Blog > Komentarze do wpisu
Cytrynowiec z herbatnikami


 

Nie macie pomysłu na weekendowe ciasto, a lubicie cytrynowe smaki?

Jeśli tak, to polecam pyszne orzeźwiające ciasto na biszkopcie z intensywnie cytrynową masą budyniową i pianką cytrynową ze śmietany kremówki i serka mascarpone. Wierzch zdobią herbatniki polane lukrem (oczywiście cytrynowym). Ciasto jest lekko kwaskowate, ale przy tym idealnie słodkie i bardzo smaczne.

Spróbujcie koniecznie!

Przepis z zeszytu Babci Marylki (z moimi małymi zmianami)


Składniki na biszkopt:

6 jajek

1 szklanka mąki

1 szklanka cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki na poncz:

1/2 szklanki letniej wody

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki cukru pudru

 

Składniki na krem budyniowy:

2 budynie śmietankowe

1/2 szklanki (125 ml) soku z cytryny

1 1/2 szklanki wody

2 żółtka

1 szklanka cukru

200 g masła

 

Składniki na piankę cytrynową:

600 ml śmietany kremówki (30%)

150 g serka mascarpone

2 opakowania galaretki cytrynowej

 

Składniki na polewę:

2 łyżki masła

3 łyżki soku z cytryny

4 łyżki cukru pudru

 

Dodatkowo:

21 herbatników

 

Upiec biszkopt (można dzień wcześniej). Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksować aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka, zmiksować, a na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać do połączenia się składników.

Formę o wymiarach 30 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę.

Piec w 180oC około 30-40 minut (do złotego koloru i suchego patyczka).

Przygotować masę budyniową. W garnku zagotować sok z cytryny, 1 szklankę wody i cukier. W osobnym naczyniu połączyć resztę wody z budyniami i żółtkami, dodać do gotującej się wody i gotujemy, aż zacznie bulgotać. Odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i dodawać porcjami po łyżce masy budyniowej, aż powstanie gładki krem.

Biszkopt nasączyć ponczem . Wyłożyć na wierzch krem budyniowy, wyrównać nożem powierzchnię.

Następnie galaretki rozpuścić w 1 szklance wody, zostawić do ostudzenia. Śmietanę ubić na sztywną pianę, dodać ser mascarpone, miksować do połączenia, a następnie małym strumieniem wlewać chłodną galaretkę, zmiksować i wyłożyć na krem budyniowy, wyrównać. Na piankę wyłożyć herbatniki. 

Przygotować polewę. W garnuszku roztopić masło, dodać sok z cytryny i cukier puder, połączyć, ostudzić i polać z wierzchu herbatniki.

Ciasto schłodzić w lodówce przez 4 godziny (najlepiej na całą noc).

Smacznego!

 


piątek, 05 kwietnia 2013, pieczarka_mysia

Polecane wpisy

Komentarze
2013/04/05 07:02:14
Ciasto doskonałe!
-
2013/04/05 08:04:51
Mysiu to ciasto wygląda wspaniale! Pycha!
-
2013/04/05 08:07:12
Ojej! Kiedyś mój wujek zrobił to ciasto, było pyszne. Szukałam go w swoich przepisach, ale nie mogłam znaleźć. Teraz już mam! :) Polecam każdemu!
-
2013/04/05 09:38:11
Jest niesamowite!
Jesteś mistrzynią słodkości.
Amber

P.S.Wysłałam do Ciebie wiadomość w sprawie chleba.
-
2013/04/05 09:56:04
boski! Aż mi ślinka cieknie!
-
2013/04/05 10:26:29
Coś wspaniałego :)
-
2013/04/05 13:10:02
Pięknie wygląda :-)
-
2013/04/05 14:04:22
obłędne!
-
2013/04/05 15:24:31
Mysiu, ciasto cudowne! Cudnie wygląda i patrząc po składnikach na pewno jest pyszne! Jestem wielką fanką ciast cytrynowych :)
-
2013/04/05 15:50:25
Piekne jest to ciasto ... Mysiu ma się ochotę wyrwać kawałłek z monitora, szkoda że się nie da:) Buziaczki
-
2013/04/05 16:21:42
Świetne ciacho:)
-
2013/04/05 16:39:07
Sliczne ciasto, aż nie można oderwać wzroku ! Wygląda bardzo smacznie ! Pozdrawiam :)
-
2013/04/05 18:46:49
Oj zdegustowałbym takie pyszności z wielka ochotą:)
-
2013/04/05 20:35:57
Mysiu, wspaniałe ciasto ! Idealnie wygląda, a cytrynowe bardzo lubię.Pozdrówki.
-
2013/04/05 22:16:35
Kiedyś robiłam ale mi niezbyt wyszło to ciasto. Chyba się znowu skuszę, tym razem z twojego przepisu.
-
Gość: , *.dynamic.dsl.omsoft.com
2015/06/04 21:40:12
ciasto super polecam kazdemu latwe do zrobienia mimi
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl