Blog > Komentarze do wpisu
Tarta z brzoskwiniami i bezą

 

Bardzo szybka i prosta tarta na kruchym cieście, z mrożonymi brzoskwiniami (w sezonie koniecznie użyć świeżych!) z chrupiącą, słodką bezą.

Słodkiego dnia ; )


Składniki na ciasto:

250 g mąki

125 g masła

3 żółtka

3 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Dodatkowo:

700 g mrożonych brzoskwiń (w sezonie świeżych)

3 białka

3/4 szklanki cukru

 

Zagnieść wszystkie składniki na ciasto i schłodzić 30 minut w lodówce. Formę na tartę o średnicy 28 cm wysmarować masłem, obsypać bułką tartą i wyłożyć schłodzonym ciastem.

Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Odłożyć. Ciasto Ponakłuwać widelcem, wierzch posypać bułką tartą poukładać przekrojone na pół owoce i wyłożyć na brzoskwinie pianę.

Piec w 180oC około 30 - 40 minut (do złotego koloru bezy).

Studzić na zewnątrz piekarnika.

Smacznego ; )

 

piątek, 29 marca 2013, pieczarka_mysia

Polecane wpisy

Komentarze
2013/03/29 08:50:10
Z taka tarta dzien bedzie najsodszy i najmilszy! :)
Piekne zdjecia! :D

Ps Zapraszam na nowa strone Chochlikowkuchennych chochlikikuchenne.wordpress.com/

Pozdrawiam serdecznie! Wesolych Swiat kochana! :*
-
2013/03/29 09:22:30
Mysiu, ale ta tarta jest piękna!
-
2013/03/29 09:43:34
Wspaniala,z brzoskwiniami uwielbiam,pozdrawiam jak zawsze.
-
2013/03/29 09:54:42
Gdybym tylko miala pod reka taka tarte na oslode...to oslodzilabym sobie ten bialo-sniezny widok na oknem :(

Sciskam mocno :)
-
2013/03/29 10:09:39
Fantastyczna! Letnich smaków tego mi teraz potrzeba! Pozdrawiam
-
2013/03/29 11:23:51
z brzoskwiniami *-* jaka śliczna !! po prostu pysznie <3
-
Gość: Syla, *.20-2.cable.virginmedia.com
2013/03/29 12:20:45
Czy moge uzyc brzoskwin z puszki?
-
2013/03/29 12:47:36
wygląda przecudnie :) musi być pyszniutka :)
-
2013/03/29 18:35:19
Gość: Syla, cpc5-enfi20-2-0-cust873.20-2.cable.virginmedia.com
2013/03/29 12:20:45 - TAK MOŻESZ UŻYĆ BRZOSKWIŃ Z PUSZKI, ALE MUSISZ JE PORZĄDNIE ODSĄCZYĆ NA SITKU :)

Pozdrawiam :)
-
2013/03/29 19:21:10
Pysznosci! Lubię wszystko co ma w sobie bezę ;-)
-
2013/03/29 21:41:36
pięknie podana, pięknie zrobiona..:) a te beza na wierzchu, mniam!
-
2013/03/29 23:08:04
Jaka ładna tarta! Ślicznie ozdobiona :)
Pozdrawiam,
-
2013/03/30 00:00:47
Jaka piękna i słoneczna!:-)
Zdrowych i Wesołych Świąt Mysiu!:-)
-
2013/03/30 09:12:06
piękna jest!!
-
2013/03/30 21:59:30
Wiesz, ze nigdy nie mroziłam surowych brzoskwiń Mysiu .... w przyszłym roku na pewno zamroże z 2-3 woreczki:) .... cudowna ta tarta - taka słoneczna:)
Zdrowych i wesołych Świąt Tobie i Twojej Rodzinie życzę:)
-
Gość: Agata, *.play-internet.pl
2013/04/07 10:09:58
Pięknie sie prezentuje i przywołuje lato choć w smakach i myślach....juz mam multum przepisów na tartę do spróbowania...tylko formy brak ;/
zaczynamyoddeseru.blogspot.com/
-
2014/01/28 08:57:28
Ahh, jaka ta tarta jest piękna - cudowne małe brzoskwinki udało Ci się kupić ;) takie wypieki są jak uncja srebra - nawet dla samego wyglądu warte swojej ceny :)
-
Gość: Daria, *.goleniow.vectranet.pl
2016/08/17 18:26:22
Pierwszy raz robiłam tartę... pierwszy raz bezę... Cudowna! Pyszna, owocowa i taka... inna! Świetny przepis!
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl