Blog > Komentarze do wpisu
Ekstremalnie czekoladowe ciasto



 

 

Moje pierwszy wrażenie po spróbowaniu ciasta? "Wow! To ciasto jest obłędne pyszne". Przynajmniej mi bardzo przypadło do gustu i również Wam polecam je wypróbować w Waszych domach!

Proste do wykonania. Najpierw pieczemy spód (upiekłam je dzień wcześniej) z jajek, masła, kakao i czekolady, bez grama mąki. Ciasto wychodzi wilgotne, delikatne i puszyste. Podczas pieczenia bardzo rośnie, aby opaść po wyjęciu z piekarnika i zostawić wolne miejsce na czekoladowy mus, który przygotowujemy z podobnych składników do ciasta, ale już nie pieczemy, ale utrwalamy żelatyną i schładzamy w lodówce. Mus wychodzi piankowy, aksamitny i bardzo puszysty.

Ja się zakochałam!


Inspiracja z książki: Crave, A Passion for Chocolate" Maureen McKeon (z moimi zmianami)


Składniki na ciasto:

150 g masła

150 g mlecznej czekolady, połamanej na małe kawałki

5 dużych jajek, żółtka i białka osobno

1 łyżka kakao

110 g drobnego cukru do wypieków

 

Składniki na mus czekoladowy:

100 g masła

100 g mleczej czekolady

połamanej na kawałki

3 duże jajka, żółtka i białka osobno

2 łyżeczki kakao

80 g cukru 

1 łyżka wódki

2 łyżeczki żelatyny w proszku rozpuszczonej w 80 ml gorącej wody


W grubym garnku roztopić masło, dodać połamaną czekoladę, i mieszać do jej roztopienia. Ostudzić, dodać żółtka i kakao, zmiksować. 

Mikserem ubić białka na sztywną pianę i małymi porcjami dodawać cukier, miksować około 10 minut, aż białka będą gęste, sztywne i błyszczące.

Białka dodać do masy czekoladowej, w trzech turach, delikatnie mieszać aby nie opadły. 

Formę o średnicy 20 cm (może użyć formy 20-23 cm) wysmarować masłem (boki i spód) i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać delikatnie masę na ciasto.

Piec w temperaturze 180ºC przez 25 - 30 minut. UWAGA! Ciasto rośnie bardzo wysokie! Wyjąć z piekarnika i nie wyjmować z formy. Ciasto po wyjęciu opadnie tworząc miejsce na czekoladowy mus.

Ciasto można upiec wieczór wcześniej.


W grubym garnku roztopić masło, dodać połamaną czekoladę, i mieszać do jej roztopienia. Ostudzić, dodać żółtka i kakao, zmiksować. 

Mikserem ubić białka na sztywną pianę i małymi porcjami dodawać cukier, miksować około 10 minut, aż białka będą gęste, sztywne i błyszczące.

Białka dodać do masy czekoladowej, w trzech turach delikatnie połączyć z resztą składników. Dodać rozpuszczoną żelatynę i wódkę, delikatnie zmiksować, aby białka nie opadły.

Masę wylać na środek upieczonego, zapadniętego spodu. Przykryć, schłodzić przez 3-4 godziny, choć najlepiej przez noc. 

Udekorować czekoladą.

Smacznego!



 

niedziela, 07 kwietnia 2013, pieczarka_mysia
Tagi: czekolada

Polecane wpisy

Komentarze
2013/04/07 11:56:51
wygląda zabójczo pysznie :) też bym się w tym cieście zakochała od pierwszego kęsu, ba pewnie wręcz od pierwszego wejrzenia! Miłego dnia :)
-
2013/04/07 12:23:03
ooo coś dla mnie...obłędna słodycz:)
-
Gość: Aga, *.dynamic.chello.pl
2013/04/07 12:48:54
niedlugo mam imieniny...zrobie:)
pozwole sobie na zmiane i dam gorzka czekolade
Pozdrawiam cieplo
-
2013/04/07 13:55:53
Niesamowite:)
-
2013/04/07 15:09:14
wygląda naprawdę imponująco - sama czekolada !! mój brat na ten widok by zwariował więc lepiej mu nie pokazuje bo się okaże ,że będe musiała robić ;p
-
2013/04/07 17:55:56
Ekstremalnie zwaliło mnie z nóg!:)
-
2013/04/07 18:15:23
Rzeczywiście fantastyczne ciacho! Pychota!
-
2013/04/07 18:55:41
Właśnie o takim marzę!
-
2013/04/07 19:05:54
Dzięki Dziewczyny za komentarze :)

Gość: Aga, 84-10-81-4.dynamic.chello.pl - jeśli dasz gorzką czekoladę proponuję zwiększyć ilość cukru ;)
-
2013/04/07 19:12:31
Mniam!
-
2013/04/07 20:45:47
mąż by mnie chyba ozłocił jakbym mu takie cudo podała:) i to czekoladowe! może mi wyjdzie;)
-
2013/04/07 22:09:29
Mysiu! Chcę to ciasto tu i teraz! I dużo!!!!
Jest boskie!
-
2013/04/07 22:56:37
Oj pyszniutkie! Tez takie lubie
-
2013/04/08 10:32:53
Genialnie wygląda! czekoladowa moc <3
-
2013/04/09 10:57:31
Ja też się zakochałam, hoć go jeszcze nie jadłam:). Cudowny wypiek Mysiu ..... uwielbiam czekolade:) buziolek
-
2013/04/09 21:06:29
Wooow! Ale cudo:)!
-
Gość: ela, *.dynamic.mm.pl
2013/04/10 16:33:24
oj zjadło by się ,zjadło ale spód coś wygląda jak zakalec takie ma być?
-
2013/04/11 06:28:09
Megaczekoladowe - to coś dla mnie ! :)
-
2013/04/12 13:21:21
To coś dla mnie ;-)
-
2013/04/17 09:56:57
Ekstremalnie pysznie wygląda :-)
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl