Blog > Komentarze do wpisu
Pączki pieczone

tlusty czwartek2

PACZKI PIECZONE

PACZKI PIECZONE2

PACZKI PIECZONE3

PACZKI PIECZONE4 PACZKI PIECZONE5

 

PACZKI PIECZONE8

tlusty czwartek

Jutro Tłusty Czwartek i cała Polska będzie zajadała się pączkami. Chcecie zrobić je w swoim domu? Nie macie jeszcze przepisu, z którego skorzystacie?

Polecam spróbować pieczonych pączków w piekarnika, bez brzydkiego zapachu palonego tłuszczu, bez poparzeń od gorącego oleju, bez większego brudzenia kuchni.

Pewnie się zastanawiacie jak smakują pieczone pączki? Rzecz oczywista, że nie tak samo jak tradycyjne, smażone w głębokim tłuszczu. Pieczone wychodzą bardzo wilgotne, puszyste, mięciutkie, nie są suche w środku, są mniej tłuste niż smażone (wersja dla dbających o linię), ale równie bardzo smaczne jak smażone! Polecam spróbować i napisać w komentarzu pod wpisem co Wy o nich sądzicie.

Źródło przepisu: Kwestia Smaku

 

Składniki: na 16 sztuk

370 g mąki pszennej

50 g świeżych drożdży

170 g masła

100 ml mleka

3 jaja

50 g cukru

3/4 łyżeczki soli

 

Dodatkowo:

dżem lub marmolada – u dżem malinowy

1 roztrzepane jajo do posmarowania wyrośniętych pączków

cukier puder

gorąca woda

kandyzowana skórka pomarańczy

papilotki do muffinek

 

Do miski wlać letnie mleko, dodać pokruszone drożdże,  łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby powstała piana.

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, roztrzepane  jaja, bardzo miękkie masło, sól, cukier, dodać zaczyn i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, tak aby nie kleiło się do rąk i ścianek miski.
Uformować kulę, odłożyć ją do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 – 1 1/2 godziny do podwojenia objętości.

Ciasto ponownie zagnieść, wyłożyć na blat podsypany mąką, przewrócić na drugą stronę i obtoczyć w mące. Dłońmi rozpłaszczyć ciasto na placek o grubości około 1 cm, szklanką wycinać kółka, rozpłaszczyć w dłoni, nałożyć łyżeczkę dżemu, zlepić boki i formować kulkę, włożyć łączeniem do dołu do papilotki.
Pączki odstawić na 1/2 godziny do napuszenia.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika do środkowej części.

Piec przez 13-15 minut. Od razu wyjąć z piekarnika. Studzić przez około 10 minut, następnie polukrować.

Z cukru pudru i gorącej wody przygotować lukier, dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową i posmarować pączki.

Smacznego!

PACZKI PIECZONE7

środa, 04 listopada 2015, pieczarka_mysia

Polecane wpisy

Komentarze
2015/11/04 13:46:25
Smażonych pączków nie mogę za bardzo jeść, więc to propozycja w sam raz dla mnie:)
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl