Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto drożdżowe na oleju z owocami i kruszonką

 

 

Uwielbiam ciasta drożdżowe! To jest bardzo proste do zrobienia, wystarczy postępować wg przepisu a po 4 godzinach możemy cieszyć się smakiem puchatego, wilgotnego ciasta z dodatkiem ulubionych owoców i kruszonki, bez której drożdżowiec to nie drożdżowiec ; )

Lubicie?


Składniki na blachę o wymiarach 25 x 30 cm:

75 g świeżych drożdży

3/4 szklanki cukru

4 jajka

3/4 szklanki oleju

niepełna 1/2 szklanka mleka

3 szklanki mąki pszennej

 

 

Składniki na kruszonkę:

100 g mąki

50 g masło

50 g cukru

 

Dodatkowo:

ulubione owoce (u mnie śliwki i jabłka)

cynamon

 

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Do niemetalowej miski wkruszyć drożdże, drożdże zasypać cukrem. Na to wlać roztrzepane jajka, olej, mleko i mąkę. Nie mieszać, miskę przykryć ręcznikiem na 3-4 godziny w ciepłym miejscu.

Po tym czasie wymieszać składniki w misce drewnianą lub plastikową łyżką, tak aby ciasto było gładkie, bez grudek.

Przygotować kruszonkę. W misce połączyć składniki formować palcami grudki ciasta

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Na wierzchu poukładać ulubione owoce (u mnie śliwki z zamrażalnika i jabłko). Posypać wierzch cynamonem wg uznania, posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec w 180oC około 45 - 50 minut (do suchego patyczka i złotego koloru wierzchu ciasta).

Smacznego!


poniedziałek, 25 marca 2013, pieczarka_mysia

Polecane wpisy

Komentarze
2013/03/25 08:28:20
Uwielbiam drożdżowe wypieki! Twoje zachwyca!
-
2013/03/25 09:25:05
Oj lubie, lubie...i to jeszcze jak Mysiu :) Oddalabym wiele za kawalek takiego ciacha :)

Buziaki.
-
2013/03/25 09:40:34
Kruszonka wymiata ;) Zdecydowanie najbardziej ją lubię. Powiadasz, ze wilgotny drożdżowiec ? To ja muszę się któregoś dnia na niego skusić :)
-
2013/03/25 11:13:44
Na oleju? Muszę spróbować. Wygląda pyszniasto!
-
2013/03/25 14:15:11
jej.. cuddooo<3 jakie wyrośnięte, a z owocami jeszcze.. ech.. ale narobiłaś mi ochoty;D
-
2013/03/25 14:59:25
Oj ta! Lubię, lubię, lubię ;-) Cudne Ci wyszło :-)
-
2013/03/25 15:48:57
Chwilę mnie nie było, a tu tyle pięknych ciast! Murzynek, waniliowe, a teraz to.. mniam!
-
2013/03/25 16:07:56
pycha,uwielbiam tą drożdżówkę, robię bardzo podobną, najfajniejsze jest w niej to, że jak na drożdżowe, jest wilgotna i smakuje mi nawet drugiego dnia, a z duuużą ilością kruszonki i owocami to już bajka :)
-
2013/03/25 16:23:53
Bardzo lubimy :) Twoje drożdżowe wygląda fenomenalnie! :)
-
2013/03/25 16:42:35
hehe kiedyś nie lubiłam kruszonki i zawsze wyskubywałam :) ale na szczęście już z tego wyrosłam :)
-
2013/03/25 20:24:05
Lubię ciasto drożdżowe posmarowane masełkiem, a do tego dobrą herbatkę. :)
-
2013/03/25 21:46:07
Lubię drożdżowe. Chętnie bym zjadła takie z owocami. Nie mogę doczekać się np truskawek . Ach, marzenie. :)
-
2013/03/25 22:26:45
Świetne zdjęcia! Ciasto przepysznie wygląda ;)
-
2013/03/26 08:35:51
ale pysznie wygląda! mam ochotę na kawałek... :)
-
2013/03/26 22:12:33
Jejku jakie piękne zdjęcia ! Aah jak zatęskniłam za takim ciastem z sezonowymi owocami...ciągle tłumacze sobie, że już niedługo;p
-
2013/03/27 15:11:52
Mysiu nie lubimy, a uwielbiamy:) u nas ostatnio ciągle jak nie babkowo, to drożdżowo:) .... drożdżowego z olejem chyba jescze nie piekłam, poza taką drożdzówką bez wyrabiania:) buźka:)
-
2013/03/29 09:57:23
Przeoczylam takie ciacho?,o co chodzi z ta niemetalowa miska i lyzka,bo nie za bardzo rozumiem jak to moze ,,zaszkodzic,, ciastu?
-
Gość: gemzi, *.dynamic.chello.pl
2013/04/15 16:18:44
zrobiłam to ciasto i muszę przyznać, że jest rewelacyjne! wyrosło mi jak jeszcze żadne inne do tej pory:) Polecam każdemu miłośnikowi ciasta drożdżowego!
-
Gość: gosc, *.as13285.net
2013/06/09 11:22:52
Ja mam pytanie dotyczace przygotowania. czy make olej mleko i jaja trzeba razem roztrzepac i wylac na drozdze? bo ten opis jest nie dokonca jasny :)
-
Gość: Kasia, *.internetdsl.tpnet.pl
2013/08/12 18:53:26
Upieklam ciasto wedlug przepisu. Wyszlo swietnie. Idealnie wilgotne. Pozdrawiam!
-
Gość: Aneta, 84.39.163.*
2013/08/27 19:15:02
A jak będzie odstawione na 2 godziny to też się uda??? :)
-
Gość: ewa, *.google.com
2014/03/12 21:01:54
Uda :) ja nie odstawiamy nawet na minutę i wychodzi pyycha :)
-
Gość: , *.inm.net.pl
2014/09/01 19:19:48
Dobreeeeeeeee:D

-
Gość: Ania, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/02/27 20:26:10
UPIEKŁAM... dziś upiekłam w poszukiwaniu nowości. Na moją foremkę (spód 32x25) jednak muszę dać minimum o pół składników więcej chcąc mieć wysokiego placka. Ale jako mazurek świetnie się prezentuje i smakuje :) No i wogóle nie wymaga pracy! Ja dodałam mnóstwo różności: figa suszona, daktyl (uwaga z ilością bo można placek przesłodzić) i jabłka. Na wierzchu super kruszonka z przepisu. Pychotka! Dziękuję za przepis :)
-
Gość: Ania, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/02/27 20:29:40
Zapomniałam dodać, dla tych co pytają o czas - ja zaczęłam robić ciasto późno więc czekałam 1 i 1/2 godziny zanim wstawiłam ciasto do pieca.
-
Gość: , 5.134.65.*
2016/01/06 18:58:47
Wspaniałe ciasto! :) Właśnie wpałaszowaliśmy całą rodziną :) Dziękuję za ten przepis. Nie sądziłam, że da się upiec ciasto drożdżowe bez masła. Jesteśmy z synkiem na diecie bezmlecznej, więc się z tego bardzo ucieszyliśmy :) Zamiast zwykłego mleka, dodałam mleko owsiane własnej produkcji. Polecam! :)
-
Gość: , *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2017/01/25 15:38:39
ja
-
Gość: Kim, *.dynamic.gprs.plus.pl
2017/07/29 23:06:28
Ja nie mam cierpliwości, aby na ciacho 4 godziny czekać. Zrobiłam rozczyn z drożdży: 1/4 szkl.mleka, łyżeczka cukru i dwie łyżeczki mąki, wszystkie składniki z przepisu wymieszałam mikserem - mam termomix, nie dbając o kolejność. W międzyczasie rozczyn urósł, dodałam go jako ostatni składnik, wymieszałam mikserem z minutę to trwało. Jak ciasto urosło do prawie połowy wrzuciłam na blachę, do pieca i też jest super:) Tylko składniki kruszonki podwoiłam i całe opakowanie cukru waniliowego do kruszonki dodałam i agrest. Super przepis, bo nie trzeba masła roztapiać, białka od żółtka oddzielać i w ciagu 1,5 godziny ciacho na stole:)
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl