Blog > Komentarze do wpisu
Lekkie ciasto czekoladowe

ciasto czekoladowe11

ciasto czekoladowe3

ciasto czekoladowe51

Ciasto intensywnie czekoladowe, puszyste, mięciutkie, nie za suche i lekkie w smaku. Wierzch ciasta oblany polewą czekoladą. Idealne aby ukoronować miłe spędzony dzień przy kubku kawy i kawałku tego ciacha. Ciasto jest szybkie i proste do zrobienia – polecam : )

Miłego weekendu!

 

Składniki na ciasto:

220 g gorzkiej czekolady co najmniej 70%

125 g masła

4 jajka

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki pszennej

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki na polewę:

80 g mlecznej czekolady

2 łyżki masła

 

Piekarnik nastawić na 180°C.

Czekoladę połamać, razem z masłem i cukrem rozpuścić w rondelku na średnim ogniu, nie zagotowywać. Odstawić do ostygnięcia.

Kiedy masa czekoladowa ostygnie białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Żółtka dodać do masy czekoladowej i zmiksować mikserem. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Na koniec małymi porcjami dodawać ubitą pianę z białek – tylko do połączenia się składników, aby nie stracić na puszystości ciasta.

Formę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto.

Piec około 30 minut (do suchego patyczka)

Przygotować polewę: Czekoladę rozpuścić w rondelu z masłem i polać wierzch ostudzonego ciasta.

 

Smacznego !

wtorek, 03 listopada 2015, pieczarka_mysia

Polecane wpisy

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl