drożdży

 

100 ml + 3/4 szklanki wody

1/2 szklanki płatków owsianych górskich

2 łyżki jogurtu naturalnego

3 łyżeczki oliwy z oliwek

1 łyżeczka cukru

3/4 łyżeczki soli

Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać cukier i 100 ml ciepłej wodę (nie gorącą!) i odstawić na 15 minut, aż na powierzchni miseczki powstaną bąbelki.

Resztę wody zagotować i zalać wrzątkiem płatki owsiane. Odstawić do ostygnięcia.

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę z oliwek, ostygnięte płatki i gotowy zaczyn. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, odstawić do wyrośnięcia na około 1 1/2 godziny.

Po tym czasie uformować 8 dużych lub 10 mniejszych zgrabnych bułeczek i odstawić do napuszczenia na 30 minut. Przed pieczeniem posmarować je oliwą i posypać płatkami owsianymi.

Piec w 200oC około 15 minut (do złotego koloru).

Smacznego!

(przepis własny)

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 77
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl