Blog > Komentarze do wpisu
Cytrynowiec z herbatnikami
Nie macie pomysłu na weekendowe ciasto, a lubicie cytrynowe smaki? Jeśli tak, to polecam pyszne orzeźwiające ciasto na biszkopcie z intensywnie cytrynową masą budyniową i pianką cytrynową ze śmietany kremówki i serka mascarpone. Wierzch zdobią herbatniki polane lukrem (oczywiście cytrynowym). Ciasto jest lekko kwaskowate, ale przy tym idealnie słodkie i bardzo smaczne. Spróbujcie koniecznie! Przepis z zeszytu Babci Marylki (z moimi małymi zmianami) Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na poncz: 1/2 szklanki letniej wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru
Składniki na krem budyniowy: 2 budynie śmietankowe 1/2 szklanki (125 ml) soku z cytryny 1 1/2 szklanki wody 2 żółtka 1 szklanka cukru 200 g masła
Składniki na piankę cytrynową: 600 ml śmietany kremówki (30%) 150 g serka mascarpone 2 opakowania galaretki cytrynowej
Składniki na polewę: 2 łyżki masła 3 łyżki soku z cytryny 4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo: 21 herbatników
Upiec biszkopt (można dzień wcześniej). Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksować aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka, zmiksować, a na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać do połączenia się składników. Formę o wymiarach 30 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę. Piec w 180oC około 30-40 minut (do złotego koloru i suchego patyczka). Przygotować masę budyniową. W garnku zagotować sok z cytryny, 1 szklankę wody i cukier. W osobnym naczyniu połączyć resztę wody z budyniami i żółtkami, dodać do gotującej się wody i gotujemy, aż zacznie bulgotać. Odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i dodawać porcjami po łyżce masy budyniowej, aż powstanie gładki krem. Biszkopt nasączyć ponczem . Wyłożyć na wierzch krem budyniowy, wyrównać nożem powierzchnię. Następnie galaretki rozpuścić w 1 szklance wody, zostawić do ostudzenia. Śmietanę ubić na sztywną pianę, dodać ser mascarpone, miksować do połączenia, a następnie małym strumieniem wlewać chłodną galaretkę, zmiksować i wyłożyć na krem budyniowy, wyrównać. Na piankę wyłożyć herbatniki. Przygotować polewę. W garnuszku roztopić masło, dodać sok z cytryny i cukier puder, połączyć, ostudzić i polać z wierzchu herbatniki. Ciasto schłodzić w lodówce przez 4 godziny (najlepiej na całą noc). Smacznego!
piątek, 05 kwietnia 2013, pieczarka_mysia
Komentarze
mikimama
2013/04/05 07:02:14
Ciasto doskonałe!
2013/04/05 08:07:12
Ojej! Kiedyś mój wujek zrobił to ciasto, było pyszne. Szukałam go w swoich przepisach, ale nie mogłam znaleźć. Teraz już mam! :) Polecam każdemu!
2013/04/05 09:38:11
Jest niesamowite!
Jesteś mistrzynią słodkości. Amber P.S.Wysłałam do Ciebie wiadomość w sprawie chleba. 2013/04/05 15:24:31
Mysiu, ciasto cudowne! Cudnie wygląda i patrząc po składnikach na pewno jest pyszne! Jestem wielką fanką ciast cytrynowych :)
2013/04/05 15:50:25
Piekne jest to ciasto ... Mysiu ma się ochotę wyrwać kawałłek z monitora, szkoda że się nie da:) Buziaczki
2013/04/05 16:39:07
Sliczne ciasto, aż nie można oderwać wzroku ! Wygląda bardzo smacznie ! Pozdrawiam :)
2013/04/05 18:46:49
Oj zdegustowałbym takie pyszności z wielka ochotą:)
2013/04/05 20:35:57
Mysiu, wspaniałe ciasto ! Idealnie wygląda, a cytrynowe bardzo lubię.Pozdrówki.
2013/04/05 22:16:35
Kiedyś robiłam ale mi niezbyt wyszło to ciasto. Chyba się znowu skuszę, tym razem z twojego przepisu.
Gość: , *.dynamic.dsl.omsoft.com
2015/06/04 21:40:12
ciasto super polecam kazdemu latwe do zrobienia mimi
|
![]() ![]() ![]() |