Blog > Komentarze do wpisu
Chleb żytni na zakwasie z pestkami dyni

Chleb żytni na zakwasie z pestkami dyni4

Chleb żytni na zakwasie z pestkami dyni3

Chleb żytni na zakwasie z pestkami dyni1

Chleb żytni na zakwasie z pestkami dyni2

Chleb żytni na zakwasie z pestkami dyni5

 

Najlepsze na świecie są chleby na zakwasie – wilgotne, bardzo smaczne, z ulubionymi dodatkami, u mnie dzisiaj chleb żytni z dodatkiem pestek dyni, garści słonecznika i miłości. Polecam :)

 

Składniki na zaczyn:

4 łyżki aktywnego zakwasu żytniego

 

80 g mąki żytniej typ 2000

100 g wody

Wymieszać i zostawić w cieple na 8 godzin.

 

Składniki na ciasto właściwe:

gotowy zaczyn

100 g mąki żytniej typ 2000

250 g mąki żytniej typ 720

50 g mąki pszennej

50 g płatków owsianych

1 łyżeczka cukru

2 łyżeczki soli

1/2 szklanki pestek dyni

garść ziaren słonecznika

300 g wody

 

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką. Keksówkę o wymiarach 25 x 11 cm wysmarować masłem i obsypać otrębami. Przełożyć ciasto do formy, wierzch wyrównać, posmarować wodą i obsypać płatkami owsianymi. I zostawić do wyrośnięcia na 10 – 12 godzin.

Studzić na kratce.

Piec w 200oC przez 1 godzinę. Następnie wyjąć ciasto z formy i dopiekać kolejne 30 minut.

Smacznego!

wtorek, 03 listopada 2015, pieczarka_mysia

Polecane wpisy

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl