Blog > Komentarze do wpisu
Wilgotna babka drożdżowa

 

Pyszna, puszysta, wilgotna drożdżowa babka, długo zachowująca świeżość. Jest bardzo prosta i szybka do zrobienia ;) Do ciasta można dodać ulubione dodatki: rodzynki, skórkę pomarańczy lub czekoladę, a po ostudzeniu polać lukrem lub polewą czekoladową. U mnie jest bez niczego i taką lubię najbardziej!


Źródło przepisu: Anusiaczek (u mnie bez rodzynek)

Składniki:

25 dag mąki
4 dag drożdży
3/4 szklanki mleka
4 żółtka
8 dag cukru
cukier waniliowy
8 dag masła
szczypta soli

Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżki mąki i 1/4 szklanki mleka sporządzamy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Pozostałe mleko gotujemy i wrzącym zalewamy połowę mąki. Mieszamy dokładnie i czekamy aż przestygnie. Gdy rozczyn wyrośnięty, a ciasto przestygnięte mieszamy je dokładnie ze sobą i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby trochę podrosło – trwa to ok. 15 minut. W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę oraz roztapiamy masło.

Do ciasta dodajemy żółtka, szczyptę soli i bardzo dokładnie wyrabiamy, dosypując stopniowo pozostałą mąkę. Wlewamy wystudzone masło i jeszcze wyrabiamy. Ciasto znów musi rosnąć ok. pół godziny. Po tym czasie przekładamy je do średniej formy na babkę lub małej z kominkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut.

Po upieczeniu posypujemy babkę cukrem pudrem, lukrujemy, lub dajemy na nią polewę (ja zostawiłam bez polewy).

Smacznego!


sobota, 30 marca 2013, pieczarka_mysia
Tagi: drożdże

Polecane wpisy

Komentarze
2013/03/30 10:52:17
Drożdżowa, a zarazem wilgotna, taka, która za szybko się nie zestarzeje? Taka baba to ideał !
Cudownych, zdrowych i rodzinnych Świąt Mysiu :)
-
2013/03/30 11:24:41
drożdżowa baba - mam nadzieję ,ze kiedyś też taką zrobię ! tak pyszna i pięknie wyglądającą jak u ciebie ;)
-
2013/03/30 11:52:14
Jest fantastyczna! Najlepsze życzenia dla Ciebie i Twoich bliskich!
Buziaki!
-
2013/03/30 11:59:15
Piekna,piekna,najpiekniejsza babka,zaciekawil mnie rowniez sposob przygotowania ciasta,zaparzana maka?,jak w pierogach,zrobie i pochwale sie efektem ,albo nie,hi,hi...
-
2013/03/30 16:35:49
Dziękuje Dziewczyny! :)
-
2013/03/30 16:46:01
ale piękna i puszysta :) Bardzo lubię takie babeczki :) Wesołych świąt! :)
-
2013/03/30 18:08:04
wspaniała baba! taka puszysta, rumiana

Wesołych Świąt Mysiu!
-
2013/03/30 18:55:00
Pyszna i puszysta. Radosnych Świąt Mysiu, bo smaczne będą na pewno!
-
2013/03/30 18:58:20
uwielbiam!nie może jej zabraknąć na polskim stole.

Wesołych świąt!
m.
-
2013/03/30 18:59:21
Pyszna babka:)
Wesołych i spokojnych Świąt dla Ciebie i twojej rodziny!
-
2013/03/30 21:51:30
Wesołych Świąt Mysiu !
-
2013/03/30 22:00:46
Zaparzana baba drożdżowa jest pyszna:) Piekłam taką:). Ja dziś babkowałam, wyszło pięknie i już się nie mogę doczekać jutra:) buziaki
-
2013/03/31 14:02:52
Pyszna babka. Ja tez zrobilam drozdzowa w tym roku
-
Gość: aaniol14@gmail.com, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2014/10/22 08:44:55
Witaj mySia zrobiłam ciasto w/g twojego przepisu krok po kroku i ciasto nie jest konsystencji takiego prawdziwego ciasta drożdżowe tylko takie luźne czy takie ma być czy coś źle zrobiłam ? w tej chwili owinęłam je i postawiłam do wyrośnięta. jestem początkującą w wypiekach ale już parę razy piekłam drożdżowe ciasto i było dobre. Proszę podaj mi jakieś wskazówki co robię źle . Aż boję się przełożyć to ciasto do foremki po 1/2 godz. wyrastania. Napisze co z tego wyszło. Pozdrawiam i miłego dnia życzę Alicja z Łodzi
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/08/05 15:03:46
No to ja mam ten sam problem. Konsystencja ciasta jest lejąca. I co teraz? Szkoda, ze nie odpisałas na wcześniejszy komentarz.
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/08/05 15:27:22
To jaka ma być konsystencja tego ciasta? Czy ktoś wie?
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl