Blog > Komentarze do wpisu
Bagietki na płynnym zakwasie

bagietki na plynnym zakwasie

bagietki na plynnym zakwasie2 bagietki na plynnym zakwasie3

bagietki na plynnym zakwasie5

W ramach wspólnego pieczenia zaproponowanego przez Amber razem z dziewczynami powstały bardzo dobre, chrrrrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku bagietki na zakwasie. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje, a pieczywo ładnie wyrasta :)

 

Składniki na 6 bagietek:

28o g letniej wody

480 g zakwasu żytniego, o konsystencji jak na grube naleśniki; dokarmiony lub nie*

480-600 niebielonej maki (ilość maki zależy od jej stopnia wilgotności, temperatury otoczenia itp)

2 1/2 łyżeczki soli

2 łyżeczki cukru

1 łyżka drożdży instant**

4 łyżeczki glutenu (opcjonalnie)

 

*  Jeśli dokarmisz  zakwas przed użyciem, chleb wzrośnie lepiej; ale jeśli jesteś w pośpiechu, niedokarmiony zakwas po prostu użyczy mu smak, a drożdże w recepturze zadbają o wyrastanie ciasta.

** Przy dobrze dokarmionym zakwasie, drożdże pominąć
1) W dużej misce połącz wodę, zakwas i 3 szklanki mąki, resztę maki dosypiesz później. Dobrze wymieszaj.

2) Dodaj sól, cukier, drożdże i gluten, następnie dodatkowe 1 1/2 do 2 szklanki mąki. Mieszaj aż ciasto będzie odchodziło od ścianek, dodając tylko tyle dodatkowych mąki ile to konieczne; luzne (lepkie) ciasto da lekki miąższ.

3) Mieszaj ciasto przez 7 minut mikserem; lub 8 do 10 minut ręcznie, na lekko natłuszczonej powierzchni. Ciasto można również zagnieść w automacie do chleba nastawiając na odpowiedni cykl. Po zakończeniu, przenieś ciasto ją do miski by rosło, jak poniżej.

4) Umieść ciasto w wysmarowanej olejem misce, przykryj miskę i odstaw do wyrośnięcia aż zwiększy objętość dwukrotnie, około 90 minut.

5) Delikatnie odgazuj ciasto i podziel go na sześć części (dla cienkich bagietek)

6) Uformuj z każdego kawałka wałeczki do 35 cm długości, ułóż je co najmniej 10 cm od siebie, połóż bagietki na blasze poryta pergaminem lub w specjalnych formach do bagietek.

 

7) Pokryj chleby lekko wysmarowanej folią spożywczą i zostaw do wyrastania na  1 1/2 do 2 godzin. Pod koniec wyrastania rozgrzej piekarnik do 225°C.

8) Aby uzyskać klasyczny wygląd bagietek, naciąć je trzy razy na 1 cm.

9) Piecz bagietki przez około 25 minut lub do uzyskania złoto-brązowego koloru. Wyjmij chleb z pieca. Wyłącz piekarnik, lekko uchyl drzwiczki na kilka centymetrów, wsuń ponownie chleb do pieca i zostaw aż do schłodzenia pieca bez blaszek. W ten sposób chleb zachowuje chrupiącą skórkę.

Smacznego!

bagietki na plynnym zakwasie4

bagietki na plynnym zakwasie6

Lista piekących:

1.       Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/

2.       Ania http://bajkorada.blogspot.com/

3.       Ania http://jswm.blogspot.com/

4.       Anita http://atinabc.blox.pl/html

5.       Aga http://wsezonie.blogspot.com/

6.       Basia http://mozaikazycia.blogspot.com/

7.       Bożenka http://www.smakowekubki.com/

8.       Gatita http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/

9.       Gosia http://kochamgary.blogspot.com/

10.   Gosia http://zamoimidrzwiami.blogspot.com/

11.   Jola http://smakmojegodomu.blox.pl/html

12.   Kamila http://ogrodybabilonu.blogspot.com/

13.   Karolina http://stokolorowkuchni.blox.pl/html

14.   Kaś http://bakeandtaste.blogspot.com/

15.   Łucja http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

16.   Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com/

17.   Majka http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com/

18.   Marzena http://zaciszekuchenne.blogspot.com/

19.   Myniolinka http://slodkieimpresje.blox.pl/html

20.   Renata S. http://forksncanvas.blogspot.com/

21.   Piegusek http://piegusek1976.blogspot.com/

22.   Wiewióra http://kuchennewojowanie.blogspot.com/

23.   Wisła http://zapachchleba.blogspot.com/

 
wtorek, 03 listopada 2015, pieczarka_mysia
Tagi: zakwas

Polecane wpisy

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl