Blog > Komentarze do wpisu
Sernik marmurkowy

 

Jeden z lepszych serników, jakie ostatnio upiekłam. Klasyczny nowojorczyk w piękne czekoladowe esy - floresy, upieczony na ciasteczkowym spodzie. Dzięki dodatkowi śmietany i pieczeniu z parą wodną sernik rozpływa się w ustach - jest aksamitny, wilgotny, gładki i niebiańsko pyszny. Banalny, prosty i szybki przepis, w którym każdy się zakocha kto nie lubi suchych serników ; )

Jeśli nie macie pomysłu na Walentynkowy deser, może go wypróbujecie?

Miłego dnia! :)


Składniki na spód:

200 g ciasteczek zbożowych

3 łyżki kakao

100 g masła

Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z kakao i roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i delikatnie obsypać mąką. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej.

 

Składniki na masę serową:

700 g sera

250 g kwaśnej śmietany 18%

3 duże jajka

150 g cukru

1 opakowanie budyniu waniliowego


Dodatkowo:

100 g gorzkiej czekolady (jeśli wolicie bardzo słodko możecie dać czekoladę mleczną, albo wymieszać pół na pół)


Składniki na polewę:

100 g kwaśnej śmietany 18%

1 łyżka cukru pudru


Wszystkie składniki na masę serową umieścić w misie miksera i zmiksować, do gładkości i połączenia się składników (nie za długo!).

Na masę ciasteczkową wylać 3/4 masy serowej.

Do 1/4 dodać roztopioną (ja roztapiam swoją w mikrofalówce) czekoladą i wymieszać. Łyżką wykładać kleksy na masę serową. Końcówką od widelca  włożyć w masę serową i wymieszać kilka razy na kształt ósemki, aby w masie powstały esy floresy.

Piec w 180oC przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120oC i piec kolejne 50 minut. Należy piec z parą wodą, czyli razem z sernikiem (który idzie na środkową kratkę piekarnika) wkładamy na dno żaroodporne naczynie z wrzącą wodą.

Po tym czasie pieczenia wymieszać składniki na polewę. Formę wysunąć z piekarnika, na wierzchu rozprowadzić równo polewę i zapiekać kolejne 15 minut.

Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Kiedy sernik będzie zimny włożyć do lodówki i schładzać najlepiej całą noc.

Przed podaniem wierzch oprószyć kakao. 

Smacznego!


poniedziałek, 11 lutego 2013, pieczarka_mysia

Polecane wpisy

Komentarze
2013/02/11 09:15:58
Taki sernik to wspaniały pomysł:)
-
2013/02/11 09:18:22
Uwielbiam każdy sernik;)
-
2013/02/11 09:32:52
cudowny, wygląda na taki aksamitny i kremowy, no i fajnie łaciaty :)
-
2013/02/11 09:50:55
Prześliczny, wyglada bosko. A, że bardzo lubię serniki to bez namysłu chwyciłabym kawałeczek:)
-
2013/02/11 10:24:37
wygląda przepięknie.... :)
-
2013/02/11 11:25:54
wow ,ale piękny ! chyba go zrobię w tym tygodniu , wyglada cudnie ;d
-
2013/02/11 13:51:53
Ja się zakochałam w Twoim serniku, wspaniały i bardzo apetyczny !!!
-
2013/02/11 13:57:17
Doskonały! Wprost idealny!
-
2013/02/11 20:19:18
serniczek wygląda pierwsza klasa :)
-
2013/02/12 08:26:04
Tak jak piszesz..Wygląda na mocno kremowy i aksamitny :)
-
2013/02/12 18:21:48
Jeszcze nie byłam na tym serniku? dziwne... ;-)
Wygląda po prostu bosko! :)
-
2013/02/12 20:26:25
Cudowny, wyglada na bardzo aksamitny w smaku:) buziaki zasyłam Mysiu
-
2013/02/12 21:36:19
Jest śliczny, porywam kawałek dla siebie, pozdrawiam cieplutko :***
-
2013/02/13 10:18:51
bardzo lubie serniki...ten twoj taki apetyczny..wysoki i wyglada na wilgotny..mmmmm...ale apetytu mi narobiłaś:)
-
2013/02/13 14:49:42
ale cudny!!!
-
Gość: beata, *.nplay.net.pl
2014/03/13 22:17:42
czy mozna wydrukować ten przepis?
-
Gość: beata, *.nplay.net.pl
2014/03/13 22:17:59
czy mozna wydrukować ten przepis?
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl