Blog > Komentarze do wpisu
Słonecznikowiec

slonecznikowiec9

slonecznikowiec

slonecznikowiec2

slonecznikowiec3 slonecznikowiec4

slonecznikowiec5

slonecznikowiec8

Aby spróbować smak tego ciasta musicie najpierw upiec biszkopt (można dzień wcześniej). Następnie należy przygotować masę budyniową, podgrzać masę kajmakową, ubić słodką śmietanę i uprażyć słonecznik. Ostudzony biszkopt należy przekroić na 3 blaty i przełożyć w następujący sposób: 1 blat -> masa budyniowa -> 2 blat -> masa kajmakowa -> 3 blat -> ubita śmietana kremówka -> prażony słonecznik i gotowe!

Bardzo smaczne, wilgotne, przekładane ciasto na biszkopcie, idealne do codziennej kawy lub na imieninowy/urodzinowy stół.
Przyjemnej niedzieli!

 

Składniki na biszkopt:

4 duże jajka

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka ciepłej wody

 

Składniki na krem budyniowy:

3 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru z prawdziwą wanilią

125 g masła

4 łyżki mąki pszennej

5 łyżek mąki ziemniaczanej

 

3 jajka

 

Dodatkowo:

1 puszka masy kajmakowej 500 ml śmietany kremówki 36 % + 1 łyżka cukru pudru

1 szklanka podprażonego słonecznika

 

Na patelni lekko przyrumienić słonecznik. Odłożyć do całkowitego ostygnięcia.

Białka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę, następnie dodać żółtka, wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Na koniec wlać wodę i ponownie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 24 x 24 cm. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wyciągając biszkopt z piekarnika zrzucić go z wysokości naszych kolan na podłogę lub deskę. Zostawić do całkowitego ostudzenia. Przekroić na 3 równe części, aby powstały 3 blaty biszkoptu.

Przygotować masę budyniową: Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1 – 2 minuty, energicznie mieszając, by pozbyć się ewentualnych grudek. Budyń lekko przestudzić i wylać na 1 blat biszkoptu. Przykryć drugim blatem i wyłożyć podgrzaną masę kajmakową. Przykryć trzecim blatem. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając łyżkę cukru pudru. Wyłożyć ubitą śmietanę kremówkę na 3 blat biszkoptu. Wierzch posypać podprażonym słoneczkiem.

Ciasto przechowywać w lodówce.

Smacznego!

 

slonecznikowiec6

wtorek, 03 listopada 2015, pieczarka_mysia

Polecane wpisy

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl