Blog > Komentarze do wpisu
Sernik waniliowy z czekoladową kratką



 

Rozpływający się w ustach, jedwabisty sernik waniliowy z dodatkiem kwaśnej śmietany, pieczony w kąpieli wodnej, dzięki czemu jest aksamitny, kremowy i równy jak stół. Upieczony na ciasteczkowym spodzie (moim ulubionym, z ciasteczek zbożowych) i udekorowany czekoladową kratką bardzo dobrze prezentuje się na stole. 

Musicie spróbować! Nie pożałujecie ; )

 

Składniki na spód:

180 g ciasteczek zbożowych w czekoladzie

50 g masła

 

Składniki na masę serową:

800 g sera 3-krotnie zmielonego 

3 jajka

2/3 szklanki cukru

1 opakowanie budyniu waniliowego

1 laska wanilii

200 g śmietany 18%

 

Dodatkowo:

150 g śmietany 18%

1 łyżka cukru pudru

6 kostek mlecznej czekolady do dekoracji

 

Ciasteczka zmielić w blenderze. Dodać roztopione masło i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej.

W misce zmiksować jajka z cukrem (około 2 minuty mikserem), dodać śmietanę, twaróg, a na koniec przesiany przez sitko budyń i wyskrobane ziarenka z laski wanilii, dokładnie wymieszać. 

Masę powoli wylać na schłodzony spód.

Piec w kąpieli wodnej*w 230oC przez 15 minut, następnie temperaturę piekarnika zmniejszyć do 120oC i piec kolejne 60 minut. Na koniec pieczenia wymieszać śmietanę z cukrem pudrem, wyjąć sernik z piekarnika na wierzchu rozprowadzić masę śmietanową i zapiekać kolejne 10 minut. Wyłączyć piekarnik i nie otwierając drzwiczek ostudzić sernik. Następnie włożyć sernik na całą noc do piekarnika, aby całkowicie stężał.

Następnego dnia udekorować sernik roztopioną czekoladą.

Smacznego! :)

 

*Równocześnie wkładając do piekarnika sernik wkładamy żaroodporne naczynie wypełnione wrzącą wodą na spód piekarnika.




czwartek, 14 marca 2013, pieczarka_mysia

Polecane wpisy

Komentarze
2013/03/14 11:21:28
Mysiu cudowny sernik ...taki wysoki i bieluchny:) .... i ta czekolada na wierzchu:) mniami - mówię to ja spragniona czekolady:) buziolek
-
2013/03/14 11:33:07
Joluś zapraszam do mnie na kawę ;)
-
2013/03/14 11:42:22
Bajeczny! Do twarzy mu z tą kratką :)
-
2013/03/14 11:43:13
Wygląda fantastycznie :D lubię eksperymentować z sernikami :) chyba już wiem jaki tym razem pojawi się na świątecznym stole :)
-
2013/03/14 11:52:02
Piękny sernik i piękna kratka!
Częstuję się kawałkiem...
Amber
-
2013/03/14 12:07:35
cudowny sernik,piekne zdjecia zachecaja do upieczenia,pozdrawiam.
-
2013/03/14 12:29:00
Wysoki, równy.. Idealny :)
-
2013/03/14 12:53:43
Wow! Szczeka mi opadla Mysiu :)) Przepiekny sernik.

Buziaki.
-
Gość: gosia, *.icpnet.pl
2013/03/14 13:31:51
mam pytanko - na noc do piekarnika czy do lodówki? - ciemnota ze mnie ;)
-
2013/03/14 13:52:05
dzieki Dziewczyny :)

Gość: gosia, c37-112.icpnet.pl - a więc tak jak się skończy czas pieczenia sernika należy wyłożyć piekarnik i nie uchylając drzwiczek zostawić sernik do ostudzenia, a kiedy piekarnik wystygnie po około 2-3 godzinach nalezy jeszcze włożyć sernik do lodówki najlepiej na całą noc, wtedy mamy 100% pewność, że sernik się ściął z wierzchu. Jeśli jeszcze czegoś nie napisałam to proszę pisz ; ) sernik trochę zajmuje czasu, ale naprawdę warto!

Pozdrawiam :)
-
Gość: monikols, *.adsl.inetia.pl
2013/03/14 13:55:27
a ja ma pytanie mój piekarnik przypala więc mam pytanie czy mogę piec w termoogiegu a jak tak to na ile stopni? i jeszcze drugie pytanko: ile tej wody do naczynia żaroodpornego wlać? pytam bo zawsze serniki wychodzą mi jak kapcie rosną rosną a później klapa, a ten Twój wypiek tak za mną chodzi że hoho!!!!
-
2013/03/14 14:03:56
Wygląda obłędnie! Pewnie równie dobrze smakuje... mniam mniam! ;)
-
2013/03/14 14:10:00
Gość: monikols, 178-37-129-162.adsl.inetia.pl - szczerze nigdy nie piekłam tego sernika na funkcji termoobieg, ale z mojej wiedzy jeśli piecze się na funkcji termoobieg należy zmniszyć temepraturę o 20 stopni niż na funkcji grzania gora - dol, czyli powinnas piec ten sernik najpierw w 210 stopniach, a nastepnie w 100. Do tego naczynia wystarczy wlać 1 - 1 1/2 szklanki wrzącej wody.
Mam nadzieje, że jeśli upieczesz ten sernik w takich stopniach jak podalam to wyjdzie super, daj znać jak wyszło jeśli go zrobisz :)

Pozdrawiam :)
-
2013/03/14 14:29:30
Fantastyczny Mysiu!
-
2013/03/14 15:48:43
Bossssski:)
-
2013/03/14 16:17:13
Obłęd normalnie,porywam kawałek :D
-
2013/03/14 16:41:50
wygląda na prawde idealnie , ta kratka *-* świetna robota !!!
-
2013/03/14 17:13:39
Uwielbiam do Ciebie zaglądać:) Zawsze znajdę tutaj świetny, prosty przepis i w dodatku cudne zdjęcia:)
-
2013/03/14 18:32:34
No piękniutki jest ten serniczek Mysiu! I jaka śliczna ta krateczka. :)
Naprawdę uroczo to wygląda. :)
-
2013/03/14 18:56:35
A ja dziś miałam w planach serniczek a tu taki smakowity przepis,więc zaraz zabieram się za pieczenie...w sumie to jeszcze nigdy nie piekłam sernika ze śmietaną więc chętnie wypróbuję jeżeli piszesz,że serniczek wychodzi kremowy i rozpływający się w ustach...oj takie najbardziej lubię;-)
-
2013/03/14 18:59:32
Mysiu a powiedz mi jakiego sera używasz...tłustego czy pół tłustego? ja mam twaróg który ma 15% tłuszczu więc to raczej tłusty...ale w tym serniku nie ma dodatku masła lub oleju,więc myślę,że tłusty jak najbardziej się nadaje,bo chyba na twarogu który ma tylko 4% tłuszczu może wyjść za suchy? czy się mylę?
-
2013/03/14 19:39:53
Idealny - wygląda przepięknie !! porywam i wypróbuję na sto procent ! :)
-
Gość: Gość, *.adsl.inetia.pl
2013/03/14 19:45:00
A nowy Papież lubi ten deser inews.com.pl/WordPress3/gruszki-watykanskie
Pozdrawiam
-
2013/03/14 20:09:57
ne-ssi - przepraszam, że dopiero odpisuję, ale wróciłam z uczelni, przeważnie używam tłustego lub półtłustego sera :) także Twój na pewno dobrze się sprawdzi :) to, że nie ma tam oleju to specjalnie, wilgotności nadaje sernikowi kwaśna śmietana :) udanych wypieków! :)
-
2013/03/14 20:10:45
Dziekuje za wszystkie Wasze komentarze :) dajecie mi wiele radości i energii do działania :)
-
2013/03/14 20:14:22
Nie dziękuję żeby nie zapeszać wypieku;-) więc następnym razem kupie pół tłusty ser...troszkę odchudzę serniczek a dziś zrobię bardziej kaloryczny;-) Mysiu a powiedz mi jeszcze czy do serników używasz zwykłego twarogu czy takiego gotowego w kubełku do serników? ja kupiłam twaróg ale już mielony,żeby sobie zaoszczędzić czasu;-) jeżeli chodzi o te kubełkowe to są to mieszanki więc jest tam zazwyczaj masło lub olej więc raczej chyba nie nadaje się do sernika gdzie jest dodatek śmietany???
-
2013/03/14 20:42:51
ne-ssi powiem Ci szczerze, że często kupuję wiaderkowe serniki np. PRESIDENT twaróg śmietankowy lub Mój Ulubiony z Wielunia :) jak mam więcej czasu sama mielę ser, ten był akurat robiony z wiaderkowego :) Czasem mam przepisy na serniki, gdzie dodaje się dodatkowo masło, ale z tego co wiem czasem są do kupienia sery z masłem, ale ja ich unikam, bo nie wiadomo co oni tam dawaja ;) wole kupic ser i osobno masło :) Jeśli chodzi o serniki z dodatkiem śmietany to raczej odradzam te z dodatkiem masła ; )

Udanych wypiekow! :)
-
2013/03/14 20:49:55
Jakie ciasteczka zbożowe najlepsze? :)
U mnie nigdzie nie ma tych Degistive :/ więc jakie mogę użyć?
Czy forma z sernikiem nie musi być zanurzona w wodzie?
-
2013/03/14 21:02:59
Gość: Moni Ka, static-ip-217-173-0-8.promax.media.pl - witaj :) możesz użyć np. wiatraczkiow złotokłosych w czekoladzie firmy San :) polecam. Tego sernika nie piecze się zanurzonego w wodzie, tylko dzięki parze unoszacej się w piekarniku sernik nie wysusza się podczas pieczenia.

Pozdrawiam!
-
2013/03/14 21:04:39
Mysiu dziękuję za wyczerpującą odp;-) właśnie serniczek siedzi w piekarniku;-) jutro napisze jak wyszedł...właśnie teraz sobie uświadomiłam,że do ciasteczek zamiast 50gr masła dałam 100gr,eh;/ jutro dłużej na siłowni posiedzę i spalę ten nadmiar tłuszczyku;-) użyłam zwykłych kruchych ciasteczek kakaowych też się dobrze sprawdzają:)
-
2013/03/14 21:19:13
Ale wysoki!! Wow piękny :)
-
2013/03/14 23:43:17
rewelacyjnie wygląda:) boski sernik pięknie udekorowany:)
-
2013/03/15 10:51:44
Ostatnie moje pytanie hihi

Budyń z cukrem czy bez? i jaka gramatura bo są różne :/
-
2013/03/15 11:46:07
Pięknie wygląda! Ach jak ja lubię serniki :-) Porwałabym kawałeczek ;-)
-
2013/03/15 14:45:16
Wygląda obłędnie!
U mnie na specjalne życzenie córci robi się karmelowy:)
-
2013/03/15 18:33:13
Prześliczny, najcudowniejszy, bo waniliowy <3 I zazdroszczę umiejętności robienia równej kratki. :D
-
2013/03/15 19:55:32
Mysiu melduję,że serniczek wyszedł cudny...taki kremowy jakie lubię;-) nigdy nie piekłam sernika ze śmietaną ale teraz już wiem,że będę takie namiętnie piekła. Serniczek wyszedł równy jak stół i ani jednego pęknięcia czego nie lubię w sernikach... niestety nie miałam żadnych zbożowych ciasteczek i dałam jakieś kruche kawowe no i jak wyżej napisałam dałam o połowę za dużo masła i spód wyszedł za tłusty i nie dobry ale to nie problem bo odkroiłam go;-) dzięki za super przepis...zapisuję go do ulubionych i już mam serniczek na święta;-) a powiedz mi czym zrobiłaś tą kratkę,bo ja pominełam,bo nie miałam czekolady...a wiem,że z czekoladą byłby jeszcze bardziej boski;-)
-
2013/03/15 21:14:52
Wygląda bardzo zachęcająco :) Dawno nie piekłam sernika, narobiłaś mi smaku Mysiu !
-
2013/03/16 16:52:07
Z tą kratką wygląda wspaniale, podoba mi się ogromnie :) Taki równiutki i wysoki - bardzo reprezentacyjny :)
-
2013/03/16 21:24:12
Biały, równiutki i kremowy - taki uwielbiam <3
-
Gość: Agata, *.play-internet.pl
2013/03/17 10:08:58
Witaj Mysiu :)
Twój serniczek to mistrzostwo świata. Wczoraj go robiłam niestety mama poradziła(niby że z doświadczenia :P ) żeby białka ubić osobno i żółtka osobno. reszta była robiona co do joty jak u Ciebie. serniczek w piekarniku był wysoki i piękny. niestety jak polałam go śmietaną i wstawiłam z powrotem do piekarnika, to jakby całe życie z niego uszło ;((((
no i wyszedł totalny kapeć :(
proszę poradź mi czy to wina tego ubicia białek, czy co zrobilam nie tak... bardzo chcem upiec ten sernik na świeta i zależy mi aby wtedy nie było porażki. Choc i tak jest pyszny więc zjemy. tylko niziutki jak nie wiem co :(
czekam na odp tutaj lub napisz do mnie na meila:
adzia281186@wp.pl
Pozdrawiam serdecznie :)
-
Gość: Agata, *.play-internet.pl
2013/03/29 19:46:06
Chciałam wszem i wobec oświadczyć, że serniczek wykonany całkowicie wg. przepisu wychodzi rewelacyjny piękny, pyszny i w ogóle wow.
Bardzo dziękuję Mysiu za inspirację i jeszcze raz życzę Zdrowych, pogodnych i radosnych Świąt, przepełnionych miłością i pysznym jedzonkiem :)
Pozdrawiam Agata :)
zaczynamyoddeseru.blogspot.com/
-
Gość: Agata, 109.107.0.*
2013/05/11 12:48:05
Sernik przepyszny i cudowny, ale 60 min w 120 stopniach zdecydowanie nie wystarczyły i potem jeszcze siedział w 150 stopniach z termoobiegiem jakieś 30 min około.
-
Gość: , *.centertel.pl
2018/03/27 08:26:42
Piękny serniczek.Ale czy mogę zastąpić spód ciasteczko,zwykłym kruchym spodem.
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl