środa, 04 listopada 2015
Pączki pieczone

tlusty czwartek2

PACZKI PIECZONE

PACZKI PIECZONE2

PACZKI PIECZONE3

PACZKI PIECZONE4 PACZKI PIECZONE5

 

PACZKI PIECZONE8

tlusty czwartek

Jutro Tłusty Czwartek i cała Polska będzie zajadała się pączkami. Chcecie zrobić je w swoim domu? Nie macie jeszcze przepisu, z którego skorzystacie?

Polecam spróbować pieczonych pączków w piekarnika, bez brzydkiego zapachu palonego tłuszczu, bez poparzeń od gorącego oleju, bez większego brudzenia kuchni.

Pewnie się zastanawiacie jak smakują pieczone pączki? Rzecz oczywista, że nie tak samo jak tradycyjne, smażone w głębokim tłuszczu. Pieczone wychodzą bardzo wilgotne, puszyste, mięciutkie, nie są suche w środku, są mniej tłuste niż smażone (wersja dla dbających o linię), ale równie bardzo smaczne jak smażone! Polecam spróbować i napisać w komentarzu pod wpisem co Wy o nich sądzicie.

Źródło przepisu: Kwestia Smaku

 

Składniki: na 16 sztuk

370 g mąki pszennej

50 g świeżych drożdży

170 g masła

100 ml mleka

3 jaja

50 g cukru

3/4 łyżeczki soli

 

Dodatkowo:

dżem lub marmolada – u dżem malinowy

1 roztrzepane jajo do posmarowania wyrośniętych pączków

cukier puder

gorąca woda

kandyzowana skórka pomarańczy

papilotki do muffinek

 

Do miski wlać letnie mleko, dodać pokruszone drożdże,  łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby powstała piana.

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, roztrzepane  jaja, bardzo miękkie masło, sól, cukier, dodać zaczyn i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, tak aby nie kleiło się do rąk i ścianek miski.
Uformować kulę, odłożyć ją do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 – 1 1/2 godziny do podwojenia objętości.

Ciasto ponownie zagnieść, wyłożyć na blat podsypany mąką, przewrócić na drugą stronę i obtoczyć w mące. Dłońmi rozpłaszczyć ciasto na placek o grubości około 1 cm, szklanką wycinać kółka, rozpłaszczyć w dłoni, nałożyć łyżeczkę dżemu, zlepić boki i formować kulkę, włożyć łączeniem do dołu do papilotki.
Pączki odstawić na 1/2 godziny do napuszenia.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika do środkowej części.

Piec przez 13-15 minut. Od razu wyjąć z piekarnika. Studzić przez około 10 minut, następnie polukrować.

Z cukru pudru i gorącej wody przygotować lukier, dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową i posmarować pączki.

Smacznego!

PACZKI PIECZONE7

06:44, pieczarka_mysia , drożdżowe
Link Komentarze (1) »
Torcik grysikowy z truskawkami, bez pieczenia

torcik grysikowy z truskawkami bez pieczenia kasza manna5

torcik grysikowy z truskawkami bez pieczenia kasza manna3torcik grysikowy z truskawkami bez pieczenia kasza manna1

torcik grysikowy z truskawkami bez pieczenia kasza manna2

Bardzo dobry torcik – idealny deser na gorące dni, bo do jego przygotowania nie potrzebujesz włączania piekarnika. Spód wykonany z herbatników. Krem to masa grysikowa, a wierzch zdobią truskawki zatopione w galaretce.
Spróbuj zrobić go w swojej kuchni – nie pożałujesz ; )

Składniki na spód:

200 g herbatników np. petitków

80 g masła

 

Składniki na masę grysikową:

500 ml mleka

100 g masła

1/2 szklanka cukru

laska wanilii

1/2 szklanki kaszy manny

 

Dodatkowo:

500 g truskawek

 

2 opakowania galaretki truskawkowej

 

Galaretki rozpuścić w 700 ml wody, odstawić do ostudzenia.

Tortownicę o średnicy o wymiarach 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasteczka zmiksować w malakserze.

Pokruszone ciasteczka wymieszać ze stopionym masłem. Masą ciasteczkową wyłożyć tortownicę i wstawić do lodówki na czas przygotowania masy grysikowej.

W garnku zagotować mleko z cukrem i masłem. Do gorącego mleka dodać wyskrobane ziarenka z laski wanilii, kaszę mannę, zagotować. Gotować około minuty lub dwóch od momentu zagotowania, mieszać, do otrzymania gęstej kaszy. Ostudzić około 15 minut. Ciepłą masę wylać na ciasteczkowy spód, wyrównać. W jeszcze ciepłą kaszę powciskać truskawki, do połowy ich wielkości. Przestudzić.

Zalać tężejącą galaretką.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego ; )

Źródło inspiracji

torcik grysikowy z truskawkami bez pieczenia kasza manna4

wtorek, 03 listopada 2015
Lekkie ciasto czekoladowe

ciasto czekoladowe11

ciasto czekoladowe3

ciasto czekoladowe51

Ciasto intensywnie czekoladowe, puszyste, mięciutkie, nie za suche i lekkie w smaku. Wierzch ciasta oblany polewą czekoladą. Idealne aby ukoronować miłe spędzony dzień przy kubku kawy i kawałku tego ciacha. Ciasto jest szybkie i proste do zrobienia – polecam : )

Miłego weekendu!

 

Składniki na ciasto:

220 g gorzkiej czekolady co najmniej 70%

125 g masła

4 jajka

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki pszennej

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki na polewę:

80 g mlecznej czekolady

2 łyżki masła

 

Piekarnik nastawić na 180°C.

Czekoladę połamać, razem z masłem i cukrem rozpuścić w rondelku na średnim ogniu, nie zagotowywać. Odstawić do ostygnięcia.

Kiedy masa czekoladowa ostygnie białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Żółtka dodać do masy czekoladowej i zmiksować mikserem. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Na koniec małymi porcjami dodawać ubitą pianę z białek – tylko do połączenia się składników, aby nie stracić na puszystości ciasta.

Formę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto.

Piec około 30 minut (do suchego patyczka)

Przygotować polewę: Czekoladę rozpuścić w rondelu z masłem i polać wierzch ostudzonego ciasta.

 

Smacznego !

Chleb żytni na zakwasie z pestkami dyni

Chleb żytni na zakwasie z pestkami dyni4

Chleb żytni na zakwasie z pestkami dyni3

Chleb żytni na zakwasie z pestkami dyni1

Chleb żytni na zakwasie z pestkami dyni2

Chleb żytni na zakwasie z pestkami dyni5

 

Najlepsze na świecie są chleby na zakwasie – wilgotne, bardzo smaczne, z ulubionymi dodatkami, u mnie dzisiaj chleb żytni z dodatkiem pestek dyni, garści słonecznika i miłości. Polecam :)

 

Składniki na zaczyn:

4 łyżki aktywnego zakwasu żytniego

 

80 g mąki żytniej typ 2000

100 g wody

Wymieszać i zostawić w cieple na 8 godzin.

 

Składniki na ciasto właściwe:

gotowy zaczyn

100 g mąki żytniej typ 2000

250 g mąki żytniej typ 720

50 g mąki pszennej

50 g płatków owsianych

1 łyżeczka cukru

2 łyżeczki soli

1/2 szklanki pestek dyni

garść ziaren słonecznika

300 g wody

 

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką. Keksówkę o wymiarach 25 x 11 cm wysmarować masłem i obsypać otrębami. Przełożyć ciasto do formy, wierzch wyrównać, posmarować wodą i obsypać płatkami owsianymi. I zostawić do wyrośnięcia na 10 – 12 godzin.

Studzić na kratce.

Piec w 200oC przez 1 godzinę. Następnie wyjąć ciasto z formy i dopiekać kolejne 30 minut.

Smacznego!

Bezowe duszki

bezowe duszki4

bezowe duszki2

BEZOWE DUSZKI6

bezowe duszki3

 

Bezy na Halloween. Chrupiące z zewnątrz, na spodzie i po bokach, w samym wilgotne, piankowe, nie za suche – idealne!

Booo!

 

 

Składniki:

200 ml białek

250 g cukru

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka białego octu winnego

Dodatkowo:

1 – 2 kostki roztopionej czekolady do dekoracji

 

Białka ubić na pianę. Stopniowo dodawać cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie i długo miksując po każdej dodanej porcji cukru. Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca.  Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, ubijać jeszcze przez minutę.

Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego wyciskać na blachę duszkowego kształu bezy.

Piekarnik nagrzać do 140oC i piec około 40 minut.

Dokładnie wystudzić, udekorować roztopioną czekoladą.

Smacznego!

12:02, pieczarka_mysia , bezowe
Link Dodaj komentarz »
Granola czekoladowa z kawałkami czekolady

granola czekoladowa6

granola czekoladowa1

granola czekoladowa21

granola czekoladowa3

granola czekoladowa41

 

Dzień dobry!

Mój sposób na udany dzień?

Moja ulubioną granola z kawałkami czekolady. Dosłodzona naturalnym miodem i brązowym cukrem. Najlepiej smakuje z miseczką ciepłego lub letniego mleka. Po takim śniadaniu czuję się wspaniale i mam dużo energii na cały poranek!

Miłego dnia!

Podoba Wam się mój nowy dzbanek z mlekiem?

Na zdjęciach: dzbanek z różą, który znajdziecie na stronie www.http://www.garneczki.pl

Dzbanek idealnie nadaje się do różnych napoi: mleka, kompotu, zimnej herbaty. Dodatkowo pięknie prezentuje się na stole. Ma idealny kształt i śliczne, bardzo delikatne zdobienie z kwiatów.

 

Składniki:

3 szklanki płatków owsianych

1/2 szklanki płatków kukurydzianych

1/2 szklanki wiórek kokosowych

5 łyżek ciemnego kakao

80 g roztopionego masła

1/4 szklanki miodu

1/4 szklanki brązowego cukru

 

50 g drobno pokrojonej mlecznej czekolady

50 g drobno pokrojonej gorzkiej czekolady
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. W dużej misce zmieszać płatki owsiane, kukurydziane i wiórki kokosowe. W drugiej misce zmieszać kakao, masło, miód i brązowy cukier. Wymieszać obie zawartości miseczek i dokładnie wszystko wymieszać, żeby płatki były równo pokryte masą kakaową.
Rozłożyć płatki równo na tacy do pieczenia wyłożonej papierem i piec przez 15 minut. Po tym czasie wymieszać płatki i piec kolejne 10 minut, mieszając co jakiś czas. Następnie wyjąć tacę z piekarnika i zostawić do ostygnięcia. Po całkowitym ostygnięciu dodać czekoladę. Wszystko przemieszać i przesypać granolę do słoika lub szczelnie zamkniętego pojemnika.

Smacznego!

granola czekoladowa5

Tarta z rabarbarem i bezą

tarta z rabarbarem41

tarta z rabarbarem1

tarta z rabarbarem7

tarta z rabarbarem2

tarta z rabarbarem31

 

Kruche ciasto wypełnione delikatnym, rozpływającym się w ustach kremem budyniowo – śmietanowym, z zatopionymi kawałkami kwaskowatego rabarbaru. Wierzch tarty zdobi chrrrupiąca i słodka beza. Wiecie co? Tą tartą przekonałam kilka osób, że rabarbar może być pyszny : ) Polecam wypróbować przepis w rabarbarowym sezonie!

Źródło inspiracji: Ciasta i desery nr 3/2010

 

Składniki na ciasto:

250 g mąki 

2 łyżki cukru

125 g masła lub margaryny

4 żółtka

 

Składniki na wypełnienie:

50 g zmielonych herbatników

650 g rabarbaru

4 małe lub 3 duże jajka

150 g cukru

1 opakowanie cukru wanilinowego

1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (w proszku)

330 g śmietany 18%

 

Składniki na bezę:

4 białka

 

170 g cukru
 
Mąkę wymieszać razem z cukrem, dodać posiekane masło, żółtka i szybko zgnieść ciasto. Tortownicę z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm wysmarować masłem i posypać delikatnie mąką i wylepić ciastem dno i boki formy.

Rabarbar obrać i pokroić na 2 cm kawałki.

Do miski dodać jajka, cukier i budyń. Miksować mikserem aż cukier się rozpuści. Dodać śmietanę i delikatnie wymieszać.

Wierzch ciasta posypać równomiernie pokruszonymi herbatnikami. Na nich poukładać rabarbar i zalać wierzch śmietanową masą. Ciasto piec w 180 stopni C przez około 50 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 140 stopni C.

W międzyczasie ubić białka na sztywną pianę. Dodać stopniowo cukier i ubić białka na gładką, lśniącą pianę, następnie rozłożyć ją równomiernie na wierzchu ciasta.

Ciasto razem z bezą wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni C i piec przez 60 minut (do złotego koloru bezy).

Smacznego!

Sernik waniliowy z czekoladową kratką

Rozpływający się w ustach, jedwabisty sernik waniliowy z dodatkiem kwaśnej śmietany, pieczony w kąpieli wodnej, dzięki czemu jest aksamitny, kremowy i równy jak stół. Upieczony na ciasteczkowym spodzie (moim ulubionym, z ciasteczek zbożowych) i udekorowany czekoladową kratką bardzo dobrze prezentuje się na stole. 

Musicie spróbować! Nie pożałujecie ; )

 

Składniki na spód:

180 g ciasteczek zbożowych w czekoladzie

50 g masła

 

Składniki na masę serową:

800 g sera 3-krotnie zmielonego 

3 jajka

2/3 szklanki cukru

1 opakowanie budyniu waniliowego

1 laska wanilii

200 g śmietany 18%

 

Dodatkowo:

150 g śmietany 18%

1 łyżka cukru pudru

6 kostek mlecznej czekolady do dekoracji

 

 

Ciasteczka zmielić w blenderze. Dodać roztopione masło i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić.? Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej.

W misce zmiksować jajka z cukrem (około 2 minuty mikserem), dodać śmietanę, twaróg, a na koniec przesiany przez sitko budyń i wyskrobane ziarenka z laski wanilii, dokładnie wymieszać. 

Masę powoli wylać na schłodzony spód.

Piec w kąpieli wodnej*w 230oC przez 15 minut, następnie temperaturę piekarnika zmniejszyć do 120oC i piec kolejne 60 minut. Na koniec pieczenia wymieszać śmietanę z cukrem pudrem, wyjąć sernik z piekarnika na wierzchu rozprowadzić masę śmietanową i zapiekać kolejne 10 minut. Wyłączyć piekarnik i nie otwierając drzwiczek ostudzić sernik. Następnie włożyć sernik na całą noc do piekarnika, aby całkowicie stężał.

Następnego dnia udekorować sernik roztopioną czekoladą.

Smacznego! :)

 

*Równocześnie wkładając do piekarnika sernik wkładamy żaroodporne naczynie wypełnione wrzącą wodą na spód piekarnika.

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 77
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl