Blog > Komentarze do wpisu
Batoniki zbożowe

 

 

Po pączkowym obżarstwie czas na coś zdrowego! Lubicie batoniki zbożowe? Kupujecie je? 

Jeśli tak to od dziś możecie zrobić je we własnej kuchni, w bardzo prosty, szybki, a przede wszystkim zdrowy sposób! Wystarczą płatki owsiane, otręby, ziarna słonecznika, migdały, żurawinę, masło, cukier i miód. Możecie eksperymentować i dodawać własne ulubione składniki.

Dacie się na mówić na batonika?

Obiecuję, że Wam zasmakują!

Następne będą maczane w czekoladzie - już sobie obiecałam :)

 

Składniki:

220 g płatków owsianych

40 g otrębów żytnich

100 g łuskanego słonecznika

120 g suszonej żurawiny

100 g migdałów obranych

120 g masła

170 g miodu

80 g ciemnego cukru

szczypta soli

 

Przygotować blaszkę o wymierach 25 x 28 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, przesypać na blaszke płatki owsiane, otręby i piec w piekarniku przez 15 minut w 160oC.

Słonecznik i migdały uprażyć oddzielnie na patelni na lekko złoty kolor. Odstawić.

W garnku rozpuścić, masło, miód, cukier i gotować około 10 minut, aby powstał karmel. Dodać płatki owsiane, otręby, słonecznik, migdały, żurawinę, sól, wymieszać łyżką do połączenia się składników. Masę przełożyć na tę samą blaszkę na której prażyliśmy migdały i słonecznik. Wyrównać ręką lub łyżką.

Piec w 170oC około 25-30 minut (do złotego koloru).

Ostudzić i pokroić na prostokąty. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!


sobota, 09 lutego 2013, pieczarka_mysia

Polecane wpisy

Komentarze
2013/02/09 14:30:51
Wyglądają smakowicie :)
-
2013/02/09 16:39:48
Piękne i bardzo apetyczne !
-
2013/02/09 17:30:19
Muszę zrobić mojemu mężulkowi on namiętnie kupuje takie batoniki :)
-
2013/02/09 17:59:09
uwielbiam takie domowe! najlepsze, bo można do nich dorzucić ulubione składniki
-
2013/02/09 18:35:56
coś dla mojej córki studentki:) Już dodałam do ulubionych. Pewnie i ja się skuszę, bo fajna taka przegryzka.
POzdrawiam serdecznie :*
-
2013/02/09 19:38:01
Wygląda badrzo zachęcająco!:)
-
2013/02/09 20:08:48
Zapisuję i na pewno wypróbuję :)
-
2013/02/09 22:41:36
Świetna przekąska, zdrowa ,bo domowa :)
-
2013/02/09 22:43:14
Uwielbiam! Idealne batoniki!
-
2013/02/10 05:28:44
nie ma to jak dawka pysznej energii ;) super batoniki mocy hehe ;D
-
2013/02/10 09:43:41
oJ PRZEPIEKNE TE batoniki:)wygladaja bardzo smacznie:)
-
2013/02/10 14:09:14
Jakie wyszły ci cudowne te natoniki !!
Wpadnij do mnie
kuchareczkamala.blogspot.com
-
Gość: mariolcia191, *.dynamic.chello.pl
2013/02/12 19:43:08
Czy otręby pszenne będą dobre? Czy w razie braku żytnich lepiej je w ogóle pominąć?
-
2013/02/12 20:24:53
Cudowne:) ...i o ileż zdrowsze od tych przesłodzonych gotowców:)
-
2013/02/12 21:38:28
Jak jest żurawina to piekę w ciemno ;), a tak poważnie to batoniki wyglądają mega apetycznie, pozdrawiam :-).
-
Gość: mariolcia191, *.dynamic.chello.pl
2013/02/13 20:37:21
Są dobre,mmm,czuć ,ze domowej roboty. Tylko wyszły dość twarde,Twoje wyglądają na bardziej kruche... Czy coś mogłam,pomimo trzymania się planu,zrobić źle?
-
2013/02/14 00:06:19
Kochana mariolcia191 - moje też wyszły dość twardawe, na pewno nie sa tak kruche jak te sklepowe. Myślę, że wyszły nam takie same, bo przepisu raczej nie można zepsuć ; ) kwestia teraz czy Ci przypadły do gustu, bo mnie smakowały :)

Pozdrawiam! :)
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl