Blog > Komentarze do wpisu
Baranek Wielkanocny

 

 

Dekoracyjny baranek Wielkanocny z cytrynowej, delikatnej, puszystej babki piaskowej. Do zrobienia baranka potrzebujemy formę o odpowiednim kształcie - należy ją dokładnie wysmarować masłem i obtoczyć bułką tartą. To szybki i prosty sposób na słodką dekorację świątecznego stołu lub jako dodatek do święconki.

Miłego poniedziałku Wielkanocnego ; )

 

Składniki:

1 opakowanie budyniu cytrynowego bez cukru 38g (lub mąki ziemniaczanej)

100 g mąki pszennej

50 g cukru

1 łyżeczka do pieczenia

50 g masła

3 jajka

 

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajka jedno po drugim w minutowych odstępach i miksować. Dodać mąkę z budyniem przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować do połączenie się składników.Formę na baranka dokładnie wysmarować masłem, obsypać bułką tartą i spiąć formę. Przelać ciasto w 180oC około 45-50 minut (do suchego patyczka).Całkowicie ostudzić i wyjąć baranka. 

Smacznego!

poniedziałek, 01 kwietnia 2013, pieczarka_mysia

Polecane wpisy

Komentarze
2013/04/01 10:52:31
Piękny Ci wyszedł! :) Mokrego dyngusa :P
-
2013/04/01 11:15:38
Ale on jest wspaniały. Świetna forma:)
-
2013/04/01 11:21:05
jaki śliczny , cudowny baranek !!
-
2013/04/01 11:27:21
Jest przepiękny! Pozdrawiam świątecznie!
-
2013/04/01 14:14:41
Mysiu, baranek wygląda tak uroczo!:)
-
2013/04/02 16:44:19
Ale piękny! Zawsze chciałam upiec własnego, a foremki nie miałam..
Cudooo<3 ;D
-
2013/04/03 14:10:21
Piękny:) Chyba się skuszę na foremkę kiedy nastęny raz będą w Lidlu:). Buziaczki
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl