Blog > Komentarze do wpisu
Szybkie ciasto ze śliwkami


 

Tęsknicie już za ciastami z owocami lata?

Ja bardzo, dlatego na poprawę humoru i przywołanie lata zachęcam do upieczenia szybkiego, bardzo prostego ciasta jogurtowego ze śliwkami (u mnie mrożonymi, ale w sezonie używać świeżych), obsypanego z góry cynamonem i cukrem pudrem.

Ciasto idealne do popołudniowej kawy. 


Składniki:

300 g mąki pszennej

200 g jogurtu naturalnego

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

150 ml roztopionego masła

200 g cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

2 jajka

ok 600 g śliwek ( u mnie mrożonych)

cynamon do posypana wierzchu ciasta 

 

W jednej misce wymieszać roztopione, ostudzone masło, jogurt, cukier, cukier waniliowy i jajka, wymieszać dokładnie widelcem.

Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, wymieszać i przesypać do mokrych składników, połączyć składniki widelcem  (nie za długo!). 

Formę o wymiarach 25 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto, wyrównać. Na cieście poukładać odpestkowane śliwki, przecięciem do góry. Wierzch posypać cynamonem. 

Piec w 180oC około 45 minut.

Lekko przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego!


piątek, 08 lutego 2013, pieczarka_mysia

Polecane wpisy

Komentarze
2013/02/08 18:03:38
Ciasto śliwkowe o tej porze roku...
To na mnie działa!
Amber
-
2013/02/08 18:17:30
Uwielbiam ciasta na jogurcie.
Takiego z owocami już dawno nie jadłam:)
-
Gość: kuchnia-domowa-ani.blogspot.com, *.189.218.66.skyware.pl
2013/02/08 19:21:38
Pięknie wyrosło.
U mnie dla odmiany dziś na obiad były pierogi ze śliwkami też mrożonymi :)
-
2013/02/08 21:58:27
Och ja z chęcią się poczęstuję ! Piękne Twoje ciasto !!!
-
2013/02/09 09:31:24
Ale kusisz tym pięknym ciastem ;))
-
Gość: Kaska, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/09 17:54:36
Mysiu, a czy mrożone śliwki przed wyłożeniem na ciasto trzeba najpierw rozmrozić? Wiem, że pytanie może głupie, ale nigdy jeszcze nie używałam mrożonych śliwek ;-)
Pozdrawiam :)
-
2013/02/09 19:39:26
Pięknie wygląda, a dlatego poproszę duży kawałek, lub dwa:)
-
2013/02/10 09:44:22
Niezły kawał ciasta;)Cudo!
-
2013/02/10 17:27:33
Przepadam za takim ciastem - najlepsze jest właśnie ze śliwkami ! :)
-
2013/02/12 20:23:05
aleś mi narobiła Kochana ochoty na śliwki:) ..... i gdzie ja je dostanę w środku zimy?:) fantastyczne ciacho:)
-
2013/02/16 20:55:39
Mysiu, zrobiłam - bardzo dobre, ma tylko jedną wadę - za szybko znika ;)
-
Gość: wiesiek, *.tktelekom.pl
2014/01/18 19:50:02
pyszne to ciasto ale musiałem troszkę zwiększyć proporcje bo po pierwsze :mam większą blaszkę a po drugie: ciasto błyskawicznie znika ,rodzina je uwielbia!
-
Gość: Xxx, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/10/14 10:26:21
Super wyszlo :P
-
Gość: Basia, *.play-internet.pl
2015/02/21 21:39:57
Właśnie jest w piekarniku... Zobaczymy czy sie uda:) śliwki mrożone z ogródka mojej mamy ;)
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl