Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto czekoladowe na śmietanie, z czekoladą
Bardzo proste i szybkie do zrobienia ciasto, upieczone w keksówce. Jest wilgotne – dzięki kwaśnej śmietanie i intensywnie czekoladowe, bo zawiera kakao i kawałki mlecznej czekolady. Lubimy takie ciasta. Miłego dnia
Składniki: 1 szklanka śmietany 18% 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 2 szklanki mąki 3 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 50 g poszatkowanej mlecznej czekolady
Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem. Do drugiej miski dodać jajka, śmietanę i olej, wymieszać mikserem na najniższych obrotach do połączenia się składników. Połączyć zawartości obu misek, wymieszać krotko łyżką. Dodać czekoladę, wymieszać. Keksówkę o wymiarach 25 x 12cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką przelać masę. Piec w 180oC około 60 minut (do suchego patyczka). Smacznego! niedziela, 01 listopada 2015, pieczarka_mysia
|
![]() ![]() ![]() |